bob pisze:primo - dotyczy to 3 napraw w tej samej kwestii, czyli np. 3 napraw płyty głównej. naprawa glosnika, plyty i klawiatury to jest jako 1 naprawa kazdego elementu.
secundo - nie spotkalem sie z sytuacją, zeby serwis proponował zwrot pieniędzy za telefon, proponują wymianę na inny model do wyboru przez konsumenta. Ja dzisiaj dostałem jakos przed 16 maila z regenersis na co mają mi uwaloną e72 wymienić. (nota bene - propozycja nokii 500 obok x3 i e52 wydaje sie najsensowniejsza chyba..)
Pisałem na kolanie, bądź wyrozumiały, a nie czepialski. Zaznaczyłem zresztą, że mogę się mylić. W zależności od zapisów w karcie gwarancyjnej mogą to być 3 naprawy tego samego elementu, bądź od 3-5 poważnych napraw. Twoje sformowanie nie wyklucza mojego. Wszystko zależy od producenta.
Owszem, mogą zaproponować Ci wymianę telefonu na inny i większość osób się na to zgadza, ale masz prawo się nie zgodzić i zażądać ekwiwalentu pieniężnego. To, że Ty się nie spotkałeś z taką sytuacją, nie znaczy, że nie jest ona możliwa.
bob pisze:klient moe zwrócić do 10 dni towar otrzymany w stanie nienaruszonym bez podania przyczyny. Musialbym poszukac konkretnej ustawy, jednak jest to bodajze ktoras o szczegolnej ochronie konsumentów.
no dobra, ale koleżanka pytała, czy następny właściciel może zażądać od niej zapłaty za naprawę telefonu, a nie o to, czy nabywca może zwrócić nieotwarty towar. I ja odpowiadałem na jej, konkretne pytanie.
Poza tym, po 10 dniach, jeśli nie ma zwrotu, telefon, który sprzedała przestaje ją interesować i uznaje za przeszłość.
bob pisze:Faktura jest tylko dowodem zakupu i potwierdza legalność telefonu jakby.
Hm, zdaje mi się, że napisałem coś, niemal identycznego, więc nie wiem, po co powtarzasz:
grzegi pisze:A faktura jest dokumentem poświadczającym legalne nabycie telefonu przez pierwszego właściciela, ewentualnym dowodem zakupu i ewentualnym warunkiem posiadania gwarancji.