• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #510908  autor: Seba133
 24 paź 2011, 11:35
Miasta, w których plus ma bts-y HSPA+

Aleksandrów Łódzki
Bełchatów
Bełżyce
Biała Podlaska
Białobrzegi
Białystok
Bielsko-Biała
Biłgoraj
Błonie
Bochnia
Brzeg
Brzesko
Busko-Zdrój
Bychawa
Bydgoszcz
Bytom
Chełm
Chodzież
Chorzów
Ciechanów
Cieszyn
Czarna
Czeladź
Czernica
Czerwonak
Częstochowa
Dąbrowa Górnicza
Dębica
Dęblin
Dębowiec
Długołęka
Dobra (Szczecińska)
Dobrzeń Wielki
Dopiewo
Drawsko Pomorskie
Elbląg
Garwolin
Gdańsk
Gdynia
Gliwice
Głuchołazy
Gniezno
Gorlice
Góra Kalwaria
Grodzisk Mazowiecki
Grodzisk Wielkopolski
Grójec
Grudziądz
Gryfice
Jastrzębie-Zdrój
Jelcz-Laskowice
Jędrzejów
Juchnowiec Kościelny
Kalisz
Kalisz Pomorski
Kamień Pomorski
Katowice
Kaźmierz
Kędzierzyn-Koźle
Kielce
Kobierzyce
Kolbudy
Kolbuszowa
Kołobrzeg
Komorniki
Konopnica
Konstancin-Jeziorna
Końskie
Koszalin
Kraków
Krasnystaw
Kraśnik
Krynica-Zdrój
Kurów
Kutno
Kwidzyn
Legionowo
Leszno
Leszno
Lesznowola
Lębork
Lubicz
Lublin
Lubliniec
Luboń
Łęczna
Łomianki
Łomża
Łowicz
Łódź
Łuków
Łysomice
Miejska Górka
Mińsk Mazowiecki
Mosina
Mysłowice
Namysłów
Nasielsk
Nekla
Nowe
Nowy Sącz
Nowy Targ
Nysa
Olsztyn
Opalenica
Opole
Ostrołęka
Ostrowiec Świętokrzyski
Oświęcim
Otwock
Piaseczno
Piaski
Pionki
Police
Połaniec
Poznań
Pruszków
Przemyśl
Psary
Pszczyna
Puławy
Racibórz
Radom
Radzymin
Radzyń Podlaski
Reda
Rogoźno
Rumia
Rybnik
Ryki
Rzeszów
Siedlce
Siemianowice Śląskie
Sieradz
Skoczów
Słupsk
Sochaczew
Sopot
Sosnowiec
Stare Babice
Stargard Szczeciński
Stryków
Swarzędz
Szczecin
Szczyrk
Świdnik
Świnoujście
Tarnowo Podgórne
Tomaszów Lubelski
Toruń
Tychy
Ustka
Ustroń
Wałbrzych
Warka
Warszawa
Wejherowo
Witkowo
Władysławowo
Włocławek
Włodawa
Wodzisław Śląski
Wołomin
Wrocław
Września
Zabrze
Zakopane
Zamość
Zawiercie
Zgierz
Zielona Góra
Żuromin
Żyrardów
Żywiec

Aktualizacja 27.10.2011
Ostatnio zmieniony 27 paź 2011, 13:03 przez Seba133, łącznie zmieniany 1 raz.

#510930  autor: MK_
 24 paź 2011, 14:34
Sosnowiec
Chyba chciałeś napisać las w Sosnowcu. Centrum miasta nie ma, ale jakieś niezamieszkane lasy na obrzeżach miasta mają.

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc

#510940  autor: matchojs85
 24 paź 2011, 15:05
Podobnie jak w Sosnowcu sprawa ma się w Świdniku..
Nie wiem dlaczego zasięg HSPA+ w większości jest wyprowadzony na niezamieszkałe lub lekko zurbanizowane tereny poza miastem..?

Pozdrawiam, matchojs85.

#511024  autor: Seba133
 24 paź 2011, 20:54
MK_ pisze:Chyba chciałeś napisać las w Sosnowcu
nie pisze dokładnych lokalizacji tylko miasta

http://dxwielun.c0.pl/index.php

#511264  autor: makivara
 25 paź 2011, 18:22
matchojs85 pisze:Podobnie jak w Sosnowcu sprawa ma się w Świdniku..
Nie wiem dlaczego zasięg HSPA+ w większości jest wyprowadzony na niezamieszkałe lub lekko zurbanizowane tereny poza miastem..?
Bzdura;) Nie mogą byś stawiane na niezamieszkałym terenie, gdyż stacje HSPA+ Plusa są stawiane na stacjach, które generują największy ruch.
Czysta ekonomia po co wykładać grube pieniądze na inwestycje na stacje, która generuje znikomy ruch i ma duży zapas przepustowości.
Przecież w centrach miast w większości miejsc rządzi internet stacjonarny, światłowody, miedź...

#511270  autor: Seba133
 25 paź 2011, 19:02
makivara pisze: Bzdura;) Nie mogą byś stawiane na niezamieszkałym terenie, gdyż stacje HSPA+ Plusa są stawiane na stacjach, które generują największy ruch.
w sumie tak jest bo nie dośc że jest ich mało w mało których miasteczkach ściąga to by jeszcze w lasach stawiali?

#511308  autor: MK_
 25 paź 2011, 20:42
Bzdura;) Nie mogą byś stawiane na niezamieszkałym terenie, gdyż stacje HSPA+ Plusa są stawiane na stacjach, które generują największy ruch.
Ciekaw jestem kto generuje ten olbrzymi ruch w sosnowieckich lasach które obrosły wokół drogi S1 z Częstochowy do Bielska chyba. Nie przekonuje mnie twój argument ani trochę.

No i jeszcze druga sprawa - żeby taka stacja spełniała swoją rolę to musi być odpowiedni zasilona. Od Orange to oni mogą się uczyć - w Orange Free na kartę po 10-15Mb/s można wyciągnąć (przy zwykłym modemie HSPA+ 21Mbps, a przecież Orange ma Dual Carrier). Ale oni się w radiolinie nie bawią (i chwała im za to). A Plus ma tak nędzne radiolinie u mnie w mieście, że nawet Play ma pod tym względem większą przepustowość (a stacji UMTS też ma jakieś półtora razy więcej).

#511392  autor: Seba133
 26 paź 2011, 10:07
MK_ pisze:Od Orange to oni mogą się uczyć - w Orange Free na kartę po 10-15Mb/s można wyciągnąć
u mnie Orange wyciąga na HSPA+ nawet 18MB/s a przede wszystkim u mnie plus nie ma HSPA+ ma tylko Orange i PLAY , więc dodam tylko że PLUS BTS-ów ma jeszcze mało.

#511400  autor: Drozdzu
 26 paź 2011, 10:56
Witam fak faktem iż net w plusie nie śmiga rewelacyjnie a stacje które są wybudowane długo czekają na pnu, nadmienie jednak że cały czas sie cos buduje i tak w Dąbrowie Górniczej od czerwca stoi bts na ul.Kołłataja 24 czeka na odpalenie :-) niedawno odpalona została stacja w sosnowcu na ul.Andrzeja Struga 3/5/7, około miesiąca temu także odpalili bts w Dąbrowie Górniczej na ul.3 Maja 15 pzdr

#511433  autor: Seba133
 26 paź 2011, 13:49
Drozdu dzięki za info jakby ktoś coś jeszcze wiedział to pisać :D [/scroll]

#511502  autor: osli5
 26 paź 2011, 17:25
a on jest wogóle aktualny?

#511660  autor: Seba133
 27 paź 2011, 13:07
osli5 pisze:a on jest wogóle aktualny?
jak narazie jest aktualny. Ten temat dodałem zaledwie kilka dni temu, a dzisiaj zrobiłem aktualizację, więc co do tego martwić się nie musisz.

#511703  autor: wiertolot
 27 paź 2011, 16:08
SIEMIATYCZE,miasto powiatowe,woj.podlaskie;
z trzech lokalizacji UMTS w których Plus ma zezwolenia na 3G,czyli jedna na ulicy Ciechanowieckiej,druga na ulicy Szpitalnej,trzecia na ulicy Armi Krajowej,
działa i jest uruchomiona tylko jedna na ulicy Ciechanowieckiej w SIEMIATYCZE;
Czemu pytam......?
Co z dwoma pozostałymi...?
Są tylko na papierkach!!
Kiedy będą uruchomione dwie pozostałe na ulicy Szpitalnej i na ulicy Armi Krajowej w Siemiatycze lub przynajmiej jeszcze z jedna?
Bo obecne pokrycie miasta powiatowego SIEMIATYCZE,woj.podlaskie UMTS wynosi 1/4 i nie da na tym jeździć po tym całym mieście!!!!!!
Dodam tylko ,ze Plus uruchomił ostatnio jedną lokalizacje UMTS i działa od niedawna na ulicy Sienkiewicza w mieście powiatowym ŁOSICE,woj.mazowieckie;
A pobliskie SIEMIATYCZE olał i zostawił z jedną lokalizacją i marnym pokryciem!!!!!!!!
BIELSK PODLASKI,woj.podlaskie-z UMTS-2100 Plus;
HAJNÓWKA,woj.podlaskie-z UMTS -2100 Plus;

#511711  autor: user_delete34
 27 paź 2011, 17:13
Seba133 pisze:u mnie Orange wyciąga na HSPA+ nawet 18MB/s
Po pierwsze Mb/s, a nie MB/s. Po drugie: w Wieluniu (że w Skomlinie to nie uwierzę) 18 Mb/s? Z którego nadajnika? O której godzinie? Ile (centy)metrów od anteny?
@wiertolot:
Z Plusem podobno tak jest, że z odpalaniem stacji się nie spieszy. Uspokój się trochę. Nie Ty jeden czekasz, więc hałasu nie musisz robić.

#511723  autor: MK_
 27 paź 2011, 21:12
Nie tyle co się nie spieszy, co ma masę pozwoleń z których stacje nigdy nie powstają.

#511740  autor: wiertolot
 27 paź 2011, 21:34
Przepraszam,
SIEMIATYCZE,miasto powiatowe,woj.podlaskie dziś prawdopodobnie odpalony,bo teraz zobaczyłem UMTS-2100 na ulicy Szpitalnej,
to czyli sumując z ulicą Ciechanowiecką mamy w SIEMIATYCZE odpalone dwie lokalizacje UMTS-2100;
Na papierze i choć Plus ma zezwolenie UKE pozostaje nie odpalona jedna główna lokalizacja na ulicy Armi Krajowej w SIEMIATYCZE i to mnie najbardziej boli,bo bez zasięgu UMTS jest jeszcze spora część w okolicy właśnie ulicy Armi Krajowej.

Ale najbardziej mnie boli brak ogólnie zasięgu Plus nawet podstawowego GSM w miejscowości: ADAMOWO-ZASTAWA,osady w okolicach miasta SIEMIATYCZE,gdzie znajduje duży zakład przemysłowy,osiedle mieszkale z blokami,leży na trasie przelotowej do przejścia granicznego Połowce i do znanej Białowieży,Hajnówki.
Są to tereny grzybodajne,był też w ADAMOWO bodajże w sierpniu z wizytą premier Tusk.
Okoliczne miejscowości ADAMOWO-ZASTAWA też bez zasięgu Plus takie jak przykładowo:spora Mętna,Koterka,Werpol i.t.p
Z sieci Play też tam nie dodzwonisz,bo brak nadajnika Plus.
Zasięg GSM --Plus od strony SIEMIATYCZE urywa akurat przy znaku drogowym ADAMOWO i dalej w całej tej miejscowości i dalszych okolicznych tego zasięgu GSM podstawowego brak.
Są to tereny leśne i pagórkowate i temu musi być lokalizacja GSM,bo z okolicznych nadajników sygnał GSM wogóle nie dochodzi.
Zostawli lokalizacje Adamowo,jak ileś lat temu robili po okolicy,a teraz nie chcą zrobić i łaske robią.......
A po większych polach i odludziach stoją nadajniki Plus.....
Zgłaszane do nich z 10 lat i nic olewają sprawe i tyle.
Może ktoś coś moze w końcu pomóc w tej kwesti,zeby w końcu sprzężyli i ten podstawowy zasięg GSM w ADAMOWO zrobili.
Bo inaczej brak słów......
Dziękuje z góry.Pozdrawiam

#512218  autor: mariusz9a
 30 paź 2011, 10:48
MK_ pisze:No i jeszcze druga sprawa - żeby taka stacja spełniała swoją rolę to musi być odpowiedni zasilona. Od Orange to oni mogą się uczyć - w Orange Free na kartę po 10-15Mb/s można wyciągnąć (przy zwykłym modemie HSPA+ 21Mbps, a przecież Orange ma Dual Carrier). Ale oni się w radiolinie nie bawią (i chwała im za to). A Plus ma tak nędzne radiolinie u mnie w mieście, że nawet Play ma pod tym względem większą przepustowość (a stacji UMTS też ma jakieś półtora razy więcej).
Polkomtel ma sieć światłowodową na śląsku w tym m in w Sosnowcu. Stacje działają "dualnie" - na światłowodach i radioliniach. Stacje z HSPA+ mają podpięte światłowody + radiolinie. Średnia prędkość na HSPA+21 Mb/s to 9 Mb/s (najwyższa prędkość udało mi się osiągnąć na ul Jedności i było to około 18 Mb/s przy ściąganiu plików z ftp.atman.pl - pobieranie 5 plików jednocześnie; przy znikomym zasięgu HSPA+ na ulicy Niweckiej osiąga się ok 6 Mb/s). Co do lokalizacji to też pozostawię to bez komentarza - jest ona bez sensu najprawdopodobniej uwarunkowana możliwością pociągnięcia światełka. Ale zresztą kij z tym HSPA+ - teraz w stronę LTE zmierza się w iPlusie, także wielkiego rozwoju HSPA+ bym się już nie spodziewał.

Co do Orange powiem tylko tyle: przy maksymalnych prędkościach nie osiąga się nawet 50% deklarowanej przez operatora maksymalnej prędkości - hmm... Nawet tego nie skomentuję. Może powiem tylko tyle, HSPA+ 42 Mb/s z Orange osiąga w zasadzie takie same prędkości co HSPA+ Polkomtela które jest o połowę niższe...

#512314  autor: MK_
 30 paź 2011, 21:52
HSPA+ 42 Mb/s z Orange osiąga w zasadzie takie same prędkości co HSPA+ Polkomtela które jest o połowę niższe...
Co nie zmienia faktu że 3 razy łatwiej na to HSPA+ w Orange trafić. Orange niestety niektóre lokalizacje marnotrawi, bo przy słabym zasięgu HSPA+ osiągi drastycznie maleją, nie wiem, czy stacje są niedotiltowane, ale 1km od pewnej stacji w Dąbrowie Górniczej w Play mam 50-60% zasięgu i 4Mb/s a w Orange 6-20% zasięgu i ledwie 1Mb/s w HSPA+. Stacje są w tej samej lokalizacji, na tym samym kominie. Na takie niskie pokryciez jednej stacji to sobie może pozwolić Play, który 3G w miejskiej zabudowie ma co 400-800 metrów, a nie Orange, który stacji UMTS stawia w mieście prawie 2 razy mniej.

#512326  autor: mariusz9a
 30 paź 2011, 22:13
MK_ pisze:Orange niestety niektóre lokalizacje marnotrawi, bo przy słabym zasięgu HSPA+ osiągi drastycznie maleją, nie wiem, czy stacje są niedotiltowane, ale 1km od pewnej stacji w Dąbrowie Górniczej w Play mam 50-60% zasięgu i 4Mb/s a w Orange 6-20% zasięgu i ledwie 1Mb/s w HSPA+.
Ogólnie od zawsze w Orange było tak, że prędkość transmisji bardzo spada wraz ze spadkiem zasięgu. Czemu? Nie mam pojęcia (samo EcIo nie jest najgorsze) - takie coś jest tylko u nich. Ogólnie trochę dziwny mają ten zasięg - mam na osiedlu ich stację ok 200 m od bloku i mimo tak niewielkiej odległości telefon nie łapie mi 3G (oczywiście wewnątrz budynku, przy oknie już jest) :-/