• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 3 z 10
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

#523464  autor: rogmaniek
 21 gru 2011, 12:39
U mnie, jeśli chodzi o Etykietkę, jest następująco:

Samsung Solid B 2710:

- zasięg P4, napis: O2 - PL;
- zasięg Polkomtela, napis: Plus/O2 - PL;
- zasięg PTK Centertel, napis: Orange/O2 - PL.

Nokia 6220 classic:

- zasięg P4, napis: O2 - PL;
- zasięg Polkomtela, napis: O2 - PL;
- zasięg PTK Centertel, napis: O2 - PL.

Ciekawe, od czego to zależy? Dobrze, że w Nokii mam zainstalowany CellTrack, a w Samsungu mamy wbudowany Netmonitor :smt047 A tak, przy okazji, może ktoś wie, czy Samsungi pokazują też CID stacji? Bo tej opcji nie mogę się doszukać :smt009

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#523529  autor: remi89
 21 gru 2011, 21:36
Na moim LG GM360 bez "Etykietki" wygląda to następująco:

- w zasięgu macierzystym: PLAY
- w roamingu krajowym Plusa: PLAY i literka "R"
- w roamingu krajowym Orange: PLAY i literka "R"

Wcześniej po zalogowaniu do Orange miałem napis Orange, pod nim PLAY i "R". Nie wiem czemu to uległo zmianie, trochu mi się nie podoba bo nie mogę rozróżnić na czyim zasięgu "siedze".

P@weŁ

#523546  autor: kszaq
 21 gru 2011, 22:22
rogmaniek pisze:Ciekawe, od czego to zależy?
Twój Samsung ignoruje wpisy w polu EF_SPDI na karcie SIM lub nieprawidłowo je interpretuje.
remi89 pisze:Wcześniej po zalogowaniu do Orange miałem napis Orange, pod nim PLAY i "R". Nie wiem czemu to uległo zmianie
Play kilka dni temu dodał wpis o Orange (260-03) na liście EF_SPDI, czyli tych sieci, dla których ma być wyświetlane wyłącznie SPN (Service Provider Name, czy jak kto woli: "Etykietka"), bez rzeczywistej nazwy operatora. Jak widać z postu Rogmańka, telefony różnie to interpretują. Do tej pory spotkałem się z:
    ignorowaniem zapisu, brakiem pokazywania się oznaczenia roamingu, zastępowaniem nazwy sieci przez SPN, zastępowaniem nazwy operatora na liście dostępnych sieci przez SPN.
Ze specyfikacji 3GPP (TS 51.011) wynika, że prawidłowy jest wyłącznie trzeci objaw i ewentualnie czwarty.

#523682  autor: DanielR
 22 gru 2011, 19:59
kszaq pisze:Play kilka dni temu dodał wpis o Orange (260-03) na liście EF_SPDI, czyli tych sieci, dla których ma być wyświetlane wyłącznie SPN (Service Provider Name, czy jak kto woli: "Etykietka"), bez rzeczywistej nazwy operatora.
No to bardzo niefajnie, że właśnie tak się bawią. Ja wolałbym, żeby stosowali "uczciwy" wpis, w zależności od wyboru sieci:

[center]Play[/center]
w zasięgu macierzystym,

[center]Plus
Play
[/center]
w roamingu z Polkomtelem

i

[center]Orange
Play
[/center]
w roamingu PTK Centertel.

#523763  autor: Kamil_K
 23 gru 2011, 11:54
Samsung Corby II

Play: Play
Plus: Play
Orange: PLAY :roll:

Etykietka była pusta.

#523874  autor: andx
 24 gru 2011, 10:53
Witam. Walczę z "etykietką" od dłuższego czasu. Na telefonie lg, wszystko działa jak trzeba, ale na 2nokiach 6303 i 6700 - nie. Pokazywane jest:
Play = Play
Plus = Plus
Orange = PLAY
Zgłosiłem sprawę do biura obsługi. Otrzymałem informację, z regułkami jak przetestować usługę, czy działa na danej karcie sim, etc. :evil: Wcześniej oczywiście wszystko było spr, i dostałem potwierdzenie że usługa działa na moich kartach. Co mi zależy, wymieniłem karty sim w salonie i co, tylko jeden napis PLAY, niezależnie z jakiej sieci odbiera sygnał. Pomyślałem, może znów trzeba aktywować usługę, wysyłam test, dostaje sms, że karta obsługuje etykietkę, wysyłam pusty sms, dostaję inf że karta nie obsługuje etykietki. Kasę zabrało, usługa nie działa. Zgłosiłem znów od biura obsługi, Masakra. :!:

#523885  autor: sumix
 24 gru 2011, 12:38
S5620

Play = PLAY
Plus = Play
Orange = Orange/PLAY

Z zachowaniem wielkości liter. Ciekawe kiedy to zrobią :)

#523895  autor: Artur051
 24 gru 2011, 13:16
Xperia X10:

PLAY - PLAY
Plus - PLAY + "R"
Orange - Orange PL I PLAY + "R"

Na innych telefonach jeszcze nie miałem okazji sprawdzić ;)

#523898  autor: Andrzej24
 24 gru 2011, 15:04
andx pisze:Witam. Walczę z "etykietką" od dłuższego czasu. Na telefonie lg, wszystko działa jak trzeba, ale na 2nokiach 6303 i 6700 - nie. Pokazywane jest:
Play = Play
Plus = Plus
Orange = PLAY
Zgłosiłem sprawę do biura obsługi. Otrzymałem informację, z regułkami jak przetestować usługę, czy działa na danej karcie sim, etc. :evil: Wcześniej oczywiście wszystko było spr, i dostałem potwierdzenie że usługa działa na moich kartach. Co mi zależy, wymieniłem karty sim w salonie i co, tylko jeden napis PLAY, niezależnie z jakiej sieci odbiera sygnał. Pomyślałem, może znów trzeba aktywować usługę, wysyłam test, dostaje sms, że karta obsługuje etykietkę, wysyłam pusty sms, dostaję inf że karta nie obsługuje etykietki. Kasę zabrało, usługa nie działa. Zgłosiłem znów od biura obsługi, Masakra. :!:
Mi to samo wyświetla na różnych telefonach SE i Nokii. Różne karty sim i Plusa pokazuje prawidłowo a Orange na siłę jako play. Nawet pofatygowałem się i na jednej karcie wyłączyłem etykietkę to na Orange pokazuje mi 2x Play. Na górze i linijkę niżej a potem na górze Play a na dole lokalizację nadajnika Orange.
Myślę, że trzeba zacząć bombardować Play aby w końcu coś z tym z robili. Oferują usługę za którą trzeba płacić a to nie działa jak należy i nie jest to wina karty sim.

#523928  autor: kszaq
 24 gru 2011, 23:42
Andrzej24 pisze:Mi to samo wyświetla na różnych telefonach SE i Nokii. Różne karty sim i Plusa pokazuje prawidłowo a Orange na siłę jako play. Nawet pofatygowałem się i na jednej karcie wyłączyłem etykietkę to na Orange pokazuje mi 2x Play. Na górze i linijkę niżej a potem na górze Play a na dole lokalizację nadajnika Orange.
Myślę, że trzeba zacząć bombardować Play aby w końcu coś z tym z robili. Oferują usługę za którą trzeba płacić a to nie działa jak należy i nie jest to wina karty sim.
Zgłaszałem to już kilka razy - ewidentnie wina błędnej konfiguracji karty SIM. Jak na razie odpowiedzi były kolejno:
    nie ma pan włączonej tej usługi (nieprawda, bo mam), wina dostawcy usługi, zgłosiliśmy mu (P4 zgłasza błędne działanie P4?), cytat: "[...] nie podsiadamy szczegółowego terminu rozwiązania problemu. Jest to związane z tym, iż Usługa nie działa prawidłowo na nadajnikach Operatora – partnera." - czyli: nie wiemy, kiedy poprawimy nieprawidłowe działanie usługi, bo usługa działa nieprawidłowo.
Brnę dalej. ;)

#524032  autor: andx
 25 gru 2011, 20:06
Jeśli nie zostanie rozwiązany problem z etyyykietką, trzeba będzie przynajmniej żądać zwrotu kasy, za usługę która nie działa :!:

#524045  autor: pakierhakierxd
 25 gru 2011, 20:52
A ja dzisiaj zauważyłem na nowym telefonie że chociaż nie ma etykietki to się wyświetla plus,play,orange :),ps. telefon nokia c01-01

Pozdrawiam :)

#524324  autor: andx
 27 gru 2011, 18:45
Andrzej24 pisze:
andx pisze:Witam. Walczę z "etykietką" od dłuższego czasu. Na telefonie lg, wszystko działa jak trzeba, ale na 2nokiach 6303 i 6700 - nie. Pokazywane jest:
Play = Play
Plus = Plus
Orange = PLAY
Mi to samo wyświetla na różnych telefonach SE i Nokii. Różne karty sim i Plusa pokazuje prawidłowo a Orange na siłę jako play. Nawet pofatygowałem się i na jednej karcie wyłączyłem etykietkę to na Orange pokazuje mi 2x Play. Na górze i linijkę niżej a potem na górze Play a na dole lokalizację nadajnika Orange.
Jeszcze jedna ciekawostka, po wymianie karty sim w sprawie etykietki. Przy ręcznym wyborze sieci, następnie wyłączeniu i włączeni telefon NK6700c, brak zasięgu i nie ma możliwości wyboru sieci, ani ręcznie, ani auto. Trzeba przywrócić ustawienia fabryczne, żeby się odwiesił!
cd: wymiana 4sztuk kart sim nic nie pomogła, sprawa zgłoszona do BOA. Jeśli możecie, to też zgłaszajcie problem, może wreszcie coś wymyślą.

#525967  autor: Kamil_K
 04 sty 2012, 16:46
Ja dostałem na zgłoszenie odpowiedź, że wszystko jest w porządku, a telefon błędnie interpretuje kody MCC i MNC :D.

Standard Playa - u nich wszystko jest w porządku. Nam wszystkim nie działa z NASZEJ winy :).

#526154  autor: kszaq
 05 sty 2012, 13:15
Po dalszych obserwacjach, tym razem na innym telefonie (SE Xperia Mini Pro) muszę wycofać się ze swoich wcześniejszych stwierdzeń o stosowaniu przez Play dodatkowych pól na karcie SIM w celu wymuszenia identyfikacji Orange jako "PLAY" - wygląda na to (i to są nadal moje domysły), że przyczyną tego jest przesyłanie przez sieć Orange informacji o nazwie sieci poprzez NITZ dla kart Playa i działa to na niektórych - w pełni prawidłowo interpretujących te informacje - kartach SIM. W tej sytuacji Play ma trzy wyjścia:
    informować Orange o tym, kto ma włączoną Etykietkę, a kto nie i wybiórczo wyłączać dla tych kart NITZ - to jest wyjście mało prawdopodobne, bo bardzo dużo z tym zamieszania, "wyłączyć" w umowie z Orange przesyłanie NITZ - uniknie się wtedy sytuacji podwójnego wyświetlania nazwy operatora, ale wtedy pokazywanie ikonki roamingu na niektórych telefonach (np. z Androidem); w tej sytuacji roaming krajowy wyglądałby dla obu sieci tak samo, jak dotychczas, wycofać usługę promocyjną "Etykietka" (najlepiej zwracając użytkownikom przynajmniej część kosztów jako zadośćuczynienie) i wynegocjować takie samo działanie NITZ na sieci Plusa, a także włączenie tego na własnej sieci, dodatkowo wyłączając pole EF_SPDI, w celu uniknięcia podwójnego napisu PLAY.

#526173  autor: andx
 05 sty 2012, 14:31
Wymieniłem już 5 kart sim, nawet ostatnio na micro sim i dalej nie działa. Tylko napis PLAY, dziwne sprawy: nie wszystkie karty sim pokazują w tel NK pamięć 500 kontaktów, tylko 250, a w innych tel np SE, Lg, Samsung zawsze 500. Po wysłaniu testu dostajemy inf że etykietka działa, ale gdy wyślemy sms z etykieta, otrzymujemy inf że nie działa. Dostałem darmowy starter w salonie i na próbę wysłałem test, otrzymałem odp że usługa działa, ale gdy ją wyłączyłem na zasięgu Play i Plus pokazywało test, a na orange PLAY. Kilka razy wył. tel, ale nic to nie dawało. Więc wysłałem pusty sms i pokazuj Play, Plus lub PLAY.
Ostatnio zmieniony 05 sty 2012, 16:53 przez andx, łącznie zmieniany 1 raz.

#526177  autor: McCm
 05 sty 2012, 14:45
A ja nie mam problemów z etykietką. Telefon HTC z Sense, Android 2.3.3, włączyłem pustą etykietę i wyświetla mi normalnie Play, Plus, Orange PL, wszystko w jednej, pojedyńczej linii. Z początku, gdy włączyli możliwość logowania do Orange, owszem wyświetlało PLAY / Orange PL, ale później się naprawiło.

#526238  autor: andx
 05 sty 2012, 17:58
kszaq pisze:Po dalszych obserwacjach, tym razem na innym telefonie (SE Xperia Mini Pro) muszę wycofać się ze swoich wcześniejszych stwierdzeń o stosowaniu przez Play dodatkowych pól na karcie SIM w celu wymuszenia identyfikacji Orange jako "PLAY" - wygląda na to (i to są nadal moje domysły), że przyczyną tego jest przesyłanie przez sieć Orange informacji o nazwie sieci poprzez NITZ dla kart Playa i działa to na niektórych - w pełni prawidłowo interpretujących te informacje - kartach SIM. W tej sytuacji Play ma trzy wyjścia:
    informować Orange o tym, kto ma włączoną Etykietkę, a kto nie i wybiórczo wyłączać dla tych kart NITZ - to jest wyjście mało prawdopodobne, bo bardzo dużo z tym zamieszania, "wyłączyć" w umowie z Orange przesyłanie NITZ - uniknie się wtedy sytuacji podwójnego wyświetlania nazwy operatora, ale wtedy pokazywanie ikonki roamingu na niektórych telefonach (np. z Androidem); w tej sytuacji roaming krajowy wyglądałby dla obu sieci tak samo, jak dotychczas, wycofać usługę promocyjną "Etykietka" (najlepiej zwracając użytkownikom przynajmniej część kosztów jako zadośćuczynienie) i wynegocjować takie samo działanie NITZ na sieci Plusa, a także włączenie tego na własnej sieci, dodatkowo wyłączając pole EF_SPDI, w celu uniknięcia podwójnego napisu PLAY.
\
Ciekawe, czy jest możliwa, zdalna aktualizacja kart, które nie obsługują etykietki?

#526704  autor: McCm
 08 sty 2012, 10:28
Czy po wymianie karty SIM etykietka pozostaje bez zmiany, czy trzeba od nowa przechodzić proces aktywacji (płatnie?)?

#526748  autor: KC-KARLOS
 08 sty 2012, 13:26
McCm, po wymianie karty SIM, trzeba ponownie uruchomić "Etykietkę" (opcja testowa TEST - darmowa, opcja swojej etykietki jest już płatna 2,46 zł) - gdyż nowiutka SIM ma domyślnie zaprogramowaną nazwę "PLAY"

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
  • Strona 3 z 10
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5