taktofon pisze:Kupiłem sobie telefon i sprzedałem. Niestety nie odpowiadał mi jak na smartfona z 1ghz...
bo to 1GHz na starej ARM11 (czyli architektura ARM v6), nienajnowsze juz cortexy A8 (ARM v7) ok. 600MHz montowane m.in. w N900 czy tez motoroli flipout sa tej samej wydajnosci (+ w/w maja jeszcze GPU czego o 500'tce nie mozna powiedziec) nie mowiac juz o A9, ktore przy 1GHz w testach sa 2x bardziej wydajne.
same MHz'ty to jak widac nie wszystko. to tak jak nie mozna porownywac starego core duo 1,8GHz z core i7 tej samej predkosci.
bawilem sie nim przez 3-4h i irytowalo mnie strasznie lagowanie przy przechodzeniu z pulpitu na pulpit (jednak brak GPU daje o sobie znac), aparat to zalosc (5mpix moze miec ale co z tego?), filmy to raptem VGA z 15FPSami o miernej jakosci, dodatkowo brak diody to duzy minus, bo bez niej matryca i tak mocno szumi, a umowmy sie, ze dla producenta taka dioda to koszt prawie zaden.
mocna strona do dokladny dotyk (odziwo!) oraz spasowanie mimo na pierwszy rzut oka niezbyt wysokiej jakosci plastiku. na uwage zasluguje tez dosc wysoka rozdzielczosc, gdy niektorzy potrafia dalej dawac 480x320 na nawet wiekszych ekranach.
raz podczas ladowania jakiejs wiekszej strony telefon zlapal zawieszenie i na nic nie reagowal. podejrzewam jednak, ze bedzie to przypadlosc tego modelu jak wiekszosci symbianow z mala iloscia ramu (ja na poczciwej e71 mialem 2x mniej ramu, a system byl o wiele mniej wymagajacy).
klawiatura ekranowa qwerty stanowczo za mala no i przyczepilbym sie do wygladu - jak dla mnie to zywa kopia LG GT 500 (nawet ekran jest takiej samej wielkosci).
dzwiek na glosniku znosny jak na te klase urzadzen (choc powiem szczerze, ze nie ma to dla mnie wiekszego znaczenia, moze tez dlatego nie zachwycam sie tym tak), na sluchawkach nie testowalem.
z tego co czytalem belle ma byc jeszcze w tym kwartale, znajac nokie bedzie to raczej koniec kwartalu, by wypuscic na rynek jeszcze lumie (luty) oraz jakies inne z preinstalowanym belle. nie wiem jednak czy to dobra wiadomosc dla tego telefonu, bo belle jeszcze bardziej bedzie nastawione na wykorzystywanie GPU...