• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #509813  autor: robin0-0-7
 18 paź 2011, 20:10
Witam,
jestem nowy na forum. Aktualnie kończy mi się umowa z T-mobile jestem w tej sieci (wcześniej w Erze) od 6 lat. Chcę przenieść się do Play do taryfy Allinclusive MAX 85 ponieważ zaproponowali mi lepsze warunki.
Konsultanci z T-mobile twierdza że w umowie z Play jest zapis który umożliwia im w trakcie trwania umowy zmianę ilości darmowych minut. Podobno podpisuje się umowę na pakiet złotówek a nie minut i Play w każdej chwili może podnieść cenę za minutę a co za tym idzie będzie mniej minut w Abonamencie. Chciałem zapytać czy to prawda ?
I czy macie jeszcze jakieś zastrzeżenia do Play ? Wiem że pewnie pełno takich pytań jest ale zrozumcie jestem tu nowy. Dzięki za odpowiedzi.
 #509817  autor: tomko111
 18 paź 2011, 20:23
robin0-0-7 pisze:Witam,
jestem nowy na forum. Aktualnie kończy mi się umowa z T-mobile jestem w tej sieci (wcześniej w Erze) od 6 lat. Chcę przenieść się do Play do taryfy Allinclusive MAX 85 ponieważ zaproponowali mi lepsze warunki.
Konsultanci z T-mobile twierdza że w umowie z Play jest zapis który umożliwia im w trakcie trwania umowy zmianę ilości darmowych minut. Podobno podpisuje się umowę na pakiet złotówek a nie minut i Play w każdej chwili może podnieść cenę za minutę a co za tym idzie będzie mniej minut w Abonamencie. Chciałem zapytać czy to prawda ?
I czy macie jeszcze jakieś zastrzeżenia do Play ? Wiem że pewnie pełno takich pytań jest ale zrozumcie jestem tu nowy. Dzięki za odpowiedzi.
'

Zero prawdy. Konsultanci celowo wprowadzają abonentów w błąd, aby Ci w ostatecznym razie nie przenieśli numeru...

#509820  autor: robin0-0-7
 18 paź 2011, 20:38
A jak z zasięgiem w PLAY ? bo o tym też różne rzeczy czytam ?

#509822  autor: Realista
 18 paź 2011, 20:41
Zasięg wygląda różnie kup starter i sprawdź jak jest u Ciebie , zawsze możesz logować się do plusa na nadajniki :)

Doradca klienta indywidualnego - ORANGE
Czasami cudotwórca - nawet często :-)
Masz problem to nasz , może pomogę , jak dam radę ;-)

#509828  autor: KC-KARLOS
 18 paź 2011, 20:55
Realista pisze:Zasięg wygląda różnie kup starter i sprawdź jak jest u Ciebie , zawsze możesz logować się do plusa na nadajniki
Dokładnie - ja też polecam starter do testów.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#509832  autor: robin0-0-7
 18 paź 2011, 21:04
Jestem z Krakowa więc mam nadzieje że w mieście będzie zasięg :) . Bardziej martwią mnie inne rzeczy . Dziwi mnie np że na forum najwięcej wątków reklamacyjnych dotyczy właśnie PLAY.

Tak z innej beczki negocjuje jeszcze z T-mobile i na razie dają taryfę rodzina 80, 550 minut za 75 pln ale nijak sięto ma do All inclusive Max 650 minut, stan darmowy do Play i 1 Gb internetu. Czy orientujecie się czy można coś więcej z T-mobile wycisnąć ? Średnia rachunków z ostatniego roku to 120 pln.

#509838  autor: Ruben
 18 paź 2011, 21:16
robin0-0-7, w tym temacie dowiesz się, co można wycisnąć w T-Mobile przy przedłużaniu (pierwsza strona i na ostatniej też toczy się dyskusja o podobnej taryfie) http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=45977
Co do Play, to w Krakowie zasięg pewnie będziesz mieć. Najlepiej gdybyś korzystał z 3G Play ponieważ 2G Play jest w wielu lokalizacjach słabej jakości. Dodatkowo możesz przełączyć się na zasięg Plusa. Jednak najlepszym sposobem będzie sprawdzenie samemu przed podpisaniem umowy. Play niestety prowadzi w statystykach w kwestii zgłoszeń reklamacyjnych i głupich odpowiedzi :) Przed podpisaniem wysokiego abonamentu koniecznie powinieneś przetestować zasięg i tzw. jakość. Tutaj nikt na 100% nie udzieli Ci odpowiedzi, że jest dobrze, czy też źle. To trzeba sprawdzić.

#509881  autor: kerim36
 19 paź 2011, 07:57
robin0-0-7 pisze:Chciałem zapytać czy to prawda ?
nie prawda - ruchy konkurencji, zeby zatrzymac abonenta robia sie coraz bardziej zalosne

co do zastrzezen - taniosc ich uslug jest odzwierciedlana w czasie uzytkowania, ale cos za cos

ogolnie uwazam, ze play jest ok dopoki nie trzeba zlozyc reklamacji

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#509897  autor: Claudec
 19 paź 2011, 10:42
Najwięcej zgłoszeń reklamacyjnych ma Play to fakt ale też żaden inny operator nie ma na forum swojego pracownika który pomaga użytkownikom.
U mnie 3G ma slaby zasieg ale dziala dobrze, z 2G nie da sie korzystac. Moze jak by postawili przekaznik w centrum miasta to by bylo lepiej.
Kraków to duze miasto z duza iloscia przekaznikow wiec powinno byc lepiej.
Starter Play nie jest drogi, potestuj sobie jakos rozmowy i zasieg, ewentualnie jesli ktos z kolegow ma tego operatora to ich zapytaj.

#509907  autor: MK_
 19 paź 2011, 12:00
Jakość Play jest świetna tylko jeżeli:

- mieszkasz w zasięgu dobrej sieci UMTS
- ustawisz telefon w tryb tylko UMTS

Wszelkie tryby łączone GSM+UMTS albo co gorsza sam telefon z GSM działają bardzo kulawo z powodu beznadziejnej konfiguracji sieci i małej pojemności GSMu.

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc

#509938  autor: evolucja
 19 paź 2011, 15:00
MK_ pisze:szelkie tryby łączone GSM+UMTS albo co gorsza sam telefon z GSM działają bardzo kulawo z powodu beznadziejnej konfiguracji sieci i małej pojemności GSMu.
cholera a ja właśnie mam telefon only GSM i bardzo poważnie zastanawiam się nad przejściem z Orange..

#509942  autor: muchakk
 19 paź 2011, 15:07
Jak masz telefon bez 3G lub nie masz zasięgu 3G w twojej okolicy to lepiej zrezygnuj z przenosin bo później będziesz sobie pluł w brodę. W ogóle w tej sieci wszystko tragicznie działa.

#509955  autor: kamil4862
 19 paź 2011, 15:41
Nie rozumiem jakie macie problemy z GSM... Znajomy od roku mieszka w Krakowie telefon ma ustawiony na GSM i nigdy nie skarżył się, że coś jest nie tak. Nie raz odbywałem z nim długie rozmowy gdy przemieszczał się tramwajem czy autobusem i problemu nigdy nie było. Siostra natomiast również mieszka w krk telefon ustawiony na UMTS+GSM i nic mi się nie skarżyła. Sam mam ustawiony telefon na UMTS+GSM i nic złego mi się nie dzieje.

Obrazek

#509956  autor: evolucja
 19 paź 2011, 15:45
No kraków no.. Opinie o sieci z takich pierdzielnych miast powinny być oznaczone jako niemiarodajne :)

#509958  autor: MK_
 19 paź 2011, 15:49
kamil4862 pisze:Nie rozumiem jakie macie problemy z GSM... Znajomy od roku mieszka w Krakowie telefon ma ustawiony na GSM i nigdy nie skarżył się, że coś jest nie tak. Nie raz odbywałem z nim długie rozmowy gdy przemieszczał się tramwajem czy autobusem i problemu nigdy nie było. Siostra natomiast również mieszka w krk telefon ustawiony na UMTS+GSM i nic mi się nie skarżyła. Sam mam ustawiony telefon na UMTS+GSM i nic złego mi się nie dzieje.
Może w Krakowie sieci nie budowały i parametryzowały niedorozwoje, czego o Śląsku powiedzieć nie można. Telefon non stop skacze GSM-UMTS-GSM-UMTS-GSM-UMTS-GSM-UMTS bez żadnego logicznego powodu.

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc

#509959  autor: kamil4862
 19 paź 2011, 15:52
No po prostu nie rozumiem czemu Wy macie problem a ja nie? Telefon kiedy chce przełącza sie z UMTS na GSM czy odwrotnie tak, że nawet tego nie odczuwam. Między nadajnikami Play i Plusa też. W Play główny numer mam od 2009r. i miałem 2 przypadki, że nie mogłem się dodzwonić... Ale mając wcześniej w Orange przypadków były znacznie więcej. Wśród znajomych ale tych co faktycznie mają telefon w Play nie słyszałem żeby mieli problemy z zasięgiem. Oczywiście od tych co boją się przenieść słyszę właśnie takie mity, że a tu zasięgo nie ma, a to tu, a to tamto... Co do BOK to się zgodzę, ale co do reszty nie.

[ Dodano: 2011-10-19, 15:54 ]
MK_ pisze:
kamil4862 pisze:Nie rozumiem jakie macie problemy z GSM... Znajomy od roku mieszka w Krakowie telefon ma ustawiony na GSM i nigdy nie skarżył się, że coś jest nie tak. Nie raz odbywałem z nim długie rozmowy gdy przemieszczał się tramwajem czy autobusem i problemu nigdy nie było. Siostra natomiast również mieszka w krk telefon ustawiony na UMTS+GSM i nic mi się nie skarżyła. Sam mam ustawiony telefon na UMTS+GSM i nic złego mi się nie dzieje.
Może w Krakowie sieci nie budowały i parametryzowały niedorozwoje, czego o Śląsku powiedzieć nie można. Telefon non stop skacze GSM-UMTS-GSM-UMTS-GSM-UMTS-GSM-UMTS bez żadnego logicznego powodu.
Mieszkając w Zamościu, będąc w Krakowie, Warszawie, Lublinie takich problemów nie zauważyłem. Normalnie dzwoniłem, normalnie wysyłałem smsy i normalnie mogłem surfować po internecie.

Śmiało można przenosić numer do Play. Jednak polecam przed przenosinami zakup startera w celach testów i obalenia mitów.

Obrazek

#509961  autor: evolucja
 19 paź 2011, 15:55
Też nie mam z Play problemów, ale telefon jest 3G. Obawiam się trochę tego GSM only.

#509963  autor: kamil4862
 19 paź 2011, 16:05
W ustawieniach telefonu ustaw na parę dni tylko GSM, przetestujesz i zobaczysz ;)

Obrazek

#509969  autor: Ruben
 19 paź 2011, 16:47
kamil4862, autor pytał o nasze opinie i doświadczenia więc każdy opisuje swoje doświadczenia. To, że w jednym mieście działa bez problemów wcale nie oznacza, że tak będzie działać w całym kraju. Nie tak dawno na forum ktoś z Zamościa właśnie pisał, że nie może praktycznie w Play dzwonić. Ja w dwóch wymienionych przez Ciebie miastach miałem problemy na zasięgu macierzystym Play dlatego korzystam wyłącznie z sieci Plusa. 2G Play w dużych miastach jest przeciążone a kanałów maja mało a dodatkowo to rwanie połączeń i duże szumy a także przerwane połączenia- takie mam doświadczenia. Nawet dzisiaj przełączyłem na 2G Play i w pewnym momencie rozmówca przestał mnie słyszeć a ja jego słyszałem. Wiem natomiast, że w innej części miasta nie ma takich problemów.
Potwierdzam także spostrzeżenia MK_, telefon leży w jednym miejscu a stale przełącza się miedzy UMTS a GSM. Tak nie powinno być ponieważ zasięg na obu zakresach mam maksymalny.
Dlatego uważam, że autor tematu powinien sam przetestować i wtedy podjąć decyzję.
Ostatnio zmieniony 19 paź 2011, 21:28 przez Ruben, łącznie zmieniany 2 razy.