aquick pisze:U mnie w Samsungu D900, który do tej pory wyświetlał PL IDEA od dnia dzisiejszego wyświetla Orange, czyli pewnie coś tam się zaktualizowało w oprogramowaniu .
Nazwa sieci może być aktualizowana przez operatora przy pomocy NITZ (Network Identity and Time Zone), jeśli tylko telefon to obsługuje. Z tego powodu Tobie wyświetla się Orange zamiast PL IDEA, a innym Plus zamiast Plus GSM.
aquick pisze:W roamingu Plusa jak i Orange wyświetla poprawnie u góry etykietka a pod nią nazwa operatora, do którego jestem zalogowany, na zasięgu macierzystym tylko etykietka.
Widać tutaj dwa różne ustawienia karty SIM stosowane przez Play lub nieprawidłową interpretację tych zapisów przez telefon. Wyjaśniam dlaczego: operator może na karcie SIM ustawić pole SPN (Servce Provider Name), czyli nazwę operatora, która powinna wyświetlać się zamiast tej ustawionej w pamięci telefonu. Dodatkowo operator może zdecydować, czy ma ona zastąpić nazwę zakodowaną w telefonie kompletnie, czy raczej wyświetlać ją dodatkowo, a także czy ma ona pojawiać się w roamingu. Z tego co zaobserwowałem, Play ustawia karty tak, aby SPN zastępowało nazwę sieci macierzystej (podobnie robi PTC na kartach heyah, czy też mBank mobile na swoich), a także by w roamingu wyświetlała się ona dodatkowo. Na karcie SIM istnieje również pole SPDI, które ustanawia listę operatorów nie-macierzystych, w przypadku których SPN ma zachowywać się identycznie jak dla sieci macierzystej, czyli dla Plusa i Orange powinna pojawiać się tylko nazwa PLAY lub ustawiona przez Was etykietka (oczywiście wyłączając sytuację "pustej" etykietki). Niestety nie zawsze działa to tak, jak operator (tudzież specyfikacja 3GPP nr TS 51.011, do której odsyłam po szczegóły) zakładał, jest do tego kilka możliwych wyjaśnień:
telefony dowolnie interpretują pole SPDI na karcie SIM (przykład: w Androidzie do wersji 2.2 było ono ignorowane, poprawiono to w wersjach >=2.3)
nie na wszystkich kartach SIM od Playa pojawiają się operatorzy na liście SPDI
A jak wyjaśniłbym problem opisany w poprzednich postach (tj. Play->Play, Plus->Plus, Orange->Play)? Błędna aktualizacja pola SPDI na karcie SIM lub przesyłanie przez Orange nazwy operatora "PLAY" przez NITZ dla kart Playa.
aquick pisze:W SE W200i na zasięgu macierzystym/roamingu Plusa pokazuje tylko etykietkę, natomiast na zasięgu Orange wyświetla Orange a poniżej etykietkę.
Widocznie ten telfon poprawnie interpretuje pole SPDI, a Play go jeszcze nie zaktualizował wpisem o Orange.