• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #538732  autor: muchakk
 04 mar 2012, 13:01
Hi!

Jak tam u was z jakością PLAY'a? Chodzi mi głównie o jakość połączeń i o działanie samego internetu.

Ja wam powiem, że ostatnio jest coraz gorzej, a BOK twierdzi, że jest OK. "Sieć zajęta" bądź rozmowa z jakością taką, że nie da się nic zrozumieć to ostatnio standard u mnie. Powiem wam, że zacząłem sie do tego przyzwyczajać, ale zakupiłem sobie ostatnio kartę HEYAH do testów i muszę powiedzieć, że w PLAY'u nie jest dobrze. Play mógłby się wiele nauczyć od Heyah

#538742  autor: bolek2004
 04 mar 2012, 13:12
U mnie jeśli chodzi o rozmowy to jak do tej pory jest wszystko ok, kiedyś były tam jakieś problemy ale od dłuższego czasu jest wszystko w porządku. Zauważyłem też że na jakość rozmów ma wpływ także model telefonu (przesiadłem się z symbiana na androida i jakość to jak niebo a ziemia, a wcześniej myślałem że to w większej części wina Playa). Co do internetu playowego to mogę tyle powiedzieć że używam tylko w telefonie, ale głównie www i gg i to tylko na 2g więc trudno coś konkretnie powiedzieć.

#538743  autor: Sig
 04 mar 2012, 13:17
Na niektóre stacjonarne tradycyjnie od początku kaszana.

Do tego okazjonalnie zabawne komunikaty typu sieć zajęta (na wyświetlaczu), lub połączenie nie może być zrealizowane (lektor). 2-3 próby i się udaje. Czasem, choć ostatnio mniej, opóźnienia w dostarczaniu SMS (otrzymywaniu).

Ten i kilka innych powodów sprawiają, że Play to mój dodatkowy numer, nie główny.

No, ale ktoś inny może nie narzekać.

Na internet w telefonie nie narzekam, działa. Nie mam jakiś wielkich wymagań.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#538745  autor: muchakk
 04 mar 2012, 13:18
Tak, chodzi mi głowienie o internet w telefonie. U mnie ostatnimi czasy strona mobilna wp wczytywała się 3 minuty w godzinach szczytu.. przecież to jest śmieszne...

#538749  autor: Artur051
 04 mar 2012, 13:31
muchakk pisze:Chodzi mi głównie o jakość połączeń i o działanie samego internetu.
Może moja lokalizacja jest takim ewenementem, że jakość Playa pod względem rozmów jest prawie taka jak PTC - a Polkomtel i Centertel się za nią chowają daleko w tyle :)

Pod względem mobilnego neta ostatnio nie wiem - bo rzadko korzystam z czego innego niż wifi ;)

#538758  autor: drcox
 04 mar 2012, 14:01
Ja jakoś nie mam żadnych problemów. Telefon w trybie tylko 3G, woj. Śląskie rewelacyjnie tym zasięgiem pokryte, stacji 3G prawie 2 razy więcej niż każdego z W3... zdziwiłbym się gdyby było inaczej. Na zadupiach już nie jest tak różowo, ale nie będę zmieniał sieci po to, bo 3 razy w roku jadę gdzieś dalej...

#538765  autor: grzegi
 04 mar 2012, 14:18
U mnie dwa główne miasta: Poznań i Bielsko - Biała. Cały czas na 3G, Android. Nie mam najmniejszych powodów do narzekania, ale Play wyraźnie się poprawił, w mojej ocenie.

@muchakk - jedziesz na 2G, czy 3G?

#538784  autor: muchakk
 04 mar 2012, 15:00
Po ostatnich zmianach i wprowadzeniu tej super sieci "4G" zostałem pozbawiony zasięgu "3G". Jestem zmuszony więc do korzystania z sieci 2G. Co najgorsze problem raczej dotyczy całego miasta, a nie tylko mnie. PLUS i Orange są ostatnio na tyle obciążone, że dzieją się cyrki, a samo 2G PLAY'a ma problemu z samym funkcjonowaniem w trybie "IDLE".

#538800  autor: remi89
 04 mar 2012, 15:48
U mnie Play spisuje się doskonale, moja Nokia C6 ciągle w zasięgu 3G. Poza zasięgiem macierzystym w pierwszej kolejności loguje się do Orange. Co do internetu w telefonie, to chyba obecnie w Play nie ma problemu czy korzystasz z Plusa, Orange czy Play. Dzisiaj korzystając z neta w telefonie, co do jakości nie mam zastrzeżeń. Technologia to HSDPA.

P@weŁ

#538803  autor: tauzenik
 04 mar 2012, 16:18
czy macie problemy z playgg bo mi zrzera kase za przesyl danych a milo byc za darmo

#538814  autor: pakierhakierxd
 04 mar 2012, 16:46
Nie mam żadnych problemów :) jakieś parę miesięcy temu było echo podczas połączeń ale zostało wyeliminowane :D

Pozdrawiam :)

#538845  autor: Claudec
 04 mar 2012, 19:38
Przyznam ze kiedys lepiej dzialalo 2G Play, u mnie w Łaziskach to lepiej uzywac Plusa ustawionego na sztywno. Jesli chodzi o jakosc na 3G to tam gdzie jest wszystko dziala spoko. Ogolnie w przyszlosci mysle nad przejsciem do Heyah, zobaczymy co zaoferuje w poniedzialek czerwona lapka :)
Ostatnio zmieniony 04 mar 2012, 19:41 przez Claudec, łącznie zmieniany 1 raz.

#538848  autor: Quetzal
 04 mar 2012, 19:49
agaak pisze:Play działa jak każda inna jeśli:
- jesteś na sztywno w roamingu
lub
- masz telefon z u9/21oo i ten zasięg
No nie wiem.
W moim mieście w większości miejsc mam dobry zasięg 3g, sporadycznie 2g. W kilku miejscach dostępny jest tylko roaming.
Jak dotąd nigdy nie miałem żadnych problemów (może tam i kiedyś trzeszczało czy przerwało, ale żadnych problemów w znaczeniu, że regularnie coś nie działa).
Ani teraz ani jeszcze do niedawna na starym telefonie 2g.
Co więcej u mnie w rodzinie większość osób ma proste aparaty 2g - nikt nigdy nie narzekał ani na jakość ani na zasięg.

#538851  autor: KC-KARLOS
 04 mar 2012, 19:55
U mnie również Play działa bez problemów - więcej nie mam do dodania, bo mnie tu "pożrecie" za rzekomego "Fanboya Playa" :mrgreen:

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#538856  autor: Artur051
 04 mar 2012, 20:09
Karlos20 pisze:U mnie również Play działa bez problemów - więcej nie mam do dodania, bo mnie tu "pożrecie" za rzekomego "Fanboya Playa" :mrgreen:
Ja też fanem playa nie jestem - ale doceniam jakość tej sieci na tle innych :) PS Kto by pomyślał, że Play miejscami może być lepszy niż Polkomtel czy Centertel, a jedynie ciut gorszy od PTC? :)

No ale moje miasto jest właśnie pewnego rodzaju ewenementem. PTC ma 2x tyle stacji co Polkomtel czy Centek. Play, mimo, że ma jeszcze mniej stacji niż Polkomtel czy Centek oferuje jakość połączeń porównywalną z PTC :)

#538857  autor: joasia_23
 04 mar 2012, 20:09
Mam Play 3G i nie zauważyłam żadnych problemów z rozmowami i sms. Internet chodzi kiepsko, ale to wina telefonu.

#538859  autor: nowy57
 04 mar 2012, 20:29
to ja powiem cos od siebie . .
omijalem playa szerokim lukiem !
od kilku lat ...
bylem w erze (najdluzej)
plusie (rok)

moje wrazenia
era - jesli jest zasieg - BDB jakosc
plus - najlepszy zasieg BDB jakosc

obie te sieci oferowaly uslugi i rozmowy za relatywnie duze pieniadze

-----
od 3 tygodni jestem w playu
w zyciu bym sie nie spodziewal ze bede tak zadowlony
NIE WIDZE roznicy w jakosci sieci (ustawiony jestem na sztywno w plusie)
internet w telefonie smiga bardzo szybko (samsung galaxy note)
place grosze 30zl mam kuuupe minut do wszystkich i nielimitowane do stacjonarncyh i playa
2min przychodzace = 1min wychodzacej
najwieksza zaleta to ze jesli gdzies wyjade to jesli nie ma np playa i np plusa to przelaczam sie na orange i mam kontakt !

co do boku .. moim zdaniem nie jest zle
teraz jest tak ze jak dzwonisz do boku i zalatwiasz sprawe to po odlozeniu sluchawki
przychodzi do ciebie wiadomosc sms by ocenic rozmowe (bezplatnie)
i ci z BOKu sie naprawde staraja
zalatwialem takze sprawy przez 24play i tez nie narzekam

ja na ta chwile jestem B zadowlony !
ponizej najswiezsza oferta (alternatywa dla prepaida)
mozna powiedziec BEZ UMOWY TERMINOWEJ !
bez telefonu
"SIM 12"

mozna dobrac pakiet internetowy dzialajacy na play/plus/orange Z LEJKIEM
15zl - 500MB
25zl - 1GB
i mozna dokupic pakiet sms 300SMS - 5zl brutto

Obrazek

#538862  autor: qper
 04 mar 2012, 20:36
U mnie na śląsku zero problemów i doskonałe pokrycie 3G.

Zauważyłem raczej poprawę względem poprzednich lat jeżeli chodzi o internet i rozmowy.

Cały czas korzystam z zasięgu macierzystego :)

#538863  autor: invadersmustdie
 04 mar 2012, 20:44
To może i ja podzielę się swoimi doświadczeniami. Uważam jakość sieci Play za tragiczną. Tym bardziej mnie to przeszkadza, iż byłem inicjatorem przeniesienia sporej części rodziny/przyjaciół/znajomych do Play i teraz muszę świecić oczami i wysłuchiwać, że nigdzie nie mogą się dodzwonić. Dla przykładu

mój przyjaciel - mieszka w Łodzi, okolice Inflanckiej, notoryczne problemy z rozmowami, zrywane połączenia, próby dodzwonienia się do niego kończą się często następującymi po sobie komunikatami "abonent poza zasięgiem/numer jest zajęty". W mieszkaniu poziom sygnału 2G -99--102 dbm, telefon skacze między Plusem/Play.

moja kuzynka - Wrocław - akademiki - w momencie wejścia do akademika zrywane jest zawsze połączenie, w pokoju da się rozmawiać tylko pod oknem, telefon po inicjacji połączenia często gubi zasięg.

moi rodzice - rozmawiać mogą tylko w kuchni, w innych pomieszczeniach szczątkowy zasięg - na Plusa nie przełączy, na Play nie da się rozmawiać.

Mowa oczywiście o zasięgu 2G, zasięg 3G nie dociera, mimo że ich mapa pokazuje że jest, a na reklamacje odpowiadają, że z ich strony wszystko w porządku.

Ja sam nie mam problemów, może dlatego, że mieszkam 100 m od masztu :)

Na osiem osób w Play z którymi się najczęściej kontaktuję z pięcioma ciężko się dogadać. Moim zdaniem jedynym plusem Play jest cena i Stan Darmowy, natomiast nie wyobrażam sobie mieć w tej sieci telefonu służbowego i co drugie połączenia oddzwaniać, prosić o powtórzenie lub chodzić po domu w poszukiwaniu zasięgu.

Lokalizacje ich masztów też są jakąś pomyłką, inne sieci w moim rodzinnym mieście mają nadajniki wysokich masztach/wieżowcach/kościołach, tak, że widać je nieomal z każdego punktu w okolicy. Play postawił swoje na jakichś budyneczkach o wysokości 2-3 pięter, z czego jeden sieje w blok.

O tym zasięgu trzech sieci też szkoda gadać, kiedy byłem w górach zrozumiałem jaką jest wielką marketingową ściemą.

#538864  autor: nowy57
 04 mar 2012, 20:49
a nie moglbys przelaczyc na reczny wybor i wybrac TYLKO PLUS ?

czy to nie pomaga ?