• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #542774  autor: zasada22
 25 mar 2012, 13:29
Witam.
Jedna osoba z mojej rodziny wyjechała kilka dni temu do Niemiec i chciałbym kontaktować się z nią za pomocą SMSów. Mamy telefony w sieci Orange (dokładnie Orange Go zdaje się) i w tej chwili ja za wysłanie SMSa z Polski płacę standardowo 5gr, a druga osoba za wysłanie z Niemiec 50gr. Czy jest jakaś możliwość obniżenia tych kosztów?

#542782  autor: thonka
 25 mar 2012, 14:28
zasada22, kazda polska siec z Niemiec bedzie miec podobne ceny, bo to roaming w ramach UE, gdzie nie mozna pobierac za smsa wiecej niz 54gr.

lepiej wychodzi sie na rozmowach - osoba bedaca w Niemczech zaplaci za odebranie (wazne!) polaczenia tyle co za wyslanie smsa (maks. 54gr) i jest to rozliczane co do sekundy.

alternatywa jest niemiecka karta sim z taka taryfa, ktora nie ma drogich smsow za granice, ale szczerze powiedziawszy nie mam pojecia czy takowe istnieja.

inna alternatywa jest lycamobile, ktore dziala zarowno w Polsce jak i Niemczech - rozmowy w tej sieci sa darmowe (29gr jest pobierane za zestawienie polaczenia), a smsy kosztuja 9gr.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#542874  autor: ciekawy
 25 mar 2012, 20:29
thonka, co rozumiesz przez "zestawienie połaczenia", że za to,że ktoś odbierze płacisz 29 groszy, a potem rozmawiasz bez limitu ile chcesz ?

#542879  autor: KC-KARLOS
 25 mar 2012, 20:42
ciekawy, 29 gr jest za pierwsze 30 minut rozmowy, potem rozliczają te 29 gr za minutę (od 31. minuty)

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#542888  autor: Sig
 25 mar 2012, 20:57
Tak, Lycamobile (niemiecka i polska) będą najlepsze nie tylko do SMS (z Polski 9 gr z Niemiec 9 centów), bo przy tych cenach i zasadach rozliczania korzystniej nawet wychodzą rozmowy.

http://lycamobile.de/
http://www.lycamobile.pl/

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.