• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#525621  autor: soyo
 03 sty 2012, 10:38
Poczekaj do jutra to sie wszystko wyjasni.

Co do ofert, jak pantera II 300, to do porownania raczej All Inclusive Max 85, a nie 65.

I jesli chodzi o te 2 oferty to sa bardzo blisko, i jedna ma swoje zalety i druga, ale na dzien dzisiejszy Orange bije Play'a w tym przedziale cenowym poprzez cene Galaxy S+.

Czekam jednak nadal, bo mi sie zbytnio jakos nie spieszy na ruch play'a i licze, ze jednak pojda po rozum do glowy. Jak nic sie jedna nie zmieni w najblizszym czasie, to zawitam w Orange jak wielu to zrobilo po swietach kiedy Orange zrobil wyprzedaz telefonow.

#525622  autor: pakierhakierxd
 03 sty 2012, 11:06
Powiem tak przeliczyłem sobie i przy opcji bez sprzedaży telefonu wygrywa orange :),jeśli masz dobry zasięg i oferta odpowiada to bierz :),minus jest taki że trochę wysoki abo będziesz płacić :P

Pozdrawiam :)

#525623  autor: soyo
 03 sty 2012, 11:10
Dokladnie.

Nie wiem co Play robi. Moze sie obudza jak zobacza porownanie wynikow sprzedazy z biezacego okresu.

#525624  autor: pakierhakierxd
 03 sty 2012, 11:12
Minus playa to wysokie ceny telefonów ale wszystko inne jest ok,ja przy przedłużaniu umowy za 45zł będę mógł mieć ofertę 205 minut i 1gb danych z lejkiem +telefon nikt mi nie da w takiej cenie takiej oferty,ps. telefon będę mógł sprzedać gdzieś za 400-500zł,jak znajdę jakiegoś pracownika znajomego czy coś co mi da abonament pracowniczy to wtedy za te same 45 będę mieć gdzieś 385 minut i jakiś lepszy telefon który oczywiście sprzedam ...,liczyłem sobie opłacalność dla mnie w orange takiego abonamentu jak ty bierzesz i wychodzi mi tak 89,90x24=2157,6+3=2160,6-1000(sprzedaż galaxy s+)=1160,6
a w play 45x24=1080+69-500=649 (telefon nokia 500)
Minut mam mniej o 95 w porównaniu do twojego abonamentu ale mi starczy,1gb danych ale też starczy wyszło mi taniej o 511,60
Ostatnio zmieniony 03 sty 2012, 11:21 przez pakierhakierxd, łącznie zmieniany 2 razy.

#525626  autor: soyo
 03 sty 2012, 11:15
pakierhakierxd pisze:Powiem tak przeliczyłem sobie i przy opcji bez sprzedaży telefonu wygrywa orange :),jeśli masz dobry zasięg i oferta odpowiada to bierz :),minus jest taki że trochę wysoki abo będziesz płacić :P
Biorac to pod uwage, i tak wychodzi 200zl taniej niz w Playu w abonamencie Max 85, jesli wezmiemy pod uwage caly okres umowy.

Do tego w Orange przechodza minuty na kolejny miesiac. Nie jest to idealnie, bo najpierw schodza minuty z biezacego okresu, no ale cos to zawsze jest.

Dodatkowo, Orange ma duzo wiecej klientow niz Play, wiec w teorii darmowe rozmowy do wszystkich w sieci powinny ci przyniesc wiecej korzysci w Orange niz w Play. Przynajmniej patrzac na prawdopodobienstwo.

No i jest 1.5GB danych kontra 1GB w Playu.

Play z kolei ma przewage w ilosci minut, oraz przelicznik minuta/sms jest korzystniejszy, ale mimo wszystko oferta Orange jest lepsza, co tylko potwierdza to ile osob do Orange teraz poszlo.

Jak Play chce nadal hurtowo przyciagac klientow i kusic najlepsza oferta na rynku to musi zareagowac.

#525627  autor: pakierhakierxd
 03 sty 2012, 11:24
Ja to akurat do Orange nie mogę przejść nawet jakbym chciał bo zasięg mam taki marny w domu że jak wcześniej miałem abo to 2 mies. wcześniej przeniosłem się do playa na abo ... aby używać ich sieci bym musiał kupić repeater gsm bo to w moim domu tylko tak na podwórku maksymalny mam zasięg ...,ciekawe czy jak orange z t-mobile ustawią 1 nadajnik dla 2 to poprawi się zasięg :P.

1 rzecz tylko nie podoba mi się w orange przelicznik 1:1 dzięki czemu w abo 89,90 jak wypiszesz 300 smsów to wykorzystałeś abonament,ja 100-200 miesięcznie piszę więc dla mnie by był potrzebny pakiet smsów :)

#525641  autor: Vieslav
 03 sty 2012, 13:08
pakierhakierxd pisze: 120 min za 100zł/mies. porażka !!
W innym źródle widziałem zupełnie co innego. Poczekajmy do jutra.
soyo pisze: Nie wiem co Play robi. Moze sie obudza jak zobacza porownanie wynikow sprzedazy z biezacego okresu.
Nic nie zrobi, bo nie musi. Orange raz na jakiś czas urządza takie wyprzedaże, które są bardzo korzystne (za Ace'a w Orange właśnie na takiej wyprzedaży zapłaciłem 129zł, w Playu kosztował wtedy w podobnym abo ponad 400zł, a wg standardowego cennika Orange chyba 800zł :P ). Standardowy cennik telefonów w Orange to porażka.
pakierhakierxd pisze: 1 rzecz tylko nie podoba mi się w orange przelicznik 1:1 dzięki czemu w abo 89,90 jak wypiszesz 300 smsów to wykorzystałeś abonament
A od czego ma telefon z androidem i pakiet danych? ;-) Ściągasz z marketu aplikacje obsługującą bramki i multiboxa, zamiast wysyłać normalnie to wysyłasz z aplikacji. Ja tak robię, tylko w mojej taryfie jest jeszcze przelicznik 1:2 ale i tak wolę rozwiązanie z bramkami.

#525645  autor: soyo
 03 sty 2012, 13:11
Vieslav pisze: Nic nie zrobi, bo nie musi.
Nikt nic nie musi robic ;)

Jednak jesli Play kupil sporo telefonow na swieta, i te telefony sie nie sprzedaly, a sporo wskazuje na to, ze tak jest, to im dluzej beda czekac tym gorzej.

#525672  autor: nowy57
 03 sty 2012, 16:10
Vieslav pisze:Udowodnij. Ja mogę ci udostępnić billingi z ilością przesłanych danych od maja, czyli od kiedy mam smartfona z androidem. Poza tym znajomi mają jeszcze jakieś stare taryfy Playa z pakietami chyba 100MB działającymi tylko na macierzystym zasięgu i również nie są w stanie tego wykorzystać.
nowy57 napisał/a:
Obrazek

ja nawet nie jestem heavy userem
do konca miesiaca pozostalo mi 5dni czyli jedna szosta miesiaca , taryfikacja 10kB/10kB
ja tylko chce powiedziec ze plus to jakosc (choc teraz w mojej okolicy 3G ma awarie od kilku dni) generalnie w plusie jestem od moze 2 lat i jest po tysiackroc lepiej niz w erze w ktoerj bylem 10 lat

#525684  autor: drcox
 03 sty 2012, 16:46
ja tylko chce powiedziec ze plus to jakosc
Bo nie ma sieci postawionej na najtańszym chińskim syfie tak jak ma Play, połowa Orange no i pewnie 100% przyszłego Networks!.

#525686  autor: soyo
 03 sty 2012, 16:48
drcox pisze: Bo nie ma sieci postawionej na najtańszym chińskim syfie tak jak ma Play, połowa Orange no i pewnie 100% przyszłego Networks!.
Mozesz troche rozwinac mysl? Bo nie jestem w temacie, a taka informacja by mnie interesowala.

#525759  autor: drcox
 03 sty 2012, 21:00
Mozesz troche rozwinac mysl?
Huawei w Playu i Orange vs Nokia Siemens Networks oraz Ericsson w Plusie. Ja nie mówię że Plus jest dobry jako sieć, bo ofertę ma miejscami aż absurdalnie złą. Ale infrastruktura działa rewelacyjnie zarówno do rozmów jak i do transmisji danych. Czytałem gdzieś nawet, że technicy GSMowi narzekali że sprzęt Huaweia działa jak chce.

#525762  autor: Artur051
 03 sty 2012, 21:14
drcox pisze:Huawei w Playu i Orange vs Nokia Siemens Networks oraz Ericsson w Plusie. Ja nie mówię że Plus jest dobry jako sieć, bo ofertę ma miejscami aż absurdalnie złą. Ale infrastruktura działa rewelacyjnie zarówno do rozmów jak i do transmisji danych. Czytałem gdzieś nawet, że technicy GSMowi narzekali że sprzęt Huaweia działa jak chce.
Szczerze? Herezje ;p Plus u mnie gorzej działa niż Play!! Tak Play ;pp Jakość połączeń jest wyższa etc. Także osądzanie jakości sieci po sprzęcie jaki ona stosuje jest śmieszne. Bo czy to HUEWEI czy Eryk czy NSN - będzie w danym miejscu w taki sposób pracować, jak skonfigurowali go technicy.

PS Mogę się założyć, że pod koniec budowy nowej sieci Networks! Nawet jak 100% jej będzie pracowało na Huawei-u nawet to jakość i tak będzie lepsza niż Plusa ;p

#525765  autor: drcox
 03 sty 2012, 21:18
Szczerze? Herezje ;p Plus u mnie gorzej działa niż Play!! Tak Play ;pp
No i? Ja patrze nie u siebie tylko globalnie, u mnie też lepiej działa Play bo ma więcej stacji UMTSu ale w ogólnym rozrachunku Plus wypada 100 razy lepiej. Sieć pracuje w sposób całkowicie przewidywalny, nie ma jakichś dziwnych akcji jak w Playu czy Erze typu nagłe zrzuty z UMTS do GSM bez żadnego wyraźnego powodu.

Poza tym - naiwnością jest sądzić, że Networks! zostało stworzone by poprawić jakość usług. Po co robić dwie radiolinie jak można zrobić jedną, niekoniecznie dwa razy szybszą. Tu chodzi tylko i wyłącznie o oszczędności i kasę.

#525829  autor: Kamillo5
 04 sty 2012, 08:10
Szukam na stronie T-mobile noworocznej oferty która ten operator ma dzisiaj przedstawic ale jeszcze jej nie ma... czekamy

Jesli chodzi o telefon to od wczoraj po głowie chodzi mi Samsung G S II, jest sporo droższy od S+ na który jestem nastawiony ale dzieli oba telefony chyba duża różnica?

Bo na te chwilę decyduję się na ofertę Orange:

na te chwilę obstawiam te opcje:

Pantera II 89,90 24 miesiace

300min do wszystkich
0zł za pogaduchy w orange
1 numer stacjonarny 1200min
29gr do wszystkich poza abonamentem
1Gb pakiet danych w prezencie
internet bez limitu danych 0zł za 500mb
darmowe hot spoty
Dodatkowo za zakup w sklepie internetowym dodają co miesiąc 30 minut do wszystkich sieci, wymienne na SMSy w stosunku 1:1, na okres podany w formularzu zamówienia.

telefon Samsung Galaxy S+ za 3zł a Samsung G S II za 888,99 zł (troche dużo)

do tego od 1 roku posiadam modem orange, z tej okazji -15zl do abonamentu za telefon

czyli nie 89,90 a 74,90 + 3zł za tel

Zastanawiam się jeszcze nad tym abonamentem, chyba nie ma w nim żadnych kruczków, które na fakturze mogą mnie zadziwić?

No i sprawa z telefonem?
Czytalem tu na forum ze za pare miesiecy S+ bedzie zlomem, nastepnie czytalem ze szykują na niego aktualizacje? Co wybrać Panowie, pamietając ze różnica to prawie 900zl?

Czekamy na oferte T-mobile :)

#525842  autor: Vieslav
 04 sty 2012, 10:07
Za taka cene nie oplaca sie brac S2. Na poczatku grudnia byla promocja i kosztowal on w tym abo chyba 99zl jesli dobrze pamietam. To ostatnie pytanie rozumiem jest retoryczne? Wszystko jest zlomem po jakims czasie. Ale ten telefon na 2 lata powinien wytarczyc spokojnie. Jesli chodzi o fakture to sprawdz ile wynosi oplata aktywacyjna. Pierwsza faktura bedzie chyba za dwa okresy rozliczeniowe, ale wszedzie tak jest.

#526006  autor: Kamillo5
 04 sty 2012, 20:12
Panowie właśnie wróciłem z salonu T-mobile i przedstawiono mi następującą ofertę:

abonament 79,90 umowa na 24 miesiace,

Upust 50% na abonament przez 3 miesiące
39,95 zł - abonament miesięczny przez pierwsze 3 miesiące
79,90 zł - abonament miesięczny po 3 miesiącach
400 minut - do wszystkich sieci krajowych i na stacjonarne (wymienne 1:1 na SMS/MMS/MB)
250 MB - pakiet danych w cenie abonamentu – Internet Non-Stop
Bezpłatny, nielimitowany HotSpot w T-Mobile
Poza abonamentem: 30 gr za minutę połączenia do wszystkich sieci
Poza abonamentem: 20 gr/41gr za SMS/MMS do wszystkich sieci

tel Samsung Galaxy S+ za 59zł

a wybieram między ofertą Orange

Pantera II 89,90 24 miesiace

300min do wszystkich
0zł za pogaduchy w orange
1 numer stacjonarny 1200min
29gr do wszystkich poza abonamentem
1Gb pakiet danych w prezencie
internet bez limitu danych 0zł za 500mb
darmowe hot spoty
Dodatkowo za zakup w sklepie internetowym dodają co miesiąc 30 minut do wszystkich sieci, wymienne na SMSy w stosunku 1:1, na okres podany w formularzu zamówienia.

telefon Samsung Galaxy S+ za 3zł

do tego od 1 roku posiadam modem orange, z tej okazji -15zl do abonamentu za telefon

czyli nie 89,90 a 74,90 + 3zł za tel

Biore Galaxy S+ bo S II jest za drogi - trzeba dac kolo 900-1100zl
Ostatnio zmieniony 04 sty 2012, 20:42 przez Kamillo5, łącznie zmieniany 1 raz.

#526014  autor: nowy57
 04 sty 2012, 20:36
sgs2 to bardzo dobry telefon z mozliwosci aktualizacji do najnowszego sytemu ICS 4.0
ja mam galaxy note i uwazam ze sgs2 to mniejszy brat galaxy note = bdb smartphone
polecam

#526034  autor: grzegi
 04 sty 2012, 21:57
sgs2 to bardzo dobry telefon z możliwości aktualizacji do najnowszego sytemu ICS 4.0
Akurat tym bym się nie sugerował, bo prędzej czy później większość telefonów dostanie aktualizację do ICS, "nieoficjalnie" będzie można to zrobić chociażby instalując sobie CyanogenModa 9, oferującego notabene o wiele lepszą wydajność od stockowych wersji systemu.

#526078  autor: SobiX
 04 sty 2012, 23:37
Witam... mam prawie taki sam dylemat jak chodzi o abonament i telefon...
Dziś rozmawiałem z siecią Orange w której jestem i proponowali mi chyba w miarę dobrą propozycję...
NP... Nokie N8 za 199 zł "109 przez internet" i w abonamencie miałbym 420 minut tylko oni tam zliczali jakieś chyba 350 minut plus coś dla mnie dodali i jakoś wyszło 420 min. do tego do Orange mam za darmo, internet też gdzieś 500 MB i 20 godzin na wybrany numer stacjonarny...

I nie chcąc pisać nowe tematy o podobnej treści ... jaki telefon do mniej więcej abonamentu 60-80 zł byście mi polecili ? Jakaś Nokia, Samsung ?