• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #523908  autor: grzegi
 24 gru 2011, 16:26
Witam - ostatnio przesiadłem się na Cyanogenmoda 7 i zaobserwowałem, że zamiast Play wyświetla mi POL. Etykietka ustawiona na pustą, żeby wyświetlała konkretnego operatora.

Da radę ustawić, żebym miał wyświetlanie Play, czy nie bardzo?

#523914  autor: 0kti
 24 gru 2011, 18:40
Nic z tym nie zrobisz

#523924  autor: kszaq
 24 gru 2011, 23:28
grzegi, jaki masz telefon? Nazwa operatora na wyświetlaczu jest zależna od raportowanej przez RIL (Radio Interface Layer). Być może dla Twojego telefonu jest dostępna jakaś nowsza wersja biblioteki obsługiwana przez ROMy bazujące na AOSP (Android Open Source Project).

I jest jeszcze druga możliwość: niekiedy (jak na przykład w HTC) jest trik, który pozwala na nadpisanie nazwy operatora własną, poprzez nadpisanie plików z danymi NITZ i usunięcie im flagi zapisu. W moim HTC te dane zapisywane są w folderze /data/misc. Żeby sprawdzić, czy u Ciebie również, musisz ręcznie zalogować się do Plusa (sieć przesyłająca nazwę sieci przez NITZ), a następnie w shellu znaleźć pliki posiadające "ril" i/lub "nitz" w nazwie. Wtedy zobaczymy, czy coś można zdziałać.

#523950  autor: 0kti
 25 gru 2011, 07:48
W moim telefonie nie ma takich plików, szkoda

#523956  autor: tedy87
 25 gru 2011, 10:56
0kti pisze:W moim telefonie nie ma takich plików, szkoda
a masz dostęp do plików systemowych??

#523957  autor: grzegi
 25 gru 2011, 10:57
@ kszaq - mam ZTE Blade od RBM. Sprawa jest o tyle fajna, że na fabrycznym ROM-ie od RBM i na Energy Blade wyświetla Play, tylko na CyanogenModzie jest tak ;-)

Jestem nowy na Andku, więc jeśli możesz to opisz krok po kroku, jak sprawdzić obecność tego pliku o którym wspominasz.

#523969  autor: 0kti
 25 gru 2011, 12:11
tedy87 pisze:
0kti pisze:W moim telefonie nie ma takich plików, szkoda
a masz dostęp do plików systemowych??
Oczywiście, sprawdzałem przez root explorer
BTW też mam ZTE Blade jak kolega ;)

#523979  autor: grzegi
 25 gru 2011, 12:51
edit:
na Energy Blade RC3 też pokazuje POL zamiast Play. Jedyny ROM na którym pokazywało Play, to był fabryczny ROM RBM, więc w jakiś sposób da się to zrobić, ciekawe tylko jak ;p

#524055  autor: kszaq
 25 gru 2011, 21:25
Więc tak: musisz mieć bibliotekę z ROMu, w którym wyświetla i prawidłową nazwę. Dla Blade2 wrzuciłem tutaj: link wykasowany. Wypakuj ten plik do folderu, gdzie posiadasz adb (chyba, że nie posiadasz, wtedy musisz zainstalować Android SDK. Aby wrzucić bibliotekę do telefonu, wpisujesz w tym folderze (najlepiej w linii poleceń, aby widzieć odpowiedzi kolejno komendy:
Kod: Zaznacz cały
adb remount
- montuje partycję systemową z możliwością zapisu,
adb push libril-qc-1.so /system/lib/libril-qc-1.so
- przesyła plik do telefonu,
adb shell chmod 644 /system/lib/libril-qc-1.so
- ustawia odpowiednie uprawnienia dla pliku,
adb reboot
- restartuje telefon.

W razie niepowodzenia zawsze można ponownie wgrać ROM (bez czyszczenia danych użytkownika).

Edycja postu: usunięcie linku, biblioteki nie działają.
Ostatnio zmieniony 07 sty 2012, 18:20 przez kszaq, łącznie zmieniany 1 raz.

#524079  autor: 0kti
 25 gru 2011, 23:53
Niestety u mnie ta podmiana nie działa, nawet jeśli użyję oryginalny plik z romu PLAY i go podmienię to efekt jest taki, że nie mam możliwości wpisania PIN po restarcie i telefon jest w trybie samolotowym. Całe szczęście zostawiłem sobię kopię :roll:

#524195  autor: kszaq
 27 gru 2011, 00:18
0kti, w takim razie trzeba by spróbować modyfikować biblioteki z CM... Czy mógłbyś wypróbować te: link wykasowany? W folderze test1 zamieściłem bibliotekę z wykasowanym wpisem "POL" dla Play (może pojawić się napis "Play", pustka lub... "Cyfrowy Polsat"), natomiast w test2 nadpisałem - trochę nieładnie - "POL" nazwą "Play" - jednak z powodu umieszczenia tego 1 bajt wcześniej może nie zadziałać. W folderze oryginal znajduje się oryginalna biblioteka, w razie problemów z pozostałymi.

Niestety sam nie posiadam ZTE Blade, aby z nim eksperymentować. :(

Edycja postu: usunięcie linku, biblioteki nie działają.
Ostatnio zmieniony 07 sty 2012, 18:20 przez kszaq, łącznie zmieniany 1 raz.

#524218  autor: grzegi
 27 gru 2011, 10:44
@ 0kti - jakbyś popróbował z tymi plikami od kszaqa, to byłbym wdzięczny. Ja dopiero poznaję Andka i nie jestem na tym etapie co Ty, a byłoby fajnie to naprawić ;-)