• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 2 z 10
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

#519394  autor: Spacedust
 01 gru 2011, 15:40
U mnie też się pojawiło Orange PL z ikoną roamingu.

#519395  autor: DanielR
 01 gru 2011, 15:41
A to widać, że właśnie dziś hurtowo wszystkim odhaczyli Orange.
Ja też właśnie sprawdziłem i bez problemu, przy ręcznym wyborze sieci zalogowałem się do Orange. :-D

A więc tak, u mnie, na moich starych GSM-owskich złomach:

Samsung: Orange poniżej Play, PL-PLUS poniżej Play
Sony Ericsson: samo PL IDEA, samo PL-PLUS

#519408  autor: MK_
 01 gru 2011, 16:03
Ja też dostałem dzisiaj "bilet" do Orange i mam prawidłowe nazwy operatora - PLAY, Plus, Orange PL.

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc

#519465  autor: Claudec
 01 gru 2011, 17:41
Mimo że na liście sieci operatorów Orange miało przekreślony znaczek to jednak udało się zalogować (długo to trwało).
Na modelu SE k800i wyświetla mi się napis Orange PL

#519473  autor: Andrzej24
 01 gru 2011, 18:11
Claudec pisze:Mimo że na liście sieci operatorów Orange miało przekreślony znaczek to jednak udało się zalogować (długo to trwało).
Na modelu SE k800i wyświetla mi się napis Orange PL
A u mnie dalej zamiast Orange widnieje Play mimo, że wyłączyłem etykietkę i ponowię ją uruchomiłem pustym sms-sem. Na Plusie pokazuje a na Orange nie. Może to jest spowodowane lokalizacją. Jak będę miał możliwość to wypróbuję na innym telefonie.

#519484  autor: nemo2009
 01 gru 2011, 18:46
[quote="Andrzej24"]A u mnie dalej zamiast Orange widnieje Play mimo, że wyłączyłem etykietkę i ponowię ją uruchomiłem pustym sms-sem. Na Plusie pokazuje a na Orange nie. Może to jest spowodowane lokalizacją. Jak będę miał możliwość to wypróbuję na innym telefonie.[/quote

Pewnie wszystko zależy od lokalizacji i marki telefonu.Sprawdzałem na Nokii z Symbianem(wyświetlacz pokazuje sieć Play i etykietkę),Sony Ericsson(opr. firmowe)pokazuje Play,a pod nim też Play,tylko mniejsza czcionka.Najwięcej pokazuje LG,Orange PL,PLAY i etykietkę.

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu,a póżniej pokona doświadczeniem"

#519487  autor: Andrzej24
 01 gru 2011, 18:51
nemo2009 pisze:
Andrzej24 pisze:A u mnie dalej zamiast Orange widnieje Play mimo, że wyłączyłem etykietkę i ponowię ją uruchomiłem pustym sms-sem. Na Plusie pokazuje a na Orange nie. Może to jest spowodowane lokalizacją. Jak będę miał możliwość to wypróbuję na innym telefonie.

Pewnie wszystko zależy od lokalizacji i marki telefonu.Sprawdzałem na Nokii z Symbianem(wyświetlacz pokazuje sieć Play i etykietkę),Sony Ericsson(opr. firmowe)pokazuje Play,a pod nim też Play,tylko mniejsza czcionka.Najwięcej pokazuje LG,Orange PL,PLAY i etykietkę.
Przed chwilą sprawdziłem na 3 tel. (Stara Nokia 6021, SE Elm i SE C902) i 2 kartach sim i to samo. Wszystkie na Orange pokazują Play. Okolice Nowego Sącza

#519499  autor: aquick
 01 gru 2011, 19:19
U mnie w Samsungu D900, który do tej pory wyświetlał PL IDEA od dnia dzisiejszego wyświetla Orange, czyli pewnie coś tam się zaktualizowało w oprogramowaniu ;).
W roamingu Plusa jak i Orange wyświetla poprawnie u góry etykietka a pod nią nazwa operatora, do którego jestem zalogowany, na zasięgu macierzystym tylko etykietka.

W SE W200i na zasięgu macierzystym/roamingu Plusa pokazuje tylko etykietkę, natomiast na zasięgu Orange wyświetla Orange a poniżej etykietkę.

W sieciach preferowanych widnieje tylko Orange.

Pozdrawiam ;)

Obrazek

#519530  autor: kszaq
 01 gru 2011, 20:20
aquick pisze:U mnie w Samsungu D900, który do tej pory wyświetlał PL IDEA od dnia dzisiejszego wyświetla Orange, czyli pewnie coś tam się zaktualizowało w oprogramowaniu .
Nazwa sieci może być aktualizowana przez operatora przy pomocy NITZ (Network Identity and Time Zone), jeśli tylko telefon to obsługuje. Z tego powodu Tobie wyświetla się Orange zamiast PL IDEA, a innym Plus zamiast Plus GSM.
aquick pisze:W roamingu Plusa jak i Orange wyświetla poprawnie u góry etykietka a pod nią nazwa operatora, do którego jestem zalogowany, na zasięgu macierzystym tylko etykietka.
Widać tutaj dwa różne ustawienia karty SIM stosowane przez Play lub nieprawidłową interpretację tych zapisów przez telefon. Wyjaśniam dlaczego: operator może na karcie SIM ustawić pole SPN (Servce Provider Name), czyli nazwę operatora, która powinna wyświetlać się zamiast tej ustawionej w pamięci telefonu. Dodatkowo operator może zdecydować, czy ma ona zastąpić nazwę zakodowaną w telefonie kompletnie, czy raczej wyświetlać ją dodatkowo, a także czy ma ona pojawiać się w roamingu. Z tego co zaobserwowałem, Play ustawia karty tak, aby SPN zastępowało nazwę sieci macierzystej (podobnie robi PTC na kartach heyah, czy też mBank mobile na swoich), a także by w roamingu wyświetlała się ona dodatkowo. Na karcie SIM istnieje również pole SPDI, które ustanawia listę operatorów nie-macierzystych, w przypadku których SPN ma zachowywać się identycznie jak dla sieci macierzystej, czyli dla Plusa i Orange powinna pojawiać się tylko nazwa PLAY lub ustawiona przez Was etykietka (oczywiście wyłączając sytuację "pustej" etykietki). Niestety nie zawsze działa to tak, jak operator (tudzież specyfikacja 3GPP nr TS 51.011, do której odsyłam po szczegóły) zakładał, jest do tego kilka możliwych wyjaśnień:
    telefony dowolnie interpretują pole SPDI na karcie SIM (przykład: w Androidzie do wersji 2.2 było ono ignorowane, poprawiono to w wersjach >=2.3) nie na wszystkich kartach SIM od Playa pojawiają się operatorzy na liście SPDI
A jak wyjaśniłbym problem opisany w poprzednich postach (tj. Play->Play, Plus->Plus, Orange->Play)? Błędna aktualizacja pola SPDI na karcie SIM lub przesyłanie przez Orange nazwy operatora "PLAY" przez NITZ dla kart Playa.
aquick pisze:W SE W200i na zasięgu macierzystym/roamingu Plusa pokazuje tylko etykietkę, natomiast na zasięgu Orange wyświetla Orange a poniżej etykietkę.
Widocznie ten telfon poprawnie interpretuje pole SPDI, a Play go jeszcze nie zaktualizował wpisem o Orange. ;)

#519578  autor: Vieslav
 01 gru 2011, 21:57
Moto-brzytwa V3i:
nadajnik Playa: PLAY
nadajnik Plusa: Plus-PLAY
nadajnik Orange: Orange PL-PLAY.

#519864  autor: narkoman
 02 gru 2011, 22:40
Mnie najbardziej drażni, że raz pisze Orange, a raz pisze PLAY - chyba nie mają tego roamingu jeszcze do końca sprawnego, czasem zniknie net, czasem wywali, że brak sieci i inne kwiatki, no ale nic, jeszcze dam im trochę czasu - takie rzeczy się dzieją na iPhone 4S.

#519929  autor: axe
 03 gru 2011, 10:48
Ja mam Nokia N8 w menu mam podglad w Menu na łączność i przy zalogowaniu do Play pokazuje Play przy Plus - plus przy Orange Play.... A i co ciekawe lokalizator miejsca na kanale 50 w Orange pokazuje nazwe miejsca DUZYMI LITERAMI NAZWE MIASTA. A moze jednak Play i Orange to juz jedna siec moze celowo wylaczono w Play lokalizator jakos 2 miesiace temu......

#522009  autor: mjez1978
 14 gru 2011, 11:54
A czy ktoś spotkał sie z taką sytuacją że przy wyborze operatora wyświetla się dwa razy Play (PLAY i Play) i nie ma sieci orange telefon samsung galaxy ace z orange(wszyscy pozostali tmobile aero2 plus wyświetlają się)

#522104  autor: kszaq
 14 gru 2011, 18:38
mjez1978 pisze:A czy ktoś spotkał sie z taką sytuacją że przy wyborze operatora wyświetla się dwa razy Play (PLAY i Play) i nie ma sieci orange telefon samsung galaxy ace z orange(wszyscy pozostali tmobile aero2 plus wyświetlają się)
Play prawdopodobnie zaczął używać w konfiguracji karty SIM jakieś dodatkowe pole (być może jest to EF_PNN), które każe zastąpić nazwę "Orange" nazwą "PLAY", nawet na liście wyszukiwania sieci. Oczywiście dzieje się to tylko w telefonach, które to pole poprawnie obsługują (większość Samsungów, Sony Ericssonów, może jeszcze jakieś?) i tylko przy włożonej karcie SIM Playa.

#522112  autor: alkonauta
 14 gru 2011, 18:57
apropos niepojawiajacej sie sieci orange przy recznym wyszukiwaniu, to zaobserwowalem takie zjawisko, jeszcze wtedy gdy orange bylo tylko dostepne w przemyslu, a mianowicie po probie wbicia do orange w nastepnej probie wyszukiwania sieci, orange nie bylo juz widoczne na liscie. trzeba bylo zrestartowac telefon.

#522347  autor: kszaq
 15 gru 2011, 19:12
alkonauta pisze:apropos niepojawiajacej sie sieci orange przy recznym wyszukiwaniu, to zaobserwowalem takie zjawisko, jeszcze wtedy gdy orange bylo tylko dostepne w przemyslu, a mianowicie po probie wbicia do orange w nastepnej probie wyszukiwania sieci, orange nie bylo juz widoczne na liscie. trzeba bylo zrestartowac telefon.
Jest widoczne, ale pod nazwą "PLAY". ;)

#522877  autor: bora1410
 18 gru 2011, 12:51
Podobna sytuacja u mnie na telefonie. Mam Play i PLAY i brak Orange. Jak wejdę ręcznie na PLAY (czyli niby Orange) nie pokazuje mi się ikona roamingu. Czy też tak macie? Dziwnie zachowuje się w ogóle telefon, sieć skacze. Raz 2 kreski, za chwile w tym samy miejscu 4. Jak nie Orange. Mój telefon to Galaxy S plus

#523207  autor: kszaq
 19 gru 2011, 21:56
bora1410 pisze:Jak wejdę ręcznie na PLAY (czyli niby Orange) nie pokazuje mi się ikona roamingu. Czy też tak macie?
Nie pokazuje Ci się ikona roamingu, ponieważ - w Androidzie - jeśli nazwa sieci przekazywana przez Radio Interface Layer jest taka sama jak nazwa sieci zapisana w SPN i ma ona taki sam kod MCC jak sieć macierzysta, system uznaje, że nie znajdujesz się w roamingu.

Dodatkowo na karcie SIM można zastosować pola, w których aparat będzie informowany o tym, żeby inne sieci traktować jako macierzyste (np. EHPLMN - Equivalent Home PLMN) i wtedy to interfejs radiowy decyduje o tym, czy znajdujesz się w roamingu, niezależnie od systemu operacyjnego. Z tego co wiem, Plus stosuje taki zabieg wpisując Aero2 w te pola, dzięki czemu aparat może migrować między dwoma sieciami bez konieczności oznaczania sieci jako roamingu. Play tego nie stosuje, ponieważ zaburzyłoby to priorytety wybierania sieci (taką odpowiedź otrzymałem z BOKu) - telefon bowiem znajdując się w sieci z listy EHPLMN trzyma się nadłużej, jak to możliwe i opłacalne pod względem siły sygnału.

#523308  autor: Taczian
 20 gru 2011, 13:16
Samsung i5700 na Androidzie 2.1. Wyłączona etykietka w Play:

Play - Play

Plus - Play

Orange PL - Orange PL

Nie wiem dlaczego na roamingu Plusa pokazuje się Play.
Będąc w roamingu zawsze mam znacznik "R" nad kreskami zasięgu.

#523440  autor: pakierhakierxd
 21 gru 2011, 09:21
Jeśli masz wyłączona etykietkę to nic dziwnego ze na plusie pokazuje się play tak ma być :),w starszych telefonach nawet bez etykietki czasem inaczej pokazuje.

Pozdrawiam :)
  • Strona 2 z 10
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4