• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#537051  autor: Mordrag
 24 lut 2012, 23:56
Może zapytam prościej. Czy jest na tym forum osoba, która jest w 100% usatysfakcjonowana jakością rozmów w Orange po GSM900. Jeżeli tak to z jakiego rejonu Polski ? Choć wątpię iż taka się znajdzie.

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#537070  autor: neron200
 25 lut 2012, 07:57
Mogę się wypowiedzieć co do jakości Orange w Kołobrzegu i okolicy. Co do jakości rozmów po gsm 900 poza miastem jest ok, nie mogę narzekać, ale już w samym Kołobrzegu to jest katastrofa, zasięg podczas rozmowy skacze po bts-ach, często jest tak że zanim przerzuci mnie na inny bts to rozłącza rozmowę, o zasięgu 3g lepiej nie mówić 2 nadajniki na całe miasto :), to Play ma ich o dwa razy więcej. Jeszcze ostatnio zauważyłem, że ostatnio nawet jest problem z rozmowami w UMTS-ie . np zasięg 3g mam na 1-2 kreski to rwie rozmowę i rozłącza, zamiast szybko przerzucić mnie na gsm

#537071  autor: skiper
 25 lut 2012, 08:33
Ile ludzi tyle opinii. Na wstępie dodam, że korzystam z telefony niemal wyłącznie w Warszawie i tylko z GSM. Używam głównie telefonu N73 ME.
2 lata temu zrezygnowałem z Ery własnie ze względu na trzaski i zrywanie połączeń. Przeszedłem do Plusa i byłem przez 2 lata zadowolony. Ostatnio jednak coś popsuli, bo jest wyraźnie gorzej. Zakupiłem kartę Orange i T-mobile i uważam, że Orange ma bardzo dobrą jakość głosu. Oczywiście ma słaby zasięg, ale jak już go mam to połączenie jest bardzo dobrej jakości.
Nadajnik GSM900 T-Mobile widzę z okna, ale nie mam 3G. Dzieli mnie od niego ze 200m i w trakcie połączeń występują trzaski. Pytając nawet ludzi do których dzwoniłem z domu i wskazali na Orange. W domu jednak muszę stać przy oknie, bo inaczej telefon przerzuca się na nadajnik z drugiej strony budynku. T-Mobile ma oczywiście zasięg u mnie najlepszy, ale Plus niewiele mu ustępuje i co ważne w Plusie rozmowę wykonuję na jednym nadajniku w przeciwieństwie do Orange i T-Mobile. W domu jedynie Plus oferuje mi porządne 3G (blisko mam nadajnik Aero). W biurze Orange oferuje porządne 3G, a Plus i T znacznie gorszy. Na razie jednak zbyt wiele się z tą kartą Orange nie poruszałem, ale na wolnej przestrzeni problemów nie miałem, a w budynkach to i plus zasięg tracił. Ostatnio to jednak w Plusie jakieś problemy bo co drugą rozmowę mi zrywa.
Jednym słowem "wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma".

#537083  autor: grzegi
 25 lut 2012, 10:05
Ktoś się wypowiadał w temacie Poznania, dodam swoje trzy grosze. Jak dla mnie sytuacja przedatawia się następująco:

GSM:
1. Plus - bardzo dobre pokrycie i jakość rozmów.
2. T-Mobile - czasem minimalne zgrzyty
3. Play - zależy bardzo wiele od lokalizacji: może być dobrze, może być słabizna
4. Orange - nie chciałbym tego komentować - co chwilę przerzuca...

UMTS:
1. Play/Plus - brak zastrzeżeń.
2. T-Mobile
3. Orange

#537087  autor: Vieslav
 25 lut 2012, 10:34
Mordrag pisze: Czy jest na tym forum osoba, która jest w 100% usatysfakcjonowana jakością rozmów w Orange po GSM900.
Ja byłem, dopóki Playowcy nie wleźli na nadajniki :P . Chociaż jak mieszkałem na 7-mym piętrze i miałem naokoło bloku dużo BTSów to przerzucało mnie jak szalone, co skutkowało rwaniem dźwięku tak jakby nie było zasięgu. Trzeba było się nie ruszać podczas rozmowy. 2G Playa to są dla mnie jakieś żarty - w godzinach szczytu nie da się rozmawiać bo rozłącza po minucie, a jeśli nawet nie rozłączy to ciężko cokolwiek zrozumieć. Plusa nie mam, ale Play na nim dobrze lata, póki sieć nie jest obciążona. W takim przypadku natychmiast wylogowuje obcą kartę. T-mobile działa bardzo dobrze.

#537113  autor: kwistas
 25 lut 2012, 13:24
Najlepszy zasięg:
1. Plus (3G też najlepsze z W3)
2. Orange (3G ogranicza się do okolic miasta)
3. T-mobile (3G tak samo jak Orange tylko T ma o wiele bardziej stabilne)
4. Play, ale on od dawna olewa rozwój zasięgu, teraz woli zrzucać ruch na roaming. (3G na zadowalającym poziomie, choć mało stabilne jak w Orange).

Najlepsza jakość rozmów:
1. T-mobile
2. Plus
3. Play
4. Orange

Tak to przedstawia się według moich obserwacji, jakość połączeń jest dla mnie nawet ważniejsza niż zasięg, najlepszy kompromis między jakością, a zasięgiem w mojej okolicy to Plus.

#537119  autor: UndiscloseD
 25 lut 2012, 14:19
horas pisze:btw. a jak wygląda sprawa przy przedłużaniu umowy w T-mobile ??
Przy podpisywaniu nowej umowy przez internet jak bierzesz z telefonem, np. to masz 3 pierwsze miesiące za pół ceny. W abonamencie bez telefonu tego nie ma. Przy przedłużeniu umowy nie ma czegoś takiego jak stażowe w sieci(kiedyś tak było, ale nie wiem czemu z tego zrezygnowali). Więcej minut chyba też nie ma, ale można kupić taniej pakiety na sms, minuty czy internet.

Co do tematu:
Rzeszów- woj. Podkarpackie.
Korzystam z usług T-Mobile od 2004r(ery) i jeszcze mi się nie zdarzyło żeby były jakieś problemy z połączeniami, zrywaniem rozmów czy też z jakością. Zasięg też mam zawsze najwyższy. Z 3G zauważyłem, że u mnie w domu to tak 1-2 kreski(z 4 możliwych-Android), w szkole podobnie, ale zależy gdzie. Na korytarzu na 2 piętrze jest 2 kreski, a jak zejdę na parter do sali gimnastycznej, np. to zdarzyło się, że wcale nie było :D
Mam jeszcze kartę Play jako w sumie testową i zapasową. Ostatnio się akurat przydała do drugiego telefonu siostrze, niestety nie wiem jak się telefon z kartą play sprawował w centrum miasta, bo nawet jakbym ją spytał to by nic nie wiedziała. W domu mam zasięg na full. Raz dzwoniłem z tej karty to do jakości rozmowy nie mogłem się przyczepić, wszystko było wyraźnie. Ostatnio jak chciałem zadzwonić to zaraz po wybraniu numery zerwało połączenie.

#537173  autor: drcox
 25 lut 2012, 18:34
agaak pisze:Raczej liczba zmiennym jest tak duża, iż nie ma sensu się licytować o to, kto ma lepsza sieć, bo to dziecinada...
Jedno sie nie zmienia - Orange prawie zawsze jest tu wymieniane pod względem jakości na ostatnim albo przedostatnim miejscu.

#537176  autor: Artur051
 25 lut 2012, 18:42
drcox pisze:Jedno sie nie zmienia - Orange prawie zawsze jest tu wymieniane pod względem jakości na ostatnim albo przedostatnim miejscu.
Też to zauważyłem, nawet Play czasami ma lepszą jakość. Mam nadzieję tylko na to, że NetWorks! nie popsuje jakości T u mnie w mieście, a poprawi jakość Orange ciut ;)

#537216  autor: Vieslav
 25 lut 2012, 21:04
agaak pisze: W orange zawsze mam chwilowe trzeszczenie/trzaśnięcie,
agaak pisze:t-mobile i play z małym, chwilowym "odpływem" głosu
U mnie jest tak samo, ale w przypadku Playa nie testowałem przejścia 3G->2G, bo V3i ma tylko 2G ;-) .

#537240  autor: Kamil_K
 25 lut 2012, 23:31
Poznań-Piątkowo:

GSM:
1. T-Mobile: bardzo dobry zasięg, najlepsza jakość rozmowy, żadnych problemów.
2. Orange: bardzo dobry zasięg, zdarzają się handovery i zanikanie głosu.
3. Plus: bardzo dobry zasięg, telefon skacze po sektorach i BTS-ach jak oszalały, ciągłe zaniki głosu.
4. Play: kiepskie pokrycie w tej części miasta, mimo tych samych lokalizacji BTS-ów co inni, praktycznie nie da się prowadzić rozmowy, zwłaszcza w szczycie.

UMTS:
1. T-Mobile: bardzo dobry zasięg, najlepsza jakość rozmowy, żadnych problemów.
2/3. Plus=Orange: nieco gorsze pokrycie, świetna jakość rozmów, żadnych problemów.
4. Play: słabe pokrycie UMTS, zbyt chętnie zrzuca do tragicznego 2G, zaniki głosu w rozmowie przy pełnym zasięgu UMTS.

#537247  autor: rogmaniek
 26 lut 2012, 00:09
Kamil_K pisze:Play: kiepskie pokrycie w tej części miasta, mimo tych samych lokalizacji BTS-ów co inni
Mijasz się z faktami. Nawet jeśli chodzi o sam E-GSM P4. Na pewno nie są te same lokalizacje. Choćby dla przykładu os. Bolesława Chrobrego 47, gdzie jest NodeB P4 i os. Bolesława Chrobrego 118, gdzie lokalizacja PTK Centertel (NodeB 2100 MHz i BTS-y 900/1800 MHz). Pozostałych operatorów tu nie ma. Inny przykład Piątkowa: os. Stefana Batorego 113, dzwonnica kościoła pw. Narodzenia Pańskiego. Jest tu tylko Polkomtel z NodeB 2100 MHz i BTS 1800 MHz. Innych operatorów tu nie ma. I jest wiele innych przykładów, które można sobie sprawdzić w bazie, na stronie Baza BTS-ów w Wielkopolsce. Lokalizacje stacji bazowych, w POZnaniu* i okolicach, znam dość dobrze :-D
Kamil_K pisze:Play: słabe pokrycie UMTS
Na Piątkowie? Jesteś pewien, to może na którym osiedlu? Bo raczej nie na os. Bolesława Chrobrego.

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#537253  autor: drcox
 26 lut 2012, 01:26
rogmaniek pisze:Mijasz się z faktami. Nawet jeśli chodzi o sam E-GSM P4. Na pewno nie są te same lokalizacje
Akurat jeżeli chodzi o tego pana to tendencyjność jego postów widać na poprzednim poście wręcz wzorowo. T-Mobile jest świętością zawsze i wszędzie na pierwszym miejscu ;)

#537294  autor: Kamil_K
 26 lut 2012, 11:57
rogmaniek pisze: Mijasz się z faktami. Nawet jeśli chodzi o sam E-GSM P4. Na pewno nie są te same lokalizacje. [...]
Chodziło mi o to, że w przypadku gdy P4 ma E-GSM i UMTS na tej samej lokalizacji co inni, wypada wtedy gorzej - np. wieża RTV. UMTS od innych opów z tej lokalizacji świetnie ciągnie u mnie w mieszkaniu (wskazania min. 3/5), w czasie gdy Play ma u mnie szczątkowy UMTS i rwania E-GSMu (również stamtąd).
Nie pisałem o tym, że wszystkie lokalizacje się pokrywają, tylko że jeśli się pokrywają, Play wypada gorzej od reszty ekipy.
A z telefonu korzystam głównie na os. Sobieskiego, Batorego i Kampusie Morasko i do nich odnoszą się opisane wrażenia.
drcox pisze: Akurat jeżeli chodzi o tego pana to tendencyjność jego postów widać na poprzednim poście wręcz wzorowo. T-Mobile jest świętością zawsze i wszędzie na pierwszym miejscu ;)
Bez przesady. Jestem bardzo zadowolony z usług T na swoim terenie, ale pod względem technicznym zawsze stawiam Polkomtel na pierwszym miejscu. Niestety, nie pod względem oferty i dlatego opuściłem ich w sierpniu 2011.

Jeśli ktoś ma wątpliwości co do przewagi PTC na wspomnianym terenie, zapraszam w czasie pobytu w Poznaniu do któregokolwiek budynku kampusu UAM Morasko, gdzie dobry zasięg ma tylko PTC.

#537334  autor: Kaczy
 26 lut 2012, 14:20
Mieszkam w Szczecinie więc się wypowiem w temacie Orange. Działa bardzo dobrze, rozmowy są ok. Jedynie w Dąbiu miałem kilka razy problemy z zajętością sieci. Internet 3-4 Mbps.

...::: Made for loneliness :::...

#537355  autor: Jan.
 26 lut 2012, 15:21
Jeśli chodzi o Poznań (głównie północną część) to moim zdaniem najlepiej chodzi Orange. Wcześniej korzystałem z T-Mobile i był taki problem (w okolicach ronda solidarności) że telefon po paru sekundach rozmowy przeskakiwał z 3G na 2G. 2G w T-mobile było strasznie irytujące bo telefon w trakcie rozmowy ciągle się handoverował między stacjami, wiadomo jakie są tego efekty. Aby korzystać z telefonu musiałem wymusić tryb tylko 3G, Orange lubię za to że jak jest 3G to telefon ciągle trzyma się tej technologii.
Co do Plusa, z tego co wiem mają najmniej stacji w Poznaniu.

#537368  autor: remi89
 26 lut 2012, 16:02
Powiedzcie jak to jest. W moim mieście Orange ma najwięcej stacji GSM 7, w tym 5 z 1800, a zasięg wewnątrz mieszkania ciągle skacze z pełnego na słaby. T-Mobile oraz Plus posiadają po 1 stacji z dodatkowym 1800 a zasięg bardzo stabilny, nic nie skacze ciągle full. Play u mnie też radzi sobie bardzo dobrze na swoim GSM, jakość taka sama jak w W3.

Plus:
GSM 900/1800 - 5 stacji
UMTS 900/2100 - 7

Orange:
GSM 900/1800 - 7
UMTS 2100 - 7

T-Mobile:
GSM 900/1800 - 5
UMTS 2100 - 2

Play:
GSM 900 - 5
UMTS 2100 - 5

P@weŁ

#537399  autor: rogmaniek
 26 lut 2012, 18:50
Kamil_K pisze:Chodziło mi o to, że w przypadku gdy P4 ma E-GSM i UMTS na tej samej lokalizacji co inni, wypada wtedy gorzej - np. wieża RTV.
Trzeba było tak od razu napisać.
Kamil_K pisze:Nie pisałem o tym, że wszystkie lokalizacje się pokrywają, tylko że jeśli się pokrywają, Play wypada gorzej od reszty ekipy.
Chyba nie muszę zacytować tego, co Napisałeś w wcześniejszym poście.
Kamil_K pisze:UMTS od innych opów z tej lokalizacji świetnie ciągnie u mnie w mieszkaniu (wskazania min. 3/5), w czasie gdy Play ma u mnie szczątkowy UMTS i rwania E-GSMu (również stamtąd).
Ok, tu się z Tobą zgadzam. Założenia wydają się słuszne, tzn. stacje na niskich budynkach z pewnie odpowiednio ustawionym downtilt (na forum są znawcy tematu, także może napiszą coś więcej w tej kwestii). Tylko, że w takim razie, moim zdaniem, jeszcze brakuje stacji. Wychodzi jednak na to, patrząc na obecną politykę P4, że szybko nie doczekam się dodatkowych NodeB. Jest jeszcze wiele miejsc, gdzie zasięg 3G P4 wewnątrz budynków, pozostawia wiele do życzenia. Przykłady: choćby na Ogrodach, nie mówiąc już o Golęcinie czy samym Morasko. Ale w niektórych lokalizacjach pozwolenia radiowe są, tylko stacji brak, niestety... Na szczęście są osiedla, gdzie ilość NodeB P4, przynajmniej jeszcze w tamtym roku, była większa od Polkomtelu, choćby na Winiarach. Na Sołaczu P4, do dziś, ma 2 NodeB, a Polkomtel 1 stację 3G. Oczywiście uogólniam, bo nie można tylko patrzeć na osiedla...
Jan. pisze:Co do Plusa, z tego co wiem mają najmniej stacji w Poznaniu.
Tak, a szkoda, bo gdyby wybudowali wszystkie stacje, na które mają pozwolenia, byliby najlepsi z czwórki operatorów, pod względem zasięgu, ale pewnie i jakości/pojemności sieci... Na szczęście ciągle budują nowe NodeB, nie licząc stacji Aero2, które teraz i tak są odpalane z istniejących lokalizacji Polkomtela.

[ Dodano: 2012-02-26, 18:58 ]
Jan. pisze:Orange lubię za to że jak jest 3G to telefon ciągle trzyma się tej technologii.
To super. Bo wiem, co to znaczy w PTC... Ale i w P4 jest nie lepiej, niestety. Najmniej korzystałem z telefonu Orange, ale na jakość rozmowy, nigdy nie mogłem narzekać. Wykonując rozmowę z telefonu 2G do odbiorcy, który też posiadał słuchawkę 2G, rozmowa była bardzo dobrej jakości. Ale, moim zdaniem, teraz ten cały "prestiż Orange" (jak "cudowne 4G Play"), to jeszcze większa fikcja. Mam na myśli oczywiście korzystanie już tylko ze sprzętu Huawei.

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#539191  autor: Krystian_4G
 05 mar 2012, 22:48
Według moich obserwacji należy podzielić temat na sieci 2G i 3G. Jeśli chodzi o GSM 900 czy 1800 od wielu lat w jakości rozmów prowadzi prym Era a teraz T-Mobile zdecydowanie zakres od basów po sopran jest najpełniejszy. Drugie miejsce dał bym w GSM Play i Plus choć Play bardziej basowo najsłabiej Orange podkreślam GSM. Jeśli chodzi o sieci 3G to wszystko jest zbliżone bardzo do siebie tutaj też na pierwszym miejscu dał bym PTC tuż za nią minimalnie Orange nieco dalej Play i ostatnim czasy najgorzej Plus ta sieć przechodzi jakieś rekonfigurację po 3G i powiem nieudaną. Najgorzej jeśli dzwoni klient 3G Plusa do drugiego również 3G Plusa. Uczulam też użytkowników różnej maści marek telefonów że mogą korzystać z funkcji poprawiających dzwięk i jakość rozmowy ukrytych w menu telefonu a domyślnie wyłączonych które w mniejszym czy większym stopniu działają na korzyść. Pozdrawiam Krystian

Krystian

#539193  autor: Maniiiek
 05 mar 2012, 23:02
Według moich obserwacji należy podzielić temat na sieci 2G i 3G. Jeśli chodzi o GSM 900 czy 1800 od wielu lat w jakości rozmów prowadzi prym Era a teraz T-Mobile zdecydowanie zakres od basów po sopran jest najpełniejszy. Drugie miejsce dał bym w GSM Play i Plus choć Play bardziej basowo najsłabiej Orange podkreślam GSM
A wszystko zależy od lokalizacji. Z kolei u mnie rozmowa na 2G Play jest równie sensowna co znaki dymne. najlepiej wypada Plus, Orange i T-mobile trzeszczą lekko ale da się rozmawiać.

B-brand - unikaj jeśli nie znasz prawdziwego producenta.