pakierhakierxd pisze:Mam do was pytanie jak myślicie czy na telefonie który jest używany tylko do rozmów,sms lepiej ustawić tylko 2g czy tryb 2g/3g ?
Jeśli masz pewność, że tam, gdzie będziesz korzystał z tego telefonu jest dobry zasięg 3G, to możesz nawet ustawić samo 3G. Generalnie ustawienia "tylko 3G" albo "tylko 2G" są lepsze niż 2G/3G, bo telefon nie zostanie "zrzucony" do 2G, jak to często u nas bywa i nie będzie tak często "skakał" między nadajnikami.
Z mojego doświadczenia mogę Ci powiedzieć jak sprawa wygląda - tryb ustawiony na "tylko 3G", sygnał na poziomie -83 dBm, czyli mocny. Przez ostatnie kilka dni robiłem testy i przy włączonej transmisji danych, z synchronizacją i używaniem telefonu w chwili obecnej w większości do smsów i rozmów (nie za wiele) bateria trzymała troszkę ponad dwa dni. Oczywiście bez fb w telefonie, YouTube i innych takich (z okresowym sprawdzeniem maila).
Wszystko zależy też od tego jak często chcesz ładować telefon. Jeśli przesadnie dbasz o baterię i denerwuje Cię ładowanie raz dziennie na noc, to ustaw sobie 2G, chociaż w mojej opinii to trochę bez sensu. Masz telefon, który obsługuje UMTS, czy technologie pokrewne ale nie chcesz ich używać, bo Ci szkoda baterii...
To tak samo, jakbym kupił sobie drogą limuzynę i trzymał ją w garażu, bo ma duże spalanie, a ja nie chcę wydawać na paliwo - nasuwa się wtedy pytanie, po co ją w ogóle kupowałem...
Najlepsze wyjście to po prostu tydzień testów na samym 3G ustawionym na sztywno. Zobaczysz wtedy, czy taki czas działania na baterii Cię zadowala i wyeliminujesz dodatkowe "zjadanie" baterii przez przerzucanie na 2G. Takiego testu można się nawet podjąć przy słabym zasięgu 3G, chociaż wtedy bateria dostanie bardziej w kość. Dużo zależy od konfiguracji nadajników, ale GENERALNIE, nawet przy bardzo słabym zasięgu 3G, powinien spisywać się on lepiej niż 2G na takim samym zasięgu. Będąc na 3G powinieneś odczuć różnicę w jakości rozmów. Piszę generalnie, bo oczywiście są wyjątki od reguły.
Marcin K. pisze:Dla porównania w Playu "Stan darmowy" do innych osób w tej sieci wiąże się z większymi kosztami, bo w All Inclusive masz go od 39 zł i to tylko na 3 miesiące.
Piszesz o Heyah, to odpowiem Ci ofertą na kartę. Bądź precyzyjny. W Play'u w ofercie na kartę, w odpowiednim profilu, darmowe rozmowy i smsy w Play masz już od doładowania za 5zł, a w innych ofertach na kartę darmowe połączenia wewnątrz sieci kosztują 10 zł na miesiąc, ale kolega potrzebuje chyba koniecznie oferty na abonament