• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #522874  autor: pawelgpawel
 18 gru 2011, 12:36
Witam
mam problem z sgs2. w mojej sieci (angielska siec 3) mam standardowo 1gb danych ale moj sgs zjadal to w 2 tygodnie wiec wziolem sobie dodatkowy pakiet 2gb ale ostatnio moj tel zuzyl to w W10dni.!
Ale to jeszcze nic wlozylem do telefonu sima od modemu gdzie mialem do wykorzystania 7gb danych i moj sgs zjadl w ciagu 1 dnia 4gb! To jest jakis absurd jak mam monitorowac co zuzywa mi tyle danych wogole sie zastqnqwiam jak to mozliwe ze telefon tyle sobie sciaga?jaki program sciagnac zeto miec pod kontrola?
Mam 4skrzynki pocztowe gg. te problemy pojawily sie ostatnio, co robic?
Dodam ze mam jeszcze htc mozart i z nim nie mam takich problemowbuzywajac tych samych simow
Ostatnio zmieniony 18 gru 2011, 15:00 przez pawelgpawel, łącznie zmieniany 1 raz.

#522880  autor: user_delete34
 18 gru 2011, 13:04
pawelgpawel pisze:sgs2
Android, moim zdaniem nieprzewidywalny i tyle. :wink:
Ściągnij 3G Watchdog Pro. Usuń/blokuj żrące aplikacje (wyłącz w ogóle synchronizacje danych typu poczta, pogoda itp), bo szkoda kasy na tak duże pakiety.
Tutaj dodatkowy poradnik.

#522882  autor: pawelgpawel
 18 gru 2011, 13:23
Dzieki za info
synchronizacje oczywiscie wylaczylem i niewiele to pomaga moze to jakis blad sieci?
Mam jeszcze nokie e71 htc mozart i tylko android mi taki numer wycia . ja rozumie ze sgs2 potrzebuje wiecej danych sciagac ale to dla mnie oznacza 150mb na dzien bo 4GB
to czasem komputer mi na dzien nie sciagnie.

#522883  autor: Kamil_K
 18 gru 2011, 13:33
Zainstaluj soft bez CarrierIQ ;-).

#522888  autor: user_delete34
 18 gru 2011, 14:10
pawelgpawel pisze:nokie e71 htc mozart i tylko android mi taki numer wycia
Bo android jest dziwny jakiś. Ten system zakłada, że użytkownik chce być 24/7 online i ma nielimitowany transfer danych po sieci. Symbian zawsze pyta o pozwolenie (chyba, że ustawisz, by nie pytał), a z WP7 kontaktu nie miałem.
pawelgpawel pisze:150mb na dzien
Ja bym tyle systemowi dla jego potrzeb na miesiąc nie przydzielił.
Kamil_K pisze:Zainstaluj soft bez CarrierIQ ;-) .
Niezależnie, czy to żart (choć tyle to by nie generował ruchu), czy serio: ja bym Ci radził to zrobić, pawelgpawel.

#522947  autor: wtd
 18 gru 2011, 17:02
Musisz mieć jakieś syfne aplikacje naściągane. Synchronizacja pogody czy nawet kilku kont pocztowych nie może tyle danych żreć. Zbadaj co ściąga tyle danych i to wywal.

#522949  autor: drcox
 18 gru 2011, 17:10
To w Androidzie każda aplikacja może się tak sobie połączyć i sobie żreć ile chce? Jeżeli tak to nie wiem czy tylko ja widzę tutaj idiotyzm (w połączeniu z Android Marketem gdzie pełno jest bezużytecznego a i szpiegującego syfu nad którym praktycznie nikt nie sprawuje kontroli).

#522954  autor: user_delete34
 18 gru 2011, 17:22
drcox pisze:To w Androidzie każda aplikacja może się tak sobie połączyć i sobie żreć ile chce?
Ja tego nie wiem (choć podejrzewam, że tak), ale pewnie przy instalacji masz ostrzeżenie, że będzie się łączyć z netem (symbian pyta). A nawet jeśli nie, to przeczytaj raz jeszcze początek mojego poprzedniego postu. :wink:
drcox pisze:Android Marketem
Z tego, co piszą użytkownicy o zawartości sklepu kształtuję sobie o nim opinię, że jest taki, jak strona kwejk.pl i wszystkie jej podobne - pełno tam g***a.

#522955  autor: drcox
 18 gru 2011, 17:25
Są tam normalne, porządne programy no ale brak jakiejkolwiek praktycznej kontroli tego co tam ludzie wrzucają robi swoje.

#522959  autor: user_delete34
 18 gru 2011, 17:33
drcox pisze:normalne, porządne programy
Na pewno wiele ciekawych jest, tego nie wykluczam, bo mi na symbianie kilku takich, które tam są, brakuje. Niestety, teraz wszystko robione jest na androida i iOSa, pomijając już symbiana, bo [to nie jest przyszłościowy system*].
[*]: Wstaw dowolną wymówkę.
A wracając do pożerania transferu: zakładając 5 skrzynek pocztowych, pogodę, aktualizację danych z facebooka/twittera/czegoś podobnego, włączony komunikator <--- jeśli wszystko to miałoby odświeżanie co 15 minut, każde w innej minucie, każdorazowo sesja była by rozłączana i żadna nie przekraczałaby 100 kB, to dziennie coś takiego generowałoby 75 MB ruchu. To i tak koszmarnie dużo. Może masz jakiś dysk sieciowy podłączony i synchronizację danych, co pawelgpawel? Albo jakiś program-lokalizator/Mapy Google/nawigację bez wgranych map/przeglądarkę ciągle odświeżającą zapisane strony? Jakiś syf, jak wspomniał wtd, jest na pewno.

#522967  autor: wtd
 18 gru 2011, 18:29
Markadiusz pisze:A wracając do pożerania transferu: zakładając 5 skrzynek pocztowych, pogodę, aktualizację danych z facebooka/twittera/czegoś podobnego, włączony komunikator <--- jeśli wszystko to miałoby odświeżanie co 15 minut, każde w innej minucie, każdorazowo sesja była by rozłączana i żadna nie przekraczałaby 100 kB, to dziennie coś takiego generowałoby 75 MB ruchu
Tylko że połączenia nie są od razu po tym rozłączane, trwają dużo dłużej. Ja mam 4 konta co godzinę, pogodę co 3h, kalendarz i kontakty push i razem z surfowaniem po necie mieszczę się w ~250MB.

Każda aplikacja może bez pytania łączyć się z netem - przy kupowaniu dowolnej aplikacji w android markecie masz informację do czego dana aplikacja ma dostęp (połączenie z internetem, jakieś dane na telefonie) jak się nie zgadzasz to nie instalujesz.

#522976  autor: pawelgpawel
 18 gru 2011, 19:14
Przypomnialo mi sie ze zanim mi sgs2 zjadl 4gb podlaczylem go do kompa u uzylem jako modemu ale pare stron internetowych co sie zskadiwaly nie mogly wygenerowac 4gb
sciagnolem my data manager i widze ze wyglada to narazie ok
zsmierzam nadal uzywac sgs2 jako modemu -wkladam do niegi karte sim i mam 15GB do sviagniecia
ale mam wrazenie ze modem pobieral mniej danych niz sgs

#522988  autor: orson_dzi
 18 gru 2011, 19:46
Markadiusz pisze:pewnie przy instalacji masz ostrzeżenie, że będzie się łączyć z netem
Ba, nawet można całkowicie wyłączyć aktualizację programów.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#532579  autor: Wiola_K
 04 lut 2012, 00:56
Jak wyłączyć aktualizację programów w Samsungu Galaxy Gio. Ja się na tym kompletnie nie znam, a chcę pomóc koleżance. Z góry dzieki za pomoc.

#532583  autor: orson_dzi
 04 lut 2012, 01:36
Bez telefonu nie powiem, bo nie pamiętam, ale wszystko jest w ustawieniach, a przejrzenie wszystkich opcji, to góra dwie minuty. Sprawdź w Aplikacjach np. Ale to jest jasno opisane, wystarczy znaleźć.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#532610  autor: pakierhakierxd
 04 lut 2012, 11:10
Jeśli chodzi ci o aktualizację aplikacji w android markecie to możesz tam ustawić żeby pobierało tylko przez wifi a jeśli ci chodzi o co innego np. że programy aktualizują pogodę itp. to w ustawieniach powinno być coś takiego jak synchronizacja i tam wystarczy sobie odpowiednio ustawić ja mam tak że wszystko co można ustawić limit czasowy to ustawiłem tak żeby raz dziennie aktualizowało,można całkowicie wyłączyć synchronizowanie odznaczając auto synchronizację

[ Dodano: 2012-02-04, 11:13 ]
Ps. na forum jest poradnik

Pozdrawiam :)

#532612  autor: Wiola_K
 04 lut 2012, 11:16
Super dzięki. Wczoraj dokopałam się do porządnej instrukcji na necie, bo podobno w zestawie z telefonem nawet nie ma takiej. Mam nadzieję, ze koleżanka sobie da radę to jej pierwszy raz ze smartphonem.

Ps.
pakierhakierxd pisze:Ps. na forum jest poradnik
Jakby nie był to problem można pokazać gdzie. Przejrzałam dział o samsungach i go tam nie widziałam.

#532615  autor: pakierhakierxd
 04 lut 2012, 11:23
Mam nadzieję że koleżanka ma pakiet internetowy bo bez niego lepiej netu komórkowego nie włączać :)

#532616  autor: Wiola_K
 04 lut 2012, 11:24
Pakiet ma, ale i tak schodzi jej jakaś kasa Czytałam że niektóre aktualizacje są płatne

#532617  autor: pakierhakierxd
 04 lut 2012, 11:28
To coś jest nie tak bo nie może jej iść kasa od tak musiał się chyba pakiet skończyć i jeśli nie ma czegoś takiego jak lejek to wtedy idzie kasa z konta.