• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#509972  autor: raftel23
 19 paź 2011, 16:58
Miałem w play mixa i play online. problemy z jakością rozmów - straszne, częste przelogowania, to było do przeżycia. Problem to BOK a właściwie Biuro Olewania Klienta. Każda reklamacja kończyła się tak samo - jakby ich nie czytali tylko wklejali i wysyłali jedną odpowiedz. Nawet interwencje play4you2 nic nie dały - niby mam pozytywnie rozwiązaną reklamacje(od 22 września) a listu z decyzją nie mam do dziś. W erze takich problemów nie było -reklamacje były rozwiązywane w miarę szybko i zawsze odpowiedzi dotyczyły mojej sprawy a nie były kopiami formułek z innych listów. Czyli do chwili kontaktu z BOK jest OK a po kontakcie zaczynasz chodzić wściekły :( . I wtedy zauważasz że czasami oszczędność kilkunastu zł miesięcznie to jest pryszcz w porównaniu z czasem jaki musisz poświęcić na walkę z BOK. To jest moje subiektywne zdanie oparte na moich własnych doświadczeniach :) Na plus playa można dać że mają proste procedury przenoszenia. BTW nie zgadzaj się na faktury w wersji elektronicznej play24 często nie działa i lepiej mieć faktury na papierze.

jj

#509974  autor: MK_
 19 paź 2011, 17:05
Dlatego właśnie mimo, że cenie sobie u siebie sieć Playa (więcej stacji UMTS więc i wiele lepsze pokrycie niż W3, a tylko z tego pasma korzystam) jak i świetną ofertę pre-paid to umowy bym raczej nie podpisywał, bo kto wie co tam się będzie działo za pół roku czy rok, a mając Fresha nie ma problemów z fakturami, rozliczaniem i innymi rzeczami o które płaczą użytkownicy abo i mixa ;)

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc

#509975  autor: raftel23
 19 paź 2011, 17:10
tylko autor wątku chce się jednak zcyrografić - a tu już trzeba się mocno zastanowić nad sensem.

jj

#510053  autor: didiun
 19 paź 2011, 20:06
Ruben pisze:Nawet dzisiaj przełączyłem na 2G Play i w pewnym momencie rozmówca przestał mnie słyszeć a ja jego słyszałem. Wiem natomiast, że w innej części miasta nie ma takich problemów.
Raczej nie jest to żaden argument p-ko Play, ponieważ tak samo miałem w b. Erze a i teraz w Plusie (takie efekt pojawił się od około 1-2 lat).
Sam się zastanawiam nad przenosinami do Play i w związku z tym od miesiąca testuję zasięg w różnych warunkach (duże miasta, wsie, pola, lasy). Generalnie nie ma żadnych problemów z zasięgiem (rozmowy, net). Kiedy trzeba automatycznie przelogowuję się z Play na Plusa GSM/UMTS i powiem, że jak dla mnie w tej kombinacji sieć sprawdza się bardzo dobrze.
Czasami przy necie i zasięgu plusa, zrywa połączenie ale ponowny log pomaga. Podczas rozmów nie doświadczyłem zrywania połączeń, ani efektów typu, że ktoś przestał mnie słyszeć, czego niestety nie mogę powiedzieć o sieci plusa.

pozdro

#510281  autor: Claudec
 20 paź 2011, 18:27
Nie dramatyzujcie, w większych miastach jest dobre pokrycie 3G
W Katowicach na pewno jest ok bo tam czasami bywam ;)

#510285  autor: Sig
 20 paź 2011, 18:53
Claudec tak jakby posiadaczom telefonów 2G only (przecież nawet niezwykle popularna jeszcze niedawno Avila to taki), prostszych obecnych modeli, starszych, oszczędzającym baterię wyłączając 3G itd. robiło to różnicę...
Recepta jest prosta - testować, nie opierać się na opiniach innych. Wydać te kilka złotych na starter i sprwadzić samemu.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#510332  autor: remi89
 20 paź 2011, 20:51
Mój telefon też obsługuje tylko GSM. I na jakość w Play nie mogę.

P@weŁ

#510350  autor: robin0-0-7
 20 paź 2011, 22:33
Ja mam Samsunga Galaxy SII więc nie wiem jak z nim będzie ...

#512420  autor: pawcio1978
 31 paź 2011, 12:49
Ale niestety są miejsca gdzie Orange/Plus/Play mają problem z zasięgiem w miastach.
Osobiście za każdym razem jadąc do kuzyna mam brak lub słaby zasięg. A żeby było ciekawiej to w okolicy są 3-4 nadajniki PLUS i 1 nadajnik PLAY. Natomiast zasięg idealny jest w pobliskim lesie :P

Osobiście miałem przypadek, że mając numer Orange zostałem w Turzy Śl. przełączony na czeską sieć. Natomiast będąc na granicy w Kondradowie (woj.opolskie) oraz w polskim Cieszynie miałem zasięg polskiej sieci.

#512481  autor: bolek2004
 31 paź 2011, 16:39
Nie przesadzajcie panowie z tym zasięgiem 2g że tragedia bo większość ludzi w play ma telefony tylko 2g i jakoś żyją, nie jest tak źle, zawsze się można na plusa przełączyć. Jak ktoś nie siedzi ciągle w mieście to rady że przełącz się na UMTS only można sobie wsadzić bo z 3g poza miastami jest różnie, ja bym się nie zastanawiał i brał play, a gadanie że u mnie to tak a u mnie tak to nic nie dają bo zasięg i jakość zależy też od telefonu.
Przypomina mi to dyskusję nad wyższością jednych świąt od drugich :)

#512482  autor: DanielR
 31 paź 2011, 16:42
I wszystko znów sprowadza się do tego, że najlepiej kupić starter pre-paid Play, lub ewentualnie dokonać MNP, by samemu sprawdzić jakość sieci. :wink:

#512488  autor: Quetzal
 31 paź 2011, 16:50
bolek2004 pisze:Nie przesadzajcie panowie z tym zasięgiem 2g że tragedia bo większość ludzi w play ma telefony tylko 2g i jakoś żyją, nie jest tak źle, zawsze się można na plusa przełączyć.
Właśnie.
Tez mam czasem wrażenie, ze użytkownicy tego forum żyją niekiedy w pewnym oderwaniu od rzeczywistości.
Na 8 osób korzystających z usług Playa z mojego bezpośredniego otoczenia 6 ma telefon tylko 2g (i należy tu podkreśli, ze nie są to najnowsze modele).
Jak klient w wieku ok. 40-60 przechodzi ze swoją 5 letnią Nokia do Play Fresh (lub na abonament bez telefonu) to uważacie, że jakiej on oczekuje jakości połączeń?
Głośnik w jego telefonie trzeszczy bardziej niż radio Wolna Europa, ale dopóki telefon jest w jednym kawałku i tak nie kupi nowego, a jak kupi to i tak będzie to najprostsza cegiełka z promocji Media Markt za jedyne 99 zł.
 #512502  autor: JW_
 31 paź 2011, 17:57
robin0-0-7 pisze:Konsultanci z T-mobile twierdza że w umowie z Play jest zapis który umożliwia im w trakcie trwania umowy zmianę ilości darmowych minut. Podobno podpisuje się umowę na pakiet złotówek a nie minut i Play w każdej chwili może podnieść cenę za minutę a co za tym idzie będzie mniej minut w Abonamencie. Chciałem zapytać czy to prawda ?
I tak i nie:)

Prawdą jest, że w umowie nie masz podanej ilości darmowych minut, a wysokość pakietu kwotowego.
Natomiast nie prawdą jest, że ilość darmowych minut może się zmienić, gdyż obowiązuje Cię cennik z określoną stawką za minutę :) Zresztą taka zmiana byłaby marketingowym samobójstwem dla operatora.

Ja przeszedłem do Play z Orange i generalnie nie narzekam. Co do zasięgu Play w Krk: generalnie bez problemów, niemniej sygnał jest jakby słabszy niż pozostałych sieci, co objawia się tym, że często zanika np. wewnątrz budynków. Inne sieci są dostępne, Play nie albo też jest problem z transmisją danych. Ja ustawiłem ręcznie wybór Plusa i tego typu problemy zniknęły.

Generalnie jeśli miałbym porównać jakość korzystania z telefonu w Orange i Play z ustawionym ręcznie Plusem, to nie zauważyłem najmniejszej różnicy na terenie Krk:) A oferta Play w przedziale cenowym jaki mnie interesował była zdecydowanie lepsza.
Ostatnio zmieniony 31 paź 2011, 18:00 przez JW_, łącznie zmieniany 3 razy.

#512503  autor: kwistas
 31 paź 2011, 17:57
Widocznie to byli abonenci Orange dla nich szumy, trzaski, przerwane słowa to norma.
Osoby, które były w Plusie czy T-mobile ( 3 w wieku 40-60 lat) mówią, że no fajnie tanio, ale jakość rozmów jest czasami tragiczna i przełączenie na Plusa tu nic nie daje, bo jakość nie jest taka jak na karcie Plusa, choć przynajmniej nie przerywa słów, ale za to szumy są większe.

Żeby nie było, że Play taki be to ostatnio jakość połączeń na 2G się znacząco poprawiła, praktycznie po zniknięciu usługi Cell Info, da się gadać, są jeszcze rejony nawet w samym Lublinie co przerywa, ale są to rejony w których jest słaby zasięg 2G Playa (w T przy minimalnym zasięgu nadal jest dobra jakość połączeń :)).

#512505  autor: Quetzal
 31 paź 2011, 18:08
kwistas pisze:Widocznie to byli abonenci Orange dla nich szumy, trzaski, przerwane słowa to norma.
Osoby, które były w Plusie czy T-mobile ( 3 w wieku 40-60 lat) mówią, że no fajnie tanio, ale jakość rozmów jest czasami tragiczna i przełączenie na Plusa tu nic nie daje, bo jakość nie jest taka jak na karcie Plusa, choć przynajmniej nie przerywa słów, ale za to szumy są większe.
Ciekawe, bo ja właśnie mówiłem o klientach Plusa (w większości) i z Ery

#512582  autor: Daisy
 01 lis 2011, 07:42
bolek2004 pisze:Nie przesadzajcie panowie z tym zasięgiem 2g że tragedia bo większość ludzi w play ma telefony tylko 2g i jakoś żyją
co racja to racja.
osobiście mam telefon w Heyah (długo był to telefon 2g) i na zasięg nie narzekałam chyba nigdy, nawet w lesie.

#512585  autor: remi89
 01 lis 2011, 07:55
Sam używam telefonu obsługującego samo GSM i na zasięg 2G Play nie narzekam. Nie zdarzyło mi się nigdy info na wyświetlaczu "Sieć zajęta". Co do jakości połączeń to jest on identyczna jak w Plusie, Orange czy T-Mobile.

P@weŁ

#512619  autor: markoz7874
 01 lis 2011, 12:24
Quetzal pisze:..
Jak klient w wieku ok. 40-60 przechodzi ze swoją 5 letnią Nokia do Play Fresh (lub na abonament bez telefonu) to uważacie, że jakiej on oczekuje jakości połączeń?
Głośnik w jego telefonie trzeszczy bardziej niż radio Wolna Europa, ale dopóki telefon jest w jednym kawałku i tak nie kupi nowego, a jak kupi to i tak będzie to najprostsza cegiełka z promocji Media Markt za jedyne 99 zł.
heh, rozbawiles mnie :)
Pewnie masz 12lat i ludzie w wieku 40lat to juz dla Ciebie dziadkowie ;)
Nie wiem jakie Ty masz doswiadczenia, ale moi znajomi w wieku 40-45 lat maja najnowsze smartfony z gornej polki. Co do 60latkow, to juz mozesz miec racje, ale to tez nie regula.
Na pewno radza sobie gorzej z technika, ale nie generalizujmy.

przepraszam za maly OT. :)

#512643  autor: Quetzal
 01 lis 2011, 14:09
markoz7874 pisze: heh, rozbawiles mnie :)
Pewnie masz 12lat i ludzie w wieku 40lat to juz dla Ciebie dziadkowie ;)
Śmiech to zdrowie.
12 lat powiadasz..., pomyliłeś się o prawie dwie dekady.

Być może znasz zamożnych 50 latków, którzy maja smartfony z najwyższej polki tylko jestem ciekaw czy w ogóle mają wykupiony pakiet internetowy czy po prostu kupili taki telefon w salonie operatora bo i tak mają duży abonament i taki aparat niewiele kosztował.
Pięćdziesięciolatkowie (i więcej), których ja znam są zirytowani jak dostaną smsa.

#512766  autor: grzegi
 02 lis 2011, 03:19
Quetzal pisze: będzie to najprostsza cegiełka z promocji Media Markt za jedyne 99 zł.
Wiesz - ja tam nic złego nie widzę w takich telefonach. Swoją Nokię 2323c-2 mam 2 lata, kosztowała mnie 115 zł i póki co nie śpieszę się z wymianą na dotykowca.
Po pierwsze szkoda mi kasy, wolę ją wydać na coś innego, a po drugie i tak 90% czynności, które wykonujemy na telefonie to rozmowy i smsy. A do tego nie potrzebuję Androida, każdy telefon mi to zaoferuje. A bez dostępu do internetu w telefonie wytrzymam - jeśli potrzebuję jakiegoś neta bezprzewodowego, to używam laptopa. Osobiście uważam, że 70%, jak nie więcej użytkowników smartfonów, wykorzystuje internet w telefonie do zabawy (fb, youtube itp.). A to samo mogę robić na laptopie...