Moje doświadczenia z Fresh'em:
Przed północą mogłem spokojnie dzwonić z Fresh'a. Jednak, gdy potrzebowałem zadzwonić ok. godziny 00:15 miałem wątpliwą niespodziankę. Kilkukrotna próba wykonania połączenia kończyła się trzema sygnałami i komunikatem sieć zajęta- jak dobrze pamiętam. Fresh'a mam w 6220 classic. Raz nawet miałem komunikat błąd połączenia. Może coś jeszcze się pojawiło, ale byłem trochę zdenerwowany, że nie mogę się dodzwonić.
I tak sobie myślę, że szkoda, że nie jest uzupełniony numer Sim+a (oczekuję na przeniesienie do Gadu Air

). Na szczęście przypomniało mi się, żeby spróbować manualnie wybrać sieć Polkomtela. I tak sobie myślę, że pewnie operator Plusika mnie nie wpuści, a tu zaskoczenie. Mogłem wykonać kilka połączeń na zasięgu 3G Polkomtela. Wszystko działo się w Dark Blue City

, na ul. Głogowskiej.
Może w innej części Poznania, było odwrotnie, że to Polkomtel zawiódł, ale akurat w w/w miejscu, i to na 3G, P4 mnie trochę rozczarował, gdy potrzebowałem zadzwonić- nie po to, żeby sobie pogadać... Chociaż mogłem się spodziewać tej sytuacji. Chyba dobrze, że jest roaming Polkomtela, nawet dostępny w dużych miastach, skoro przy dość dobrym zagęszczeniu NodeB P4 nie można mieć pewności, że nawet na 3G jakoś uda się połączyć...
A tak swoją drogą zastanawiam się czy trzy krótkie sygnały zawsze oznaczają, że sieć nie chce wpuścić/zrealizować połączenia ze względu na jej przeciążenie/zapchanie?! Bo napis sieć zajęta pojawia się w Nokiach czy może również na innych telach innych marek?!... Już nie pamiętam, a może nawet nie miałem takich sytuacji, mając jakiś czas temu Motkę K1, Samsung'a L700 czy Sony Ericsson G502
Dodam, że próbowałem jeszcze, już tak w ramach testów, połączyć się na wyłączone numery Sim+a i Fresh'a. Było to przed pierwszą w nocy i co ciekawe na numery Sim+a mogłem się połączyć, a na Fresh'a chwilowo nie- próbując na zmianę. Dopiero około godziny pierwszej już sieć 3G P4 dawała radę i połączenia były realizowane na wszystkie numery