• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#532824  autor: pakierhakierxd
 05 lut 2012, 13:38
Dobrze że tak robi wg mnie :)

Pozdrawiam :)

#532828  autor: Artur051
 05 lut 2012, 13:42
Dobrze że tak robi wg mnie :)
Też mam takie odczucie, zwłaszcza, że Orange jeszcze przed rozbudową Networks! (zobaczymy, jak bedzie po, ale jak zasięg bedzie taki jaki obecnie ma T - to będzie to najlepszy zasięg w mieście) ma straszny zasięg - nawet brak 3g w centrum miasta. Natomiast Plus już ma ciut lepszy zasięg no i pewnie dlatego w Płocku Plus jest siecią preferowaną ;)

#532838  autor: pakierhakierxd
 05 lut 2012, 14:18
U mnie w mieście t-mobile i orange maja podobny zasięg ciekawe co będzie jak będzie networks :) przez to że mają słaby zasięg u mnie w domu nie chcę mieć głównego telefonu w ich sieciach zostaje mi play i plus jeśli nie chce się denerwować :D,numer w orange mam tylko do netu w modemie od czasu do czasu i do odbierania połączeń i smsów od numerów w orange ;)

#532858  autor: grzegi
 05 lut 2012, 15:14
Pytanie do ludzi w Poznaniu - mógłby ktoś powiedzieć, jak się ma sytuacja w stolicy Wielkopolski? Orange też jest uznawany za sieć macierzystą?

#532882  autor: kszaq
 05 lut 2012, 16:44
grzegi pisze:Pytanie do ludzi w Poznaniu - mógłby ktoś powiedzieć, jak się ma sytuacja w stolicy Wielkopolski? Orange też jest uznawany za sieć macierzystą?
Z moich obserwacji wynika, że tylko w niektórych miejscach Orange prezentuje się jako PLAY, natomiast uznawanie Orange jako sieci macierzystej zależy nie tylko od lokalizacji, ale również od modelu telefonu, wersji oprogramowania i statusu Etykietki. Jeśli masz włączoną Etykietkę, to Twój Blade zawsze będzie uznawał Orange za sieć roamingową.

#532912  autor: doktor
 05 lut 2012, 18:31
dziś w Rzeszowie będąc w zasięgu 3G Orange telefon nie wskazywał na roaming. dopiero poza miastem gdy wskoczył 2g pojawiła się informacja o roamingu.

https://www.speedtest.net/result/a/10352767239
LTE2600+LTE2100+LTE1800+LTE800+5G 3600

https://www.speedtest.net/result/15854998413.png
GPON w domu

#532984  autor: muchakk
 05 lut 2012, 21:15
Na androidzie Orange jest rozpoznawane jako PLAY i jest oznaczone jako sieć macierzysta. Przy zasięgu nie ma "R" i dodatkowo nawet w informacjach o telefonie jest PLAY. Tylko dzięki netmonitorowi udało mi się sprawdzić, że tak naprawdę jest to Orange. Ciekawe po jaką cholerę oni tak cyrkują...

#533123  autor: elrond
 06 lut 2012, 14:48
Coś kombinują. Dziś - Rzeszów. W momencie gdy zacząłem czytać ten wątek chciałem sprawdzić czy działa roaming Orange bo wczoraj w drodze z Krakowa działać nie bardzo chciał. Wygląda to tak (Blade, CM7):

- pojawiła się nowa sieć: PLAY, zamiast Orange (czasem jest jedno czasem drugie). Do tego ciągle jest POL czyli macierzysty Play. Przyłączając się do sieci PLAY jestem rzeczywiście na dość słabym u mnie 3G Orange, gdy za oknem mam NodeB Playa. Co ciekawe - Net Monitor pokazuje identyfikuje sieć 260 03 (Orange) jako Play, więc macierzystą...

- żeby być na stabilnym 3G Play muszę się na sztywno podpiąć do POL, bo automat wrzuca mnie na Orange.

Co się tu kurka dzieje? Było średnio, jest gorzej.

#533124  autor: drcox
 06 lut 2012, 14:57
Mi się wydaje, że kombinują coś z etykietką. Niby taka niepozorna usługa a może niezły bajzel wprowadzić.

#533170  autor: Spacedust
 06 lut 2012, 18:07
U mnie za oknem stacja Orange, a na automacie na siłę przerzuca na PLAY mimo, że jest ich stacja jest sporo dalej.

#533173  autor: drcox
 06 lut 2012, 18:21
Spacedust pisze:U mnie za oknem stacja Orange, a na automacie na siłę przerzuca na PLAY mimo, że jest ich stacja jest sporo dalej.
Bo on nie szuka sieci która ma najsilniejszy sygnał tylko sieć macierzystą...

#533526  autor: zicc
 08 lut 2012, 12:46
Logowanie do sieci roamingowych na telefonach Nokia wygląda tak jak na filmiku:
http://youtu.be/6tPhtFQs_NA
Dla telefonu sieć Playa i sieć Orange są sieciami macierzystymi. Sieć Plusa jest siecią roamingową - niemacierzystą. Minus tego rozwiązania jest taki że gdy mamy telefon ręcznie zalogowany do sieci Orange to po chwilowym zaniku zasięgu (np. w piwnicy, tunelu podziemnym etc) telefon znów próbuje zalogować się do sieci macierzystej i oczywiście jak dostępne są wszystkie sieci wybierze sieć Playa a nie ręcznie wybraną sieć Orange.

Poza tym nie wiem co spece z Playa nakaszanili ale usługa etykietka nie działa na zasięgu Orange, gdyż wówczas wymuszany na wyświetlaczu jest napis PLAY (dużymi literami) a na zasięgu Playa i Plusa etykietka działa poprawnie

#533527  autor: pakierhakierxd
 08 lut 2012, 12:51
U mnie działa etykietka ok :)

[ Dodano: 2012-02-08, 12:57 ]
Sprawdziłem na swoim 2 telefonie lg i mimo ręcznego ustawienia orange telefon przestawił na automatyczny wybór i jestem na playu ale przy orange dalej telefon r pokazuje,nie wiem czy tak wcześniej było ale myślę że nie.

[ Dodano: 2012-02-08, 12:57 ]
Telefon zmienił na automatyczny po utracie zasięgu sieci orange

[ Dodano: 2012-02-08, 12:58 ]
Specjalnie zrobiłem test tak aby ten zasięg utracić bo w domu mam lepszy playa niż orange :D

#533534  autor: drcox
 08 lut 2012, 13:45
U mnie nigdy nie było problemów z etykietką nawet zaraz po wprowadzeniu roamingu Orange. Jest na wyświetlaczu PLAY, Plus i Orange PL.

#533723  autor: zicc
 09 lut 2012, 10:57
No i wszystko wróciło do stanu poprzedniego. Orange nie jest już siecią macierzystą

#533727  autor: radar77
 09 lut 2012, 11:49
zicc pisze:No i wszystko wróciło do stanu poprzedniego. Orange nie jest już siecią macierzystą

Gdyby ktoś chciał testować roaming w Łodzi, to dobrym miejscem jest parking podziemny hotelu Ibis lub kina Silverscreen. Dzięki pikokomórkom działa tam tylko Orange.

--
pozdrawiam
radar77

#533806  autor: kszaq
 09 lut 2012, 19:52
zicc pisze:No i wszystko wróciło do stanu poprzedniego. Orange nie jest już siecią macierzystą
Możliwe, że Orange zaczęło wyłączać wymuszanie innej nazwy dla klientów Play, ale na pewno nie zrobili tego we wszystkich lokalizacjach - na Górnym Śląsku Etykietka działała mi normalnie, natomiast w Krakowie z powrotem zauważyłem wymuszenie "PLAY".

#533815  autor: 0kti
 09 lut 2012, 20:49
U mnie się nic nie zmieniło na obu kartach

#547339  autor: yivan
 13 kwie 2012, 11:44
Szkoda, że Play ciągnie kasę za transfer danych kiedy telefon przełączy się na sieć "PLAY/Orange", przecież to jest jawne oszukiwanie klientów.

Jak jestem na Plusie to wiem, że to jest roaming, a OrangowymPlay już nie.

#547344  autor: Edmund
 13 kwie 2012, 11:57
yivan pisze:Szkoda, że Play ciągnie kasę za transfer danych kiedy telefon przełączy się na sieć "PLAY/Orange", przecież to jest jawne oszukiwanie klientów.
O jakim przypadku mówisz? I jaką masz taryfę?

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2