• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #538380  autor: user_delete19
 02 mar 2012, 12:30
Witam,
rozglądam się za ładowarką samochodową dla galaxy neksusa i w sumie dwie chodza mi po głowie:
http://allegro.pl/ladowarka-2-x-usb-2-1 ... 13196.html
i oryginalna
http://allegro.pl/oryginalna-ladowarka- ... 50124.html

za drugą przemawia w sumie właściwie tylko 'oryginalność', za pierwsza to, że mogę ładować dwa urządzenia, przy czym mam trochę zonk z prądami, bo tam podają 2A a na oryginalnej sieciowej mam 1A więc pytanie brzmi - nie będzie problemu, że prąd jest za duży (bo mniejszy po prostu będzie wolniej ładował, ale w drugą strone?)

#538440  autor: Niezgodna7
 02 mar 2012, 18:11
No jak podają,że 2 urządzenia na raz, to dali większy prąd. Ja powiem tak: do samochodu bardziej oryginalną weź. Prądowo - 1A to i tak jest już bardzo dużo.

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis
 #538469  autor: markoz7874
 02 mar 2012, 21:26
wojciech pisze:.. przy czym mam trochę zonk z prądami, bo tam podają 2A a na oryginalnej sieciowej mam 1A więc pytanie brzmi - nie będzie problemu, że prąd jest za duży ..
Nie bedzie, bo nie jest to prad ladowania tylko prad ktorym mozesz obciazyc "ladowarke"
Tak naprawde to nie jest zadna ladowarka, ale przetwornica zamieniajaca napiecie z 12/24V na 5V. Uklad ladowania masz w telefonie i to on dobiera sobie odpowiedni prad ladowania.

#538473  autor: orson_dzi
 02 mar 2012, 21:40
Na moje, to jakakolwiek ładowarka z micro USB i po problemie.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#538534  autor: Niezgodna7
 03 mar 2012, 02:17
Nie stosować jakichkolwiek ładowarek w samochodach. Nie podłączać fonu pod więcej amper niż ma nominalna ładowarka producenta. I tyle w temacie.

#538538  autor: markoz7874
 03 mar 2012, 08:05
Calm7 pisze:Nie stosować jakichkolwiek ładowarek w samochodach. Nie podłączać fonu pod więcej amper niż ma nominalna ładowarka producenta. I tyle w temacie.
Ladowarka USB podaje tylko napiecie 5V na port USB. Wartosc pobieranego pradu zalezy od urzadzenia. (szkola podstawowa i prawo Ohma sie klania)
Powinno byc dokladnie odwrotnie niz napisales - Ladowarka powinna miec wieksza lub rowna wydolnosc pradowa niz ladowarka producenta.

Nie wypowiadac sie w tematach o ktorych sie nie ma pojecia - tyle w temacie!

#538539  autor: Niezgodna7
 03 mar 2012, 08:35
Tak jest, jasne! Podłączajcie się pod wszystko i pod byle co! End tematu.

#538549  autor: markoz7874
 03 mar 2012, 09:51
Calm7 pisze:Tak jest, jasne! Podłączajcie się pod wszystko i pod byle co! End tematu.
Jak sie o czyms nie ma pojecia, to sie podlacza pod byle co.
Telefony z laczem USB podlacza sie po prostu pod napiecie 5V. I nie ma znaczenia, czy 5V zasila elektrownia atomowa, czy akumulator samochodowy - prad jest zalezny od rezystancji odbiornika energii elektrycznej, bo napiecie jest stale (R=U/I, U=5V => I=5V/R)
Podlaczenie pod ladowarke o mniejszej mocy, przy zlej konstrukcji urzadzenia, moze doprowadzic, do jego przeciazenia i uszkodzenia. Dobra ladowarka powinna miec wbudowany bezpiecznik elektroniczny, ktory zabezpiecza telefon przed pojawieniem sie napiecia wiekszego niz 5V w przypadku awarii urzadzenia. Ale czy takie zabezpieczenie jest czy nie, bez analizy schematu, mozemy zdac sie jedynie na informacje producenta.

#538559  autor: user_delete19
 03 mar 2012, 11:10
czyli sumarycznie - zamiast bawić się w nie do końca sprawdzone gadżety lepiej wziąć producenta, wsio.

#538566  autor: markoz7874
 03 mar 2012, 12:35
wojciech pisze:czyli sumarycznie - zamiast bawić się w nie do końca sprawdzone gadżety lepiej wziąć producenta, wsio.
Jezeli ufac, ze producent w swoim produkcie stosuje stosowne zabezpieczenia, to tak, ale to wcale nie musi byc takie pewne :)
Elementy elektroniczne sa bardzo tanie i dostepne. Wiec nawet malo zaawansowany elektronik moze sobie zrobic taka "ladowarke" we wlasnym zakresie. Wiecej bedzie go kosztowac obudowa niz czesci, dla tego nikt sie w takie rzeczy nie bawi :)