• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #507073  autor: Rasoir
 06 paź 2011, 16:08
Witam,

mam problem ze słabym zasięgiem w moim domu. Jest kilka miejsc w których zasięg jest pełen, ale są one bardzo niewygodne do prowadzenia rozmów.

Miałem okazję przetestować repeater'a z allegro za 400zł, niestety z mizernym skutkiem (w miejscu gdzie była umieszczona antena, było 5 kresek na telefonie, a wzmocnienie w pomieszczeniu właściwie zerowe w porywach do jednej kreski).

Zastanawiam się nad anteną GSM jak na przykład ta: KLIK

oraz uniwersalnym konektorem indukcyjnym takim jak na przykład ten: KLIK

Chciałbym podłączyć do tej anteny HTC Wildfire S / Nokia 6300.

Jakie macie na ten temat opinie? Da to jakiś wymierny wynik?

#507082  autor: user_delete34
 06 paź 2011, 16:52
Z tego, co czytałem na bez-kabli.pl:
-najlepsza antena do łapania zasięgu GSM 900 w słabych warunkach będzie ATK-20 z dipola
-konektory uniwersalne mają bardzo duże straty, ok 6 dB
-ważny jest kabel: ma być krótki i jak najmniej stratny, np H155 (chyba takie oznaczenie).

#507089  autor: Rasoir
 06 paź 2011, 17:17
Hmmm... no nie słyszałem o żadnym przekaźniku w Kasinie. Chodzi mi o Erę i Plusa. Sygnał z Ery łapie mi z "Turbacz Schronisko", a z Plusa to nie wiem bo jest napisane tylko "Małopolska".

#507094  autor: user_delete34
 06 paź 2011, 17:40
Wg mapa.btsearch.pl są pozwolenia na BTSy Orange, Plusa i T-Mobile (u T nawet UMTS 2100). Ale, oczywiście, pozwolenia sobie mogą być, a zanim będą BTSy, może minąć długi czas.
Turbacz to masz chyba 20 km od domu, aż dziwne, że stamtąd zbiera, a nie z bliższych stacji, np. Mszanie Dolnej, Dobrej, czy Janowicach.
Plus ma takie treściwe oznaczenia, że brak słów. Najbliższe potwierdzone stacje są w okolicach wyżej wymienionych.

#507126  autor: Rasoir
 06 paź 2011, 19:28
Ja mieszkam w takim miejscu że mnie zasłaniają ze wszystkich stron góry :) Pewnie dla tego łapie zasięg z daleka ;)

[ Dodano: 2011-10-08, 19:41 ]
To jak myślicie? Brać się za to? Chodzi mi głównie o antenkę dla HTC bo zasięg masakra ;) Takiego się zresztą spodziewałem... gadałem z paroma osobami i mówiły że u nich to działa (u mnie w Kasinie).

#507613  autor: user_delete34
 08 paź 2011, 20:04
Jedź do tej osoby, która mówiła, że u niej to działa (o ile ma konektor uniwersalny), włóż kartę z sieci takiej, z jakiej dana osoba u siebie próbuje łapać lepszy sygnał zestawem antena+konektor i sprawdź różnicę sygnału bez podłączania konektora i z nim. Porównaj i będziesz wiedział, czy się opłaca.

#507658  autor: Rasoir
 08 paź 2011, 23:17
Bo tak właśnie obserwuję mapę do której podałeś link i wychodzi na to, że mam szansę jedynie na Turbacz, gdyż między moim oknem na strychu, a nim jest ładnie wycięty przez "Matkę Ziemię" tunel. Choć szczerze to nie wiem czy ta góra którą widzę to właśnie Turbacz, ale tak by wychodziło patrząc na mapę. Odległość to ok. 17,5 kilometra.

Inne BTS'y odpadają bo pięknie mnie zasłaniają góry.

Nie bardzo dam rady to sprawdzić bo opinię słyszałem od znajomego, którego znajomy... i dalej już wiemy co :)

Mógłbym pokusić się o zakup anteny wraz z tym konektorem, tylko mam jeszcze pytanie czy musi być to ta ATK-20, bo szczerze mówiąc to przeraża mnie prawie 2 metrowy kolos na wysokości 10-11m przy takich wiatrach i burzach jakie u nas występują. :)

#507690  autor: user_delete34
 09 paź 2011, 09:01
Rasoir pisze:mapę do której podałeś link
Tylko: w bieżącym wykazie pozwoleń mogą być jeszcze nieistniejące BTSy, za to w lokalizacjach z bazy BTSearch może nie być jakiegoś istniejącego, znajdującego się bliżej Ciebie BTSa, z którego obecnie możesz łapać sygnał.
Konektor uniwersalny znacznie osłabia sygnał, więc kupno ATK-20 byłoby zalecane. Za to wiatry to wykluczają. Można wziąć jeszcze np ATK-10, ale ta ma zysk maksymalnie 13,5 dB. Odejmując 10 metrów kabla (H-155, Tri-Lan 240, SATEC RF 5, czy jakiegoś tam dołączonego do tej anteny, a chyba któryś z tych dawają na dipol.pl; więcej nie ma sensu brać, bo tłumienie będzie za duże), połączenie z konektorem, jego kabelek (zakładając, że będzie krótszy niż pół metra) i sam konektor uniwersalny, wyjdzie Ci ok 4 dB lepszy sygnał niż w tym miejscu, gdzie będzie ta antena, jednak bez podłączania jej. Niewiele to, ale na dachu powinien być lepszy sygnał, niż na parterze, więc powinieneś i tak poczuć lekką różnicę. Najlepiej byłoby skrócić jeszcze kabel i zmienić telefon na taki ze złączem antenowym, ale domyślam się, że tego chciałbyś uniknąć.
----------
Radzę Ci jeszcze przejrzeć forum bez-kabli.pl, dział anteny GSM, bo ja mam tylko stamtąd wyczytaną wiedzę. Nic sam jeszcze nie kombinowałem z antenami, więc nie chciałbym dostać opinii, że coś źle doradziłem, jeżeli ja właściwie przepisuje niektóre rzeczy stamtąd, samemu nie mając jednak doświadczenia (choć minimalne jakieś tam pojęcie już tak). ;)

#510192  autor: wasylek
 20 paź 2011, 12:19
Witam, mam problem z T-mobile po wysłaniu smsa siec traci zasięg na około 30 sek a przed wysłaniem zasięg na full, czy można coś zrobić z tym problemem?

#510206  autor: kerim36
 20 paź 2011, 13:18
wasylek,
sprawdz czy na innym telefonie bedzie identycznie - wg mnie to raczej kwestia telefonu

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl