• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #519647  autor: bora1410
 02 gru 2011, 00:50
Jest podobny podobny temat. Jednak myślę że przyda się nowy, gdzie pisalibyśmy opinie, obserwacje jak zachowuje się Play na nadajnikach Orange. Chodzi mi o przede wszystkim internet, jak i o jakość rozmów. W różnych komentarzach pojawiają się opinię, że net ma narzucone blokady co do szybkości. U mnie gdzie mieszkam zasięg Orange jest najlepszy z tej trójki. Karta loguję się u mnie od wczoraj i na tą chwilę mogę pochwaalić za jakość połączeń głosowych na UMTSie. Jak to wygląda u Was, i jak Orange sprawuję się w stosunku do Plusa.
Ostatnio zmieniony 03 gru 2011, 15:15 przez bora1410, łącznie zmieniany 1 raz.

#519680  autor: mungo
 02 gru 2011, 10:52
Takie małe porównanie jak działa karta Play w sieci Orange, a jak działa karta Orange. Ten sam nodeB, ta sama lokalizacja, ten sam sprzęt, ta sama pora.

Play Lubię to! bez lejka
Obrazek

Orange Free na kartę
Obrazek

#519703  autor: MK_
 02 gru 2011, 11:35
U mnie:

- download nie przekraczający 2Mbps, wahający się przeważnie 1-2Mbps
- upload przycięty jak brzytwą do 384kbps
- jakość połączeń na UMTS bardzo dobra, GSMu nawet nie włączam bo tam nawet na kartach z Orange jest czasem taka padaka, że nie da się normalnie rozmawiać, taki ten "światowy" prestiż światowej marki, wiecie :twisted:
- nie zaobserwowałem problemów z brakiem dostępu do sieci co się w Plusie sporadycznie zdarza

Reasumując, jak mam korzystać z roamingu 3G Orange i 3G Plusa to wolę Plusa, bo ma lepsze pokrycie u mnie i działa stabilnie.

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc

#519706  autor: Spacedust
 02 gru 2011, 11:40
MK_ pisze:U mnie:

- download nie przekraczający 2Mbps, wahający się przeważnie 1-2Mbps
- upload przycięty jak brzytwą do 384kbps
- jakość połączeń na UMTS bardzo dobra, GSMu nawet nie włączam bo tam nawet na kartach z Orange jest czasem taka padaka, że nie da się normalnie rozmawiać, taki ten "światowy" prestiż światowej marki, wiecie :twisted:
- nie zaobserwowałem problemów z brakiem dostępu do sieci co się w Plusie sporadycznie zdarza

Reasumując, jak mam korzystać z roamingu 3G Orange i 3G Plusa to wolę Plusa, bo ma lepsze pokrycie u mnie i działa stabilnie.
U mnie sprawdziłem teraz na stronie speedtest.pl i zarówno Plus jak i Orange jest ma przycięty download do 2.5 Mbps, a upload do 384 kbps. Ja zostaje w Orange, bo mam sporo lepszy sygnał i dużo lepszy ping.

Ciekawe czy niedługo będziemy mogli korzystać z LTE w roamingu ;)

#519708  autor: piokuk
 02 gru 2011, 11:50
Od dzisiaj Play loguje się do nadajników Orange w Krakowie. Jakość taka sama (czyli bardzo dobra) jak w przypadku sieci macierzystej oraz roamingu Play (centrum miasta - koło Cmentarza Rakowickiego).

#519719  autor: aree1987
 02 gru 2011, 12:25
Połączenie nie może być zrealizowane: tak 6 razy na zasięgu Orange przed południem dzisiaj

#519723  autor: Sig
 02 gru 2011, 12:53
Mnie interesuje jakość połączeń na numery stacjonarne. Jest tutaj na forum wątek o jakości połączeń z Play na numery stacjonarne w TP. Sam często mam problemy dzwoniąc z Play na niektóre numery stacjonarne - znacznie gorzej słychać. Jakby się trafił ktoś, kto miał podobne problemy (na roamingu Plusa) i przełączył się na Orange, spróbował zadzwonić na te numery raz jeszcze, to byłbym wdzieczny.

Ja ostatnio "boleśnie" przekonałem się do czego może prowadzić jakość Play... Dzwoniłem na infolinię jednego z banków, na numer stacjonarny. Jakość połączenia była słaba, ale to nic nadzwyczajnego. "Jaja" zaczeły się przy nadawaniu PIN do karty płatniczej, bo jak go podawałem w sklepie/bankomacie to był nieprawidłowy, tak, jakby nadany został inny niż powinien. Tak samo identyfikacja numerem klienta i hasłem. Nie pomogła zmiana aparatu, numeru - jeżeli z Play, to były problemy. Tak kilka dni, aż w końcu zadzowniłem z innej sieci (mBank Mobile na roamingu Polkomtela, TAK JAK PLAY) i zero problemów, identyfikacja, nadanie PIN - bez zacięcia.
Żeby było zupełnie śmiesznie, potem zobaczyłem na stronie banku "komórkowy" numer infolinii (ORange, więc może ten stacjonarny tez prowadzony przez TP) i nawet dzowniąc z Play na ten numer - zero problemów przy identyfikacji.

Co odpisał Play? Tak, jakość połaczeń jest gorsza na ten numer, ale nie tak zła, żeby nie rozpoznawano wybierania tonowego (kłamstwo), zresztą to nie nasza wina i masz pan 30 minut do wszystkich sieci. Minut, z których i tak nie skorzystam, bo mam tysiące zebrany.
No, ale to Play, coś za coś.

W każdym razie, jak ktoś odnotowywał problemy z połaćzeniami na stacjonarne, to niech sprawdzi, czy ma je dalej na roamingu ORange. Myśle, że będzie je miał, bo tu są winne styki Play-operator numeru stacjonarnego.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#519728  autor: banan1973
 02 gru 2011, 13:04
Lodz Widzew, dzis rano przelogowalem dwa numery. Po okolo 30min. padl internet. Z telefonami nic nie mozna bylo zrobic, nie odnajdywaly nawet Play-a. Cos z karta sim albo ... Po wyjęciu baterii udalo sie zalogowac do Play a potem przelogowac do Plusa. Co to ma byc, lipa jakas.
Ostatnio zmieniony 02 gru 2011, 18:20 przez banan1973, łącznie zmieniany 1 raz.

... i600, n95, 8500, p1i, i5700, wildfire, s8500, p970, i9100, SE Xperia ARC S, HTC HD 7, Lumia 820, Lumia 920, Samsung Note2, Xperia Z1, Samsung Note3, Lumia 925, Xperia Z1 Compact, Xperia Z Ultra, Lumia1320, LG G2mini, LG G3, Microsoft640, LG G Flex2,

#519782  autor: Wulo
 02 gru 2011, 16:59
U mnie roaming orange to duża zaleta, ponieważ nadajnik play jest słaby, telefon praktycznie co chwilę gubił na nim zasięg, plus też bez rewelacji ponieważ 2-3/5 a orange cały czas 5/5 :D

#519784  autor: alkonauta
 02 gru 2011, 17:14
Wystepuje bledna identyfikacja numerow na zasiegu orange dla polaczen przychodzacych z numerow stacjonarnych. Zamiast np dla poznania 61XXXxx... wyglada +61XXXxx... Wiemy ze orange identyfikuje numery 9-cyfrowo, play na wlasnym zasiegu dodaje jeszcze prefix krajowy +48. Nawet nie bede zglaszal tego do bok bo jak mnie zaczna odsylac do billingu i zmuszac do podanai polaczen blednie identyfikowanych tojuz mi sie odechciewa. Problem wystepuje na wszystkich kartach sim zalogowanych do zasiegu orange.

#519836  autor: MK_
 02 gru 2011, 21:00
Lodz Widzew, dzis rano przelogowalem dwa numery. Po okolo 30min. padl internet. Z telefonami nic nie mozna bylo zrobic, nie odnajdywaly nawet Play-a.
Ja ostatnio miałem tak na zasięgu Playa. Miałem pełny UMTS, nagle cały zasięg wsiąkł, internet też. Telefon radiowo unieruchomiony, dopiero po restarcie zaczął normalnie działać. I tak 3 razy pod rząd dopóki nie przełączyłem się na Plusa. To było dzień przed tym "wielkim" odblokowaniem roamingu czyli chyba 3 dni temu.

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc

#519837  autor: banan1973
 02 gru 2011, 21:12
Nawet nie próbuję przelogować telefonu do Orange teraz bo znowu będzie "amba". Może to chwilowe problemy ale to Play więc ... tu zawsze jest inaczej.

... i600, n95, 8500, p1i, i5700, wildfire, s8500, p970, i9100, SE Xperia ARC S, HTC HD 7, Lumia 820, Lumia 920, Samsung Note2, Xperia Z1, Samsung Note3, Lumia 925, Xperia Z1 Compact, Xperia Z Ultra, Lumia1320, LG G2mini, LG G3, Microsoft640, LG G Flex2,

#519854  autor: bora1410
 02 gru 2011, 22:16
Na sztywno ustawiony GSM Orange i przy próbie połączenia łączy jednak nie słyszę rozmówcy. Licznik bije, ale nie da się rozmawiać. Wykręcam ponownie numer i znowu to samo. Wyłączyłem/włączyłem telefon i wykonałem połączenie bez problemu. Na UMTSie wszystko hula elegancko. Ciekawe jak to będzie działać jak wszystko zacznie trybić. Muszę przetestować bo rozważam powrót głównego numeru do Playa.

#568960  autor: spec21
 20 lip 2012, 09:37
U mnie w okolicy mam bardzo dobry zasięg gsm Orange i brak nadajnika 3g Orange.
Play i plus mają tu zarówno 2g jak i 3g tylko że plus ma umts2100 a play umts 900
Jak przełączę na sztywno na Orange to się nie da rozmawiać a na zasięgu play jest ok tylko zasięg słaby.