• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
  • Strona 5 z 7
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

#522787  autor: Spioszek
 17 gru 2011, 21:58
Po co osoby kupują smartfony jak nie chcą korzystać z Internetu i wykupowania pakietów?
Potem tylko pretensje do operatora.
Fakt faktem bez pakietu to zbójecka stawka, ale kupując taki telefon i podpisując umowe z operatorem się na to godzimy...

Pamiętam jak kiedyś straciłem 5zł za jakieś 2-3 razy wejścia na strone WAP, to było z 6-7 lat temu...

#522789  autor: drcox
 17 gru 2011, 21:59
Nikt mi nie każe, dlatego oni złotówki nawet ode mnie nie dostaną. Ale napisać co o ich plugawych praktykach sądzę myślę, że mogę, niezależnie od tego co wypisuje autor wątku. A tu bez wątpienia nie ma żadnych błędów w naliczaniu, tylko jest naliczone według cennika.

#522803  autor: lambas
 17 gru 2011, 23:07
Powiem coś może trochę nie całkiem w tym temacie ale też to się tyczy operatora Plus.

Otóż sprawa wygląda tak że kiedyś pisałem z dziewczyną smsy, ona miała w Plusie telefon konkretnie w mixie, i miała 30zł na koncie, wysłała mi sms i poźniej przestała bo był zajęta, a mi po tym smsie od niej zaczęły przychodzi smsy o tej samej treści co jakieś 4 sek, z czasem przestało mieć to miejsce, ale jak się okazało na drugi dzień, ona nic nie wiedziała i nie widziała z poziomu telefonu że te smsy się wysyłały a co najlepsze że każdy sms pobierał jej kase z kona i ich wysyłka skończyła się jak na jej koncie pojawiło się 0 zł, prawda że głupie? kto by pomyślał że takie coś może nastąpić bez wiedzy człowieka, i telefon to zwykła nokia bez żądnego systemu, wina była po stronie Plusa bo to jakiś błąd systemowy. Ja tylko się cieszę że nie miała telefonu na abonament bo wtedy nie wiedziała by nic ze rachunek rośnie od wysyłanych smsów.

#522807  autor: tetley
 17 gru 2011, 23:16
drcox pisze:Ale napisać co o ich plugawych praktykach sądzę myślę, że mogę, niezależnie od tego co wypisuje autor wątku
O jakich plugawych praktykach mówisz? Informacja o cenie WAP jest ujęta w cenniku, z którym się każdy abonent zapoznaje (przynajmniej się pod tym podpisuje). Więc nie bardzo rozumiem. Ta informacja jest ogólnodostępna a nie ukryta gdzieś na stronie operatora. A to, że nie każdy zdaje sobie o niej sprawę... To już nie jest wina operatora. On nie jest od edukacji tylko od świadczenia usług. Nie bronię operatorów ale nie popadajmy w skrajności.

lambas, owszem takie rzeczy się zdarzają, że sms gdzieś utknie na serwerze czy czymkolwiek innym i jest posyłany ileś tam razy. Ale wtedy tak czy siak reklamacja załatwia sprawę. Bo takie zwieszki zdarzają się nie tylko w Plusie. Moja dziewczyna ma numer w T-mobile i też nie raz dostaję od niej podwójne smsy lub potrójne. Tak się zdarza. Wtedy jest właśnie takie narzędzie jak reklamacja i żądanie zwrotu kosztów.

Pozdrawiam:)

#522808  autor: drcox
 17 gru 2011, 23:19
O jakich plugawych praktykach mówisz? Informacja o cenie WAP jest ujęta w cenniku, z którym się każdy abonent zapoznaje (przynajmniej się pod tym podpisuje). Więc nie bardzo rozumiem.
To tak jakbyś miał dwa wejścia do tego samego klubu, gdzie w jednym wejście kosztuje 10zł a w drugim 100zł. Niby przed dwoma wejściami są podane ceny ale nie ma w tym za grosz logiki.

#522816  autor: tetley
 17 gru 2011, 23:35
Wiesz, co do logiki to w ogóle nie ma mowy. Żeby nie było, też uważam, że powinno to być prościej. W sensie net kosztuje tyle i tyle czyli 12 gr za 100kB. A najlepiej tak jak w bodajże Heyah, że masz 2gr/100kB. Też uważam rozbicie na APN WAP i APN PLUS/INTERNET za głupie. Ale zasran* cennik jest zasran*m cennikiem. I tu się niestety każdy podpisuje, że wie, zna, nie ma wątpliwości. Szczerze to jak podpisywałem umowę w Erze (teraz już się przeniosłem do Play) to najpierw w internecie przeczytałem cały regulamin promocji. I nic mnie nie mogło zaskoczyć.

Tak jak napisałem wcześniej - nie bronię operatorów bo nie mam za co. Ale niestety, podpisując umowę na abo z operatorem trzeba się z paroma świstkami zapoznać, żeby się nie zszokować później.

#522824  autor: avt31
 18 gru 2011, 00:11
tetley pisze:Wiesz, co do logiki to w ogóle nie ma mowy.
Otóż to. I dlatego takie tematy powinny być nagłaśniane przez media, bo to jedyna droga do cywilizowania cenników i operatorów.
Play miał wpadkę z netem i po burzy medialnej znalazło się rozwiązanie.
Może wreszcie nadszedł czas na betonowego Plusa, żeby likwidować idiotyzmy w cennikach.
Ilu szaraków odróżni net przez WAP i INTERNET?
Poza tym tak jak z smsami Premium tak samo powinny działać blokady na przekraczanie limitów.
Może tym tematem także UKE się powinno zająć, żeby przywrócić normalność w rozliczaniu netu.

#522897  autor: Vieslav
 18 gru 2011, 14:51
darkangel pisze:Po co osoby kupują smartfony jak nie chcą korzystać z Internetu i wykupowania pakietów?
Temat wałkowany na forum od niepamiętnych czasów. Jedyna odpowiedź, jaka mi się nasuwa jest beznadziejna: "żeby mieć".

#522936  autor: tetley
 18 gru 2011, 16:29
avt31 pisze:Poza tym tak jak z smsami Premium tak samo powinny działać blokady na przekraczanie limitów.
Też jestem tego zdania. Powinna być blokada w zł, że np. net może być przekroczony o 5 zł/10zł/50zł ale nie więcej. Bo osób mających naszą wiedzę w tym temacie to AŻ tak wielu nie ma.

#522944  autor: user_delete19
 18 gru 2011, 16:57
tetley pisze:Też jestem tego zdania. Powinna być blokada w zł, że np. net może być przekroczony o 5 zł/10zł/50zł ale nie więcej. Bo osób mających naszą wiedzę w tym temacie to AŻ tak wielu nie ma.
taa... już widzę tych rozwścieczonych użytkowników którzy mówią, że nagle im się coś zablokowało a przecież oni mają abonament i nie powinno być limitów...

poza tym - jak ktoś chce limitów na internet to przecież są pakiety z lejkiem i żaden abo się nie powiększy, ale przecież te kilka zł zrujnuje kieszeń każdego kowalskiego z najnowszym smartfonem...

Ktoś chce uber-kontrole - jest mix/karta... abo generalnie powinno cechować się swobodą.

i: 'państwo opiekuńcze' już chyba przerabialiśmy... :roll:

#522950  autor: Kamil_K
 18 gru 2011, 17:13
ChuckyCiechanow pisze:Nie wiem czy o tym było ale jeśli do oglądania filmów ustawiony jest APN: Video to minuta tej przyjemności kosztuje 0,49 zł . ale i przy tej opcji to nie do pomyślenia.
To jest prawda -- telefony sprzedawane w Plusie są konfigurowane tak, by odtwarzacz multimedialny używał tylko APN Video. Niemniej, do kwoty 4500 zł potrzebne byłyby 163 godziny nieprzerwanej transmisji :).

#522968  autor: Vieslav
 18 gru 2011, 18:41
tetley pisze:Powinna być blokada w zł, że np. net może być przekroczony o 5 zł/10zł/50zł ale nie więcej.
I co ci to da? Sesja nie będzie rozłączana co 1 bajt żeby to liczyć. Możesz mieć i blokadę na 1gr ale ona zadziała dopiero po zakończeniu sesji, a w tym czasie przy dobrych wiatrach możesz sobie nabić i 100000zł.

#522970  autor: drcox
 18 gru 2011, 18:55
I co ci to da? Sesja nie będzie rozłączana co 1 bajt żeby to liczyć. Możesz mieć i blokadę na 1gr ale ona zadziała dopiero po zakończeniu sesji, a w tym czasie przy dobrych wiatrach możesz sobie nabić i 100000zł.
Plus ma ogólnie śmieszne rozliczanie, na ich pakiecie za 7zł Non-Stop mogę sobie pobrać nawet 20GB jeżeli się nie rozłączę, bo lejek działa od następnej sesji...

#523001  autor: Spioszek
 18 gru 2011, 19:57
drcox pisze:Plus ma ogólnie śmieszne rozliczanie, na ich pakiecie za 7zł Non-Stop mogę sobie pobrać nawet 20GB jeżeli się nie rozłączę, bo lejek działa od następnej sesji...
Wiem że tak było na początku wprowadzenia lejka, tylko czy to przypadkiem nie zostało potem poprawione?

#523003  autor: drcox
 18 gru 2011, 20:00
Nie wydaje mi się, zaraz po tym jak otworzyli Aero2 dla użytkowników Plusa pobrałem kilka GB.

#523143  autor: szarygumis
 19 gru 2011, 17:35
Po co osoby kupują smartfony jak nie chcą korzystać z Internetu
Powodów może być całkiem sporo.
1. Potrzebują programów których nie ma na wersjach bez os-u
2. Potrzebują dużego obszaru roboczego dla np. zaawansowanych gier
3. Ale najwięcej osób podąża za modą lub radami osób bliskich, czasami zdają się na sprzedawców.

Znam sporo osób które mają tzw. smartfony a nie mają pakiety, z tym że nie są one na androidzie. Nawet taka nawigacja to już raczej musi być smartfon (np. automapa).

Myślę że dość często ludzie są nieświadomi że np. android łączy się sam z netem (i osobiście uważam że tak być nie powinno - to użytkownik powinien decydować).
Żeby zaraz nie było - ja nie zapłaciłem nigdy ani 1 zł za niechciany net.
Na freem dają radę ;) wiadomo jak akurat coś pobierasz to skończy ale zazwyczaj ludzie po prostu korzystają z netu

#523477  autor: dzi0bas
 21 gru 2011, 14:01
ze strony prawnej wyglada to tak, że korzystałaś z internetu bez pakietu i teraz musisz zapłacić. Powinnaś pamiętać, że nie masz pakietu chodząc po Youtube. Tak po prostu internet by zwolnił zamiast pobierać z pełną prędkością.

Nic nie zrobisz. System nalicza prawidłowo i rachunek trzeba będzie zapłacić.

To będzie nauczka na przyszłość.

#527954  autor: kkarolina
 12 sty 2012, 22:26
dzi0bas pisze:To będzie nauczka na przyszłość.
wspaniała nauczka, dziękuje za pomoc.

mam już billing od dwóch dni i są w nim baaaardzo dziwne rzeczy, zgadza się 100 kB internetu kosztuje 0,12 zł, natomiast w środku nocy internet przestawił się na wap i tutaj mam baaardzo dziwne stawki. nie była to sesja ciągła, wap załączył się koło godz 1:40 i tutaj co kilka minut jest po kilka złotych, później o 2 w nocy jest kwota ok.900 zł, kilkanaście minut po tym: sms premium, którego mój facet z pewnośią nie wysyłał na nr 92591 za 25 zł !! - nie mamy pojęcia skąd on się tam wziął o tej godzinie?????
jest przerwa i od 3:20 wszystko od początku, znowu wap - co kilkanaście minut po kilka gr/zł, nad ranem koło 4,5 jest kilka transmisji na kwote około 1000 zł, ostatnia jest koło 6 i na tym rachunek się kończy.
dlatego zapytam jeszcze raz - czy jest możliwe włamanie się hackera do telefonu, tak jak do komputera? bo powiem szczerze, że nie widzę innego wytłumaczenia, internet internetem, ale sms wysyłający się sam w środku nocy?

#527961  autor: neoptb
 12 sty 2012, 22:34
kkarolina, są różnej mąści virusy na systemy operacyjne telefonów. Ale jak to sprawdzić , ciężko powiedzieć.

żyj i pozwól żyć.
P.S. Pomogłem? To kup mi piwo :)

#527972  autor: kkarolina
 12 sty 2012, 22:48
a co z tym 'limitem kredytowym'? na mojej umowie wynosi on 244zł... natomiast jest magiczne słowo, że po przekroczeniu tej kwoty 'będzie uprawniało' do zablokowania mi abonamentu.
czy na tej podstawie mogę złożyć reklamację?
bo dla mnie to jest niejasne, rozumiem, że to zabezpieczenie głównie dla nich, ale czy dla mnie też? czy mogę się na to powołać?
  • Strona 5 z 7
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6