• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #521100  autor: piotrek888
 09 gru 2011, 13:16
Witam!
Chciałbym wszystkim powitać na forum ponieważ jestem tu nowy.
I mam taki problem nie wiem czy to jest wina sieci czy aparatu telefonicznego który posiadam (Samsung C3050) jestem w Orange i od jakiegoś miesiąca ponieważ mam włączone wiadomości sieciowe tak że pojawiają się w telefonie nazwy nadajników, a problem mój polega na tym że ta usługa nie działa w okolicach Żuromina i w Orange twierdzą że nie mają żadnej awarii nadajnika w mojej okolicy, natomiast ta usługa nie działa na żadnym aparacie i na żadnej karcie Orange w mojej okolicy w innych sieciach typu. Plus, T-Mobile jest wszystko ok. nie wiam jak jest w Play? Wiem że to drobnostka ale dla mnie jest to dość przydatne. Jeśli by ktoś wiedział jak rozwiązać ten problem lub ktoś może wie co jest tego przyczyną niech mi coś podpowie. Z góry dziękuje :D

#521211  autor: kerim36
 09 gru 2011, 20:33
usluga wiadomosci sieciowych na kanale 50 nie jest obowiazkowa usluga, wiec jesli nie jest odpalona/skonfigurowana na jakims bts-ie to mozesz to zglosic operatorowi, a on albo cos z tym zrobi, albo zleje

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#521221  autor: piotrek888
 09 gru 2011, 21:33
Tak wszystko by było niby ok. tylko że do listopada było wszystko dobrze, nie działa od początku listopada i tylko w tej jednej lokalizacji np. w Kuczborku-Osadzie oddalony ok. 10 km od Żuromina usługa działa bez zarzutów. Jeszcze nie wiem być może jest to zależne od aparatu np. w moim Samsungu C3050 jeśli zaloguje się w Kuczborku to jest nazwa miejscowości Kuczbork-Osada a jak pojade do Żuromina to ta nazwa nie ginie jest cały czas Kuczbork-Osada natomiast jeśli karte przełoże do Samsunga Avilla to zgninie Kuczbork-Osada w Żurominie a nie ma żadnej nazwy. A jak dzwonie do Orange to oni mówią że nie mają żadnej awarii nadajnika.

#521223  autor: Patryk_
 09 gru 2011, 21:48
Olej sprawę, po co to komu (IMHO) - są ważniejsze kwestie w temacie sieci komórkowych niż Cellinfo, szczególnie w Orange.

#521226  autor: DanielR
 09 gru 2011, 21:53
Oj tam, emalie może sklecić. Ile czasu to zajmie, z 5 minut? Przynajmniej dowie się, co BOK ma w tej sprawie do powiedzenia. Nic przecież przez to nie traci. :wink:

#521334  autor: piotrek888
 10 gru 2011, 16:48
Mnie to aby ciekawi czemu do tej pory ta usługa działała bez problemu, a teraz nie a w innych sieciach jest wszystko wporządku:)

#521337  autor: drcox
 10 gru 2011, 17:23
Czy ja wiem czy bez problemów, u polskich operatorów w cell info panuje istny chaos.

#521339  autor: Gadulski
 10 gru 2011, 17:43
piotrek888, My też Ciebie witamy :) Proponuję, abyś sprawdził raz jeszcze w telefonie funkcjonowanie CI w tej miejscowości. Sprawdź ustawienia i zobacz czy działa...

Domyślam się, że nazwy emitowane z tej stacji: GSM 900 (LAC 1401, CID 1579[123])
Żuromin, ul. Lidzbarska 50 to: "ZUROMIN"

Jeżeli faktycznie Cell Info nie będzie, napisz w tej sprawie maila z danymi, które napisałem powyżej.

Kilka tygodni temu zgłaszałem nazwę:
Obrazek

pojawiającą się we Wrocławiu i do dziś się nie zmieniła...

Obrazek

#521343  autor: Patryk_
 10 gru 2011, 18:11
"0" to defaultowe CI na stacjach na sprzęcie Huawei - w wielu miejscach się wyświetla, w tym także nie tylko na nowych stacjach, ale także czasami na starych po swapie.
To samo dotyczy także Play.

#521352  autor: piotrek888
 10 gru 2011, 19:09
A co to takiego jest te CI i jak to sprawdzić w samsungu C3050 tak dokładnie z tej stacji zawsze była emitowana nazwa Żuromin, nawet jak byłem kiedyś w Płocku gdzie jest sieć 3G a usługa działa tylko w 2G to też mi się wyświetlała nazwa Płock, ciekawi mnie tylko czemu na drugim telefonie który działa w T-Mobile wyświetlały się dokładne nazwy np. os. Mickiewicza, Kolegialna itp, a w Orange tylko nazwa ogólna Płock

#521355  autor: Gadulski
 10 gru 2011, 19:19
Patryk_, dzięki wielkie za info :)

piotrek888, Cell Info to nazwa usługi, która informuje o miejscowości, gminie i mieście w jakim się znajdujesz.
Więcej informacji znajdziesz na stronie btsy.eu, jak również w poszczególnych tematach:
[T-Mobile] Cell Info itd...

W Polsce Cell Info wygląda różnie:
* T-Mobile jako jedyny operator (tak jak zauważyłeś) stosuje nazwy ulic, parków, rond, mostów itp. w Cell Info w większych miejscowościach i miastach, jak również nazwy makroregionów i mezoregionów, gmin, powiatów, województw itp.
* Plus emituje nazwy miejscowości w jakich się znajdujesz, nazwy województw, nazwy własne obiektów, jak również bedąc w zasiegu 3G, w Cell Info 2G pojawia się "Zasieg 3G sieci Plus";
* Orange najczęściej emituje nazwy gmin w zasięgu, których się znajdujesz. Są też nazwy reklamowe typu "RADISSON", a w samej Warszawie nazwy dzielnic np. "WARSZAWA WOLA".
* Play nie emituje Cell Info.

Obrazek

#523201  autor: piotrek888
 19 gru 2011, 21:46
Witam ponownie!

Wysłałem emaila do operatora z powyższymi danymi i uważam że on poprostu lekceważy sprawe, ponieważ otrzymałem odpowiedź że po stronie sieci jest wszystko wporządku, kazali mi w ustawieniach aparatu wybrać tryb 2G, a mój telefon obsługuje tylko pasmo 2G i nie może być to wina aparatu ponieważ ta usługa nie działa na żadnym aparacie sieci Orange nie ma cudów. Co w takiej sytuacji robić?

#523592  autor: ganc2
 22 gru 2011, 00:50
hobbystycznie tylko polujesz na btsy i cell info, czy wykorzystujesz je do lokalizacji? jak masz netmonitor, to zaloguj sie do jakiegos odleglejszego btsa, albo przejedz sie gdzies dalej, bedziesz widzial czy to wina telefonu, czy konkretnej stacji.
 #525682  autor: kerim36
 03 sty 2012, 16:35
Witajcie

Dzisiaj zauwazylem, ze telefon zalogowal sie do jakiegos BTS-a o danych jak w tytule i mam pytanie, czy ktos wie co to jest??

Miejsce, w ktorym to zauwazylem to Bielsko-Biala, ul. Bazaltowa, (dzielnica Obszary / Komorowice)

Z gory dzieki za informacje

#525690  autor: KC-KARLOS
 03 sty 2012, 17:04
Być może nowy CID ma któryś z nadajników Orange lub T-Mobile w Twojej okolicy - albo: operatorzy przygotowywują się do testów "NetWorks!". Ciekawa sytuacja.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#525712  autor: kerim36
 03 sty 2012, 17:43
przepraszam
zapomnialem dopisac, ze sprawa dotyczy Orange

#525721  autor: Patryk_
 03 sty 2012, 18:36
Grażyńskiego 108 GSM900, niedawno odpalona stacja ale na mapce http://mapa.btsearch.pl już jest :)

#525739  autor: kerim36
 03 sty 2012, 19:41
Patryk_ pisze:Grażyńskiego 108 GSM900, niedawno odpalona stacja
jestes pewny??

dziwne by to bylo skoro kilkaset metrow dalej na budynku fiata jest tez bts orange - z ktorego z reszta czerpie neta

#525742  autor: Patryk_
 03 sty 2012, 19:42
kerim36 pisze:jestes pewny??
Osobiście spisywałem tą stację.

#534682  autor: FABIANO
 13 lut 2012, 18:41
Ten temat jest poświęcony nadajnikom BTS Orange tak? Więc chyba dobrze jak zapytam w tym temacie bo innego nie mogę znaleźć.

Otóż mam takie pytanie: mieszkam w miejscowości "Miały" w gminie Wieleń, woj wielkopolskie. Jakieś 200 metrów od mojego domu stoi BTS. Jest to BTS Ery (T-Mobile), jednak we wsi mamy pełniutki zasięg w sieciach T-Mobile, Plusa oraz Orange. Więc wygląda na to że na tej wieży są zamontowane nadajniki trzech operatorów. Ale dziwi mnie co innego:
- otóż kiedy wszedłem na stronkę "Mapa BTSearch", z "lotu ptaka" sprawa wygląda trochę inaczej :shock: . Otóż w miejscu gdzie rzeczywiście stoi w/w maszt - na mapce w tym właśnie miejscu są zaznaczone tylko dwa znaczki - zielony (Plus), oraz różowy (T-Mobile). Natomiast "chmurka" żółta (Orange), jest zaznaczona w całkiem innym miejscu wsi :?: :shock:

Sprawdźcie sami i dajcie mi odpowiedź. Czy te mapki są wiarygodne :?: i pokazują w tak jak jest w rzeczywistości i może ja nie wiem że nadajniki Orange znajdują się gdzieś indziej :?:
Czy może wszystkie troje operatorów nadaje z tego samego masztu, a na mapce jest błąd :?:
Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam