• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #532435  autor: zicc
 03 lut 2012, 10:53
W Playu znów coś pomieszali z logowaniem do sieci. Wcześniej gdy logowałem się do sieci partnera roamingowego Orange na telefonie (Nokia) wyświetlało się "Wybrany operator: Orange", a od wczoraj gdy loguję się ręcznie do Orange napis brzmi już "Wybrano sieć macierzystą", i taki sam napis jest gdy loguję się ręcznie do sieci Playa. Czyli obecnie dla telefonu sieci macierzyste to sieć Playa i Orange. Logowanie do Plusa kończy się tak jak dawniej - "Wybrany operator: Plus". U Was też tak jest?
 #532440  autor: Andrzej24
 03 lut 2012, 11:20
Z tego co widzę to u mnie jest to samo tylko dopiero wyczaiłem to na starej nokii. Nowszy SE nie informuje mnie czy jest to sieć macierzysta czy nie chociaż na ekranie przy Play widnieje domek a przy Orange otwarte antenki. A może to jest po to aby płynnie przechodzić z Play na Orange w czasie rozmowy. Nie zdziwił bym się. Może Play prędzej dogaduje się z Orange niż z Plusem.

#532442  autor: user_delete19
 03 lut 2012, 11:24
hm, w obu przypadkach mam info, że jestem w roamingu...

#532455  autor: pakierhakierxd
 03 lut 2012, 12:08
Ja tak samo :)

Pozdrawiam :)

#532461  autor: radar77
 03 lut 2012, 12:41
wojciech pisze:hm, w obu przypadkach mam info, że jestem w roamingu...
U mnie to samo, mam R na ekranie..

--
pozdrawiam
radar77

#532498  autor: doktor
 03 lut 2012, 17:51
u mnie (Przemyśl) jak wyszukuje siec mam PLAY oraz Play. ale dalej mam R

https://www.speedtest.net/result/a/10352767239
LTE2600+LTE2100+LTE1800+LTE800+5G 3600

https://www.speedtest.net/result/15854998413.png
GPON w domu

#532528  autor: Artur051
 03 lut 2012, 20:59
Ja też u siebie zmian nie zauważyłem ;) Tym bardziej, że Plus nadal ma większy priorytet u mnie ;)

#532573  autor: kszaq
 04 lut 2012, 00:19
Wygląda to tak, że Orange poprzez NITZ w większości lokalizacji wysyła kartom SIM Playa informację o tym, że sieć nazywa się "PLAY". Interpretacje są tego różne:
    wyświetlanie na ekranie samego PLAY przy zalogowaniu do Orange oraz traktowanie go jako sieci macierzystej ze względu na to, że nazwa ta jest taka sama, jak SPN na karcie SIM (jeśli nie stosujemy Etykietki) -> tak robi większość telefonów z Androidem oraz niektóre na innych systemach, przy czym przy braku wpisu o Orange w polu EF_SPDI nazwa "PLAY" może pojawić się podwójnie, prawidłowa interpretacja zapisu NITZ, ale informowanie o przebywaniu w roamingu. Tutaj podobnie może pojawić się pojedyncze lub podwójne "PLAY", brak interpretacji zapisu NITZ pomimo obsługiwania tej funkcjonalności (tak się dzieje m.in. na HTC z Androidem), co skutkuje nazwą "PLAY" na wyświetlaczu i - w zależności od telefonu - sygnalizowaniem lub nie roamingu (gdy istnieje na karcie SIM wpis o Orange w polu EF_SPDI), albo pojawianie się napisu "Orange PL - PLAY".
Wydaje mi się, że z punktu widzenia P4 najlepsza sytuacja jest wtedy, gdy użytkownikowi nie pojawia się informacja ani o nazwie partnera roamingowego, ani ikonka "R" gdy z jego sieci korzysta.

#532599  autor: andx
 04 lut 2012, 10:04
No i jak w takim przypadku, prawidłowo może działać pusta etykietka?!

#532601  autor: Zahirianka
 04 lut 2012, 10:30
Phono - operator status wyświetla prawidłowo logo orange, mimo, że na liście dostępnych sieci orange widnieje jako PLAY.

#532605  autor: pakierhakierxd
 04 lut 2012, 10:47
Zahirianka pisze:Phono - operator status wyświetla prawidłowo logo orange, mimo, że na liście dostępnych sieci orange widnieje jako PLAY.
Nie masz przypadkiem softu cm7 na swoim telefonie bo jak ja miałem to właśnie jako play wyświetlało tam też plusa :P

#532658  autor: zicc
 04 lut 2012, 15:04
Moje dalsze obserwacje są takie: Dla telefonu sieć Play i Orange jest siecią macierzystą. Minus tego jest taki że gdy mamy ręcznie wybraną sieć Orange i telefon straci na chwilę zasięg tej sieci automatycznie szuka znów "sieci macierzystej" czyli Playa lub Orange. Oczywiście telefon zaloguje się ponownie do przysłowiowej "jednej kreski" Playa mimo że może być full zasięg Orange (przypominam że przy ręcznie ustawionej sieci Orange). I tak klienci myśleć będą że są zalogowani ręcznie do Orange a tak naprawdę będą zalogowani cichaczem do sieci Playa.
Sieć Plusa pozostaje bez zmian tj. sztywno wybrana sieć Plus w telefonie zawsze będzie Plusem :) a w przypadku utraty zasięgu pojawi się "Wybierz operatora".

#532666  autor: Zahirianka
 04 lut 2012, 15:50
pakierhakierxd pisze:Nie masz przypadkiem softu cm7 na swoim telefonie bo jak ja miałem to właśnie jako play wyświetlało tam też plusa
Soft nie był modyfikowany, a aplikacja pokazuje logo wszystkich trzech operatorów, zależnie od tego, do której sieci zalogowany jest telefon. A tak naprawdę to ważne, że jest przyzwoity zasięg, a z której sieci, to już najmniej istotne.

#532670  autor: pakierhakierxd
 04 lut 2012, 16:36
Wiem że aplikacja pokazuje sam ją miałem dziwne że u ciebie telefon pokazuje pod plusem też play ale może tak jest w niektórych telefonach lub to zależy od karty sim :D

#532672  autor: hubert667
 04 lut 2012, 17:09
Potwierdzam Orange jako sieć macierzystą. Implikacja tego jest jeszcze jedna, a mianowicie gdy zaloguje nam sie telefon do sieci Orange (czy to przez utrate sygnalu play czy tez przez reczny wybor sieci a potem ustawienie z powrtotem opcji "automatyczny wybor") to telefon pozostaje zalogowany do sieci Orange dopoki nie straci z niej sygnału a nie tak jak w przypadku plusa że gdy tylko znajdzie Play to sie przelacza.

#532693  autor: Matyk
 04 lut 2012, 18:38
U mnie zaś gdy wybiorę ręcznie "orange" nie pokazuje się literka R tak jak jest gdy wybiorę plusa, wtf ?

#532720  autor: Pawrzes
 04 lut 2012, 20:28
U nie cały czas roaming, sieć Orange nie jest preferowana.

Pozdrawiam

#532740  autor: Artur051
 04 lut 2012, 21:22
Matyk pisze:U mnie zaś gdy wybiorę ręcznie "orange" nie pokazuje się literka R tak jak jest gdy wybiorę plusa, wtf ?
A Orange po utracie sygnału Playa ma pierwszeństwo?

#532787  autor: remi89
 05 lut 2012, 10:28
Ja do sieci preferowanych dodałem na 1 miejscu Orange potem Plusa i w przypadku zgubienia zasięgu macierzystego Play, telefon w pierwszej kolejności loguje się do Orange.

Współpraca z partnerami roamingowymi z punktu widzenia Klienta będzie wyglądać następująco:
- telefon zawsze szuka sieci macierzystej, tj. sieci Play
- w przypadku braku zasięgu sieci Play, telefon poszuka sieci Plus
- w przypadku braku zasięgu sieci Plus, telefon poszuka sieci Orange

P@weŁ

#532820  autor: Artur051
 05 lut 2012, 13:06
remi89 pisze:Współpraca z partnerami roamingowymi z punktu widzenia Klienta będzie wyglądać następująco:
- telefon zawsze szuka sieci macierzystej, tj. sieci Play
- w przypadku braku zasięgu sieci Play, telefon poszuka sieci Plus
- w przypadku braku zasięgu sieci Plus, telefon poszuka sieci Orange
Różnie to wygląda w zależności od regionu Polski. W jednym regionie Play zdalnie ustawia kartom sim preferencje Orange, innym Plusa.