W przyszłym miesiącu kończy mi się umowa, dlatego też powoli zaczynam myśleć nad podpisaniem nowej. Interesuje mnie abonament w przedziale 100-150 zł. Poniżej przedstawiam oferty, jakie zostały mi zaproponowane:
Oferta dla klientów indywidualnych:
- 129 zł / mies. | 750 min. do wszystkich | 250 mb Internetu
- 159 zł / mies. | 1000 min. do wszystkich | 250 mb Internetu
Oferta dla klientów biznesowych:
- 129 zł / mies. | 270 min. do wszystkich (Play w stosunku 2:1) + 540 min. do wszystkich oprócz play | 300 mb Internetu
- 178 zł / mies. | 410 min. do wszystkich (Play w stosunku 2:1) + 800 min. do wszystkich oprócz play | 300 mb Internetu
Do kontakcie z Działem Utrzymania Abonenta uzyskałem:
Oferta dla klientów indywidualnych:
- 109 zł / mies. | 750 min. do wszystkich | 250 mb Internetu
- 140 zł / mies. | 1000 min. do wszystkich | 250 mb Internetu
Oferta dla klientów biznesowych:
Identyczne warunki jak wcześniej, tylko z 40% zniżką.
Niestety jak widzicie, oferta dla klientów biznesowych jest mniej atrakcyjna niż dla osób prywatnych - nie mam żadnego podziału do Play. Oferta minutowa jest w sumie konkurencyjna, natomiast pakiety internetowe są zaskakująco nieatrakcyjne. W podobnych taryfach w Orange czy Play człowiek dostaje od 1 do 2 GB. TM chwali się, iż posiada usługę kompresji danych, która jednak nie działa na youtube.com. Nie rozumiem jak można oferować smartfony typowo internetowe bez porządnej oferty.
Zapytałem się, czy za to, że jestem z siecią już prawie 8 lat otrzymam jakieś bonusy. Niestety okazuje się, że to wszystko, co są w stanie zaoferować. A dodam, że Orange daje 50% dodatkowych minut dla osób, które są z nimi od 4 lat. Śmiechu warte!
Gdy 2 lata temu podpisywałem aneks do umowy sądziłem, że wojna z Play skończy się na dniach. Jak widzicie trwa po dzień dzisiejszy. Prawdopodobnie skończy się w 2013 roku.
Na koniec dodam, iż interesuje mnie tylko Iphone 4S, który od przyszłego tygodnia będzie dostępny w TM jak i Orange. Ceny jeszcze nie są znane, dlatego poprosiłem o zaproponowanie korzystnych cen Iphone 4. Przy taryfie indywidualnej za 140 zł wersja 16 gb kosztuje 999 zł. U konkurencji ceny są podobne. Jednak najlepsze w tym wszystkim jest to, że Play kupuje sprzęt Apple na wolnym rynku, a reszta jest oficjalnym reseller'em w kraju (kupują aparaty telefoniczne w niższych cenach).
Czy jestem w stanie wyciągnąć od nich jakąś zniżkę na telefon? W marcu miałem robioną cesję dwóch telefonów. Następnie 3 miesiące czekałem na ponowne włączenie do Era Premia. W czerwcu otrzymałem info, że nie zostanę przyjęty, ponieważ program kończy się we wrześniu. Uważam, że zostałem źle potraktowany. Czy jest szansa na jeszcze większe upusty w abonamencie bądź jakiś dodatkowy pakiet internetowy? Na koniec usłyszałem wiadomość, że jak 250 mb będzie dla mnie za mało to mogę dokupić tylko i wyłącznie pakiet 5 Gb, w cenie 50 zł.
Co o tym myślicie?