• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#510797  autor: astelitt
 23 paź 2011, 17:18
A jak by wyglądało zestawienie połączenia alarmowego z kartą sim Aero2 i będąc do aero zalogowanym? Aero2 nie obsługuje chyba wogole połączen głosowych nie?

#510801  autor: MK_
 23 paź 2011, 19:17
Próba zalogowania się do Aero2 u mnie konczy sie komunikatem "Tylko alarmowe" a nie "Brak dost. do sieci" wiec moze by i sie dalo...

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc

#510833  autor: Marcin_7
 23 paź 2011, 21:07
Wolf pisze:
Leogict pisze:to w UMTS jest pokrycie satelitarne
Nie spotkałem się z tym. Telefonia satelitarna a telefonia GSM to dwie zupełnie różne sprawy. Ze słuchawki GSM nie zrobisz telefonu satelitarnego ;)
Były takie rysunki w pierwszych książkach o UMTS. Chyba nawet Jerzy Kołakowski coś takiego miał. Zapewne autor coś wyczytał w "zapowiedziach specyfikacji", ale nie wiedział gdzie to będzie używane.
Obecnie stosuje się systemy satelitarne w funkcjonalnosciach "Abis over satelite" i "Iub over satelite". Abis to interfejs pomiedzy BTS a BSC (GSM) a Iub to interfejs pomiedzy NodeB a RNC (UMTS). Dzięki temu na promie na środku Bałtyku można zadzwonić z komórki. Albo w środku Australii :-)
Oczywiście sygnał ze stacji bazowej musi być ;-)

#510866  autor: astelitt
 23 paź 2011, 22:23
Próba zalogowania się do Aero2 u mnie konczy sie komunikatem "Tylko alarmowe" a nie "Brak dost. do sieci" wiec moze by i sie dalo...
Ciekawi mnie jeszcze jak by to wyglądało od strony technicznej :)