• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #538411  autor: adeek
 02 mar 2012, 15:14
Witam,

Moja Xperia zaliczyła poważny upadek efektem czego rozlał się lcd. Po wymianie i naładowaniu telefonu telefon "niby" się włącza ale ekran ciągle milczy.
Napisałem że "niby" ponieważ jest charakterystyczna wibracja i telefon tak jakbym odpala po w każdej chwili przy naciśnięciu przycisku startowego podświetlają
się diody tych trzech przycisków u spodu oraz miga dioda powiadomień w prawym rogu.

UWAGA :

Telefon na pewno się włącza bo wsadziłem do niego kartę bez pinu i normalnie na nią zadzwoniłem. Jest dźwięk, wibra itp ale ekran milczy jak martwy! Telefon
niestety bez gwarancji.
Ostatnio zmieniony 02 mar 2012, 21:43 przez adeek, łącznie zmieniany 1 raz.

#538418  autor: Xy
 02 mar 2012, 15:38
Uwalony wyświetlacz, a jego naprawy gwarancja i tak by nie objęła gdyż jest to uszkodzenie z winy użytkownika. Szukaj na Allegro jakiejś Xperii jak twoja ze sprawnym LCD ale uszkodzoną elektroniką. Wtedy możesz z dwóch szrotów zrobić jeden działający. Ile to będzie kosztowało to już nie wiem...

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#538422  autor: adeek
 02 mar 2012, 16:08
W pierwszym poście napisałem iż wymieniłem go... Może za mało to sprecyzowałem, powiem więc tak, wyświetlacz wstawiony nowy i dalej jest to samo. Dodam że "chyba" nie działa również digitizer bo nie mogłem odebrać połączenia (na oko jeździłem palcem)

Moje obawy są skierowane na uszkodzenie płytki głównej ale telefon się włącza o dziwo także już sam nie wiem co to może być.

Proszę Was o pomoc

#538438  autor: Niezgodna7
 02 mar 2012, 18:02
A pewny jesteś tego nowego wyświetlacza?

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis

#538442  autor: Xy
 02 mar 2012, 18:17
Może jakaś taśma czy coś?
No i oczywiście nie ten dział na Forum... Temat powinien leżeć w "Android".

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#538443  autor: adeek
 02 mar 2012, 18:19
Wydaję mi się że tak, od początku zabawy z Xperia x10 już trzy razy wymieniałem wyświetlacze. Ten został zakupiony również z tego samego źródła co poprzednie. Nie widać na nim żadnych wylań, pęknięć itp.

[ Dodano: 2012-03-02, 18:26 ]
Taśma od lcd jest cała i nie ma żadnych przerwań itp, od digitizera również to samo.

BTW. Żeby nie było już niejasności więc tak :

* Telefon rozkładałem i składałem kilkukrotnie
* Wybierałem opcje napraw w Update Service
* Czyściłem styki
* Poddałem się i czekam na wasze opinię.

PS. czy byłoby możliwe uszkodzenie w jakiś sposób płyty głównej poprzez ten upadek telefonu ? Mi się wydaje że skoro telefon się załącza i działa tam sobie w "tle" to chyba nie było by to możliwe ?

#538475  autor: orson_dzi
 02 mar 2012, 21:44
adeek pisze:czy byłoby możliwe uszkodzenie w jakiś sposób płyty głównej poprzez ten upadek telefonu
Skoro wyświetlacze są dobre, to jedyna opcja w tym momencie.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#538511  autor: adeek
 03 mar 2012, 00:16
Ale jak to się ma do tego że telefon mimo wszystko się włącza ? Czy aby gdyby uszkodziła się płytka to byłaby taka wogóle możliwość ? w Xperii x10 mini pro w której uszkodziła mi się płytka telefon wogóle nie startował.

#538523  autor: orson_dzi
 03 mar 2012, 00:47
Nikt nie mówi, że poszła cała płyta. Mógł zdechnąć jeden układ.

#538532  autor: Niezgodna7
 03 mar 2012, 02:14
No ja stawiam nadal na niesprawny wyświetlacz... Musisz gdzieś go sprawdzić, w innym fonie, lub z innego fonu podłącz na chwilę do swojego.

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis

#539722  autor: adeek
 08 mar 2012, 15:50
Witam,

Dzięki koledze cholek3 z innego forum który użyczył mi swojej płytki głównej do porównania doszedłem (chyba) do tego czemu nie włącza mi się ekran. Otóż podczas upadku owego telefonu odpadła malutka część ( nie mam pojęcia jak to się nazywa) Załączam zdjęcie poniżej i proszę Was o pomoc. Czy da się to naprawić, jakie koszta i czy jestem w stanie sam to zrobić (np.klej przewodzący prąd czy co innego )

PS. Jak wejdziecie w to zdjęcie to proszę o kliknięcie w powiększenie wtedy będzie widać mniej więcej o co mi chodzi (zazanaczyłem strzałka )

Obrazek

#539728  autor: Maniiiek
 08 mar 2012, 16:43
Trochę niewyraźnie to zdjęcie, jak na moje oko to jaka dioda. Co by to nie było to warte jest kilka groszy i to dosłownie. Problem jest z przylutowaniem jednak takiej pierdółki. I to nie tylko ze względu na rozmiary ale też bliskość innych elementów.

[ Dodano: 2012-03-08, 16:45 ]
O ile w ogóle kawałek ścieżki z tym nie odpadł. Bo wtedy to już całkiem do d@@y.

B-brand - unikaj jeśli nie znasz prawdziwego producenta.

#539749  autor: adeek
 08 mar 2012, 18:41
To nie dioda, taki maciupeńki kwadracik który był przylutowany do płytki w miejscu na którym są oznaczone następne milimetrowe kwadraciki :P kuwa nie mam jak tego opisać a aparat nie chce mi wyraźnego zdjęcia zrobić...

#539751  autor: Maniiiek
 08 mar 2012, 18:48
To nie dioda, taki maciupeńki kwadracik który był przylutowany do płytki w miejscu na którym są oznaczone następne milimetrowe kwadraciki
Czyli może to być dioda. Diody to olbrzymia grupa elementów półprzewodnikowych a diody LED (te święcące) to tylko niewielki ułamek. Tak jak najbardziej łopatologicznie: dioda przepuszcza prąd tylko w jedną stronę co ma bardzo szerokie zastosowanie w elektronice.

#539752  autor: adeek
 08 mar 2012, 19:04
Ok już rozumiem, z tego co widzę na płytce (narazie nie mam lupy) to wszystkie te 4milimetrowe złotawe kwadraciki do których był przylutowany ten kwadracik są całe, obok nich jest również takie małe gówienko i również jest cale :P Czyli wychodzi na to że tylko trzeba dorwać takie cudo i wlutować na miejsce starego ? Jaki może być koszt naprawy tego ?

#539753  autor: markoz7874
 08 mar 2012, 19:06
adeek pisze: PS. Jak wejdziecie w to zdjęcie to proszę o kliknięcie w powiększenie wtedy będzie widać mniej więcej o co mi chodzi (zazanaczyłem strzałka )

[url=http://img854.imageshack.us/img854/4341 ... 33d.th.jpg]Obrazek[/URL]
Połóż aparat na czyms nieruchomym oswietl przedmiot jakas lampka i zrob zdjecie za pomoca samowyzwalacza. Twoje zdjecie jest poruszone i niewiele na nim widac. Jezeli zrobisz moim sposobem, bedzie zyleta.

#539755  autor: Maniiiek
 08 mar 2012, 19:15
Czyli wychodzi na to że tylko trzeba dorwać takie cudo i wlutować na miejsce starego ?
Teoretycznie tak. W praktyce to nie jest łatwe. Do tego musisz dorwać schemat X10 i dowiedzieć się co to jest i jakie ma parametry. To może być dioda ale zarówno każdy inny dowolny element.

#539776  autor: orson_dzi
 08 mar 2012, 21:21
Zrobić to można tylko samemu. Ale trzeba mieć schematy, znaleźć część itd. Prawie na pewno żaden serwis tego nie zrobi i trzeba wymienić całą płytę.

#539932  autor: adeek
 09 mar 2012, 14:43
Dziekuję kolego markoz7874 za rady. Miałeś racje, kolejne zdjęcie wyszło o wiele lepiej i teraz bez problemu można zobaczyć o co mi chodziło. Także zdjęcie poniżej :

Obrazek

#539940  autor: orson_dzi
 09 mar 2012, 14:56
To nie będzie przypadkiem takie... coś ;) , co łączy te cztery wystające piny?