• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#526080  autor: Maniiiek
 04 sty 2012, 23:57
SobiX, załóż temat w dziale Jaki Telefon Wybrać no i najlepiej wklej cennik.

B-brand - unikaj jeśli nie znasz prawdziwego producenta.

#526110  autor: Vieslav
 05 sty 2012, 09:30
Z kupnem SGS2 spóźniłeś się miesiąc. W tym abo promocyjnie kosztował chyba 129zł, ale umowa była na 36 miesięcy. S+ za tą cenę to dobry wybór.
do tego od 1 roku posiadam modem orange, z tej okazji -15zl do abonamentu za telefon

czyli nie 89,90 a 74,90 + 3zł za tel
I właśnie to czyni dla ciebie ofertę Orange najatrakcyjniejszą.

#526181  autor: Kamillo5
 05 sty 2012, 15:03
Wróciłem z Salonu Wziąłem opcję o której najwięcej pisałem czyli abonament za 89,90 (-15zł za modem) + 3zł za Galaxy S+

Tel właśnie ładuję, ile godzin powinienem ładowac nową baterię? trzy razy po 12 godzin? czy tak się juz nie robi?

Nie jestem "obcykany" jesli chodzi o taki typ jakim jest S+, do dziś śmigałem na zwykłych telefonach N95 :)

Moze jakies porady na poczatek dla mnie nowego uzytkownika Androida?

Wszelkie wskazówki będą bardzo cenne.

#526184  autor: pakierhakierxd
 05 sty 2012, 15:06
Baterii się już nie formatuję/formuje jak się będzie kończyć bateria to podłącz do ładowania i ładuj póki się nie naładuje :)

Zalecam ci jeśli nie będziesz netu komórkowego używać cały czas a zależy ci na trzymaniu na baterii trochę dłuższym zainstalowaniu apn on off i ustawieniu sobie widgeta na pulpit tego dzięki czemu będziesz go mógł włączać jak będziesz miał taką potrzebę ja prócz tego mam widget zarządzania energią i dzięki czemu nie marnuję nie potrzebnie baterii do tego wyłącz gpsa bo standardowo jest włączony,po każdym użyciu wyłączaj ...,jeśli masz słąby zasięg 3g ustaw na tylko 2g bo będzie mniej baterię jeść jak będziesz potrzebował szybszego neta to sobie przestawisz w ustawieniach lub możesz zainstalować widget 2g/3g i będziesz miał szybki dostęp z poziomu pulpitu,ustaw sobie odpowiednio synchronizację w menu->ustawienia->synchronizacja i jeśli będziesz używać fb w tej aplikacji u mnie było domyślnie co 15 minut!!,ustaw sobie jasność ekranu na 40-50 % najlepiej bo przy automatycznym więcej je baterii,jak coś jeszcze sobie przypomnę to napiszę :D

Pozdrawiam :)

#526197  autor: grzegi
 05 sty 2012, 15:42
Dodatkowo wyłącz Bluetooth i Wi-Fi, czasami jest włączone. Z tym przechodzeniem na 2G, to bym nie przesadzał, właśnie używanie 3G do rozmów, nawet przy jednej kresce zasięgu, daje nam lepszą jakość rozmów niż 2G na jednej kresce. Akurat z 3G bym nie rezygnował, bo wtedy telefon upodabnia się do normalnej komórki w standardzie GSM.
Baterię można oszczędzać, ale wyłączanie 3G, jest jak dla mnie trochę bez sensu, tym bardziej, że to właśnie nadajniki 2G są obecnie najbardziej zapchane.
Przyzwyczaj się, że w smartfonach skończyły się czasy, że bateria trzyma tydzień ;-) (no chyba, że telefon leży nieużywany kompletnie).

I bardzo ważna rada, która również wpływa na wydajność baterii - nie zabijaj procesów żadnymi menedżerami zadań, niech sobie pracują w tle.
Do wszelkich porad dotyczących Androida polecam inne forum, w sumie zresztą największe. Łatwo znaleźć w Googlach ;-)

#526199  autor: pakierhakierxd
 05 sty 2012, 15:46
No nie wiem ja widzę sporą różnicę w działaniu na baterii przez to że mam słaby zasięg w domu .... do tego na 3g czasem rwie połączenia przez to bo mam jakieś -105 dbm kiedy przy 2g gdzieś 95 dbm,ja używam menadzerów itp. tylko jak telefon wolno chodzi aby go nie restartować...

#526204  autor: grzegi
 05 sty 2012, 15:56
A masz automatyczne przerzucanie z 3G na 2G włączone (GSM/WCDMA - priorytet WCDMA), czy ustawiasz 3G na sztywno (tylko WCDMA)? Bo technicznie lepiej jest ustawić albo tylko 2G albo tylko 3G.
Ale OK, nie kłócę się, wiele zależy od lokalizacji.

#526206  autor: pakierhakierxd
 05 sty 2012, 16:06
Ustawiam 2g/3g :),powiem tak poza moim domem zasięg 2g i 3g mam maksymalny to tylko mam problem z nim w moim domu i temu jak jestem tutaj to najczęściej mam tylko 2g ustawiony a poza domem mam 2g/3g bo korzystam z neta ....,tylko 3g jakoś nie chcę ustawiać bo nie jest dostępne wszędzie w porównaniu do 2g,w mojej miejscowości tylko zasięg playa 3g jest ok na całe miasto,plusa 3g w niektórych miejscach tylko 2 kreski na podwórku a w orange i t-mobile tylko 2g,tak to jest w mieście do 5000 mieszkańców :D

Ok:)

#526219  autor: drcox
 05 sty 2012, 16:40
tak to jest w mieście do 5000 mieszkańców
Bez obaw, niewiele tracisz. W miastach 300-tysięcznych Orange też nie umie zrobić porządnego zasięgu 3G.

#526223  autor: Kamillo5
 05 sty 2012, 16:55
to moje piewrsze kroki z tego typu telefonem...

Gdy mam włącząne Wifi to moge byc spokojny bo korzysta wtedy z neta bezprzewodowo, tak?

Jak sie kasuje wiadomosci sms?

Jak moge zgrac kontakty z karty sim Plusa? tel mam w orange i chyba jest simlock

jak poznac ze tel sie naladowal?

#526229  autor: Vieslav
 05 sty 2012, 17:13
pakierhakierxd, grzegi, jest tylko jeden sposób na wydłużenie życia androida bez ładowarki: druga bateria! Wifi ma marginalny wpływ na żywotność baterii, największy ma gps i lokalizacja za pomocą sieci bezprzewodowych oraz widgety na pulpicie, szczególnie te samoaktualizujące się. Jeśli już piszemy o wyświetlaczu to zmniejsz podświetlenie na jakieś 10-20%, przy 50% zje całą baterię w niecałe 2 godziny ciągłej pracy wyświetlacza. Jak się chce telefon działający długo na baterii to się nie kupuje smartfona. No i używanie go w trybie offline z pakietem 1,5GB to dla mnie jakieś nieporozumienie.
Kamillo5 pisze: Gdy mam włącząne Wifi to moge byc spokojny bo korzysta wtedy z neta bezprzewodowo, tak?
Tak, ale zupełnie profilaktycznie możesz zainstalować aplikacje wyłączające APN lub wyłączające transmisje danych - jeśli rozłączy cię z wifi chociaż na chwile to telefon wraca do transferu przez sieć komórkową. Chociaż przy takim pakiecie danych myślę, że szkoda pamięci w telefonie na te aplikacje.
Kamillo5 pisze: jak poznac ze tel sie naladowal?
Wyświetli komunikat "bateria naładowana, odłącz ładowarkę".
Kamillo5 pisze: Jak sie kasuje wiadomosci sms?
Przytrzymujesz palec na wątku rozmowy i z rozwiniętej listy wybierasz usuń.
Kamillo5 pisze: Jak moge zgrac kontakty z karty sim Plusa? tel mam w orange i chyba jest simlock
Włóż w telefon bez simlocka i najlepiej zrób backup na karcie pamięci, który potem przywrócisz na S+. Inna opcja przez komputer, jeszcze inna wysyłać przez bluetooth.

#526231  autor: Kamillo5
 05 sty 2012, 17:27
skad najlepiej ściągać aplikacje?

Co to jest APN i jak to zainstalować?
rozumiem ze na pulpicie nie umieszczac mam widgetow bo skraca to zywotnosc baterii?

No i nie moge polaczyc sie Laptop<->telefon - chcialbym pozgrywac muzyke zdjecia, ale nie wiem jak....

#526244  autor: grzegi
 05 sty 2012, 18:54
APN - to po polsku punkt dostępu do konkretnej sieci pakietowej, umożliwiającej korzystanie z internetu, czy MMS-ów. Nie tyle się to instaluje, co konfiguruje, ale w firmowych telefonach operatorów, APN powinny być wgrane "z urzędu", raczej nie trzeba nic zmieniać.

Skąd najlepiej ściągać programy - dla Androida poprzez Android Market albo przez kopiowanie gotowych plików z rozszerzeniem .apk na kartę pamięci.

Podłączasz kabel USB do telefonu i do kompa. Powinien Ci automatycznie zainstalować sterownik, a jak nie to poszukaj sterownika w pudełku z telefonem.

Potem na belce powiadomień powinien wyskoczyć Ci taki harpun, symbol USB, naprzeciwko zegara i baterii. Tapnij w niego i wybierz włącz nośnik USB, czy coś w tym stylu.

#526255  autor: Vieslav
 05 sty 2012, 19:39
APN zostaw w spokoju. Masz tak duży pakiet danych, że nie ma co sobie tym głowy zawracać. Póki co zacznij ogarniać system i zwiedzać android market ;-) .

#526261  autor: Kaczy
 05 sty 2012, 20:21
Kamillo5, o telefonie możesz sobie pogadać w dziale Android. W szczególności w temacie o początkach zabawy z Androidem. Tam masz wiele ciekawych rad.

...::: Made for loneliness :::...

#526531  autor: pakierhakierxd
 07 sty 2012, 12:44
Wkurzyło mnie ciągłe włączanie wifi,przełączanie 2g/3g i włączanie/wyłączanie netu komórkowego więc ustawiłem sobie na 2g/3g,net włączony i wifi włączone i w domu prawie ciągle jestem podłączony do wifi ... bateria powinna wytrzymać od rana do wieczora chyba,przy tamtych zabawach z włączaniem/wyłączaniem w zależności od użytkowania trzymała max 2 dni ale najczęściej od rana do wieczora lub 1.5 dnia.

Mam do was pytanie jak myślicie czy na telefonie który jest używany tylko do rozmów,sms lepiej ustawić tylko 2g czy tryb 2g/3g ?

#526546  autor: Marcin K.
 07 sty 2012, 14:43
Kamillo5 pisze:Ehh dużo główkowania by wybrać najkorzystniejszą ofertę.

na te chwilę obstawiam te opcje:

Pantera II 89,90 24 miesiace
(...)
Play All Inclisive Max 65złmiesiecznie umowa na 2lata
(...)
ktora z tych opcji jest korzystniejsza?

a moze jeszcze cos innego?
Na Twoim miejscu rozważyłbym jeszcze ofertę Heyah, która obecnie proponuje ciekawe warunki. Za samo przeniesienie numeru możesz zyskać 120 zł ekstra po doładowaniach. Do tego konto ważne przez rok od ostatniej rozmowy. Same stawki za minutę też bardzo konkurencyjne w taryfie "Nowa Heyah": 30 groszy za minutę w Polsce (bez Play) i 59 gr/min do UE. SMS-y w sieci Heyah za darmo. Fajnie wygląda internet: tylko 2 grosze za 100 kB.

Zawsze możesz też zakupić internet bez limitu danych - wtedy przez pierwszy tydzień w ogóle nic nie płacisz, a potem tylko 9,08 zł na miesiąc.

Ale to nie wszystko, bo są i inne ciekawe rozwiązania. Przykładowo po doładowaniu konta na minimum 30 zł masz darmowe rozmowy ze wszystkimi w Heyah. A po każdym doładowaniu możliwość darmowych rozmów z wybraną osobą. Dla porównania w Playu "Stan darmowy" do innych osób w tej sieci wiąże się z większymi kosztami, bo w All Inclusive masz go od 39 zł i to tylko na 3 miesiące.

Jeśli lubisz sms-ować, w Heyah za 9 zł masz pakiet 1000 sms-ów do wszystkich. Też nieźle :)

Dlatego moim zdaniem warto zastanowić się też nad ofertą Heyah.

#526561  autor: grzegi
 07 sty 2012, 17:15
pakierhakierxd pisze:Mam do was pytanie jak myślicie czy na telefonie który jest używany tylko do rozmów,sms lepiej ustawić tylko 2g czy tryb 2g/3g ?
Jeśli masz pewność, że tam, gdzie będziesz korzystał z tego telefonu jest dobry zasięg 3G, to możesz nawet ustawić samo 3G. Generalnie ustawienia "tylko 3G" albo "tylko 2G" są lepsze niż 2G/3G, bo telefon nie zostanie "zrzucony" do 2G, jak to często u nas bywa i nie będzie tak często "skakał" między nadajnikami.
Z mojego doświadczenia mogę Ci powiedzieć jak sprawa wygląda - tryb ustawiony na "tylko 3G", sygnał na poziomie -83 dBm, czyli mocny. Przez ostatnie kilka dni robiłem testy i przy włączonej transmisji danych, z synchronizacją i używaniem telefonu w chwili obecnej w większości do smsów i rozmów (nie za wiele) bateria trzymała troszkę ponad dwa dni. Oczywiście bez fb w telefonie, YouTube i innych takich (z okresowym sprawdzeniem maila).

Wszystko zależy też od tego jak często chcesz ładować telefon. Jeśli przesadnie dbasz o baterię i denerwuje Cię ładowanie raz dziennie na noc, to ustaw sobie 2G, chociaż w mojej opinii to trochę bez sensu. Masz telefon, który obsługuje UMTS, czy technologie pokrewne ale nie chcesz ich używać, bo Ci szkoda baterii...
To tak samo, jakbym kupił sobie drogą limuzynę i trzymał ją w garażu, bo ma duże spalanie, a ja nie chcę wydawać na paliwo - nasuwa się wtedy pytanie, po co ją w ogóle kupowałem...
Najlepsze wyjście to po prostu tydzień testów na samym 3G ustawionym na sztywno. Zobaczysz wtedy, czy taki czas działania na baterii Cię zadowala i wyeliminujesz dodatkowe "zjadanie" baterii przez przerzucanie na 2G. Takiego testu można się nawet podjąć przy słabym zasięgu 3G, chociaż wtedy bateria dostanie bardziej w kość. Dużo zależy od konfiguracji nadajników, ale GENERALNIE, nawet przy bardzo słabym zasięgu 3G, powinien spisywać się on lepiej niż 2G na takim samym zasięgu. Będąc na 3G powinieneś odczuć różnicę w jakości rozmów. Piszę generalnie, bo oczywiście są wyjątki od reguły.
Marcin K. pisze:Dla porównania w Playu "Stan darmowy" do innych osób w tej sieci wiąże się z większymi kosztami, bo w All Inclusive masz go od 39 zł i to tylko na 3 miesiące.
Piszesz o Heyah, to odpowiem Ci ofertą na kartę. Bądź precyzyjny. W Play'u w ofercie na kartę, w odpowiednim profilu, darmowe rozmowy i smsy w Play masz już od doładowania za 5zł, a w innych ofertach na kartę darmowe połączenia wewnątrz sieci kosztują 10 zł na miesiąc, ale kolega potrzebuje chyba koniecznie oferty na abonament ;-)

#526593  autor: Kamillo5
 07 sty 2012, 18:44
Panowie w zaden sposob nie moga podlaczyc mojego S+ z laptopem. Nie otrzymalem w pudelku zadnej plyty z programem, a gdy podlaczam USB z telefonem do laptopa to nie moze wykryc telefonu.

Prosze o rade?

musze sciagnac jakis program z neta?

#526595  autor: grzegi
 07 sty 2012, 18:47
Odezwij się do mnie na Gadu-Gadu, albo napisz PW.
Postaram się pomóc.

edit:
Zainstalowanie programu KIES powinno pomóc, telefon powinien zostać wykryty i dostępny jako dysk wymienny.

Link znajduje się tutaj: klik

P.S. na przyszłość nie pisz w temacie "w którym popadnie"...
Ostatnio zmieniony 07 sty 2012, 19:06 przez grzegi, łącznie zmieniany 1 raz.