• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

Jak myslicie co z tego wyjdzie??

Horror pod tytulem "Vodafone - pomarancz 2"
2
22%
Jestem pozytywnej mysli
6
67%
Narescie !!!
Brak głosów
0%
Nie mam zdania, inne...
1
11%
 #50867  autor: kamil1221
 02 lut 2006, 23:25
No wlasnie - czy to znaczy ze byc moze jeszcze w tym roku plus zmieni sie na Vodafone??
Jak myslicie czy to bedzie horror pod tytulem "Vodafone - pomarancz 2"??

[ Dodano: Czw 02 Lut, 2006 ]
I jeszcze jedno jezeli kogos obrazilem uzywajac okreslenia pomarancza 2 to przepraszam tych ktorzy lubia ta siec!!!
Dla mnie wejscie orange to totalna klapa - ale nie gadajmy o tym bo zaczniemy sie klucic a to nie bedzie zwiazane z tematem i do niczego nie dojdziemy.
Jeszcze raz PRZEPRASZAM

#50876  autor: WitekT
 03 lut 2006, 00:08
Nawet jeżeli Vodafone kupi wszystkie akcje Polkomtela należące do TDC, to będzie miał raptem 39,2% i stanie się największym z udziałowców. Do 50% to mu jeszcze jednak daleko. To raz.

Dwa - KGHM już zapowiedział, że będzie zainteresowany zakupem tych akcji. Powody są 2 - KGHM ma teraz pieniędzy jak lodu z racji histrycznie najwyższych cen miedzi na światowych rynkach, a włożenie pieniędzy w akcje Polkomtela to dobra inwestycja. Drugi powód to to, że przbliża się widmo utraty premii za sprzedaż większościowych udziałów Polkomtela. Co to znaczy? Popatrzmy na aktualny akcjonariat:

TDC, KGHM, Orlen, Vodafone - po 19,6%
PSE - 17,56%
Węglokoks - 4%

Razem polscy udziałowcy mają 60,76% udziałów.

Vodafone ma na razie 19,6%. Są 2 warianty:

1. Dokupi akcji - będzie miał 39,2% i będzie mu brakowało do 50% tylko 10,8%.
2. Nie dokupi - będzie musiał w przyszłości odkupić 80,4%.

Wariant numer 1 - załóżmy, że wyłamie się Orlen, który potrzebuje bardzo pieniędzy na inwestycje. Vodafone w ten sposób będzie miał ponad 50% i będzie rządził i to Orlen zgarnie premię za sprzedaż pakietu zapewniającego kontrolę nad Polkomtelem.

Wariant numer 2 - premię za pakiet kontrolny dostaną wszyscy zbywający.

Może trochę uprościłem zbyt mocno, a momentami zamieszałem - ale proste to nie jest.
Nie przewiduję szybkiego rebrandingu i dojścia do głosu Vodafone.

#50899  autor: kamil1221
 03 lut 2006, 10:07
Naprawde dzieki za wyczerpujaca wypowiedz!!!
Wlasnie o cos takiego mi chodzilo !!! Chyba dam tobie "pomogł" :D

#50924  autor: WitekT
 03 lut 2006, 11:54
Do usług. :)