• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 16 z 18
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18

#510584  autor: kerim36
 22 paź 2011, 10:32
wojciech pisze:Właśnie - może mi ktoś wyjaśnić to całe pałowanie się z CI? Nigdy to jakoś szalenie użyteczne nie było, a ludzie wieszają na opach psy że nie ma, że literówki, etc...
ja uwazam, ze to prostu taka mentalnosc - jak cos bylo, a teraz nie ma to juz jest powod do paniki i narzekan

co do uzytecznosci to sie zgadzam, nie mniej podrozujac, czy to pociagiem, czy samochodem, mniej wiecej bylo wiadomo gdzie sie znajdujemy lub do czego sie zblizamy

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#510586  autor: arek.85
 22 paź 2011, 10:54
w play nadal coś cell info nie działa najlepiej to dziala w plusie pomimo że gdzieniegdzie nie ma wcale tam gdzie jest to zawsze działa np w t-mobile niekiedy nie ma nagle i orange zdaży się ze znika na chwile albo dluższa chwile.

#510590  autor: user_delete19
 22 paź 2011, 11:23
kerim36 pisze:co do uzytecznosci to sie zgadzam, nie mniej podrozujac, czy to pociagiem, czy samochodem, mniej wiecej bylo wiadomo gdzie sie znajdujemy lub do czego sie zblizamy
No właśnie tego nie rozumiem -- często gęsto nazwy są z pupy... jadąc autem widać znaki - dużo bardziej użyteczne niż gapienie się w telefon, w przypadku pociagu są stacje...

#510594  autor: arek.85
 22 paź 2011, 12:04
dla mnie to że piszę jest ciekawą rzeczą :) np iphone itp odpadają dla mnie bo nie mają tej opcji na wyświetlaczu :)

#510652  autor: Gadulski
 22 paź 2011, 18:20
kwistas pisze:Jak znikło CI to jakość połączeń na 2G się poprawiła i to znacząco, jednak już wolę lepszą jakość połączeń niż to CI, które tak naprawdę już jest tylko zabawką, no może większą funkcję ma tylko w Tmobile.
U mnie każda sieć emitująca Cell Info działa stabilnie... Swoją drogą ciekawe czy funkcjonowanie Cell Info ma zwiazek z jakością połączeń w GSM?
wojciech pisze:Właśnie - może mi ktoś wyjaśnić to całe pałowanie się z CI? Nigdy to jakoś szalenie użyteczne nie było, a ludzie wieszają na opach psy że nie ma, że literówki, etc...
Jeśli chodzi o mnie to wielokrotnie sie przydało... Choćby w pociągu, czy też w praskim metrze. W ogóle samo rozwiązanie Cell Broadcastingu, czyli komunikatów wysyłanych bezpłatnie na aparat abonenta w zasięgu danej komórki jest bardzo ciekawe. W Polsce jednak mało rozwinięte... Jedynie T-Mobile, które Cell Info ma dokładne, wykorzystuje również inne kanały CB prócz 50. Istotą jest koszt dla abonenta = 0 PLN.
To, że Cell Broadcast w GSM w Polsce sie nie rozrósł idealnie tłumczy Plus, który stwierdza, iz Cell Info nie jest usługą cennikową, pozaregulaminową i nie ma konieczności wprowadzania np. komunikatów lokalizacyjnych...

Obrazek

#510661  autor: zajadacz
 22 paź 2011, 19:06
Gadulski pisze:
kwistas pisze:Jak znikło CI to jakość połączeń na 2G się poprawiła i to znacząco, jednak już wolę lepszą jakość połączeń niż to CI, które tak naprawdę już jest tylko zabawką, no może większą funkcję ma tylko w Tmobile.
U mnie każda sieć emitująca Cell Info działa stabilnie... Swoją drogą ciekawe czy funkcjonowanie Cell Info ma zwiazek z jakością połączeń w GSM?
W złą stronę kombinujecie. Nie ma żadnego związku między cell info a jakością rozmów. Jednak podmiany części infrastruktury mogą skutkować brakiem cell info jak to bywa np. u Ery. Play pewnie też coś miesza i musieli wyłączyć tą usługę.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#510665  autor: Gadulski
 22 paź 2011, 19:22
zajadacz, w takim wypadku ciekawe co Play "miesza" :) ?

Obrazek

#511462  autor: wiertolot
 26 paź 2011, 15:22
Dziady coś kombinują z tym CELL INFO,było i nie ma......
W sieci Plus działa ok i pisze mi ok wyraźnie Siemiatycze i wiem,gdzie przebywam i do jakiego nadajnika jestem zalogowany telefonem z kartą PLAY,czyli w danym przypadku do roamingowego Plus.
We wrześniu na nadajnikach macierzystych Play te CELL INFO też działało i pisało mi wyraźnie SIEMIATYCZE(w odróżnieniu do sieci Plus dużymi literami),wiedziałem też gdzie przebywam i że mój telefon jest w tym przypadku zalogowany do macierzystego nadajnika sieci PLAY,
a teraz lipa nie działa i nie wiem na jakim nadajniku mój telefon pracuje,zwłaszcza, ze jednej sieci mam pełny zasięg,a drugiej minimalny!!!!!!
Więc zmienili na gorsze i jest to duży problem,niech wyłaczą najlepiej wszystko i się zlikwidują jak tak kombinują!!!!!
Bo kto daje i zabiera ten się w piekle poniewiera!!A tak jest w tym przypadku.

To jedna kwestia,a teraz jeszcze druga,czemu NADAL OD ICH ISTNIENIA na moim telefoniku Nokia N8,C7,E7 innych po wybraniu trybu pracy GSM ,wybór ręczny wyskakują mi wtedy sieci Era,Orange PL,Plus,Play,wybieram ręczny Plus,telefon myśli z 10 minut i wyskakuje mi na wyswietlaczu BRAK DOSTĘPU!!!!,wybieram drugi raz ręczny PLUS,telefon myśli z 5 minut i wyskakuje w końcu na wyświetlaczu :WYBRANO RĘCZNY PLUS!!!!I dopiero zalogowało po 15 minutach telefon do ręcznego PLUS.Samochodem jadąc trzeba czekać z 50 km.zanim łapnie!!!!
Natomiast po wybraniu ręcznego PLAY,po bodajże 3 sekundach wyskakuje na wyswietlaczu:WYBRANO SIEĆ MACIERZYSTĄ!!!i jest ok jak oczywiście jesteśmy w zasięgu macierzystym.
Może ktoś mi wytłumaczyć te problemy i nie mogą w końcu NAPRAIĆ JAK BYŁO tego CELL INFO oraz czemu do PLUS tak długo loguje telefon i nie wyskakuje mi na wyświetlaczy po 3 sekundach:WYBRANO SIEĆ PLUS,tylko trzeba tyle czekać,wybierać dwa razy i wyskakuje BRAK DOSTĘPU!!!!!
Dzwonie do nich na infolinie wiele razy i cały czas olewają tą kwestie i mnie spławiają.
Poza tym czy PLAY robi jakieś nowe lokalizacje ,bo u mnie od ich powstania ,czyli w powiecie Siemiatycze,woj.podlaskie jak zrobili jeden nadajnik na początku tak więcej nie ma i nic nie chcą robić i też tylko spławiają!!!!!!
ICH TAJEMNICA BIZNESOWA,ZE NIC NIE ROBIĄ I TYLKO SPŁAWIAJĄ.
A jest tu sporo terenów,gdzie nie ma pokrycia PLUS i jak wtedy dzwonić,macierzystych nadajników brak,roamingowych Plus też w wielu lokalizacjach i nie loguje telefonu jak nawet są lub po iluś minutach,bo brak dostępu do PLUS i co wtedy.........?
I ktoś z nim podpisał umowa teraz na dwa lata i co..?
Te kwestie są podstawowe i jak ktoś z tego Play tego natychmiast nie porawi to nie widzę ich juz na rynku telefoni komórkowej i nie mam zamiaru z nich korzystać.
Nie wspominając już o zmiejszeniu prędkosci netu,po wprowadzeniu UMTS-900 i braku zalogowania telefonu do UMTS 2100.
Brak słów.
Ostatnio zmieniony 26 paź 2011, 15:48 przez wiertolot, łącznie zmieniany 1 raz.

#511466  autor: MK_
 26 paź 2011, 15:48
kerim36 pisze:co do uzytecznosci to sie zgadzam, nie mniej podrozujac, czy to pociagiem, czy samochodem, mniej wiecej bylo wiadomo gdzie sie znajdujemy lub do czego sie zblizamy
100-kroć wolę odpalić Google Maps które mnie tam z dokładnością do 300-3000 metrów zlokalizuje. No ale trzeba mieć pakiet i względnie nowy telefon. No i 2G odkąd przeszedłem w sierpniu do Playa widziało mnie może ze 2 razy, jak wyjeżdżałem poza GOP, a w 3G cell info nie ma.

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc

#511467  autor: user_delete19
 26 paź 2011, 16:01
MK_ pisze:100-kroć wolę odpalić Google Maps które mnie tam z dokładnością do 300-3000 metrów zlokalizuje.
Yup, przy czym korzysta też z informacji o nadajnikach...
Inna sprawa -- co komuś powie CI z jakiejś pipidówy (najczęściej 'na trasie')? Ano nic... z google maps przynajmniej można się zorientować bo od razu jest mapka... :roll:

#511583  autor: wiertolot
 26 paź 2011, 22:33
Usługa CELL INFO w sieci PLAY wyłączona.
Być może z oszczędności PLAY,być może z innnych kwesti............
Ostatnio zmieniony 31 paź 2011, 18:37 przez wiertolot, łącznie zmieniany 2 razy.

#512465  autor: pawcio1978
 31 paź 2011, 15:09
Orange tak ma, i ja mam w Play na GSM.

#512507  autor: wiertolot
 31 paź 2011, 18:21
Ja w trybie pracy telefonu GSM w PLAY nie mam CELL INFO........
Kiedy znów powróci?
Może ktos ma jakieś szczegółowe info co się stało i czy bedzie spowrotem te CELL INFO w Play i na jego macierzystych nadajnikach,bo na Play24 i ich infolini nic nie można dowiedzieć,sami nie wiedzą co się dzieje.

#512581  autor: remi89
 01 lis 2011, 07:38
Pisałem do Play co się dzieje z usługą Cell Info. W odpowiedzi dostałem że zarejestrowali oni pewne niedogodności w działaniu usługi i że operator pracuje nad poprawą tej kwestii. Co do szczegółów to Pani mnie gadką że są objęte tajemnicą firmy.

P@weŁ

#512686  autor: wiertolot
 01 lis 2011, 18:19
O mi wielka tajemnica biznesowa tego PLAY,jakby nikt nie wiedział,że te CELL INFO wszędzie nie działa.
Tajemnice mają też,gdzie i kiedy nowe nadajniki stawiają, a nic faktycznie nie robią i nie stawiają.Tak mi i żonie dwa lata umowy odpisywali z Play24 chroniąc tajemnicą biznesową,a nic nie robili i nic nie zmieniło.A jeszcze poszło na gorsze,bo te CELL INFO wyłączyli.
Jak tak te CELL INFO będą robić tyle czasu jak stawiają nowe nadajniki (np.od powstania sieci u mnie w regionie jeden ich nadajnik stoi i nic nowego nie postawili choć obiecywali)
i jak przebiega logowanie do Plus z błędami :BRAK DOSTĘPU! to dajmy se spokój z tym wszystkim i z nimi razem i z ich razem taką robotą.Poszukajmy lepiej i przenieśmy do innej sieci komórkowej.
Pozdrawiam

#512696  autor: KC-KARLOS
 01 lis 2011, 19:06
wiertolot pisze:O mi wielka tajemnica biznesowa tego PLAY,jakby nikt nie wiedział,że te CELL INFO wszędzie nie działa.
Tajemnice mają też,gdzie i kiedy nowe nadajniki stawiają, a nic faktycznie nie robią i nie stawiają.Tak mi i żonie dwa lata umowy odpisywali z Play24 chroniąc tajemnicą biznesową,a nic nie robili i nic nie zmieniło.A jeszcze poszło na gorsze,bo te CELL INFO wyłączyli.
Jak tak te CELL INFO będą robić tyle czasu jak stawiają nowe nadajniki (np.od powstania sieci u mnie w regionie jeden ich nadajnik stoi i nic nowego nie postawili choć obiecywali)
i jak przebiega logowanie do Plus z błędami :BRAK DOSTĘPU! to dajmy se spokój z tym wszystkim i z nimi razem i z ich razem taką robotą.Poszukajmy lepiej i przenieśmy do innej sieci komórkowej.
Pozdrawiam
A nie lepiej wymienić kartę SIM? Wymiana jest DARMOWA (jeśli numer jest zarejestrowany). Być może ona powoduje nieprawidłowość w zalogowaniu się ręcznym do sieci Plus. Ja z tym nie mam żadnych problemów, również będąc w zasięgu macierzystym Play, kartę SIM już miałem wymienianą (ale z powodu Etykietki).

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#512714  autor: wiertolot
 01 lis 2011, 20:09
Wymiana karty nic nie niestety nie pomaga.
Po wymianie u mnie w regionie jest to samo problemy z logowaniem na Plus,brak CELL INFO....
Tylko w Warszawie to logowanie na Plus przebiega prawidłowo,na prowincji poza niestety:BRAK DOSTĘPU! i loguje owszem,ale po bardzo długim czasie kilka-kilkanaście minut i za drugim,trzecim lub czwartym razem,gdy w Warszawie trwa to klika sekund i nie ma z tym żadnych problemów.CELL INFO PLAY nie działa również w Warszawie.
Pozdrawiam

[ Dodano: 2011-11-19, 07:41 ]
W Białymstoku i Warszawie te przełańczanie jak trzeba z trybu UMTS na GSM Plus przebiega prawidłowo i trwa do 10 sekund i od razu nam jak trzeba wskakuje nam sieć Plus.
Natomiast na prowincji np.SIEMIATYCZE,miasto powiatowe woj.podlaskie,
ŁOSICE,miasto powiatowe woj.mazowieckie itp.
oraz inne mniejsze miejscowości np.
Maćkowicze,gmina Mielnik nad Bugiem,powiat Siemiatycze,woj.podlaskie,
Dziadkowice,gmina Dziadkowice,powiat Siemiatycze,woj.podlaskie,
Boćki,gmina Boćki,powiat Bielsk Podlaski,woj.podlaskie,
Sarnaki,gmina Sarnaki,powiat Łosice,woj.mazowieckie-
wszędzie tam sa tylko nadajniki samej sieci Plus
wyskakuje przy próbie zalogowania na wyswietlaczu telefonu BRAK DOSTĘPU!!!!!
loguje dopiero po 15 minutach po wielokrotnym powtórnym wybraniu sieci Plus!!!!!!!
na ustawieniach automatycznych jest to samo trzeba długoooo czekać,
a przy ustawieniach ręcznych napisałem powyżej,
wszystko to na tej samej karcie SIM PLAY i testowane we wszystkich wymienionych powyżej miejscowościach.
Pytam ,więc czemu tak dzieje.........?
Usługa CELL INFO PLAY nadal nie działa w powyzszych lokalizacjach na nadajnikach macierzystych czyli w SIEMIATYCZE,ŁOSICE ,ale też pewnie w całym kraju!!!!!!

#524044  autor: andx
 25 gru 2011, 20:48
Witam, czy włączenie CELL INFO w telefonie powoduje krótszą pracę baterii w telefonie?

#524047  autor: aquick
 25 gru 2011, 20:53
andx pisze:włączenie CELL INFO w telefonie powoduje krótszą pracę baterii w telefonie?
Też chciałem o to kiedyś zapytać, więc dołączam się z pytaniem do kolegi :)

Obrazek

#524050  autor: KC-KARLOS
 25 gru 2011, 20:56
andx pisze:Witam, czy włączenie CELL INFO w telefonie powoduje krótszą pracę baterii w telefonie?
Jeśli nazwa Cell Info pojawia się bezpośrednio na wyświetlaczu telefonu, a nie w formie SMS CB (niezapisującego się w telefonie), to nie powinno powodować zwiększenia zużycia baterii. Jeśli znajdujemy się w miejscu, gdzie mamy kilka stacji bazowych w okolicy, to tylko przez nie fon może zużyć więcej energii (poprzez przeskakiwanie z jednego BTS na drugi - który mocniejszy sygnał).

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
  • Strona 16 z 18
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17