• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#530321  autor: pakierhakierxd
 24 sty 2012, 10:31
Nikt nie ma dostępu do nadajników P4 korzysta z nich tylko Play i Redbull Mobile.

Pozdrawiam :)

#530426  autor: drcox
 24 sty 2012, 18:53
A tak przy okazji wyrobiłem sobie już pełną opinię o tym czym się tak Play puszy czyli zasięgiem trzech operatorów.

Wolałbym mieć zasięg jednego operatora ale porządnego, niż trzech ale tak fatalnie rozwiązany.

Dzisiaj podczas 30 sekundowej rozmowy rozłączyło mnie 2 RAZY :!: Byłem w roamingu Orange, raz podczas handoveru Orange 3G-2G (zanikł całkowicie głos rozmówcy więc musiałem sięrozłączyć) a drugi raz jak W ŚRODKU ROZMOWY PLAY SOBIE WYMYŚLIŁ ŻE MNIE WRZUCI Z POWROTEM NA SIEĆ MACIERZYSTĄ. Co oczywiście skutkowało rozłączeniem. Niech będą mieli i zasięg Plusa, Orange, T-Mobile i Aero2 ale mogą go sobie wsadzić w dowolnie wybrany otwór bo działa to FATALNIE.

#530452  autor: baxito
 24 sty 2012, 20:52
drcox pisze:A tak przy okazji wyrobiłem sobie już pełną opinię o tym czym się tak Play puszy czyli zasięgiem trzech operatorów.

Wolałbym mieć zasięg jednego operatora ale porządnego, niż trzech ale tak fatalnie rozwiązany.

Dzisiaj podczas 30 sekundowej rozmowy rozłączyło mnie 2 RAZY :!: Byłem w roamingu Orange, raz podczas handoveru Orange 3G-2G (zanikł całkowicie głos rozmówcy więc musiałem sięrozłączyć) a drugi raz jak W ŚRODKU ROZMOWY PLAY SOBIE WYMYŚLIŁ ŻE MNIE WRZUCI Z POWROTEM NA SIEĆ MACIERZYSTĄ. Co oczywiście skutkowało rozłączeniem. Niech będą mieli i zasięg Plusa, Orange, T-Mobile i Aero2 ale mogą go sobie wsadzić w dowolnie wybrany otwór bo działa to FATALNIE.
Ciężko uwierzyć, że podczas rozmowy doszło do takich zdarzeń, ale dziś w Play wszystko jest możliwe. Mnie na szczęście podczas połączenia ani razu jeszcze nie przerzuciło na inną sieć. Jednak coraz bardziej zmierzam do tego, aby na sztywno ustawić zasięg Orange, bądź Plusa, gdyż ostatnio parę razy przerwało mi rozmowę. Myślałem, że wina leży po stronie drugiego rozmówcy, lecz potem wszystko wyszło na jaw.

Dam jeszcze tydzień Play'owi, jeżeli coś mnie zdenerwuje, zmienię sieć ręcznie. Tobie polecam to samo. Wybierz tego operatora, który najbardziej będzie ci odpowiadał w twoim regionie pod względem jakości rozmów i transferu danych. :D

#530453  autor: drcox
 24 sty 2012, 21:00
Aktualnie często wyjeżdżam z miasta więc takie rzeczy zaczęły mi bardziej przeszkadzać. Ustawiłem Orange ręcznie, jak wszystko będzie ok to tak zostawię, jak będą jakieś braki jakościowe to się muszę przenieść do W3 :(

#530456  autor: kwistas
 24 sty 2012, 21:10
Infrastruktura Orange nawet bez oferowania roamingu krajowego pada pod względem jakości, dlatego lepiej ustawiać sztywno Plusa na karcie Playa, bo wiele lepiej działa.

Orange po prostu oszczędza na infrastrukturze, dlatego zbawieniem dla abonentów będzie współpraca z T-mobile, zapewne to polepszy jakość sieci Orange.

#530458  autor: Vieslav
 24 sty 2012, 21:27
kwistas, ja mam inne odczucia. Dopóki nie wzięli na siebie Playa było dobrze, teraz jest tragedia. Widać to głównie poza miastami. Jeszcze dwa miesiące temu miałem transfer za miastem na EDGE stabilne 200kb/s, od początku stycznia nie wychodzi ponad 100kb/s i często zamraża transmisje. Nie wspominam o zasięgu, który jakby się skurczył.
Plus też nie jest idealny - wyrzuca Playowców przy dużym obciążeniu.
Jeszcze chyba nigdy nie udało mi się przeprowadzić w Playu dłuższej rozmowy bez rozłączania. Chociaż nie, jak jeszcze mieszkałem na 7 piętrze i wyszedłem na balkon to telefon trzymał się jednego BTSa i było ok, za to Orange miał problemy - rzucało po wszystkich okolicznych.

#530459  autor: drcox
 24 sty 2012, 21:31
Z Plusem mam jajca typu brak dostępu do sieci, z Orange nie dlatego ustawiłem Orange. Ale już do Gruchy napisałem w tej sprawie bo obiecał że będzie każdą sprawę sprawdzał :twisted:

#530479  autor: kwistas
 24 sty 2012, 22:58
Vieslav pisze:kwistas, ja mam inne odczucia. Dopóki nie wzięli na siebie Playa było dobrze, teraz jest tragedia. Widać to głównie poza miastami. Jeszcze dwa miesiące temu miałem transfer za miastem na EDGE stabilne 200kb/s, od początku stycznia nie wychodzi ponad 100kb/s i często zamraża transmisje. Nie wspominam o zasięgu, który jakby się skurczył.
Plus też nie jest idealny - wyrzuca Playowców przy dużym obciążeniu.
Jeszcze chyba nigdy nie udało mi się przeprowadzić w Playu dłuższej rozmowy bez rozłączania. Chociaż nie, jak jeszcze mieszkałem na 7 piętrze i wyszedłem na balkon to telefon trzymał się jednego BTSa i było ok, za to Orange miał problemy - rzucało po wszystkich okolicznych.
Karty PLAYA mają ustawiony priorytet 1.Plus 2.Orange, a mimo to już Orange nie daje rady, teraz dopiero widać jak ta sieć na styki chodziła nawet przed wpuszczeniem Playa. Orange 3G dobrze chodzi, staram się z niego korzystać, choć zasięg nawet na terenie miasta nie jest za mocny, na przykład w budynkach często przełącza się na obciążone EDGE co w Plusie jest mało prawdopodobne.

I tu apel to użytkowników Playa, nie przełączajcie telefonów ręcznie na Orange, bo w czasie szczytu użytkownik Orange EDGE nie może skorzystać z telefonu (sieć zajęta), a ze swojego prywatnego nie mam zamiaru dzwonić :)

#530481  autor: drcox
 24 sty 2012, 23:19
I tu apel to użytkowników Playa, nie przełączajcie telefonów ręcznie na Orange, bo w czasie szczytu użytkownik Orange EDGE nie może skorzystać z telefonu (sieć zajęta), a ze swojego prywatnego nie mam zamiaru dzwonić
A właśnie, że przełączę. :twisted:

A tak na serio... wychodzi na to, że żeby z Playa korzystać na poziomie przyzwoitym trzeba mieć dużą wiedzę o infrastrukturze :lol: No ale cóż, skoro ma mnie to powstrzymać od przejścia do obciążonego do granic na 2G Orange czy drogiego dla mnie Plusa czy Ery to trudno. Tak naprawdę z moich obserwacji najlepiej działa to gdy mam w mieście ustawiony tylko UMTS Playa (bez 2G/GSM) a jak jadę gdzieś poza aglomerację katowicką to ustawienie na sztywno Orange.

#530482  autor: Mordrag
 24 sty 2012, 23:32
Orange na GSM leży i kwiczy. Niedługo Play ze swoim EGSM 900 mhz przegoni Pomarańcze. EDGE w Orange ? Toż to kpina. Modemy 56 kb/s szybciej strony wczytywały niż EDGE z Orange. Jedyna rzecz, którą można porównać do Pomarańczowego EDGE to transmisja danych przez CSD i nawet tu mam wątpliwości czy CSD nie jest przypadkiem szybsze od EDGE w Orange.
Orange sprawę totalnie olewa, niedługo sieć się zapcha to może wtedy ruszą swoje 4 litery i coś z tym zrobią.

PS: Z ich wspaniałym GSM (Orange) nie można rozmowy nawiązać, a co powiedzieć o internecie :mrgreen:

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#530491  autor: Vieslav
 25 sty 2012, 00:28
Mordrag pisze:Orange na GSM leży i kwiczy. Niedługo Play ze swoim EGSM 900 mhz przegoni Pomarańcze. EDGE w Orange ? Toż to kpina. Modemy 56 kb/s szybciej strony wczytywały niż EDGE z Orange. Jedyna rzecz, którą można porównać do Pomarańczowego EDGE to transmisja danych przez CSD i nawet tu mam wątpliwości czy CSD nie jest przypadkiem szybsze od EDGE w Orange.
Orange sprawę totalnie olewa, niedługo sieć się zapcha to może wtedy ruszą swoje 4 litery i coś z tym zrobią.

PS: Z ich wspaniałym GSM (Orange) nie można rozmowy nawiązać, a co powiedzieć o internecie :mrgreen:
Gratulacje, zabłysnąłeś intelektem. Idąc twoim tokiem rozumowania około 14 mln ludzi nie może korzystać z telefonów. A mimo to nic szczególnego się nie dzieje.
Muszę cię zmartwić, ale twój uwielbiony Play przy napływie milionów klientów postawił w 2011 roku ledwie 100 BTSów, podczas, gdy pozostali przy napływie jedynie kilkudziesięciu tysięcy stawiali ponad 200. Także w tym momencie cudowna sieć ma swoją infrastrukturę taką, że szkoda klawiatury aby to opisywać i roaming w sieci która, jak sam stwierdziłeś, nie działa.
Orange 3G dobrze chodzi, staram się z niego korzystać, choć zasięg nawet na terenie miasta nie jest za mocny, na przykład w budynkach często przełącza się na obciążone EDGE
Dzisiaj rano 3G działało prawie jak EDGE. Może to wina całego zamieszania z ACTA. A przełączanie na 2G wewnątrz budynków to zapewne wina częstotliwości 2100 Mhz.
Znowu ciekawe spostrzeżenie - mmsy z Playa na roamingu Orange wysyłają się masakrycznie długo. 20KB leciało prawie 2 minuty. Na Plusie smsy dochodzą do mnie tydzień. Na macierzystym w godzinach szczytu można zapomnieć o korzystaniu z telefonu. Jakaś szopka z tymi sieciami. Tylko T-Mobile działa jeszcze dobrze i mam nadzieję, że jeszcze trochę podziała.

#530496  autor: drcox
 25 sty 2012, 01:06
A przełączanie na 2G wewnątrz budynków to zapewne wina częstotliwości 2100 Mhz.
To nie wina częstotliwości tylko za małej ilości NodeB w miastach. Plus sobie może na takie coś pozwolić bo jest jeszcze UMTS900.

#530517  autor: Mordrag
 25 sty 2012, 10:05
Vieslav, jestem zbyt głupi by zabłysnąć intelektem. To ty nie wiesz ?

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#530529  autor: Vieslav
 25 sty 2012, 10:53
drcox pisze: To nie wina częstotliwości tylko za małej ilości NodeB w miastach.
Bardzo możliwe. W centrum Lublina znika 3G Orange, więc to pewnie ten powód.

#531087  autor: cieplypowiew
 28 sty 2012, 08:53
@drcox: Bo wy tam na Śląsku to macie gęste powietrze od wyziewów kopalnianych, to mało opływowy "y" z Play jeszcze jakoś widełki zaciśnie, zrobi się prawie "j" i się przeciśnie. A "g" z Orange to nie ma gdzie brzuszka schować i nie ma jak przez to gęste powietrze się przebić. I jeszcze jest "r" co zawsze zębem gdzieś zachaczy. ;)

Testować, testować i jeszcze raz testować - nie ma sieci idealnej dla wszystkich. Jest sieć najlepsza dla testującego. :)

Kiedyś miałem EDGE z Plusa (simdata) i Ery (tak-tak). Pokrycie było OK - nadajniki widzę z okna :) Na Plusie było 3-4KBs na Erze 24KBs. Dlaczego? A dlatego, że za 100kB w Plusie było 3 gr, a w Erze 20 gr.

Ciepły Powiew

#531090  autor: pakierhakierxd
 28 sty 2012, 09:35
Niezłe szybkości :)
Ostatnio zmieniony 28 sty 2012, 10:55 przez pakierhakierxd, łącznie zmieniany 1 raz.

Pozdrawiam :)

#531099  autor: cieplypowiew
 28 sty 2012, 10:30
Mówię o normalnych godzinach :) O 4 rano to i Plus wyciskał 20 kBs :)