• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #532815  autor: tomi81
 05 lut 2012, 12:54
Witajcie,

Zastanawia mnie jeden fakt związany ze spółką Networks! - jak wiadomo T-Mobile oferuje w części swojej sieci dźwięk w jakości HD (odpowiedni kodek), czego nie ma Orange. Czy Waszym zdaniem w przypadku wspólnej sieci w Networks! (w końcu wspólny sprzęt) istnieje realna szansa na włączenie kodeka HD w tej sieci, dzięki czemu będzie można korzystać z "lepszego" dźwięku zarówno będąc klientem T-Mobile jak i Orange? Pytam z perspektywy klienta Orange, gdyż jakość dźwięku (zwłaszcza w pasmie 2G) w tej sieci mówiąc delikatnie - nie jest "najlepsza" (a na pewno gorsza niż w T-Mobile, gdyż Plus również w ostatnim czasie jakością dźwięku również nie grzeszy).

Pozdrowienia

#532825  autor: pakierhakierxd
 05 lut 2012, 13:39
Myślę że hd voice będzie tylko w t-mobile nadal wg mnie i tak lipa z tym hd voice ponieważ mało co telefonów to obsługuje chyba

Pozdrawiam :)

#532937  autor: KR2615
 05 lut 2012, 19:33
Networks? To jakiś klon emitela czy coś w tym stylu?

#532943  autor: pakierhakierxd
 05 lut 2012, 19:48
Networks oznacza to że orange i t-mobile aby ograniczyć koszty będą mieli wspólne nadajniki :)

Pozdrawiam :)

#532946  autor: DanielR
 05 lut 2012, 19:54
Wydaje mi się, że Orange również powinien wprowadzić ten standard na swojej sieci. W kilku krajach Orange wykorzystuje już przecież (na całym obszarze lub na jego części) HD Voice.
Trudno obecnie cokolwiek na ten temat spekulować.

#532959  autor: nemo2009
 05 lut 2012, 20:21
pakierhakierxd pisze:Myślę że hd voice będzie tylko w t-mobile nadal wg mnie i tak lipa z tym hd voice ponieważ mało co telefonów to obsługuje chyba
Nie jest tak żle.Sony Ericsson X8 i lepsze.Nokia C7,C6-01,N8 E7,C5 i inne.Oczywiście nasz rozmówca też musi mieć telefon obsługujący tę technologię.Technologia działa w 2G i 3G.Ciekawostką jest to,że HD obsługuje niewiele Samsungów i to tych drogich również.

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu,a póżniej pokona doświadczeniem"

#534155  autor: perun
 11 lut 2012, 12:16
pakierhakierxd pisze:Myślę że hd voice będzie tylko w t-mobile nadal wg mnie i tak lipa z tym hd voice ponieważ mało co telefonów to obsługuje chyba
Tak na prawdę to nigdzie nie można znaleźć pełnej listy komórek obsługujących HDVoice. Kiedys portal gazeta.pl spróbował poszukać takiej listy jednak się nie udało.
T-mobile na swojej stronie informuje tylko o kilku telefonach, głównie dostępnych w ich ofercie:
lista T-Mobile

Najlepiej mając jakiś konkretny model telefonu po prostu sprawdzać w jego specyfikacji możliwość obsługi HDVoice

#534181  autor: mkowalski
 11 lut 2012, 13:06
Wystarczy szukać listy telefonów obsługujących kodek AMR-WB ;)

#534236  autor: alkonauta
 11 lut 2012, 16:21
W networks to pewnie T podzieli sie swoimi zasobami u900 z orange, bo sam orange ma o wiele mniej kanalow na gsm 900 niz T. Wyobrazacie sobie jak miala by dzialac siec orange gdyby jeszcze oddali swoja czesc gsm900 do wspolnej puli?

#534255  autor: drcox
 11 lut 2012, 17:45
alkonauta pisze:Wyobrazacie sobie jak miala by dzialac siec orange gdyby jeszcze oddali swoja czesc gsm900 do wspolnej puli?
Wystarczy spojrzeć jaka padaka jest teraz :D Na Górnym Śląsku lepiej działa E-GSM 900 Playa niż Orange. Co nie znaczy że działa dobrze ;) Na szczęście z GSMu ani Playa ani Orange nie muszę wcale korzystać bo jest bardzo dobrze rozwinięty UMTS w Playu i prawie bardzo dobrze w Orange u mnie.