• Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Regulamin forum: 
Jeśli interesują Cię sprawy związane z aplikacjami oraz systemami mobilnymi Apple - zajrzyj do działu iOS i iPadOS.
 #507269  autor: konrad
 07 paź 2011, 12:41
hej,
mam parę pytanek co do iPhone 4 :)
Mam iOS 4.35 i nie wiem jak:
- wyeksportować kontakty na SIM/cokolwiek innego
- jak najlepiej zaimportować (pomijam SIM) ?
- jak wysłać więcej niż 1 zdjęcie w mailu ?
- zmienić dzwonek

proszę o pomoc :)

#507302  autor: wtd
 07 paź 2011, 14:36
konrad pisze: wyeksportować kontakty na SIM/cokolwiek innego
Najlepiej skonfigurować sobie konto google jako exchange i trzymać na nim kontakty synchronizowane w czasie rzeczywistym. INSTRUKCJA
konrad pisze:- jak najlepiej zaimportować (pomijam SIM) ?
Nie wiem skąd chcesz je importować, ale ponownie polecę synchronizację z googlami. Ew. przez itunes można synchronizować kontakty z outlookiem (dotyczy też poprzedniego podpunktu).
konrad pisze: jak wysłać więcej niż 1 zdjęcie w mailu ?
Wydaje mi się że się nie da
konrad pisze:- zmienić dzwonek
Ustawienia>dźwięki>dzwonek, jak chcesz jakieś inne niż te standardowe to musisz je najpierw dodać przez itunes (muszą być we właściwym formacie, dobrym darmowym źródłem jest nakko.com), uprzedzając następne pytanie, nie ma opcji wybrania zwykłego mp3 na dzwonek.

#507314  autor: konrad
 07 paź 2011, 15:23
wtd pisze:trzymać na nim kontakty synchronizowane w czasie rzeczywistym.
możesz trochę bardziej opisać te proces ? czy jeżeli dodam nowy kontakt w iPhonie to będzie update w Google ? czy dodając w Google ?

#507317  autor: wtd
 07 paź 2011, 15:49
konrad pisze: możesz trochę bardziej opisać te proces ?
Jak skonfigurować podałem wyżej linka. A co do samego działania to działa to w obie strony - zmiany w ajfonie są wprowadzane automatycznie na serwerze google, zmiany na googlach są wprowadzane w iphone. Ew. czasami mi się zdarzało że po wprowadzeniu zmian przez stronę na telefonie dane się aktualizowały dopiero chwilę po wejściu w kontakty. Ja używam tego w połączeniu z synchronizacją kalendarza i łącznie zużywa to jakieś minimalne ilości danych miesięcznie.

#507320  autor: konrad
 07 paź 2011, 15:59
chodziło mi o tą drugą cześć wypowiedzi :) dzięki, dobre narzędzie, taki 'IMAP'. z drugiej strony - nie rozumiem dlaczego A tak to skomplikował :(

#507518  autor: xprox3000
 08 paź 2011, 13:49
4.po prostu kopiuj/wklej i wysylasz ile chcesz zdjęć
 #507659  autor: code
 08 paź 2011, 23:26
konrad pisze:hej,
mam parę pytanek co do iPhone 4 :)
Mam iOS 4.35 i nie wiem jak:
- wyeksportować kontakty na SIM/cokolwiek innego
- jak najlepiej zaimportować (pomijam SIM) ?
- jak wysłać więcej niż 1 zdjęcie w mailu ?
- zmienić dzwonek

proszę o pomoc :)
- Jest app do tego, Simport, ale proponuję zsynchronizować kontakty z Google, będzie łatwiej
- synchronizujesz stary telefon z komputerem, potem w iTunes zaznaczasz, by się zsynchronizował z książką adresową
- rolka => po prawej stronie na górze strzałka => zaznaczasz => po lewej udostępnij/email
- iTunes; albo kupujesz dzwonki, albo ściągasz gotowe dzwonki, albo ppdstawiasz dowolne mp3 (musisz wyciąć z tej mp3 30 sek i to będzie dzwonek) - są pluginy do iTunes do tego.

Miłego używania!

#511880  autor: konrad
 28 paź 2011, 16:05
a teraz mam pytanie co do Google i kontaktów
- mam kontakty na iPhonie i chce je przenieść na obecnie dostępną ks. kontaktów Google. Jak mogę to zrobić ?
- dlaczego jak dodaje zdjęcie do kontaktu czy to przez Google czy telefon - zawsze mam takie mały obrazek w prawym górnym rogu a nie na całym ekranie ?

[ Dodano: 2011-10-28, 16:06 ]
code pisze:- rolka => po prawej stronie na górze strzałka => zaznaczasz => po lewej udostępnij/email
cudowna porada dzięki :)

#511959  autor: wtd
 28 paź 2011, 21:25
konrad pisze:- mam kontakty na iPhonie i chce je przenieść na obecnie dostępną ks. kontaktów Google. Jak mogę to zrobić ?
O ile przy dodawaniu konta exchange nie było takiej opcji to pomóc może zrobienie tego trochę na około. iphone do itunes, tam wybieramy synchronizację kontaktów z kontem google, kontakty lądują na google, wtedy uruchamiamy synchronizację exchange na ajfonie i każemy mu usunąć kontakty z iphone, jak dobrze pójdzie to powinna zostać jedna lista kontaktów bez duplikatów, w 2 kopiach (jedna na iphone, jedna na serwerze google). Synchronizowanie kontaktów przez itunes oczywiście potem odznaczyć.
konrad pisze:- dlaczego jak dodaje zdjęcie do kontaktu czy to przez Google czy telefon - zawsze mam takie mały obrazek w prawym górnym rogu a nie na całym ekranie ?
ten typ tak ma

#511973  autor: konrad
 28 paź 2011, 22:01
wtd pisze:ten typ tak ma
zauważyłem, że bez synchronizacji online wszystko jest ok, full ekran.

#517450  autor: oranż
 23 lis 2011, 11:12
Witam, ja przymierzam się do kupienia sobie iPhon'a 4 i przenieść się z telefonu działającego na androidzie i chciałbym się dowiedzieć czy da się tak jak w androidzie wyłączyć sieć komórkową i łączyć się z internetem tylko przez wi-fi? Nie mam żadnego pakietu internetowego, a nie chciałbym, żeby mi zjadało kasę :)

#517491  autor: wtd
 23 lis 2011, 14:13
oranż pisze:Witam, ja przymierzam się do kupienia sobie iPhon'a 4 i przenieść się z telefonu działającego na androidzie i chciałbym się dowiedzieć czy da się tak jak w androidzie wyłączyć sieć komórkową i łączyć się z internetem tylko przez wi-fi? Nie mam żadnego pakietu internetowego, a nie chciałbym, żeby mi zjadało kasę :)
Tak, da się. Przy czym w iphone jest to zagrzebane w ustawieniach i nie ma możliwości wyciągnięcia widżetów na pulpit żeby mieć szybki dostęp.
Ale zarówno iphone jak i android to trochę się marnuje bez neta ;)

#517497  autor: gaskabalbinka
 23 lis 2011, 15:03
iphone bez netu - wielkie brawa

mówią, że zaparkowany w garażu samochód też "nie zjada pieniędzy"

#517498  autor: rain86
 23 lis 2011, 15:09
nie ma możliwości wyciągnięcia widżetów na pulpit żeby mieć szybki dostęp.
do kilku funkcji już się da - np wifi - nie będzie to stricte widget tylko ikonka wifi, ale możliwość już istnieje

Było: Mitsubishi Trium, Alcatel OT 311,511,Sony CMD-J5, Siemens SL45i,Nokia N-Gage, SE T610, SE J200, Motorola E398, Samsung E900, Nokia N73, Samsung F480, Nokia N82, N86, 5800, Omnia HD, SE C901, Wave 8500, 6303, N8, SGS II, Lumia 800, HTC 1S
Jest:ip4s

#517647  autor: code
 24 lis 2011, 08:33
rain86 pisze:
do kilku funkcji już się da - np wifi - nie będzie to stricte widget tylko ikonka wifi, ale możliwość już istnieje
co nie zmienia faktu, że jest to działanie bez sensu, bo telefon został zaprojektowany do korzystania z internetu zawsze i wszędzie.

#517763  autor: waeren
 24 lis 2011, 17:18
rain86 pisze:
rozwiń temat.....da się włączać/wyłączać WiFi bez włażenia w ustawienia?

szukałem i szukałem i znów wróciłem do abo Play.....nic lepszego dla mnie na razie nie wynaleziono:)

#518390  autor: michalek94
 27 lis 2011, 14:50
Są dwie opcje zrobienia tego. Oba te sposoby działają na zasadzie przejścia przez przeglądarkę do ścieżki ustawień np. Wi-Fi -> prefs:root=WIFI

1. Aplikacja Icon Project w AppStore za 0.99$
2. Darmowy, póki co pozwala na użycie jedynie 11 skrótów-do tylu ma przygotowane ikonki. Instrukcja jak to zrobic

#540443  autor: konrad
 12 mar 2012, 12:22
witam,
w jaki sposób usunąć całe archiwum iCloud 'zdjęcia' ?? usuwam je z pozycji telefonu ale one nadal wracają, usuwam nawet po stronie PC i folderu icloud i nic.

iPhone 4
5.0.1

#541236  autor: Animatter
 16 mar 2012, 15:56
konrad pisze:witam,
w jaki sposób usunąć całe archiwum iCloud 'zdjęcia' ?? usuwam je z pozycji telefonu ale one nadal wracają, usuwam nawet po stronie PC i folderu icloud i nic.
5.0.1
Jeśli chodzi o usunięcie zdjęć ze "strumienia zdjęć" to na 5.0.1 z poziomu telefonu nie da się tego zrobić. Musisz się zalogować na kompie na icloud.com, wejść w ustawienia i wyzerować strumień zdjęć. Z poziomu telefonu da się to robić dopiero na sofcie 5.1

Jeśli natomiast chcesz korzystać tylko ze zdjęć i nie przesyłać ich/trzymać w strumieniu to w ustawienia/iCloud/strumień zdjęć możesz sobie to wyłączyć całkowicie.

#554432  autor: konrad
 16 maja 2012, 08:43
a powiedz mi proszę, jak mam "wgrać" zakupione utwory w iTunes do mojego 4S ? Kupiłem muzykę z pozycji aparatu oraz samego iTunes. Ale nie mam zielonego pojęcia jak je wrzucić do 4S ? :)