Uruchomiono u mnie parę dni temu nadajniki Aero 2 więc z tej okazji postanowiłem sobie potestować to na moim LG GT-540 z Androidem i WCDMA900. Pewne rzeczy mnie zastanawiają:
1. Wkładam kartę plusa, Za pomocą "Engineering Mode" wymuszam WCDMA2100, wyszukuję dostępne sieci i widzę Plusa a także niedostępne T-mobile, Orange, Play a nie ma Aero 2 - na razie wszystko w porządku.
2. Nadal z kartą plusa wymuszam WCDMA900, wyszukuję sieci i widzę Aero2 oraz PLUSA !!! Dlaczego widzę plusa skoro on nie nadaje na WCDMA900 ?
3. Wymuszam zalogowanie się do Aero2 - nie wpuszcza mnie chociaż niby powinien. Dlaczego ?
4. Wymuszam zalogowanie się do Plusa (dalej WCDMA900) - loguję się. Ale jak uruchamiam netmonitor to pokazuje, że jestem zalogowany do sieci 26001 LAC=50003 CID=52046 czyli LAC i CID z Aero2. Dlaczego ?
5. No to teraz wkładam kartę Aero2, wymuszam WCDMA2100, wyszukuję sieci widzę 01, 02, 03, 06. Żadna mnie nie wpuszcza - prawidłowo.
6. Wymuszam WCDMA900, wyszukuję sieci, widzę Plusa i Aero 2. Do plusa mnie nie wpuszcza - prawidłowo
7. Wybieram Aero2, wpuszcza mnie i netmonitor pokazuje parametry LAC i CID jak w punkcie 4 natomiast siec to 26017 - prawidłowo.
8. Po jakiejś minucie wywala mnie i już nie chce zalogować chociaż sygnał był całkiem dobry. Właczam więc tryb samolotowy, następnie go wyłączam i po chwili znów jestem zalogowany w Aero2. Ale po jakiejś minucie znów mnie wywala i tak w kółko. Dlaczego logując się karta Aero2 do sieci Aero2 wpuszcza mnie a po chwili wywala ? Czy to dlatego, że mój telefon nie ma wymaganego HSPA class 10 a jedynie 8, Aero2 przez tą minutę to sprawdza i wywala mnie bo nie spełniam wymogów regulaminowych ?