• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#522419  autor: makivara
 15 gru 2011, 23:06
Co do logowania się / trzymania telefonów na WCDMA 900/2100 pomiędzy plusem a aero2...
Sprawa jest prosta, po przejęciu Polkomtela przez Towarzysza z Paszportem Polsatu duże zmiany idą i są w trakcie... Pojawiają się stacje gdzie z tej samej anteny leci GSM900/1800 razem z WCDMA900. Nowy sprzęt nowe rozwiązania. Również z handoverami pomiędzy GSM/WCDMA900 mimo że z jednego leci Plus a z drugiego Aero co już zostało sprawdzone.

#522453  autor: alkonauta
 16 gru 2011, 09:01
Jako uzytkownik play na zasiegu plusa stwierdzam ze pogorszyla sie jakosc sieci plus od momentu przejecia i wdrazania zmian (polaczenia plusa z aero). Cos charczy, glos nienaturalny, oczywiscie nie dla wszystkich polaczen, ale co raz czesciej na zasiegu plusa nie brzmi to dobrze.

#522477  autor: mariusz9a
 16 gru 2011, 12:59
alkonauta, nic takiego nie zauważyłem, tyle że ja używam Plusa a nie Play. Jakość połączeń na sieci 3G Plusa i Aero2 jest taka sama, jakość połączeń na 2G Plusa jest u mnie bardzo dobra.

#522567  autor: rogmaniek
 16 gru 2011, 22:44
Niestety, na mojej Nokii 6220 classic, szybkość przelogowania się telefonu z WCDMA 2100 na 900 wcale nie jest taka płynna. Bardzo często i tak telefon loguje się do GSM. A szkoda, bo miałem nadzieję, że prawie zawsze będę mieć zasięg 3G. Może jeszcze to dopracują.

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#522571  autor: drcox
 16 gru 2011, 22:53
Niestety, na mojej Nokii 6220 classic, szybkość przelogowania się telefonu z WCDMA 2100 na 900 wcale nie jest taka płynna. Bardzo często i tak telefon loguje się do GSM. A szkoda, bo miałem nadzieję, że prawie zawsze będę mieć zasięg 3G. Może jeszcze to dopracują.
Spróbuj na trybie tylko WCDMA. Ja taki mam ustawiony w Plusie i jest OK. Jak jest UMTS2100 to jest do niego zalogowany, jak nie ma (np w budynkach z grubymi ścianami) to siedzi w UMTS900

#522573  autor: rogmaniek
 16 gru 2011, 23:11
drcox pisze:Spróbuj na trybie tylko WCDMA. Ja taki mam ustawiony w Plusie i jest OK. Jak jest UMTS2100 to jest do niego zalogowany, jak nie ma (np w budynkach z grubymi ścianami) to siedzi w UMTS 900
Oczywiście, że tak mogę zrobić, ale wolę mieć dostęp do wszystkich stacji Polkomtela i Aero 2. Na szczęście telefon też korzysta z zasięgu UMTS 900. Tylko szkoda właśnie, że często musi się najpierw zalogować do GSM, przy słabym zasięgu UMTS 2100.

O2 - Together is better!

#522616  autor: mariusz9a
 17 gru 2011, 10:00
rogmaniek pisze:Oczywiście, że tak mogę zrobić, ale wolę mieć dostęp do wszystkich stacji Polkomtela i Aero 2. Na szczęście telefon też korzysta z zasięgu UMTS 900. Tylko szkoda właśnie, że często musi się najpierw zalogować do GSM, przy słabym zasięgu UMTS 2100.
U mnie to inaczej wygląda (tez mam tryb automatyczny - czyli 2G i 3G). U mnie to widać jedynie na netmonitorze gdy jadę windą - telefon z wcdma2100 przeskakuje na wcdma900 (zresztą w moim miejscu zamieszkania w tym betonowym klocku wystarczy zasłonić antenę w telefonie ręką i już mam handover do wcdma900). Nie pojawia się żaden zanik zasięgu - handover bardzo płynny. Tak samo podczas rozmów, przy przejściu z wcdma900 do gsm900 nie słychać już żadnego "przeskoku" tak jak to było na początku. Natomiast co do tego że najpierw wskakuje Ci do gsm a później do 3G na 900 MHz to nigdy tak nie było u mnie. Mam wrażenie że to po prostu zależy od Twojego telefonu (jakby nie patrzeć to handover jest zależny także od terminala, nie tylko od ustawień w kontrolerach stacji bazowych RNC).

#522772  autor: rogmaniek
 17 gru 2011, 20:58
mariusz9a pisze:Mam wrażenie że to po prostu zależy od Twojego telefonu (jakby nie patrzeć to handover jest zależny także od terminala, nie tylko od ustawień w kontrolerach stacji bazowych RNC).
Pewnie również.

A dziś zaobserwowałem jeszcze gorsze kwestie. Wracam z pracy, a tu, w pewnym punkcie przy maksymalnym zasięg UMTS 2100 MHz, telefon zalogował się do GSM. Nie dziwi mnie to, jeśli chodzi o tę lokalizację. I tak czekałem kiedy zaloguje się do UMTS 2100 ponownie. Telefon zalogował się, ale do UMTS 900. Niby ok, ale nagle został "wyrzucony" z sieci :smt009 Musiałem potem wysiadać, więc dopiero w domu, po kilku minutach, sprawdziłem zasięg już UMTS 2100 Polkomtela.

Przed chwilą próbowałem wybrać ręcznie zasięg Aero2. I co ciekawe, obecnie nie mogę "wbić" się do zasięgu UMTS 900, tak jakby był brak dostępu. Nie wiem, co się dzieje? Może coś pracują w sieci? Oby tylko chociaż automatycznie telefon logował się do UMTS 900...

O2 - Together is better!

#524804  autor: astelitt
 29 gru 2011, 23:02
Zastanawia mnie jedno: czy karta simplusa w telefonie/modemie LTE ma również wstęp do sieci Mobyland? Ma ktoś możliwość sprawdzić to?

#524836  autor: drcox
 30 gru 2011, 01:48
Nie ma, żeby wpuścili do LTE trzeba mieć nowy abonament i nową kartę SIM.