• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #533397  autor: UndiscloseD
 07 lut 2012, 19:50
Witam,
Od kilku(nastu) dni otrzymuję jakieś reklamy/spam. Nie wiem dokładnie co to jest, bo nie wchodziłem nigdy w odnośnik, z obawy przed tym czymś. Może ktoś z forumowiczów będzie wiedział co to takiego, a najlepiej gdyby pomógł mi w rozwiązaniu problemu, a mianowicie: jak to usunąć, żeby mi już więcej nie przychodziło. Nie jest to poprzedzane żadnym sygnałem, po prostu pojawia się w oknie powiadomień. Jest tak codziennie. Zazwyczaj było tylko jedno, dziś natomiast pojawiły się dwa te "cuda".
Nie wiem skąd się to mogło wziąć, chociaż kiedyś wszedłem na technologie w interia.pl w temat dajmy na to " nowy tablet xxx". Pod spodem było coś w stylu: " chcesz więcej informacji na temat kategorii tablety, kliknij coś tam"- nie pamiętam dokładnie jak się nazywała ta usługa. Podejrzewam, że to jednak ta funkcja jest przyczyną tego spamu.
Może da się to jakoś wyłączyć w ustawieniach, albo na tej interii?
Jeżeli jest możliwość wyłączenia w menu to proszę o pokierowanie mnie, gdyż od niedawna mam androida i czasem jeszcze się gubię w ustawieniach.
Załączam zdjęcie problemu, którego dotyczy temat:

Obrazek

Proszę o wyrozumiałość i pomoc jeżeli ktoś wie o co chodzi ;)

#533398  autor: Xy
 07 lut 2012, 20:02
Pewnie pobrałeś jakąś aplikację z Android Marketu i było to "pobranie wiązane" wraz z jakimś adware. Także miałem coś takiego. Usunąłem syfiaste aplikacje i problem zniknął.

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#533402  autor: UndiscloseD
 07 lut 2012, 20:12
Xy pisze:Pewnie pobrałeś jakąś aplikację z Android Marketu i było to "pobranie wiązane" wraz z jakimś adware. Także miałem coś takiego. Usunąłem syfiaste aplikacje i problem zniknął
Problem w tym, że nie wiem w jakiej aplikacji by to mogło być. Mam raczej same najpotrzebniejsze aplikacje:
Aplikacje:
- Opera Mini
- Shazam
- TVN Player
- Swype
- Tłumacz Google
- Android Speedometr- taki gadżecik, używałem raz póki co, ale fajnie działa.
- ConvertPad
- GG
- MixZing Basic
- NoiseMeter- też w sumie jako gadżet
- 3G Watchdog
- Android Assistant
- Bateria
- Speed Test
- MiBOA Beta
- Ice Cream Sandwich- tapety z ICS- używam głównie jednej, najbardziej chyba rozpoznawalnej w ICS, a reszta to nie wiem czy jako wymysł twórcy aplikacji czy faktycznie są to tapety z ICS.
- Communicate Status

Gry:
- Angry Birds
- Angry Birds Rio
- At Smasher
- Blobby Volleyball
- Bubble Shoot
- Fruit Ninja

A nie uważasz, że to tez może byćwina tego całego interia.pl technologie?

#533405  autor: Xy
 07 lut 2012, 20:25
Nie widzę podejrzanych programów. Zawsze zasysasz soft z Android Marketu? Może przypadkiem coś Ci się wciągnęło? Z resztą sam nie wiem, nie mam pomysłu...
A to "Communicate Status" to co to jest? Strona interia.pl jak i jej podstrony nie mają nic do rzeczy. Może te tapetki? Tam jest czasami trochę syfu...
Ale niech się wypowiedzą inni, nie chcę Cię wprowadzać w błąd.

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#533410  autor: UndiscloseD
 07 lut 2012, 20:43
Wszystko staram się ściągać z android market. Jedyna aplikacją spoza marketu jest Swype. Raz jeszcze coś było spoza, tylko nie pamiętam co. Może jakieś dodatki do launchera? Ale obecnie wszystko jest odinstalowane. Mam tylko to co podałem na liście. Communicate status to zestawienie ilości połączeń i sms wysl., odebr., itp.
No chyba, że faktycznie te tapety. Bo to też chyba jakiś dodatek do launchera, a że jest on odinstalowany to aktywne są tylko tapety( jest to aplikacja z motywami i tapetami z ICS)

#533435  autor: miciugo
 07 lut 2012, 21:53
Miałem coś podobnego z powodu którejś z tych gier- niestety nie pamiętam której z nich, a chyba je wszystkie kiedyś przetestowałem. Wystarczyło odinstalować darmowe badziewie a takie coś już nie przychodziło.

#533439  autor: Xy
 07 lut 2012, 22:00
Weź usuń "bubble shot" i zrestartuj telefon. Niewykluczone, że to w tej grze leży problem... A dla spokoju wykonaj tę operację dla wszystkich gier i zobaczy czy problem zniknął.

#533445  autor: UndiscloseD
 07 lut 2012, 22:13
Xy,
miciugo,
Ok, tylko mam jedno pytanie: jak usunę te gry i okaże się, że to jednak nie to jest przyczyną to jak je zainstaluje ponownie to czy moje "osiągnięcia" zostaną, bo nie ukrywam, że osiągnąłem w kilku z nich wysoki level i nie chciałoby mi sie potem przechodzić ich od początku ;) ?

[ Dodano: 2012-02-07, 22:52 ]
Słuchajcie, zauważyłem teraz, że na karcie pamięci mam pełno folderów. Po "oględzinach" okazało się, że są to foldery po aplikacjach, które już dawno zostały odinstalowane. Są tam jakieś pliki cache zwłaszcza. Może jakbym z tym wszystkim zrobił porządek to też przyniosłoby to jakieś efekty? :D

#533460  autor: Xy
 07 lut 2012, 22:52
Nie. Będziesz musiał wszystko przejść od początku. Ale moim zdaniem lepiej od nowa przejść grę niż użerać się z syfem w telefonie... A nawet jeśli to nie w grach siedzi to każdą pobraną aplikację trzeba sprawdzić.

#533467  autor: UndiscloseD
 07 lut 2012, 23:00
Xy,
No ok, to może porobie porządek jeszcze na tej karcie pamięci i usunę tę grę bubble shot i wtedy zobaczymy. Przyznam, że akurat w tę grę najczęściej grałem i najbardziej mi sie spodobała.

#533658  autor: Wieszunio
 08 lut 2012, 21:59
UndiscloseD pisze:Xy,
No ok, to może porobie porządek jeszcze na tej karcie pamięci i usunę tę grę bubble shot i wtedy zobaczymy. Przyznam, że akurat w tę grę najczęściej grałem i najbardziej mi sie spodobała.
zrób sobie pliki do backup aplikacji titanium backup np. jak usuniesz i sprawdzisz to przynajmniej możesz wrócić do stanu poprzedniego. miałem coś podobnego nie wydaje mi się żeby to było powiązane z aplikacja bo wyskoczyło w trakcie przeglądania internetu.

LUBIE GŁOŚNE LITERY xD A Ty [you], też je LUBISZ ?

#533663  autor: Xy
 08 lut 2012, 22:06
Wieszunio pisze:nie wydaje mi się żeby to było powiązane z aplikacja bo wyskoczyło w trakcie przeglądania internetu.
Powiązane. Jedna aplikacja może mieć w sobie syfy korzystające z netu nawet gdy nie jest uruchomiona. U mnie było coś podobnego ale usunąłem i problem zniknął.

#533667  autor: UndiscloseD
 08 lut 2012, 22:28
Wieszunio,
Xy,
Usunąłem te tapety i jedną z tych bubble deluxe i coś tam jeszcze i póki co, dzisiaj nie pojawił się ten syf. Miejmy nadzieję, że już się nie pojawi. Więc na razie daje Wam spokój. Jakby coś było nie tak to się zwrócę o pomoc. Dzięki wielkie za dotychczasową pomoc ;)

#533751  autor: Wieszunio
 09 lut 2012, 14:33
Xy pisze:
Wieszunio pisze:nie wydaje mi się żeby to było powiązane z aplikacja bo wyskoczyło w trakcie przeglądania internetu.
Powiązane. Jedna aplikacja może mieć w sobie syfy korzystające z netu nawet gdy nie jest uruchomiona. U mnie było coś podobnego ale usunąłem i problem zniknął.
@Xy aplikacja korzysta z pakietu danych tylko gdy jest uśpiona. martwy program nie pobiera danych. u mnie była sytuacja gdzie był włączony launcher, tapeta, fesjbuk, i przeglądarka reszty procesów poza systemem nie było wiec w moim przypadku albo fejsbuk albo net tapeta nie ma takich uprawnień;)

#534179  autor: UndiscloseD
 11 lut 2012, 13:04
No i niestety. To g***o dalej się pojawia ;/
Było wczoraj jak i dzisiaj...
Odinstalowałem wszystkie podejrzane gry. Zostało tylko AB i AB Rio, Ant Smasher oraz Blobby Volleyball. Aplikacje mam najpotrzebniejsze i myślę, że nie są szkodliwe.
Już nie mam pomysły co to może być. Może nie jest to uciążliwe, bo nie ma przy tym na szczęście sygnału jak przy sms i wystarczy tylko usunąć z listy powiadomień, ale wiadomo, że byłoby lepiej gdyby to się wcale nie pojawiało. :(

#534228  autor: Wieszunio
 11 lut 2012, 15:52
spróbuj wymazać cache przeglądarki może masz jakieś ciasteczko z tym powiązane.

edit:

chyba że nie masz za wiele do stracenia to możesz zrobić wipe telefonu. czyści wszystko oprócz karty sim i karty pamięci telefon wraca do stanu fabrycznego. zgraj kontakty na sd wcześniej i zrób backup sms/mms jeśli masz jakieś potrzebne;)

ustawienia => prywatność => ustawienia fabryczne [uniwersalna] chyba ta ścieżka jest.

albo

home+power trzymasz aż otworzy się menu poruszasz się klawiszami od głośności up/down zatwierdzasz home
znajdujesz opcje wipe data reset 3-4 od góry home => yes
ja skończy naciskasz power żeby wrócić do pierwszego ekranu
i reboot system now [tej jestem pewny dla samsunga]

wszystko podaje z pamięci i na podstawie swojego telefonu wiec ścieżka może się trochę różnic.

ale to byłoby ostateczne rozwiązanie i telefon będziesz musiał ustawiać od początku.