• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #514818  autor: narkoman
 11 lis 2011, 13:38
Witam wszystkich,

Mam dość ciekawe obserwacje, odkryłem, że telefon podłączony z nadajnikami Play zużywa o 45% więcej energii.

Nie mam niestety jakichś zaawansowanych możliwości technicznych, tylko zwyczajne proste badanie, które myślę, ukazuje bardzo dziwne wyniki.
Testy przeprowadzałem w następujący sposób:
Odblokowałem telefon i mierzyłem czas między spadkiem kolejnych % baterii, w tym czasie telefon nie był ruszany, nie dochodziły smsy czy inne rzeczy, po prostu leżał odblokowany, połączony do internetu, aktywny gmail po exchange i wszystkie inne standardowe usługi w iPhone. Żeby wyniki były w miarę rzeczywiste, każdy test trwał równe 10% i z tego wyciągałem potem średnią.

Więc tak:

Wynik Play dla 1% to średnio 3,5 minuty. !!!
Wynika dla Play na nadajnikach Plusa 6,3 minuty.
Wyniki dla Plus i Orange (specjalnie kupiłem startery) 6,5 do 7 minut.
T-Mobile nie chciało mi się już kupić, ale sądzę, że wynik byłby podobny.

Żeby nie było, że to wina sygnału, czy czegokolwiek innego, to każda sieć działa w H+ (sprawdzane na Samsungu Galaxy S2), dodatkowo podaję moc sygnału.
Play - SGS2 pokazuje -79 do -82 dBm
Plus, Orange - SGS2 pokazuje -91 do -93 dBm

Dalej, żeby nie było - nie jest to wina karty sim, zmieniłem już 3 razy, ani abonamentu, testowałem w Play Fresh i Play dla Firm - efekt ten sam, testowane na oryginalnej MicroSIM z play, jak i na zwykłej dociętej tylko. Telefon też jest niewinny, testowane na 4S i 4 na iOS 5.0 i 5.0.1 beta2. Nie jest to też wina konkretnego miejsca, bo nie raz podróżowałem po Polsce, zawsze telefon osiągał takie same wyniki.

Problemy te zaczęły się w sumie 1,5 roku temu jak się przeniosłem do Play z iPhone 4- nagle zaczął działać po 4-5h w użyciu, przedtem działał po 9-10h w użyciu. Niestety nie zwróciłem na to od razu uwagi, a potem nie skojarzyłem z Play.

Wyszło to dopiero teraz, bo po kupnie iPhone 4S musiałem go ładować w połowie dnia, bo po prostu padał. Dlatego spróbowałem włożyć kartę Orange, oczywiście z internetem uruchomionym etc, użytkuje mniej więcej też tak samo, i co? Jest połowa dnia, telefon ma w użyciu niecałe 4h i jeszcze 57% baterii. W Play bym już musiał ładować.

Mógłbym używać na nadajnikach Plusa tylko, niestety Play bezczelnie to blokuje, internet ma ping po 200-300 cały czas, a H+ jest celowo zbijane do samego H - świetnie to widać na SGS2 właśnie, do tego po prostu źle to działa, wymuszają używanie własnych nadajników, co jest w sumie logiczne. Oczywiście na karcie z Plusa nie ma takich cyrków w tym samym miejscu.

Opisałem tą sprawę i wysłałem do BOK oraz do Pana rzecznika Play - jestem ciekaw, czy będzie jakakolwiek reakcja. Szczerze wątpię, że cokolwiek się zmieni (uważam, że jest wina jakiejś dziwacznej konfiguracji nadajników) a wiadomo, że dla jakiegoś jednego użytkownika nikt nic nie zrobi ;-) a tym bardziej nie poprawie całej sieci...

Ma ktoś z Was pomysł, co może być powodem takich cyrków? Szczerze mówiąc, to sam się dziwię, że taka sytuacja jest w ogóle możliwa, no ale jakbym nie testował, to ciągle to samo wychodzi. Wyeliminowałem wszystkie inne możliwości, poza samym Play i jak widać trafiłem. A średnio mi się chce przechodzić do Orange, oferta fatalna, albo nie ma netu, albo smsów, albo nic nie ma... No ale w ostatecznym rozrachunku będę musiał się przenieść, bo nie mogę ładować telefonu co 5h, bo nie mam na to czasu.

Jak ktoś posiada iPhone 4/4S może niech też sprawdzi, jakie czasy osiąga...

Pozdrawiam czytających, mam nadzieję, że ktoś wytrwa do końca w ogóle :-P

ODPOWIEDŹ BOK Play:
Szanowny Panie,

W odpowiedzi na zgłoszenie uprzejmie informuję, że istnieje możliwość, iż energia baterii telefonu rozładowuje się wcześniej przy zalogowaniu do silniejszego zasięgu Play. Pragnę jednak powiadomić, że nie wykryto tutaj żadnych nieprawidłowości ze strony sieci. W związku z powyższym sugerowałabym, iż Pański telefon nie jest przystosowany do łączenia się z tak silnym zasięgiem jak zasięg 3G Play. Proponowałabym skontaktować się z producentem telefonu.
Jak dla mnie parodia, wg nich mocny zasięg działa niekorzystnie na baterię. A kontaktować to sami się mogą z Apple, które nawet nie jest zainteresowane sprzedawaniem im iPhone.
Ostatnio zmieniony 03 gru 2011, 15:09 przez narkoman, łącznie zmieniany 1 raz.

#514824  autor: MK_
 11 lis 2011, 13:47
H+ jest celowo zbijane do samego H
To akurat jest konfiguracja sieci Plusa i wszystkie karty tak działają, nic to z Playem wspólnego nie ma.

Co do samego problemu to tak to jest jak się zatrudnia niedorozwojów do budowy sieci. Taki stan rzeczy jest stuprocentową winą sieci. W UMTS siła zasięgu akurat ma małe znaczenie, bardziej ma je najprościej mówiąc "zaszumienie" sygnału czyli zakłócenia powodowane przez inne fale radiowe lub w tym przypadku po prostu beznadziejną jakość budowy stacji - kable, wtyki, końcówki kabli itd. Choć i tak w trybie bezczynności nie powinno się to dziać tak szybko. Nic z tym nie zrobisz, P4 jest niereformowalne. Będą dalej wabić setki tysięcy klientów aż w końcu nic nie będzie działać bo nikt nie umie nad tym zapanować. Spróbuj poczynić obserwacje na trybie only GSM albo only UMTS jak się to przedstawia.

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc

#514828  autor: kerim36
 11 lis 2011, 13:50
byc moze w twojej lokalizacji dosc czesto nastepuje przelogowywanie sie z jednej stacji na nastepna i ewentualnie dodatkowo z gsm na umts - i to moze znacznie przyspieszyc "wysysanie" baterii

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#514829  autor: narkoman
 11 lis 2011, 13:50
Co do reszty to jest ok, mam jeszcze 3 telefony w Play dla Firm i oferta jest super jak i nie ma problemu z działaniem, ale to zwykłe dumbfony ;-) Smartfona mi wykańczają kompletnie tym ... najgorsze, że nie ma co wybrać, bo u konkurencji ceny są horrendalne.

[ Dodano: 2011-11-11, 13:53 ]
kerim36 pisze:byc moze w twojej lokalizacji dosc czesto nastepuje przelogowywanie sie z jednej stacji na nastepna i ewentualnie dodatkowo z gsm na umts - i to moze znacznie przyspieszyc "wysysanie" baterii
To nie jest wina mojej lokalizacji, to samo występuje dokładnie w całym kraju, czasem jeżdżę tu i tam, z Play zjeździłem cały kraj już i jest to samo, bateria leci na łeb na szyję, wszędzie.

[ Dodano: 2011-11-11, 13:56 ]
MK_ pisze:
H+ jest celowo zbijane do samego H
Spróbuj poczynić obserwacje na trybie only GSM albo only UMTS jak się to przedstawia.
A powiem Ci, że byłem ostatnio w zasięgu samego Edge, i aż byłem zdziwiony, że telefon nagle zaczął trzymać baterie mimo, że ciągle używałem internetu. Coś w tym jest...

W 4S nie ma wyłączenia 3G, więc tylko mogę się schować tam, gdzie nie dosięgają z zasięgiem 3G.

#514845  autor: alkonauta
 11 lis 2011, 14:30
Ja kojarze jak telefony w Idei 1800 trzymaly o wiele ktrocej niz u Plusa czy Ery w 900 pod koniec lat 90.

#514949  autor: Taczian
 11 lis 2011, 20:27
Mam ten sam "problem" z trzymaniem baterii na infrze P4 w Poznaniu, okolice stadionu miejskiego. Telefon Samsung i5700 rozładowuje się nawet w 1 dzień, podczas gdy na roamingu Plusa wytrzymuje spokojnie 2dni. Zaobserwowałem w Netmonitorze dla Androida ( POBIERZ ) (bazę danych można pobrać z BTSearch.pl),że telefon w trybie 3G przeskakuje co parę minut do 4 oddalonych od siebie BTSów przy full 3G Playa potrafi zrzucić do 2G. W roamingu Plusa telefon kurczowo trzyma się jednej lokalizacji i bateria trzyma znacznie dłużej.

Pozdrawiam!

#514958  autor: narkoman
 11 lis 2011, 21:07
Taczian pisze:Mam ten sam "problem" z trzymaniem baterii na infrze P4 w Poznaniu, okolice stadionu miejskiego. Telefon Samsung i5700 rozładowuje się nawet w 1 dzień, podczas gdy na roamingu Plusa wytrzymuje spokojnie 2dni. Zaobserwowałem w Netmonitorze dla Androida ( POBIERZ ) (bazę danych można pobrać z BTSearch.pl),że telefon w trybie 3G przeskakuje co parę minut do 4 oddalonych od siebie BTSów przy full 3G Playa potrafi zrzucić do 2G. W roamingu Plusa telefon kurczowo trzyma się jednej lokalizacji i bateria trzyma znacznie dłużej.

Pozdrawiam!
Racja, zainstalowałem to na SGS2 i skacze sygnałem po 2 nadajnikach praktycznie co kilka sekund, jak nie częściej nawet. Przestawiłem na Plusa, który ma wg tego programu 3 nadajniki w zasięgu i ciągle stoi na jednym..

To może tak wykańczać baterię? W teorii jak gdzieś jedziemy to też przeskakuje, a bateria tak szybko jednak nie pada.

Muszą mieć jakiś błąd w konfiguracji sieci, który to powoduje, bo przecież nie jest to wina telefonu.

#514961  autor: MK_
 11 lis 2011, 21:13
To może tak wykańczać baterię? W teorii jak gdzieś jedziemy to też przeskakuje, a bateria tak szybko jednak nie pada.

Muszą mieć jakiś błąd w konfiguracji sieci, który to powoduje, bo przecież nie jest to wina telefonu.
Pisałem przecież że to błąd, a raczej szereg błędów. W Plusie telefon trzyma dłużej bo stacje przyległe są w odpowiedni sposób "zestrojone" i przełączanie odbywa się w sposób logiczny. Gdzie zaczyna się Play tam logika się kończy więc telefon loguje się do stacji z połowy miasta i smartfony w których 2 dni to jest szczyt możliwości baterii trzymają dzień albo pół. Jeszcze jakby to był problem samego skakania po UMTS, ale dochodzi jeszcze problem małego odstępu sygnału od szumu więc dodatkowo telefon skacze ciągle UMTS->GSM. U mnie problem rozwiązało całkowite wyłączenie trybu GSM w telefonie (został sam UMTS). Stację GSM miałem daleko, a stację UMTS mam 80 metrów od mieszkania i telefon trzyma tą stacje cały czas. Przez noc ubywa 5% baterii.

#514962  autor: tymis
 11 lis 2011, 21:14
W sieciach komórkowych stosuje się sterowanie mocą, która ma istotny wpływ na pracę komórek, z założenia będących w ruchu, i związaną z tym jakość transmisji. Regulacje mocy powodują zmianę chwilowej wartości natężenia pola elektromagnetycznego wokół anten stacji bazowych i telefonów.
W GSM regulacja mocy zależy od aktualnej wartości poziomu błędów przy chwilowym poziomie mocy w trakcie transmisji. W momencie włączenia telefonu, logowania się do sieci i rozpoczęcia transmisji używany jest stały, wstępny poziom mocy. W trakcie transmisji telefon oraz stacja bazowa dokonują pomiarów warunków panujących w kanale radiowym. Regulacją mocy zarządza sterownik stacji bazowej, którego zadaniem jest minimalizacja emitowanej energii przy utrzymaniu odpowiedniego poziomu jakości transmisji. Procedura redukcji mocy pozwala m.in. na ograniczenie oddziaływania pola elektromagnetycznego i właśnie wydłużenie czasu pracy baterii oraz ma wpływ na obniżenie interferencji.
A jest co regulować bo chwilowa wartość mocy zależy m.in. od odległości między stacją bazową a telefonem oraz nagłym tłumieniem sygnału spowodowanym np.: wejściem z terenu otwartego do budynku.
W UMTS regulacja mocy jest bardziej złożona. Tu regulacja też szybko reaguje na nagłe tłumienie sygnału spowodowane np.: wejściem z terenu otwartego do budynku i zmianę poziomu sygnału w przypadku przemieszczania się telefonu.
Ale w UMTS nie da się wyszczególnić pierwszej wartości mocy nadawanej przez telefon. W porównaniu z GSM wartość ta nie jest stała i zależy od aktualnych zakłóceń interferencyjnych i tłumienia sygnału.
Zwiększa się emitowaną moc, aż do momentu potwierdzenia przez stację bazową odebrania przesłanego rozpoznania sygnału i synchronizacji.
W czasach dawnej Ideii telefony pracowały mniej więcej o połowę krócej niż w Plusie i Erze właśnie z tego powodu. Po prostu słabą infrastrukturę wspomagano wytężoną pracą telefonów, widocznie teraz w Play jest podobnie.

Każda sieć ma plusy i minusy, chodzi o to, żeby te plusy nie przesłoniły minusów...
 #514986  autor: Marcin_7
 11 lis 2011, 23:21
narkoman pisze:Witam wszystkich,

Mam dość ciekawe obserwacje, odkryłem, że telefon podłączony z nadajnikami Play zużywa o 45% więcej energii.

:
Odblokowałem telefon i mierzyłem czas między spadkiem kolejnych % baterii, w tym czasie telefon nie był ruszany, nie dochodziły smsy czy inne rzeczy, po prostu leżał odblokowany, połączony do internetu, aktywny gmail po exchange i wszystkie inne standardowe usługi w iPhone.
:
Nie wiem, czy masz tam jakiś program na tym telefonie, podobny do Field testa, albo engineering mode, który pokazuje w jakim stanie jest telefon - Idle, Fach, DCH, Cell_Pch, Ura_Pch.
Czy mógłbys sprawdzic w obu przypadkach (Play/Plus) jakie stany przyjmuje taki leżacy sobie spokojnie, czasami łączący się z Internetem telefon?

#514992  autor: ezaq
 11 lis 2011, 23:37
To wina złej konfiguracji sieci. W Puławach telefon z kartą Playa co chwila zmienia nośną z 10836 na 10812 i na odwrót (ta sama stacja). Następuje to nawet co 2 sekundy! W ciągu niecałych 14h tych zmian było ponad 3600 (telefon cały czas leżał w jednym miejscu). Nic dziwnego, że baterie szybko padają. Kiedyś to zjawisko w Playu już obserwowałem, ale zostało to naprawione. Widać problem powrócił. A tak to wygląda w CellTracku:

Obrazek
 #515002  autor: narkoman
 12 lis 2011, 01:06
Marcin_7 pisze:
narkoman pisze:Witam wszystkich,

:
Odblokowałem telefon i mierzyłem czas między spadkiem kolejnych % baterii, w tym czasie telefon nie był ruszany, nie dochodziły smsy czy inne rzeczy, po prostu leżał odblokowany, połączony do internetu, aktywny gmail po exchange i wszystkie inne standardowe usługi w iPhone.
:
Nie wiem, czy masz tam jakiś program na tym telefonie, podobny do Field testa, albo engineering mode, który pokazuje w jakim stanie jest telefon - Idle, Fach, DCH, Cell_Pch, Ura_Pch.
Czy mógłbys sprawdzic w obu przypadkach (Play/Plus) jakie stany przyjmuje taki leżacy sobie spokojnie, czasami łączący się z Internetem telefon?
W SGS2 jest jakiś service mode. Wygląda to tak, że na obu sieciach jest głównie IDLE, na Play częściej przeskakuje na Fach i DCH (po jakieś 5 sekund) i wraca do IDLE, na Plusie tak samo, tylko zajmuje mu to 1 sekundę jak nie mniej.

[ Dodano: 2011-11-12, 01:19 ]
ezaq pisze:To wina złej konfiguracji sieci. W Puławach telefon z kartą Playa co chwila zmienia nośną z 10836 na 10812 i na odwrót (ta sama stacja). Następuje to nawet co 2 sekundy!
Tutaj jest w miarę stabilne, przeskakuje z 10836 na 10812 co minute, może dwie.

#515101  autor: radar77
 12 lis 2011, 18:46
tymis pisze:W czasach dawnej Ideii telefony pracowały mniej więcej o połowę krócej niż w Plusie i Erze właśnie z tego powodu. Po prostu słabą infrastrukturę wspomagano wytężoną pracą telefonów, widocznie teraz w Play jest podobnie.

W tamtych czasach parametr PLU w idei był ustawiony o ile pamiętam na 2h, podczas gdy w erze i plusie na 3h. Powodowało to częstszą rejestrację w sieci i tym samym większe było zużycie baterii. Jak jest obecnie to nie wiem..
Pamiętam też, że pewnego dnia, na jednej stacji pojawiła się zmiana PLU, którą być może przez pomyłkę ustawili na 20 minut przy okazji uruchomienia pasma 900 (około roku 2000). Zauważyłem to przypadkowo, jak nagle we wszystkich telefonach bateria zaczęła wyczerpywać się dużo szybciej. Zgłosiłem do BOKu i poprawili w ciągu doby.

--
pozdrawiam
radar77

#515105  autor: Artur051
 12 lis 2011, 19:20
Może Płock jest wyjątkiem, ale tutaj zaraz po przeniesieniu numeru Orange do Play-a telefon ciut dłużej trzyma, moze spowodowane to jest tym, że w Orange cały czas lub 90% czasu był na GSM (bo w mieszkaniu 3g Orange nie ma). W Playu natomiast jest bardzo silny sygnał 3g.

#515168  autor: narkoman
 13 lis 2011, 01:12
Artur051 pisze:Może Płock jest wyjątkiem, ale tutaj zaraz po przeniesieniu numeru Orange do Play-a telefon ciut dłużej trzyma, moze spowodowane to jest tym, że w Orange cały czas lub 90% czasu był na GSM (bo w mieszkaniu 3g Orange nie ma). W Playu natomiast jest bardzo silny sygnał 3g.
To w sumie dziwne, bo logicznie myśląc na E telefon powinien trzymać dłużej, niż na 3G. Chyba, że były śladowe ilości 3G i ciągle przeskakiwał, to wiadomo, że tyrało baterię.

#515262  autor: pakierhakierxd
 13 lis 2011, 18:09
U mnie jakoś podobnie trzyma o ile nie mam internetu włączonego na stałe bo to najbardziej zauważyłem pożera baterię :D

Pozdrawiam :)

#515263  autor: MK_
 13 lis 2011, 18:15
Mnie zdziwiło ostatnio coś innego - że jak używam telefonu w trybie modemu, to jeżeli podłączony jest kablem to podziała 2 godziny i bateria rozładowana, a jak łączę się przez bluetooth to trzyma ponad 2 razy dłużej.

A swoją drogą to z netu korzystam tylko i wyłącznie na roamingu Plusa 3G bo na sieci Playa z internetu już praktycznie nie da się w ogóle korzystać - prędkości dobre, zasięg dobry ale co chwile są zwiechy w transmisji, czasami pomaga tylko ponowne nawiązanie połączenia. Dno. Na Plusie wszystko działa idealnie.

#515913  autor: kszaq
 16 lis 2011, 17:21
narkoman, czytałem ostatnio o tym, że w niektórych sieciach może pomóc wyłączenie funkcjonalności Fast Dormancy - u niekompatybilnych operatorów powoduje ona krótszy czas pracy na baterii w 3G, z tym że niekiedy wyłączenie może pogorszyć szybkość transmisji danych (dzieje się tak na przykład w brytyjskim T-Mobile).

W SGSII robi się to w następujący sposób:
    wybrać numer *#9900# zaznaczyć "Disable Fast Dormancy" nacisnąć "Exit"
Informacja za http://forum.xda-developers.com/showthr ... ?t=1243577

#515936  autor: narkoman
 16 lis 2011, 18:26
kszaq pisze:narkoman, czytałem ostatnio o tym, że w niektórych sieciach może pomóc wyłączenie funkcjonalności Fast Dormancy - u niekompatybilnych operatorów powoduje ona krótszy czas pracy na baterii w 3G, z tym że niekiedy wyłączenie może pogorszyć szybkość transmisji danych (dzieje się tak na przykład w brytyjskim T-Mobile).

W SGSII robi się to w następujący sposób:
    wybrać numer *#9900# zaznaczyć "Disable Fast Dormancy" nacisnąć "Exit"
Informacja za http://forum.xda-developers.com/showthr ... ?t=1243577
Bardzo fajna informacja :-) Szkoda, że na iPhone tego się zrobić nie da... ale na SGS2 zastosuję i zobaczę, czy zadziała dłużej.

Zrobiłem, wyłączyłem, nie widzę żadnej zmiany na SGS2.

[ Dodano: 2011-11-26, 14:49 ]
Odpowiedź Play na drugie pismo, tym razem bez mydlenia, prosto w oczy, zachowując oczywiście pełną kulturę, kazali mi spie...lać.
Szanowny Panie,

dziękuję za zgłoszenie dotyczące zasięgu Play, które otrzymałam 11 listopada 2011 roku za pomocą serwisu Play24.

Dziękuję za sugestię dotyczącą infrastruktury sieci Play. Zapewniam, że spełnia ona wymagane normy Urzędu Komunikacji Elektronicznej. Za ewentualne niedogodności przepraszam.

#518988  autor: spec21
 30 lis 2011, 00:16
witam

jestem nowy na forum ale mam dla was prostą odpowiedź czemu w zasięgu play tak szybko żre baterię.

a mianowicie sieć play jest tak ustawiona że nadajniki non stop chodzą w trybie HSPA lub HSPA+ między którymi się przełącza ale nigdy nie przechodzą na wolniejszy UMTS (3G) przez co telefon również nie może przełączyć się na UMTS tylko w zależności od modelu telefonu non stop jest połączony w technologi HSPA lub HSPA+. jeśli w danej chwili aktywnie przesyła dane (serfujesz po necie lub oglądasz YT a nie sam sobie synchronizuje maila) to przełącza się na szybszy i bardziej prądożerny HSPA+ o ile tel go obsługuje inaczej cały czas zostaje na HSPA.

zakładam że wiecie że HSPA to HSDPA+HSUPA a HSPA+ to nowsza i dużo szybsza wersja HSPA ?

zakładam że wiecie również że HSPA/HSPA+ zjada dużo więcej energi niż zwykły UMTS a UMTS więcej niż EDGE?

i to jest przyczyną czemu baterie tak szybko padają na zasięgu play

pozostali operatorzy w polsce mają tak sieć skonfigurowaną że jak tel sobie leży i nie ma aktywnych transmisji danych oraz potrzeby większych prędkości to z HSPA/HSPA+ telefon może się przełączyć na samo UMTS i wtedy na ekranie tel z androidem zamiast ikonki H mamy 3G.

a w play nadajnik wymusza na telefonie stałe utrzymywanie połączenia HSPA/HSPA+

wszyscy zrozumieli?