Użytkownik
Ranga
Stary wyjadacz
to moim zdaniem nie może chodzić o pakiety wzorowane na konkurencji, tym bardziej pakiety na stacjonarne. Chodzi raczej o coś nowego, świeżego, odmiennego od ofert konkurencji. Czy obecnie rzeczywiście wszyscy tak oczekujemy tanich połączeń na stacjonarne, czy tego "żądamy" od dobrej oferty? No nie wiem. Ja raczej nie. Zresztą są już dobre pakiety za 5 gr minuta... Jasne to tylko moja interpretacja (jedna z wielu), być może i nadinterpretacja. Wyciąganie wniosków na podstawie takiej sprytnej i o oszczędniej gry słów jest niebezpieczne. Przekonamy się już niedługo, co się z tego wyklujePlay zaprasza na prezentację oferty, na którą czekają klienci, dziennikarze i blogerzy. Wszyscy z wyjątkiem konkurencji.
Niby tak, jednak moim zdaniem teraz jest z tym znacznie lepiej. Kiedyś czy chciałeś czy nie, musiałeś wydać przynajmniej te 50 zł na 3 miesiące + aktywować interesujący Cię pakiet. W abonamencie też masz określoną kwotę miesięcznego zobowiązania i chcąc czy nie chcąc musisz płacić.biotyt pisze:A czy karta jest ukrytym abonamentem? Zawsze tak było czy w czasach krótkich terminiów ważności czy obecnie.
No niby, tak, ale moim zdaniem te różnice już się zacierają, szczególnie jeśli chodzi o abonamenty bez telefonu z umową na 12-18 miesięcy. Myślę, że nawet najbardziej niecierpliwy karciarz, minimum ten rok wytrzyma w sieci, a dodatkowe bonusy mogą jeszcze przedłużyć jego staż. To pewnie taka tajemnica poliszynela, że karty przy dzisiejszych konstrukcjach pakietowych są bardzo dochodowe, tylko nikt tego głośno nie powie.biotyt pisze:słoneczny, nie napisałem, że prepaid jest nieważny. Faktem jest, że łatwiej na niego pozyskać klienta oraz koszty utrzymania i pozyskania klienta są niższe. Jednak to abonament jest dużo bardziej wartościowy dla operatora - pewny i wykalkulowany zysk bo klient związany jest pisemną umową na określoną ilość miesięcy na określoną kwotę. Z karty zawsze można zrezygnować, nie doładować itp. Play chce zarabiać po tylu latach inwestowania w markę. Oczywistym jest więc, że będą stawiać na abonament i w tej materii spodziewałbym się raczej nowości.
Bywa, że takie abonamenty są nawet korzystniejsze niż karta. No, ale to jasne, operator nie subsydiuje telefonu, a w zamian za stały przychód przez 12-18 miesięcy jest w stanie dać lepszą ofertę niż dla użytkownika na kartę, którego lojalność nie jest pewna. Dlatego abonent będzie bardziej cenny bo zapewnia stały przychód operatorowi.słoneczny pisze:No niby, tak, ale moim zdaniem te różnice już się zacierają, szczególnie jeśli chodzi o abonamenty bez telefonu z umową na 12-18 miesięcy.
Nie powiedziałbym, że są takie dochodowe. Użytkownicy na kartę przynoszą ARPU na poziomie około 16-25 zł, a abonament to 50-60 zł (patrząc na dane finansowe operatorów). Z większego i pewnego przychodu łatwiej uszczknąć sobie zysku dla siebie.słoneczny pisze:To pewnie taka tajemnica poliszynela, że karty przy dzisiejszych konstrukcjach pakietowych są bardzo dochodowe, tylko nikt tego głośno nie powie.
Uważam, że MTV za bardzo rewolucyjnej oferty nie dało. Jedynym wyróżnikiem są darmowe SMS-y do wszystkich sieci bez limitu, a stawka 39gr raczej nie zachwyca.słoneczny pisze:będą tez w jakiś sposób szukać odpowiedzi na MTV Mobile, dlatego większych zmian spodziewałbym się jednak po karcie/mixie
Ja "siedzę" w profilu Darmowe rozmowy i SMSy w Play od końca 2010 roku i posiadam stare Zbieraj Minuty. I nawet jeśli zmienią coś w taryfie lub dodadzą atrakcyjny nowy profil (prócz Lubię To), nie odejdę z tej opcji, nawet, jeśli zamkną ten profil. Osoby, które nabyły "korzyści" w starej taryfie, nie stracą ich.BarthezzLodz pisze:Dlatego i ja się wstrzymuję z podjęciem decyzji, choć ten abo bez telefonu chyba mi korzystniej wyjdzie niż teraźniejszy Fresh. Żal mi będzie tylko 'starej' usługi Zbieraj Minuty.
Moim zdaniem teżAle wychodzi naprawdę korzystnie. Przynajmniej moim zdaniem.
Żeby ten konsultant się nie poplątał, w gąszczu nowości pośrodowych, co przedstawi Play xDBarthezzLodz pisze:Dlatego też powiedziałem panu, żeby zadzwonił we czwartek
Wypowiedź rzecznika Play na jego bloguwojciech pisze:JasiekPL, skad wiesz? :>