Kamil_K pisze:Chodziło mi o to, że w przypadku gdy P4 ma E-GSM i UMTS na tej samej lokalizacji co inni, wypada wtedy gorzej - np. wieża RTV.
Trzeba było tak od razu napisać.
Kamil_K pisze:Nie pisałem o tym, że wszystkie lokalizacje się pokrywają, tylko że jeśli się pokrywają, Play wypada gorzej od reszty ekipy.
Chyba nie muszę zacytować tego, co Napisałeś w wcześniejszym poście.
Kamil_K pisze:UMTS od innych opów z tej lokalizacji świetnie ciągnie u mnie w mieszkaniu (wskazania min. 3/5), w czasie gdy Play ma u mnie szczątkowy UMTS i rwania E-GSMu (również stamtąd).
Ok, tu się z Tobą zgadzam. Założenia wydają się słuszne, tzn. stacje na niskich budynkach z pewnie odpowiednio ustawionym downtilt (na forum są znawcy tematu, także może napiszą coś więcej w tej kwestii). Tylko, że w takim razie, moim zdaniem, jeszcze brakuje stacji. Wychodzi jednak na to, patrząc na obecną politykę P4, że szybko nie doczekam się dodatkowych NodeB. Jest jeszcze wiele miejsc, gdzie zasięg 3G P4 wewnątrz budynków, pozostawia wiele do życzenia. Przykłady: choćby na Ogrodach, nie mówiąc już o Golęcinie czy samym Morasko. Ale w niektórych lokalizacjach pozwolenia radiowe są, tylko stacji brak, niestety... Na szczęście są osiedla, gdzie ilość NodeB P4, przynajmniej jeszcze w tamtym roku, była większa od Polkomtelu, choćby na Winiarach. Na Sołaczu P4, do dziś, ma 2 NodeB, a Polkomtel 1 stację 3G. Oczywiście uogólniam, bo nie można tylko patrzeć na osiedla...
Jan. pisze:Co do Plusa, z tego co wiem mają najmniej stacji w Poznaniu.
Tak, a szkoda, bo gdyby wybudowali wszystkie stacje, na które mają pozwolenia, byliby najlepsi z czwórki operatorów, pod względem zasięgu, ale pewnie i jakości/pojemności sieci... Na szczęście ciągle budują nowe NodeB, nie licząc stacji Aero2, które teraz i tak są odpalane z istniejących lokalizacji Polkomtela.
[ Dodano: 2012-02-26, 18:58 ]
Jan. pisze:Orange lubię za to że jak jest 3G to telefon ciągle trzyma się tej technologii.
To super. Bo wiem, co to znaczy w PTC... Ale i w P4 jest nie lepiej, niestety. Najmniej korzystałem z telefonu Orange, ale na jakość rozmowy, nigdy nie mogłem narzekać. Wykonując rozmowę z telefonu 2G do odbiorcy, który też posiadał słuchawkę 2G, rozmowa była bardzo dobrej jakości. Ale, moim zdaniem, teraz ten cały "prestiż Orange" (jak "cudowne 4G Play"), to jeszcze większa fikcja. Mam na myśli oczywiście korzystanie już tylko ze sprzętu Huawei.