• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #49367  autor: Shila
 28 sty 2006, 12:05
Zaloze nowy temat zeby nie bylo offtopow :)

Niedlugo bede miec tego DSLa 512 / Dialog i stad mam kilka pytan. Ale zanim pytania, to kilka faktów:

:arrow: Przeczytalam na stronie dialogu, ze oni uzywaja modemow zewnetrznych firmy Cisco http://www.cisco.com/global/PL/products/ , tak wiec 1 pytanie: Czy ktos wie jakies jakosci owa firma ma produkty?
:arrow: Dalej.. Modem niby podlancza sie pod jakis port i tu nastepny fakt ze strony Dialogu:
Kod: Zaznacz cały
Wyjątkiem jest tu usługa pakietowa DIALNET CDI. Korzystanie z niej nie wymaga zakupu dodatkowych urządzeń. Wystarczy posiadać sprawny port szeregowy RS-232 lub USB w swoim komputerze. Kartę ISDN-ową dostarcza Dialog.

W przypadku korzystania z usług dostępu do internetu świadczonych w technologii DSL konieczne jest posiadanie karty sieciowej, w którą Abonent musi zaopatrzyć się we własnym zakresie.
Jak tu pisze, Dialnet CDI wymaga portu, tak wiec DSL nie wymaga? bo nie rozumiem.. Pisze ze do DSL trzeba miec karte sieciowa (do niej sie modem podpina?).. no ja takowej nie mam ale ponoc one sa tanie, wiec jak cos to pojde kupic. I tu moje next pytanie:
Jesli mialabym kupic karte sieciowa, to jaka mam kupic? bo sa jakies 100mb/s i sa 1000mb/s.. tak wiec? Przypominam ze bede miec DSL 512/256.

Jesli ktos bylby tak mily zeby mi wybrac, to tu jest link z kartami http://www.arest.pl/index.php?inc=cennik&katid=72 , oczywiscie ja bym wybrala taka za 20zl :P ale prosze o rozsadek cenowy. Dodam, ze nie chce jakiejs drogiej, bo za okolo mesiac bede miec nowego kompa na athlonie 64, dlatego tez chcialabym w tego rupola wsadzic na miecha tylko ta karte, oby internet miec.

Telepolis.pl

#49373  autor: WitekT
 28 sty 2006, 12:16
Odpowiem krótko. ;)
Cisco to jedna z najlepszych i najstarszych firm zajmujących się sprzętem sieciowym. I to nietylko takim małym, ale i potężnymi i wysokowydajnymi routerami.

Co do karty sieciowej - tak, wystarczy taka za 20 zł. 100 Mb/s. :)

#49375  autor: Shila
 28 sty 2006, 12:21
No to super :) Dziekuje Witek. Myslalam ze bede musiala wybrac taka karte 1000mb/s a nie 100mb/s do DSLa 512.

Jeszcze raz dzieki, teraz juz wszystko wiem, tak wiec jak przyjda monterzy i sie załamią brakiem podstawowych komponentow w moim rzęchu :lol: pojde szybciutko kupic karte :)

Telepolis.pl

#49380  autor: WitekT
 28 sty 2006, 12:37
DSL 512 to prędkość wyrażona w kilobitach na sekunde - a karta sieciowa ma 100, ale MEGABITÓW na sekundę. :)

#49669  autor: Shila
 29 sty 2006, 11:58
Wie ktos moze jaki model modemu daja dla tej uslugi?

Moze ktos ma to?

Prosilabym o szybka odpowiedz, bo od jutra nie bede miec internetu nie wiem na jak dlugo.

Telepolis.pl

#49761  autor: D@rio
 29 sty 2006, 17:06
Shila pisze:Wie ktos moze jaki model modemu daja dla tej uslugi?

Moze ktos ma to?

Prosilabym o szybka odpowiedz, bo od jutra nie bede miec internetu nie wiem na jak dlugo.
Jak na DIALOG to napewno jakis dobry ;) nie martw sie ;) pewnie dostaniesz jakis Cisco albo Linksys'a ;) (bardzo dobre modemy). Dialog to nie TP S.A. gdzie daja dziadowskie Sagem'y i Thomson'y :) ...

#50703  autor: Shila
 02 lut 2006, 13:23
Tak wiec:

1. Modem jest jakis uzywany bo ma pod spodem plamy od kawy..
2. Tylko podlaczylam modem pod karte juz mam same problemy :(
3. Ledwo co weszlam na neta, poniewaz tylko co wlaczylam komputer od razu sam sie wylaczal.. paranoja!!!
4. Nastepne co, to wyskakiwal mi blad RPC, ze za minute sie wylaczy komp. Z tym dalam rade, nie byl to MSblaster, ale shutdown -a i po krzyku.
5. Jak wlaczam kompa to po zalogowaniu, wyskakuje mi okienko tak jakby DOS i pisze takie cos:
windows\system32\cmd.exe [to wlasnie mi sie otwiera i zaraz znika]
6. Ustawilam firewall
7. Caly czas mi wyskakuja jakies okienka pop-up'y i nie moge sobie z tym poradzic, sciagnelam program jakis ale wersja trial i nic nie dziala.
8. Jak wchodze do Menedzera zadan Windows i wchodze w Aplikacje, to czasami pojawia mi sie takie cos:
upps, albo uups nie pamietam
no i oczywiscie to co jest aktualnie uruchomione

i wlasnie nie wiem co to jest to upps! Nie mniej jednak jak wchodze na jakies strony w necie, np. allegro czy forum to automatycznie komp mi sie wylacza. /restartuje

9. Wczesniej pojawialo mi sie okienko cos w stylu: Wystapil problem z aplikacja Generic Host Process for Win32 Services. Tu problemu nie mialam, weszlam w regedit i w Hkey cos tam pousuwalam, poblokowalam porty [choc nie wszystkie sie daly] i juz to nie wyskakuje.

Naajbardziej denerwuja mnie te popupy :( juz mam dosc!!! W ogole teraz bardziej mi muli jak wchodze grac np. na kurnik niz wczesniej jak mialam modem wewnetrzny!! MASAKRA I PARANOJA.

Moze ma ktos link do sprawdzonego adware i do tego zamykania tych okienek??? HELP!

Update:
Po napisaniu tego posta, wlaqczylo mi sie okienko a w nim:
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//IETF//DTD HTML 2.0//EN">
<HTML><HEAD>
<TITLE>302 Found</TITLE>
</HEAD><BODY>
<H1>Found</H1>
The document has moved <A HREF="http://www.zestyfind.com/cgi-bin/search.cgi?keywords=gl2+canon">here</A>.<P>
<HR>
<ADDRESS>Apache/1.3.33 Server at 64.194.221.33 Port 80</ADDRESS>
</BODY></HTML>
UZYWAM OPERY.

10. Nie wiem czemu, ale wlasnie jak gram w cos i jest moj ruch to dzwiek wydobywa sie.. z dysku twardego (?) [tak jak kiedys w grze super mario hehe].

Telepolis.pl

#50707  autor: Shila
 02 lut 2006, 13:51
Połączenie przerwane przez zdalny serwer

Próbujesz odwiedzić adres http://poczta.g6.pl/, który jest w tej chwili niedostępny. Upewnij się, czy adres został wpisany poprawnie, a następnie spróbuj ponownie wczytać stronę.
A to mi wyskakuje jak chce wejsc na jakas strone. Raz mi wchodzi a raz nie.

!?!?!?!?!?!?!?!?

Musze restartowac kompa zeby mi jakas strona wlazla, czasami po restarcie tez nie dziala.

Eh :(

Telepolis.pl

#50708  autor: blom
 02 lut 2006, 13:53
lek na 7 - Ad-Aware SE Personal, Spybot - Search & Destroy, CCleaner za darmo sa a "syfki" usuwaja

#50711  autor: Shila
 02 lut 2006, 14:17
No tak, tyle ze nie moge wejsc na zadna strone, wiec prosze o podanie linkow od razu do sciagniecia programu, ktory usuwa skutecznie wirusy bo mnie za przeproszeniem juz szlag trafia :evil:

Na tlepolis probowalam z 20 minut wejsc! :evil:

Telepolis.pl