• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #528705  autor: TakPoProstux3
 16 sty 2012, 16:01
heeej. Posiadam nokię n96. Jakiś czas temu wyłaczyła mi się podczas użytkowania. Gdy chcę ją włączyć wyświetlacz zostaje czarny, jedank słychać ten dźwięk nokii. Klawiatura się nie podświetla jedynie przycisk nawigacji. Możecie pomóc co to może być? Taśma, wyświetlacz czy może w ogóle co innego?
Ostatnio zmieniony 16 sty 2012, 21:26 przez TakPoProstux3, łącznie zmieniany 1 raz.

#528732  autor: dario321
 16 sty 2012, 18:31
sprobuj na wylaczonym telefonie;
wcisnij i trzymaj wcisniete razem te klawisze * 3 ziel sluchawka
nastepnie,trzymajac je tak wcisniete wcisnij wlacznik telefonu i wszystko trzymaj wcisniete przez okolo 10sekund (prowadzi ta kombinacja do formatowania pamieci telefonu;dane zostaja utracone)
jesli to nie pomoze to padla tasma lub wyswietlacz lub cos innego.by miec pewnosc co oddaj fon na ekspertyze do nokia care.za ekspertyze zaplacisz (jesli nie masz gwarancji waznej) i dowiesz sie co padlo i ile naprawa wyniesie.pozdro
Ostatnio zmieniony 16 sty 2012, 20:29 przez dario321, łącznie zmieniany 1 raz.

#528768  autor: Niezgodna7
 16 sty 2012, 20:23
Ja bym obstawiał zwarcie na płycie głównej. Obym się mylił ...

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis

#528782  autor: TakPoProstux3
 16 sty 2012, 21:06
dario321 - ta kombinacja tych klawiszy może coś dać czy tylko sformatuje mi tel?

Clam7 - jeżeli to zwarcie to przez co mogło to się stać ? Telefon do wyrzucienia w takim razie by był jeżeli to to?

dziś zauważyłam , że klawiatura świeci jak się wyłącza telefon . jak włącze to tylko przycisk nawigacyjny świeci. ogólenie telefon raczej działa , bo jak dzwonie to dźwięki są , wszystko ok tylko ten czarny wyswietlacz :( nie mam pojęcia co to może być... w moim mieście nie ma salonu żeby oddać tel do naprwy... próbuję na własą rękę ;D

#528787  autor: orson_dzi
 16 sty 2012, 21:25
TakPoProstux3 pisze:ak dzwonie to dźwięki są , wszystko ok tylko ten czarny wyswietlacz
No to taśma lub ekran. Skoro telefon normalnie funkcjonuje, ale ekran się nie świeci, to prawie na pewno jedno z tych dwóch.
TakPoProstux3 pisze:w moim mieście nie ma salonu żeby oddać tel do naprwy...
Poważnie w Bydgoszczy nic takiego nie ma? Ja na Google w 20 sekund znalazłem trzy ;) .

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#528799  autor: TakPoProstux3
 16 sty 2012, 21:55
orson_dzi - nie mieszkam w Bydgoszczy ;d do Bydzi mam spory kawałek... nie ważne... tak myślałam , że nikt nie będzie mi mógł dokładniej pomóc , bo nikt nie jest jasnowidziem ;d więc dziękuję za jaką kolwiek pomoc Wszystkim , którzy odpisali :) wymienie sobie taśmę i wyświetlacz . Zobaczymy czy cos to da , jak nie to nowa n-ka ;d pozdro i dzięki.

#528801  autor: orson_dzi
 16 sty 2012, 22:05
TakPoProstux3 pisze: wymienie sobie taśmę i wyświetlacz
Najpierw taśmę, później wyświetlacz w razie potrzeby, bo po co płacić dodatkowo za coś, co może akurat działa.

#528805  autor: Niezgodna7
 16 sty 2012, 22:12
Orson, Zdziwiło mnie te nagłe wyłączenie się telefonu - dlatego obstawiłem zwarcie, a nie taśmę. * Nokię trzeba rozebrać i sprawdzić, choćby złącze taśmy i samą taśmę. To Ci dużo powie co dalej z telefonem. Inaczej nic się nie zrobi. PS. A ten format telefonu-jeśli masz ważne dane, to chyba na sam koniec bym zostawił, albo nawet ominął. Hejka.

#528807  autor: orson_dzi
 16 sty 2012, 22:14
Calm7 pisze:Zdziwiło mnie te nagłe wyłączenie się telefonu - dlatego obstawiłem zwarcie, a nie taśmę.
Też możliwe. W i8510 wysiadły mi górne klawisze, a po kilku próbach ich wciśnięcia telefon się resetował. Dzisiaj go odebrałem, to wymienili klawiaturę, coś na płycie głównej i jakąś ścieżkę czyścili. A też spodziewałem się tylko taśmy, ew. tylko klawiatury.

#528823  autor: Niezgodna7
 16 sty 2012, 22:39
Orson, Nie wiemy też jak właściciel traktował fon i gdzie z nim się turlał, a to mi troche mówi co tam mogło nawalić ;-)

#528827  autor: orson_dzi
 16 sty 2012, 22:43
Na co dzień telefonowi (urządzeniu znaczy sie) zdarza się turlać w damskiej torebce :P . No ew. jakiejś większej kieszeni w kurtce. Ale gdzie przebywał z poprzednim właścicielem, no to już nie wiem ;) .