• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #540500  autor: adiq1033
 12 mar 2012, 17:24
Witam.

Nabyłem niedawno telefon HTC Snap (S521). Windows Mobile był dotychczas dla mnie czarną magią. Z racji, iż ostatnio trochę nudziło mi sie w domu, postanowiłem spróbować swoich sił i zapoznać się z tym słabo cenionym przez rynek smartfonów systemem.

Na samym początku przygody napotykam problem w postaci niemożności zainstalowania innych aplikacji. Pobrałem z sieci kilka programów. Niestety nie mogę uruchomić instalatora.

Szukałem porad w sieci - pobrałem ActiveSync, który nie działa na systemach Windows Vista/Seven. Chwilę potem doczytałem o "Centrum Obsługi Urządzeń z systemem Windows Mobile" - pobrałem, zainstalowałem, synchronizowałem, ale aplikacji nadal nie mogę instalować. Zastanawiam się więc, czy te programy pobrane z sieci są plikami odpowiedniego rodzaju - nic mi nie wiadomo o kompatybilności. Moja wersja Windows Mobile to 6.5 Standard.

Udało mi się tylko zainstalować automapę z rozszerzeniem .exe (podejrzewam, że tylko tego typu pliki instalacyjne działają na każdym WM - to na chwile obecną jedyne uzasadnienie braku współpracy wyżej wymienionego programu). Automapa zainstalowała się, lecz nie działała poprawnie, więc została usunięta. I tu ciekawostka - nie była na liście zainstalowanych programów (sprawdzałem w telefonie), więc została tak jakby zainstalowana niepoprawnie. Deinstalację przeprowadziłem ponownie za pomocą komputera, z powodzeniem.

Jestem chyba niekumaty, ponieważ mam kłopot z zainstalowaniem Opery Mini w wersji JAVA. Chociaż myślę, że instalator wystartuje, gdy skopiuje plik na kartę pamięci i stamtąd spróbuję go uruchomić. Zaraz to sprawdzę.

#540533  autor: Ramirez
 12 mar 2012, 20:08
Ale po co instalować Opere mini w javie?? Przeciez według strony Opery ma działać Opera mini 5.1 dla WM, oraz Opera Mobile 10 dla WM.
Programy na WM instalowane z karty pamięci maja rozszerzenie CAB, instalowane z komputera EXE.
Niestety windows mobile w wersji standard ma mało możliwości. Prawie wszystkie programy pod mobilnego windowsa powstały pod wersję professional czyli na telefony z ekranem dotykowym.

#540640  autor: adiq1033
 13 mar 2012, 13:20
Już co nieco wiem. Programy które pobrałem są pod Windows Mobile Professional i poprzednie z ekranem dotykowym, zatem nie można ich zainstalować na WM Standard.
Ramirez pisze: Przeciez według strony Opery ma działać Opera mini 5.1 dla WM, oraz Opera Mobile 10 dla WM.
Odwiedziłem ich stronę, dokładnie pod adresem: http://www.opera.com/mobile/download/htc/snap_s521/ Ale wewnątrz nie ma pliku .exe, za pomocą którego bezproblemowo zainstalowałem np. Parlingo. Sprawdzę, czy z eksploratora plików uda mi się uruchomić plik CAB.

Ramirez, znasz może stronę z darmowymi aplikacjami pod WM Standard? Szukam i szukam, lecz na nic godnego uwagi nie natrafiłem. Wiele odnośników do starych aplikacji (z 2006, 2008 roku) po prostu wygasło lub przestały istnieć. :roll:

#540688  autor: Ramirez
 13 mar 2012, 18:24
http://www.freewarepocketpc.net/

Tutaj masz chyba największa bazę programów bezpłatnych pod WM. Oczywiście zdecydowana większość pod wersje Professional, ale nic innego nie zostaje jak testowanie na telefonie. Może coś zadziała na WM Standard