Mam taką sprawę. Posiadam trzy numery w Orange. Jest to Orange dla Firm 125 i Orange dla Firm Mix 50. Pierwszemu numerowi kończy się umowa za parę dni, drugiemu 31 maja, a trzeci będzie rezygnował, dlatego jest nieistotny.
Chciałbym przedłużyć umowę lub przejść do Play.
Kwota miesięcznego zobowiązania najlepiej gdyby pozostała w granicach 50-60 zł. Orange proponuje obecnie plany taryfowe, które mają sporą rozbieżność. Między 40 zł przy najtańszych, a 80 zł przy droższych. Co można wynegocjować zakładając przedłużenie obu numerów (drugi z Mixa przechodzi na abonament)? Czy warto przejść do Play? Niepokoi mnie w Play brak przechodzenia niewykorzystanych środków na kolejny miesiąc. Czasem się zdarza wykorzystać wszystko, a czasem zostawić sporo.
Interesują mnie nowe telefony, w zasięgu 100-150 zł.
Ciekawą opcją wydaje się oferta Play Firma 55 (49,50 zł za przeniesienie numeru). Dostaje się tam 479 minut, w Play za darmo do wszystkich, 250 mb na pierwszy miesiąc, 24 gr dzwonienie, zamawiając przez net jest zniżka 25% na 6 miesięcy. Co do telefonów w tej ofercie to SE Live jest za 146 zł, HTC Wildfire za 125 zł.
Jestem trochę laikiem w tym zakresie, więc pytam o głupoty pewnie, ale:
np. w Orange jest jakiś abonament...kosztuje 65 zł , dostaje się 495 minut i jest 0,13 gr za minutę...0,13 gr * 495 minut = 65 zł...czyli wszystko gra.
a w Play jest oferta Firma 55...za 55 zł właśnie...i tam dają 479 minut, a minuta kosztuje 0,24 gr...0,24 gr * 479 minut = 115 zł...a nie te 55 zł...to jak to liczyć?
Najpierw te minuty się wykorzystuje , a po ich przekroczeniu to 0,24 gr się płaci? Bo przy 55 zł to wychodzi 0,11 gr za minutę...