• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #526528  autor: Lehu
 07 sty 2012, 12:32
Witam!

Przygotowuję na jeden z przedmiotów na studiach prezentację o sieciach telefonii komórkowej. Brakuje mi praktycznych różnic między 3G a 2G. Wiadomo, 3G szybciej wyczerpuje baterię, ale szybsza jest transmisja danych z internetu, ale coś więcej? Proszę wybaczyć mój brak wiedzy, ale studiuję mechanikę i budowę maszyn i o elektronice za wiele nie wiem ;).

#526530  autor: Kaczy
 07 sty 2012, 12:37
Lehu, idź do Książnicy Pomorskiej i wypożycz sobie:
Podstawy cyfrowych systemów telekomunikacyjnych / Krzysztof Wesołowski.
Systemy radiokomunikacji ruchomej / Krzysztof Wesołowski.

Prawie po ludzku opisane są różnice między 2G a 3G. I uwierz, że wyczerpywanie baterii to tylko skutek różnicy technologii. A samo 2G w wielu miejscach różni się od 3G.

Z tego można nawet jakiś referacik napisać ;)

http://www.comlab.hut.fi/opetus/238/lecture2.pdf

...::: Made for loneliness :::...

#526534  autor: Lehu
 07 sty 2012, 13:04
Książnica Pomorska jest blisko jednego z budynków Akademii Morskiej, gdzie często bywam, ale nie ukrywam, że chodzi mi tylko o krótkie wymienienie kilku najważniejszych cech, aby było na jakieś 5-10 minut prezentacji. Po prostu nie mam nawet tyle czasu w prezentacji żeby móc ugryźć zagadnienie troszkę bardziej szczegółowo. W zasadzie ma się to sprowadzić do kilku slajdów. Stąd prośba o wypisanie tych różnic na forum.

Jeśli chodzi o samą ewolucję systemów telefonii komórkowej, rozpisałem się znacznie więcej, korzystając z internetu bądź literatury fachowej, jednak tutaj chodzi mi już tylko o takie wykończenie, a nie chcę po raz kolejny pisać typowo elektronicznym jeżykiem, lecz chciałbym napisać właśnie takie łatwo dostrzegalne dla każdego sprawy. Przyznam, że zainteresowało mnie to zagadnienie, bowiem sam wyłączyłem sobie 3G w telefonie i śmigam na GSM.

W związku z tym, jeżeli byłoby to możliwe, prosiłbym o krótkie wypisanie dlaczego warto włączyć 3G w swoim telefonie, a dlaczego nie, coś w tym stylu. Sam wykładowca naciskał na mnie, bym napisał coś, co będzie zrozumiałe i łatwo przyswajalne dla każdego na sali, żeby chociaż trochę zainteresować tematem. Podejrzewam, że gdy będę omawiał szczegóły techniczne, to raczej nie zaciekawię sali, więc chcę mieć chociaż kilka łatwych do przyswojenia slajdów ;)

#526535  autor: wlkp
 07 sty 2012, 13:17
Zobacz to ,jest tam opis sieci 2G /3G - http://btsearch.pl/monitoring/monitoring.pdf

#526548  autor: pakierhakierxd
 07 sty 2012, 14:54
Co lepiej ustawić same 2g czy 2g/3g jeśli ktoś nie korzysta z internetu.

Pozdrawiam :)

#526579  autor: grzegi
 07 sty 2012, 18:07
Napisałem Ci na ten temat w innym temacie.

#526586  autor: pakierhakierxd
 07 sty 2012, 18:25
Ok dzięki ,ustawiłem 2g/3g bo jednak może mniej jest przeciążone itp. zresztą 3g to nowsza technologia to powinna lepiej działać :),3g samego nie ustawie bo jak gdzieś wyjadę to przez jakiś czas nie będę miał zasięgu ...

#526852  autor: Claudec
 08 sty 2012, 20:14
W Play niestety nie da się korzystać z automatu, bo telefon stale siedzi na 3G, ale kiedy
tylko zacznę rozmowę przeskakuje na 2G i to z jakiegoś odludzia.
Kiedy mam 3G mogę rozmawiać nawet 1 kreskę zasięgu i jest ok.

#526855  autor: joxar1
 08 sty 2012, 20:27
Claudec pisze:W Play niestety nie da się korzystać z automatu, bo telefon stale siedzi na 3G, ale kiedy
No ciekawe, bo u mnie siedzi w 3G cały czas, nawet podczas rozmowy. Co prawda jakość nie zawsze jest taka, jak być powinna, ale jest coraz lepiej.

#526867  autor: pakierhakierxd
 08 sty 2012, 20:57
U mnie podczas rozmowy czasami przechodzi na 2g bo jest tamten lepszy zasięg a jakiś czas po rozmowie wraca do 3g :P,na podwórku siedzi cały czas na 3g więc wiem że to wina zasięgu

#526897  autor: drcox
 08 sty 2012, 22:16
Claudec pisze:W Play niestety nie da się korzystać z automatu, bo telefon stale siedzi na 3G, ale kiedy
A u mnie telefon sobie żongluje 2G/3G podczas bezczynności, szczególnie w ruchu. Na szczęście na niedorozwojów z Playa jest metoda w postaci trybu tylko 3G. Bo w trybie dualnym to szału można dostać, zrzuci cię z pełnego 3G w jakiś GSM oddalony o 5km (bo wiadomo jakie pokrycie GSM gęste mają)

#526908  autor: pakierhakierxd
 08 sty 2012, 22:33
U mnie jeśli nie rozmawiam trzyma się 3g i jest praktycznie cały czas :),co innego z 2g tam raz jestem na playu,plusie a raz na orange ale przyznam 2g też zasięg mam słaby wszystkich operatorów.
Robiłem testy w domu zasięgu na paru kartach sim i swoim telefonie w 1 miejscu i miałem takie wyniki:
2g Play 95 dbm
2g Plus 95 dbm
2g Orange 105 dbm
2g T-Mobile 105 dbm
3g Play 105 dbm

Niestety ale w zależności jak rozmawiam to czasem ten zasięg się pogarsza nic niestety na to nie poradzę taki mam dom bo na podwórku wszędzie maksymalny zasięg z tych sieci co podałem

Jest jeszcze 3g plusa ale tam jest na podwórku 105 dbm albo nawet i więcej bo są max 2 kreski zasięgu ... niestety plus jakieś kiepskie ma pokrycie 3g bo w niektórych częściach miasta taki słaby jest zasięg :P

Powiem coś wam mimo słabego trochę zasięgu 3g w playu to jakość jest ok,kiedy byłem na podwórku aby przetestować plusa 3g to marnie się gadało czasem nie rozumiałem rozmówcy :P,dobrze że rzadko mnie na niego loguje ;)

#526923  autor: rogmaniek
 08 sty 2012, 23:20
drcox pisze:A u mnie telefon sobie żongluje 2G/3G podczas bezczynności, szczególnie w ruchu. Na szczęście na niedorozwojów z Playa jest metoda w postaci trybu tylko 3G. Bo w trybie dualnym to szału można dostać, zrzuci cię z pełnego 3G w jakiś GSM oddalony o 5km (bo wiadomo jakie pokrycie GSM gęste mają)
Niestety mam to samo. Nie wiem, jak tak można skonfigurować sieć i nic z tym nie robić?! Teraz coś jeszcze pogrzebali, bo oprócz tego, co Opisałeś, telefon potrafi zgubić całkowicie zasięg 3G (gdy jest w jednym miejscu) i dopiero po kilku sekundach zalogować się do macierzystego 2G. Szkoda, że raczej nikt z 3GNS nie czyta tego forum. Pewnie Uważają się za pseudo ekspertów, którzy wiedzą, co robią. Chyba, że znów P4 szczędzi kasy, aby skorygować tę wyżej opisaną kwestię :smt009 W końcu Mają te swoje marketingowe "4G"...

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#527122  autor: grzegi
 09 sty 2012, 22:29
Tak jak pisałem wcześniej. W związku z taką sytuacją, żeby uniknąć przerzucania, bo niestety nadajniki są tak skonfigurowane (Play'a w dużej większości), to najlepszym wyjściem jest jasna deklaracja i wybór albo "tylko 2G" albo "tylko 3G", jeśli jest tylko taka opcja w telefonie. W dużych miastach, takich jak Poznań, Warszawa, Kraków, Łódź, Wrocław (generalnie powyżej 100 tysięcy mieszkańców), pokrycie 3G powinno umożliwiać komfortowe użytkowanie. W mniejszych miastach jest różnie, ale też polecam sprawdzić samemu. Generalnie opcję 2G/3G doradzam, jak jesteśmy w trasie. W przypadku, gdy wiemy, że zasięg 3G jest naprawdę tragiczny, lub nie ma go wcale, lepiej ustawić "tylko 2G".

#527124  autor: drcox
 09 sty 2012, 22:35
pokrycie 3G powinno umożliwiać komfortowe użytkowanie
W Playu z reguły umożliwia.
jeśli jest tylko taka opcja w telefonie
W Sony Ericssonach niesystemowych np nie ma, ale ja się tam nie zrażam, używam MyPhoneExplorer który może wymusić sam UMTS ;-)

#527130  autor: Claudec
 09 sty 2012, 22:38
Ostatnio sprawdzając zasięg Heyah zauważyłem że w opcjach nie ma "Tylko 3G".
Wkładając do tego samego telefonu simkę Play pojawia się magiczna opcja :P

#527158  autor: Lehu
 10 sty 2012, 01:12
Witam ponownie!

Widzę, że wywołałem całkiem długą dyskusję, w wyniku której wyłowiłem kilka faktów, a ponadto bezwzględnie przerzuciłem się na 3G (jestem w Play), w związku z tym mogę powiedzieć, że już skorzystałem. Niemniej miło by było, gdyby ktoś jeszcze coś napisał. Jakość rozmów, szybkość transmisji danych, jakieś jeszcze zalety 3G? Zbyt krótko korzystam by zauważyć różnicę, zresztą z internetem łączę się niemal wyłącznie przy użyciu WiFi.

Pozdrawiam, dziękuję za dotychczasowy odzew.

#527204  autor: wtd
 10 sty 2012, 11:35
Lehu pisze:szybkość transmisji danych
To przede wszystkim.
EDGE (czyli szczytowa forma 2G) w praktyce zapewnia transfery rzędu ~100kb/s, często mniej. HSDPA (czyli 3G) w praktycznych warunkach spokojnie oferuje kilka Mb/s. Jakość rozmów podobno też jest trochę lepsza, ale jakoś dokładnie to tego nie sprawdzałem.

#527225  autor: drcox
 10 sty 2012, 13:48
Jakość rozmów podobno też jest trochę lepsza, ale jakoś dokładnie to tego nie sprawdzałem.
W Playu jest, bo że mają mało kanałów na GSMie to cudują z odchudzeniem rozmów żeby większa pojemność była, na UMTS obciążenia nie ma...

#527252  autor: drcox
 10 sty 2012, 15:13
3G na 2100 nie ma sensu... zasięg wewnątrz budynków jest zbyt słaby, ewentualnie dla internetu...
W miastach ma jak najbardziej. 900MHz nie ma wystarczającej pojemności. A pogląd że 3G na 2100MHz nie ma sensu zawdzięczamy oszczędności polskich operatorów którzy za bardzo dbają o swoje koryto a za mało o pokrycie sieci. Plusa ratuje UMTS900 z Aero2 który aktualnie wskakuje gdy Plusowe 2100MHz jest za słabe wewnątrz budynków. Niektóre zachowania tych połączonych sieci są jeszcze chaotyczne i nielogiczne ale jest to na dobrej drodze, w Plusie niedorozwoje w dziale radiowym nie pracują. W Orange i w Erze NIEMOŻLIWE jest ustawienie trybu tylko UMTS i korzystanie bez co chwila znikającego zasięgu (sporadycznie nawet na zewnątrz!) nawet w wielkiej aglomeracji jaką jest GOP. A jakoś w Playu wszystkie telefony moje i nie tylko przestawione są w sam UMTS i działają w tej konfiguracji wspaniale, przestawiane jest to tylko na dalekie wyjazdy. Tak więc da się, ale szkoda kasy. W Playu musieli postawić na UMTS bo wiadomo było że GSM z za małym pasmem się prędzej czy później zapcha więc to nie jest tak do końca że w Playu dbają o klientów, tylko to po prostu była konieczność stawianie 3G co 600-1000 metrów w miastach.