• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #530337  autor: dude
 24 sty 2012, 12:17
Witam, mam zamiar wziąć smartfona z androidem + abonament u któregoś z operatorów, i zastanawiam się u którego dostanę system najmniej przerobiony(najmniej problematyczny). Chciałbym też wiedzieć, który z operatorów najbardziej ingeruje w system i z jakimi niedogodnościami może się to wiązać?

#530374  autor: baxito
 24 sty 2012, 14:40
Obecnie w smartphone'ach każda sieć nieznacznie zmienia oprogramowanie. Tyczy to się aplikacji od operatora, np ja trafiłem na telefon, który pierwotnie był z sieci Play (SGS+). Fabrycznie mam wgrane parę aplikacji+gier, które mógłbym usunąć jedynie poprzez root urządzenia (tym zaś zajmę się kiedy indziej). Ostatnią rzeczą, jaką operator zmienia w aparacie to logo startowe (chociaż niekoniecznie).

Osobiście radzę ci, abyś nie patrzył z jakiej sieci jest telefon. Kilka aplikacji zainstalowanych fabrycznie od operatora go nie spowolni :wink: , ale jeżeli tak by się stało (w co wątpię) to zawsze pozostaje root. Jednakże to tylko moje gdybanie. Zobaczymy co na ten temat powiedzą inni. :mrgreen:

#530376  autor: kamil4862
 24 sty 2012, 14:44
Oczywiście najbardziej zaśmieca telefony Orange. Podkreślić też trzeba, że jako jedyny operator sprzedaje telefony z sim-lockiem.
Tak jak napisał baxito, kilka aplikacji czy animacja startowa operatora nie powinna spowolnić telefonu przy dzisiejszych ich parametrach. Co innego, gdybyśmy rozmawiali parę lat wcześniej ;)

Obrazek

#530409  autor: kszaq
 24 sty 2012, 17:15
A dodatkowo w niektórych markach można pozbyć się tych ingerencji operatora poprzez wgranie niebrandowanego oprogramowania, co wcale nie musi wiązać się z utratą gwarancji czy koniecznością rootowania. Znajomy zrobił tak z Galaxy SII, którego dostał w Play - kilkoma kliknięciami pozbył się aplikacji z Playa oraz animacji startowej.

Z drugiej strony mam HTC z Playa, w którym nie było śladu ingerencji operatora w oprogramowanie.

#530416  autor: znawca
 24 sty 2012, 18:21
Najmniej psują soft wtedy, gdy kupujesz na firmę lub po prostu masz najdroższy abonament :P
Wtedy to nawet i bez simlocka potrafią dać...

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!

#530422  autor: pakierhakierxd
 24 sty 2012, 18:35
Abonament nie ma znaczenia jak i kupowanie na firmę,tylko orange zakłada simlocki i to zależy jak się trafi :P

Pozdrawiam :)

#530433  autor: drcox
 24 sty 2012, 19:17
Orange jest średniowieczem polskiej branży telekomunikacyjnej. Najmniejszy zasięg 3G, największe skomplikowanie ofert, absurdalny upór przy wpychaniu wszystkiemu simlocków i najbardziej wkurzające: psucie oprogramowania gdzie się tylko da. Orange chyba jest najgorsze pod tym względem.

#530437  autor: Quetzal
 24 sty 2012, 19:38
kamil4862 pisze: Tak jak napisał baxito, kilka aplikacji czy animacja startowa operatora nie powinna spowolnić telefonu przy dzisiejszych ich parametrach.
Nie wiem czy autorowi wątku chodziło tylko o kilka aplikacji spowalniających telefon.
Pamiętam, ze kilka miesięcy temu Orange wykroiło z oprogramowania w którymś z droższych telefon funkcje Rutera, a Play zdaje się sprzedawał Wavy bez jednej z aplikacji, która był dostępna w telefonach na wolnym rynku.

O ile ktoś nie jest maniakiem technologii i nie będzie co dwa tygodnie wgrywał nowego oprogramowania na telefon, to chyba najlepiej kupować tel. (dotyczy to zwłaszcza droższych modeli) na wolnym rynku.

#530438  autor: pakierhakierxd
 24 sty 2012, 19:46
Tylko te z wolnego rynku są najdroższe,dla mnie to nie problem zmienić soft jakbym się uparł :)

#530440  autor: Quetzal
 24 sty 2012, 20:03
pakierhakierxd pisze:Tylko te z wolnego rynku są najdroższe,dla mnie to nie problem zmienić soft jakbym się uparł :)
Wcale niekoniecznie. Niektórzy operatorzy (nie wymieniając z nazwy) powariowali ostatnio z cenami telefonów.
Wg większości moich kalkulacji taniej jest kupić telefon w sklepie + oferta prepaid (choć to też zależy jak kto korzysta).

Przypuszczam, ze prawie każdy z pokolenia 20 - 30 latków potrafiłby zmienić oprogramowanie w tel., ale przykładowo ja bym tego nie robił, choćby z obawy o utratę gwarancji. Po za tym wychodzę z założenia, że telefon kupuje się do używania, a nie do reinstalowania.

#530442  autor: pakierhakierxd
 24 sty 2012, 20:09
Wiem że chodzi o playa :)

#530448  autor: znawca
 24 sty 2012, 20:32
Jak kupujesz na firmę, albo wysokie abo to Orange potrafi dać ci telefon bez simlocka i z oryginalnym, niebrandowanym softem :P
Czyli dla bogatszych są lepsze warunki, a biedni niech się srają z brandą

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!

#530492  autor: pauli05
 25 sty 2012, 00:33
drcox pisze:Orange jest średniowieczem polskiej branży telekomunikacyjnej. Najmniejszy zasięg 3G, największe skomplikowanie ofert, absurdalny upór przy wpychaniu wszystkiemu simlocków i najbardziej wkurzające: psucie oprogramowania gdzie się tylko da. Orange chyba jest najgorsze pod tym względem.
co jak co, ale najbardziej skomplikowaną oferte ma jednak play...
chyba po prostu nie znasz oferty Orange, jesli tak twierdzisz ;) proste jak budowa cepa
a w play?

All Inclusive MAX
All Inclusive
All Inclusive bez telefonu
All Inclusive FIX
All Inclusive FIX MAX
Stan Darmowy

a to tylko te podstawowe ;)

ale to tak odbiegając od tematu:) bo akurat to sformułowanie mnie zadziwiło;)

#530497  autor: drcox
 25 sty 2012, 01:09
No i co w tym trudnego? Wybierasz ofertę na stronie i wszystko jest czarno na białym. W Orżnąć chodziło mi bardziej o pre-paid który jest pełny tandetnych pakiecików o dziwnych nazwach wzajemnie wykluczających się gdzie trzeba policzyć całkę żeby sprawdzić czy się one opłacają.

#530498  autor: kamil4862
 25 sty 2012, 01:15
znawca pisze:Jak kupujesz na firmę, albo wysokie abo to Orange potrafi dać ci telefon bez simlocka i z oryginalnym, niebrandowanym softem
Czyli dla bogatszych są lepsze warunki, a biedni niech się srają z brandą
Dziękujemy Orange za cudowną selekcję.

Obrazek

#530513  autor: pakierhakierxd
 25 sty 2012, 09:26
Orange zawsze wspaniale traktuje klientów :),jak nie simlock to ich wstrętne spowalniające telefon orange menu lub znaczek na obudowie

#530516  autor: Mordrag
 25 sty 2012, 10:01
I jeszcze chcą takich pieniędzy jak producent. Za telefon z zeszpeconyn softem bez wsparcia producenta.

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#530519  autor: pakierhakierxd
 25 sty 2012, 10:11
Czasem jeszcze wycinają funkcje np. w wave s8500 i do tego w tym telefonie postanowili że nie będą dawać nowych softów kiedy inni operatorzy dają,a weź.

#530599  autor: pauli05
 25 sty 2012, 16:57
drcox pisze:No i co w tym trudnego? Wybierasz ofertę na stronie i wszystko jest czarno na białym. W Orżnąć chodziło mi bardziej o pre-paid który jest pełny tandetnych pakiecików o dziwnych nazwach wzajemnie wykluczających się gdzie trzeba policzyć całkę żeby sprawdzić czy się one opłacają.
hmm mam 1 numer w play fresh i to samo mogę powiedziec, kilka taryf wzajemnie sie wykluczająych oraz różne pakiety wykluczające się z niektórymi taryfami i innymi pakietami...

#530634  autor: user_delete19
 25 sty 2012, 19:27
pauli05 pisze:pakiety wykluczające się z niektórymi taryfami i innymi pakietami...
pokaż mi *pakiety* wykluczające się z *innymi pakietami* :P

to, że w niektórych profilach nie działają to racja :)