• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #523254  autor: drogi321
 20 gru 2011, 00:27
Witam

Sprawa wygląda następująco. Na początku września tego roku podpisałem umowę z orange o świadczenie usług telekomunikacyjnych, w listopadzie tego roku dostałem mandat za brak biletu (120zł) którego do tej pory nie zapłaciłem.
Dzisiaj w sklepie orange złożyłem zamówienie na Internet mobilny wraz z tabletem Ipad i coś chyba jest nie tak ponieważ od godziny 14.00 moje zamówienie ma status "Weryfikacja ręczna"
I tutaj moje pytanie, czy ten niezapłacony mandat może jakoś wpłynąć na decyzję orange czy podpisać ze mną tą umowę czy nie. Zaznaczam iż do tej pory wszystkie moje należności względem Orange były regulowane terminowo.

Z góry dziękuje za pomoc.
Ostatnio zmieniony 21 gru 2011, 20:18 przez drogi321, łącznie zmieniany 1 raz.

#523256  autor: ciuchcia
 20 gru 2011, 00:50
jesli z powodu niezaplaconego mandatu znalazles sie w jakims rejestrze dluznikow to jest to mozliwa przyczyna. Jednak raczej nie sadze, zeby za kwote 120 zl ktos Cie tam wpisal. Nie wiem w sumie na jakiej podstawie, ale Urzad Skarbowy sciagnie z Ciebie ta kwote z odsetkami i po problemie.

#523257  autor: Golarz Filip
 20 gru 2011, 01:16
Jeżeli mandat dostałeś w listopadzie,to za szybko,by Cię wrzucili do KRD.
Jednak by uniknąć problemów na przyszłość,weź lepiej dogadaj się tą firmą co strzeliła Ci mandat,by chociaż na raty Ci rozbili; nie będziesz później na forum strugał "zdziwionego".

#523259  autor: drogi321
 20 gru 2011, 01:23
Zapłacić dla mnie ten mandat to nie problem, po prostu ostatnio siedziałem za granicą i nie miałem jak go zapłacić, a składając to zamówienie kompletnie o tym zapomniałem, wiadomo kupując Ipada na nic innego się nie patrzy, zdziwiony jestem w ogóle że weryfikują moje zamówienie ręcznie, poprzednie zostało zweryfikowane z automatu i po godzinie miałem komunikat "przekazano do wysyłki" czy coś w tym stylu

#523266  autor: Golarz Filip
 20 gru 2011, 04:09
Wiesz,jest to mocno związane z przepisami,które od wczoraj zmieniły się jeśli chodzi o kredyt konsumencki.
Kredytem branie iPADA oczywiście nie jest,ale czasy mamy jakie mamy,więc dmuchają na zimne.

#523292  autor: drogi321
 20 gru 2011, 10:50
no ale w dzisiejszych czasach telefony często są droższe niż tablety dlatego nie rozumiem np. stanowiska T-mobile który pobiera 500zł kaucji od nowych klientów...

#523334  autor: grzegi
 20 gru 2011, 15:57
taki zapis w regulaminie jest i się tłumaczyć nie muszą...

#523338  autor: Merlin
 20 gru 2011, 16:13
Najpierw musi zostać dostarczone wezwanie do zapłaty z terminem spłaty długu. Dopiero po tym terminie można wprowadzić klienta do jednej z dwóch baz: do KRD lub do ERiF. Czyli w pierwszej kolejności wezwanie do zapłaty, a następnie wpis do rejestru. Oczywiście kwota zobowiązania z odsetkami musi przekroczyć 160zł.

#523350  autor: drogi321
 20 gru 2011, 17:09
uff :D na szczęście skończyło się tylko na strachu, obecnie status mojego zamówienia to: "Przekazane do realizacji"

Natomiast zastanawia mnie jedna sprawa.
Poprzednio gdy składałem zamówienie o telefon wraz z abonamentem musiałem wybrać drugi dokument który przedstawię kurierowi gdy ten przywiezie mi telefon, chodzi tutaj o umowę o pracę, jakiś zapłacony rachunek itp.
Tym razem jak składałem to zamówienie nic takiego nie musiałem wybierać...
I teraz pytanie, czy nie chcą ode mnie żadnego dodatkowego dokumentu ponieważ jestem ich klientem czy może kurier mnie zaskoczy i zażąda jakiegoś kwitu jak zjawi się z Ipadem?

#523377  autor: banderas
 20 gru 2011, 19:36
sioiec gsm ma teraz informacje o tobie i nie musisz juz przedstawiać dokumentu potwierdzajcego wyplacalnośc
a) placisz regulanie rachunki
b) wiedza skad masz kase na rachunki

banderassso
 #523391  autor: konsultantemeryt
 20 gru 2011, 21:17
drogi321 pisze:Witam

Sprawa wygląda następująco. Na początku września tego roku podpisałem umowę z orange o świadczenie usług telekomunikacyjnych, w listopadzie tego roku dostałem mandat za brak biletu (120zł) którego do tej pory nie zapłaciłem.
Dzisiaj w sklepie orange złożyłem zamówienie na Internet mobilny wraz z tabletem Ipad i coś chyba jest nie tak ponieważ od godziny 14.00 moje zamówienie ma status "Weryfikacja ręczna"
I tutaj moje pytanie, czy ten niezapłacony mandat może jakoś wpłynąć na decyzję orange czy podpisać ze mną tą umowę czy nie. Zaznaczam iż do tej pory wszystkie moje należności względem Orange były regulowane terminowo.

Z góry dziękuje za pomoc.
Za każdą kwotę możesz być na "czarnej liście" operatora.

Pozdrawiam.

#523429  autor: pauli05
 21 gru 2011, 00:21
jakbyś miał jakieś długi wobec Centertelu, to może być problem z nową aktywacją

niezapłacony mandat hmm wątpie, żeby umieścili Cię od razu na liście dłużników
z iPad'ami to raczej inna kwestia skąd może być opóźnienie

#523437  autor: konsultantemeryt
 21 gru 2011, 08:04
pauli05 pisze:jakbyś miał jakieś długi wobec Centertelu, to może być problem z nową aktywacją

niezapłacony mandat hmm wątpie, żeby umieścili Cię od razu na liście dłużników
z iPad'ami to raczej inna kwestia skąd może być opóźnienie
Miałem problem kiedyś z allegro (niezapłacona kwota z wystawienie przedmiotu) i miałem problem z zakupem nowej aktywacji telefonu a kwota była naprawdę mizerna.

#523444  autor: gaskabalbinka
 21 gru 2011, 09:42
KonsultantPLUS pisze:Miałem problem kiedyś z allegro (niezapłacona kwota z wystawienie przedmiotu) i miałem problem z zakupem nowej aktywacji telefonu a kwota była naprawdę mizerna.
Allegro sprzedaje od razu zadłużenia do kruka i oni wtedy ścigają.
Ja kiedyś dostałem powiadomienie, że wiszę 3zł. :D

Odnośnie ipada to weryfikacja jest pewnie podobna do T. Przy takiej ofercie robią po prostu dodatkową weryfikację. I nie ma to nic wspólnego z mandatem. :D

#523450  autor: Sig
 21 gru 2011, 10:42
Jesteś pewna tych 3 zł? Z tego co kojarzę, to Allegro nie "ściga" jak do zapłaty jest mniej niż 10 zł, może miałąś 13, albo te 3 zł bardzo długi czas? Sam miałem parę złotych im do zapłącenia przez wiele miesięcy i nikt mnie nie ścigał.

Co do pytania na początku wątku - mandat oczywiście zapłacić, ale minęło za mało czasu, żeby ktoś dokonał wpisu na listę, którą operator może sprawdzić. Z tego co kojarzę zakłady komunikacji próbują najpierw tradycyjnej windykacji, a sprzedaż długu, czy ostrzejsze formy dochodzenia należności są uruchamiane dopiero, gdy wcześniejsze zawiodą.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#523452  autor: konsultantemeryt
 21 gru 2011, 10:56
Sig pisze:Jesteś pewna tych 3 zł? Z tego co kojarzę, to Allegro nie "ściga" jak do zapłaty jest mniej niż 10 zł, może miałąś 13, albo te 3 zł bardzo długi czas? Sam miałem parę złotych im do zapłącenia przez wiele miesięcy i nikt mnie nie ścigał.

Co do pytania na początku wątku - mandat oczywiście zapłacić, ale minęło za mało czasu, żeby ktoś dokonał wpisu na listę, którą operator może sprawdzić. Z tego co kojarzę zakłady komunikacji próbują najpierw tradycyjnej windykacji, a sprzedaż długu, czy ostrzejsze formy dochodzenia należności są uruchamiane dopiero, gdy wcześniejsze zawiodą.
mnie ścigali za kwotę 8,75 :) ze względu iż ta kwota wg. nich za długo "wisiała".