• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?

#509551  autor: best
 17 paź 2011, 17:29
ichris pisze:"Porażasz" swoją błyskotliwością... :roll: tak jakby Gio nie można było niżej wytargować. No ale dalej będziesz polecał słabszego P500 w tym budżecie.
- :smt005
Gio i Ace mają ten sam procesor, co np. X8, GT540, ale Samsung podkręcił go do 800 MHz i się cieszysz :roll: Jak ma się roota, to P500 też możesz podkręcić do 800 MHz.
I jak w abo ALL Inclusive jak się wykorzysta pakiet, to nie ma lejka i leci poza abo :P Ale jest darmowy doatęp do fejsa i nk :D
Wracając do tematu: nie opłaca się płacić 120 zł więcej za gorszy tel.

#509558  autor: orson_dzi
 17 paź 2011, 17:41
best pisze:Gio i Ace mają ten sam procesor, co np. X8, GT540, ale Samsung podkręcił go do 800 MHz i się cieszysz :roll: Jak ma się roota, to P500 też możesz podkręcić do 800 MHz.
Dla ścisłości - nie.

P500 można by i do 1.2ghz podkręcić ale nie o to chodzi. P500 ma MSM7227, a Gio MSM7227T.
Pierwszy jest z 2009 roku, drugi z 2010 roku. Czym się różnią? "T" na końcu nazwy oznacza Turbo. Prościej mówiąc jest to ten sam procesor, z nowszej produkcji, fabrycznie podkręcony ale dla ścisłości są to teoretycznie niby inne procesory.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#509571  autor: bob
 17 paź 2011, 19:25
orson_dzi pisze:Prościej mówiąc jest to ten sam procesor, z nowszej produkcji, fabrycznie podkręcony ale dla ścisłości są to teoretycznie niby inne procesory.
czepiasz się szczegółów Orsonie ;)
Prawda jest taka, ze jest to chwyt marketingowy by samsung, który wolał obciąć ram o polowe, ale za to dac 'najmocniejszy w klasie lowendów' procesor z pudła. Czym przyciąga tłumki ludzi, którzy nie mają pojęcia o telefonach zbytniego, bo w koncu 'ten fon ma lepszy procesor niz mój pierwszy komp!'.
Aczkolwiek w lowendach <512mb ramu to trochę nie wypada. :roll:
Skonczylem OT jakby, czekamy na wypowiedz autora.

Było: w595; Wave 533; i5800; ZTE Blade; Moto e8; SE Xperia X8; e1170; 5230 Navi; x2; Ch@t 335; Galaxy Mini; Sagem Puma; s8530 Wave II; e72; i8510; Nokia500; SGS; m8800; HTC 7 Mozart, RBM One, Nokia c5-00, N900, i550; RBM One;
Jest: HTC Desire

#509576  autor: ichris
 17 paź 2011, 19:46
best pisze:Jak ma się roota, to P500 też możesz podkręcić do 800 MHz.
Póki co nie ma obowiązku rootowania telefonów i ryzykowania utraty gwarancji z nim związanego. Ba, nie ma obowiązku modyfikowania telefonu w ogóle.
best pisze: Wracając do tematu: nie opłaca się płacić 120 zł więcej za gorszy tel.
Jaki gorszy? Ram nie ma tu wiele do rzeczy. W codziennym użytkowaniu wychodzi praktycznie na to samo.

To kwestia indywidualna ile ktoś jest skłonny dopłacić do Gio, który posiada:
- szybsze działanie telefonu po wyjęciu z pudełka,
- lepszą obudowę,
- lepsze materiały
- lepiej dopracowane oficjalne softy (zarówno 2.2 jak i 2.3)
- brak kurzu pod ekranem (niby LG coś poprawiło ale dalej są takie przypadki)
- moim zdaniem ładniejszy design, ale o gustach się nie dyskutuje

Moim zdaniem warto dopłacić jakieś 50 zł do Gio. Ja kupiłem Gio za 480 zł, widziałem też kilka aukcji po 450zł, wtedy LG był w podobnej cenie, jakieś 30 zł tańszy. Teraz faktycznie różnica jest większa.

#509610  autor: koziar123
 17 paź 2011, 22:10
Hmmm wiec jesli w tym abonamencie nie ma lejka to moze znacie jakies dobre oferty na abonament do 50zl? Jesli bede brał w Play zdecyduje sie na p500 ponieważ po wstępnym ogarnięciu telefonu bede chcial go podkrecic w miarę możliwości aby bezpiecznie chodził:) jednak szkoda dopłaca 120zl do telefonu który prawie niczym sie nie różni a nawet ma wiecej zalet:)

#509622  autor: bob
 17 paź 2011, 22:53
ichris pisze:Póki co nie ma obowiązku rootowania telefonów i ryzykowania utraty gwarancji z nim związanego. Ba, nie ma obowiązku modyfikowania telefonu w ogóle.
co nie zmienia faktu, iz taka mozliwosc jest - a ze Ty z niej nie korzystasz, to juz nie nasza sprawa ;)
ichris pisze: Ram nie ma tu wiele do rzeczy
powodzenia w graniu w bardziej wymagające gry albo wczytywaniu duzych stron netowych. p500 będzie szybszy niz gio w takim wypadku - a przeciez androida się po to ma, zeby korzystac, czyz nie?
No, przynajmniej ja czesto z neta korzystam.
ichris pisze:- szybsze działanie telefonu po wyjęciu z pudełka,
jasne, a do tego smazy frytki? Roznica w działaniu jest niewidoczna na mój gust, a to ze jeden sie odpali 4 sec dluzej od innego nie robi roznicy.
ichris pisze:- lepszą obudowę,
- lepsze materiały
pierdoły pan powiadasz, bo p500 ma równie dobrą obudowę, gumowany plastik daje radę. A to co tam piszesz to Twoje subiektywne wrażenia, prawdopodobnie podjarane tym, że gio masz. A ja jestem neutralny, bo ani ten ani drugi fon mnie nie interesują na tyle aby nabyć je na wlasnosc - aczkolwiek mialem kontakt z oby dwoma modelami.
lepiej dopracowane oficjalne softy (zarówno 2.2 jak i 2.3)
ta, pewnie biorac pod uwage gio z ery i p500 z orange? :roll:
Soft jak soft, android to android i tutaj nie ma nic do rzeczy czy go ma samsung, lg czy htc. Poza brandem opa, bo zauwazyles pewnie ze orange potrafi zamulic fona nawet pozornie niegroznymi appsami.
Aha, nie porownuj do działania fonów na wystawach w salonach, bo one sa zamulone tysiacem appsów albo i zadan w multitaskingu z reguly.
- brak kurzu pod ekranem (niby LG coś poprawiło ale dalej są takie przypadki)
nic mi o nich nie wiadomo.
ichris pisze:- moim zdaniem
o to to, to wyrazenie w Twoim wykonaniu powinno sie znalesc na poczatku Twojego zawiłego, acz wg mnie nieco podkolorowanego posta.
ichris pisze:Moim zdaniem warto dopłacić jakieś 50 zł do Gio.
moim zdaniem lepiej za 5 dych postawic znajomym browary i miec równie dobrego p500.
koziar123 pisze:Jesli bede brał w Play zdecyduje sie na p500 ponieważ po wstępnym ogarnięciu telefonu bede chcial go podkrecic w miarę możliwości aby bezpiecznie chodził:)
go 800-900mhz chodza stabilnie i bezproblemowo z tego co wiem.
A jak chcesz sie bawic w customy to p500 ma wieksze wsparcie chociazby, no i ram wspomniany jednak wtedy bedzie mial wykorzystanie - modujac na pewno z p500 wyciagniesz wiecej niz z gio.

Było: w595; Wave 533; i5800; ZTE Blade; Moto e8; SE Xperia X8; e1170; 5230 Navi; x2; Ch@t 335; Galaxy Mini; Sagem Puma; s8530 Wave II; e72; i8510; Nokia500; SGS; m8800; HTC 7 Mozart, RBM One, Nokia c5-00, N900, i550; RBM One;

#509644  autor: ichris
 18 paź 2011, 00:56
bob pisze:co nie zmienia faktu, iz taka mozliwosc jest - a ze Ty z niej nie korzystasz, to juz nie nasza sprawa ;)
Może korzystam a może nie, lecz nie w tym rzecz i nie o tym pisałem... rzecz w tym, że po raz n-ty nie masz racji.
bob pisze: powodzenia w graniu w bardziej wymagające gry albo wczytywaniu duzych stron netowych.
Dziękuję, Gio wczytuje szybciej.
bob pisze: do tego smazy frytki?
Do tego to już musisz polecić swojego ulubionego high-enda czyli Neo ;)
bob pisze:gumowany plastik daje radę.
Rysuje się w tempie: dwutygodniowy P500 = roczna Spica.
bob pisze: Soft jak soft, android to android
A zabugowany P500 to zabugowany P500. Ale za to wciąż z gwarancją.
bob pisze: nic mi o (...) nie wiadomo.
U Ciebie akurat to standard.

#509647  autor: bob
 18 paź 2011, 07:16
ichris pisze:Do tego to już musisz polecić swojego ulubionego high-enda czyli Neo
akurat neo nie jest moim ulubionym highendem, bo jesli juz to bylaby defy albo DHD ;)
Skonczylem OT w tym temacie, wszystko co było do napisania napisane zostało, albo przeze mnie albo przez kolegów. A teraz kwestia czy ktoś uwierzy komuś mającemu 2,7k postów, czy komus, kto ma ich <100 i zachwala własny telefon 8)
PS - jak Ci p500 wolno chodzi to zmien launcher, bo ten od lg jest srednio udany, to przyznaje. Wrzuc LPP albo ADW-L i wtedy komentuj - przeciez nie ma obowiazku trzymania stockowego launchera? :mrgreen:
Oj, zapomnialem, ze zaraz napiszesz ze masz fona z pudełka, i co z tego ze android z 300k appsów ale nie zmusi cie nikt do podawania danych do marketu i instalowania appsów :roll:
Tyle w temacie.
Sorry za OT

#509650  autor: cysio528
 18 paź 2011, 07:22
Jedna kwestia: jak ktos chce miec telefon dobry out of the box i nie chce bawic sie w modyfikacje(tak jak ja ;) ), to nie bierze androida tylko bade, iphone'a lub symbiana

Tu byla lista okolo 50 telefonow, niestety nie miesci sie w podpisie:<

Jest: Defy, n95 8gb, e71

#509655  autor: Maniiiek
 18 paź 2011, 07:45
ichris, ja rozumiem, że masz jedyny słuszny telefon i w ogóle ale to jest forum gdzie ludzie oczekują w miarę obiektywnej opinii a nie fanatyzmu. Osobiście nie lubię androida, wkurza mnie ale nikomu tu nie wmawiam, że Symbian lub bada są lepsze do internetu. Do tego inni piszą Ci rzeczowe argumenty a ty tylko z uporem maniaka powtarzasz: "gorszy, słabszy, gio szybszy (mimo słabszych bebechów)., albo (moje ulubione) RAM się nie liczy!" Czy Ty na prawdę oczekujesz, że ktoś będzie Cię traktował poważnie? Albo zmień podejście albo przestań się udzielać bo nie pomagasz. Co do tematu to jak inni polecam P500. Momo, że powinienem polecić Wave bo w końcu ja go mam więc jest najlepszy :P

oscypek: I tym sposobem się kończy OT, czekamy na autora. Następne posty nie na temat będą odpowiednio "nagradzane".
Ostatnio zmieniony 18 paź 2011, 08:39 przez Maniiiek, łącznie zmieniany 1 raz.

B-brand - unikaj jeśli nie znasz prawdziwego producenta.

#509681  autor: koziar123
 18 paź 2011, 11:11
Zdecydowałem. Biore p500 z pakietem 1gb.(mam nadzieję, ze starczy przy częstym przegladaniu stron i czasem zeby obejrzeć filmik) a możecie mi podpowiedzieć co musze zrobic na początku gdy odbiore telefon? Wgrac najnowszego androida(ktora wersja jest najnowsza do tego tel?) I dopiero potem podkrecic bezpiecznie procka do tych ok 800-

#509692  autor: Maniiiek
 18 paź 2011, 12:07
koziar123, tak. Nie wiem czy na standardowym sofcie podkręcenie jest w ogóle możliwe.

B-brand - unikaj jeśli nie znasz prawdziwego producenta.

#509719  autor: user_delete46
 18 paź 2011, 14:54
Czytałem ten temat, ponieważ właśnie mam dylemat pomiędzy tymi dwoma telefonami. Nowy, ze sklepu na Allegro, bez simlocka, Gio jest 100zł droższy (~550zł), dlatego raczej wezmę p500 (~450zł), ale nie o tym chcę tutaj napisać.

Ktoś po drodze napisał, że w All Inclusive nie ma lejka po przekroczeniu limitu. Bzdura, jak ktoś nie potrafi czytać to niech się nie wypowiada i nie myli użytkowników telepolis. Jest to taryfa do internetu, a więc zarówno w wersji 250mb, jak i 1gb jest lejek i nie można wygenerować żadnych kosztów poza abonamentem.

Jak już piszę nowy post, to pozwolę się podpiąć i zadać pytanie, żeby nie tworzyć nowego tematu :)

Czy warto rozważyć jakiś inny telefon w cenie ~500zł (+/- 100zł) na androidzie, oprócz p500 i gio, jeżeli telefon ma służyć przede wszystkim do internetu i dzwonienia (żadnych gier, muzyki, ani filmów, bardziej "biznesowe" zastosowanie)?
Priorytetami są płynność chodzenia i dobry dotyk (testowałem U8500 z testujsmartfona i można się zapłakać tak długo myśli po kliknięciu), aby płynnie korzystać z internetu i czytać pdfy, dobra jakość rozmów (koniecznie!), mocna bateria, wifi oraz dobra jakość wykonania.

#509738  autor: orson_dzi
 18 paź 2011, 16:21
klimas7 pisze:mocna bateria
Nokia E72.

A tej cenie jest ZTE Blade, który do internetu jest lepszy od P500 i Gio ze względu na wyświetlacz. A i używanego Desire lub X10 można trafić.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#509745  autor: user_delete46
 18 paź 2011, 16:33
E72 to przede wszystkim ~900zł nowa ze sklepu na Allegro, już był wolał stówkę do nowej defy dołożyć gdybym miał taki budżet, za mały wyświetlacz do internetu i klawiatura za mała do pisania jak dla mnie (piszę tylko w poziomie, mam niestety za duże palce).

ZTE Blade to ciekawa propozycja, chociaż przekracza budżet (najtaniej znalazłem za 650zł nową na Allegro), jednak jak na ekran 3,5 cala to dali strasznie małą baterię.

A teraz załóżmy, porzucam podejście, że chcę kupić nowy telefon, a więc może być używka, mam do dyspozycji max 500zł i chcę dotykowy telefon do internetu (płynność działania, dobry ekran i wifi) oraz rozmów (jakość!) z w miarę dobrą baterią, co warto wziąć? Nie wiem jakie telefony wolno się zużywają i nie chciałbym pluć sobie w brodę, że kupiłem 6 miesięczny telefon, na którym bateria trzyma mi pół dnia, ekran porysowany, przyciski luźne, etc. a zaoszczędziłem marne 100-200zł.

#509824  autor: bob
 18 paź 2011, 20:49
klimas7 pisze:mocna bateria
no to raczej blade odpada, bo bateria to tam 1 dzien max i to od biedy jak sie faktycznie korzysta.
klimas7 pisze:E72 to przede wszystkim ~900zł nowa
750 mozna lyknac bez locka przy farcie, standardowo kolo 850. Ja za moja dalem 550 na aukcji np.
klimas7 pisze:uż był wolał stówkę do nowej defy dołożyć gdybym miał taki budżet
nowa defy to ~800-850 zł bez locka, tylko ciezko taka znalesc.
klimas7 pisze:dotykowy telefon do internetu
klimas7 pisze:z w miarę dobrą baterią
to się ze sobą mocno gryzie.
A za 5 stów nie kupisz uzywanych higendów. Od biedy moge wave2 polecic, bo tylko to w sumie ma i dobra baterie i do neta w miare sie nadaje - nie jak androidy highendowe, ale tanie andki rozkłada w kwestii neta.

#509871  autor: user_delete46
 18 paź 2011, 23:36
Dzięki wielkie za odpowiedzi. A więc biorę się za intensywne przeglądanie Allegro. ;)

Mam jeszcze jedno pytanie, czy jak na aukcji znajdę telefon kupiony w Play, to czy będzie miał jakąś nakładkę na system/dodatki od operatora? Bo chociażby patrząc na p500, ma andka 2.2 i można go update'ować do 2.3 (czy gio też ma oficjalną wersję 2.3, wiecie może?), to czy stracę gwarancję jak sobie sam wgram nowy system?

#509877  autor: bob
 19 paź 2011, 06:41
play dodaje bodajze loogo startowe 2tapety i chyba tyle z tego co pamietam
wszelkie mody teoretycznie powoduja utrate gwarancji aczkolwiek zawsze jest xrecovery przywracajace oryginalny system ,,jakby cos''

#510041  autor: ichris
 19 paź 2011, 19:32
klimas7 pisze: Gio jest 100zł droższy (~550zł), dlatego raczej wezmę p500 (~450zł), ale nie o tym chcę tutaj napisać.
Tyle nie warto dopłacać.
klimas7 pisze:Czy warto rozważyć jakiś inny telefon w cenie ~500zł (+/- 100zł) na androidzie, oprócz p500 i gio
Nie.
Maniiiek pisze:, ja rozumiem, że masz jedyny słuszny telefon i w ogóle ale to jest forum gdzie ludzie oczekują w miarę obiektywnej opinii a nie fanatyzmu.
Poczekaj aż będę miał (za niedługo) Motkę Defy Plus - to będzie dopiero "fanatyzm" :lol: A tak serio to jeszcze nie spotkałem się na żadnym forum z taką agresją w stosunku do polecającego, który ma szereg konkretnych argumentów.
bob pisze: Wrzuc LPP albo ADW-L i wtedy komentuj - przeciez nie ma obowiazku trzymania stockowego launchera? :mrgreen:
Znowu żenujący brak kontrargumentów. Out-of-box to skrót myślowy dla zachowania oryginalnego softu, w domyśle "gwarancji". Co więcej, out-of-box to również stan telefonu po ewentualnej (możliwej acz niekoniecznej) aktualizacji do najnowszego oryginalnego softu, który może wyjść po jakimś czasie albo już jest dostępny (bez znaczenia). Chodzi o o pewność co do zachowania gwarancji i jako user tego forum, który na każdym kroku chwali się 2700 postów powinieneś o tym wiedzieć co się kryje za pewnymi pojęciami. Zmiana launchera nie powoduje utraty gwarancji i dobrze o tym wiesz. Ale nie... Ty nieudolnie omijasz oczywiste kwestie byle mi dokopać. Nawet to Ci nie wychodzi.

#510073  autor: bob
 19 paź 2011, 21:03
ichris pisze:Nie.
blade chociazby mozna utrafic jak sie dobrze przyczai na tablicy czy gumtree.
ichris pisze: który ma szereg konkretnych argumentów.
które zostały obalone z 5 razy? ;) Dopiero jak sie jeszcze 10 innych uzytkowników podpisalo pod moim 'obalaniem' to zrozumiales kwestię - czy ja jestem jakis niewiarygodny? ;)
ichris pisze:Znowu żenujący brak kontrargumentów. Out-of-box to skrót myślowy dla zachowania oryginalnego softu, w domyśle "gwarancji".
To mowisz, ze nie uzywasz android marketu bo Ci sie gwarancja cofnie? :smt005 :smt005
No to w takim razie to ja nie mam tutaj nic do dodania :smt005
ichris pisze:który na każdym kroku chwali się 2700 postów powinieneś o tym wiedzieć co się kryje za pewnymi pojęciami.
nie chwalę się, bo i nie ma czym. Toz to nawet 1% wszystkich postów forum nie jest.
Po prostu nie lubię jak ktos wciska w kazdym mozliwym temacie niezaleznie od preferencji autora 'jedyny sluszny telefon', który nijak się ma do:
a) obecnego rynku, bo inne porównywalne modele są tansze, ew. w tej cenie jest cos lepszego
b) nijak się ma do wymagań danego tematu.

Jakbym Ci chciał dokopać, to bym to zrobił, uwierz, że jam łaskawy jest w chwili obecnej 8)
Po prostu nie uważam dziecinady jak 'dokopywanie' komus na forum za zabawne ;]

A tak gwoli 'out-of-box' - Gio nijak się ma do takiego chociazby wave pierwszego. A tez miedzy nimi jest roznica 100 zł, tak jak gio vs p500. :roll:
Zreszta androidów sie nie uzywa 'tak jak producent przykazał', bo po to macie ponad 200k appsów zeby z nich korzystac, czyz nie? No bo bez jaj, ja kazdego andka mojego po otwarciu pudła meczylem z 3h zanim sobie postawiłem potrzebne rzeczy na nim (no, odliczcie godzine na roota i CM)
Takze tyle w temacie - jak ktos uzywa fona tak jak byl w pudełku - jego sprawa. Nie wnikam, ja tam wole sobie postawic niebrandowany soft, wrzucic programy i nie spinać jajec, że gwarancja mi się 'straci'.
Bo potem taki ktos kto sobie dba i tak dostanie anulowana gware bo sobie wzial raz fona do lazienki i marker wilgoci zmienił kolor 8)