• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #506400  autor: Spioszek
 02 paź 2011, 21:27
Czy Orange po zakończonej umowie abonamentowej ściąga za darmo simlocka?
Tel to Samsung Avila

#506425  autor: ukefake
 02 paź 2011, 22:51
W orange zawsze możesz zdjąć simlocka (w ramach możliwości technicznych). Dla abonentów indywidualnych taka przyjemność zawsze kosztuje 77pln.

#506463  autor: elkanguro
 03 paź 2011, 10:05
Za darmo niestety nie ściągają. Pytałem też w T czy przenosząc do nich numer z Orange zdejmą mi simlocka za darmo. Niestety nie są w stanie tego zrobić. Dziwne. Nie chcą klienta?

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#506468  autor: kerim36
 03 paź 2011, 10:27
elkanguro pisze:Dziwne. Nie chcą klienta?
operator swiadczy uslugi telekomunikacyjne, a nie handel telefonami.
simlocka moglby zdjac, ale pod warunkiem, ze bylby to telefon zakupiony od nich i oczywiscie po uiszczeniu oplaty.

jesli kwestia zdjecia simlocka jest dla Ciebie powodem nie skorzystania z oferty konkretnego operatora to gratuluje.

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#506476  autor: Spioszek
 03 paź 2011, 11:39
No to już wszystko wiem.
To inaczej zapytam, czy z Avili można ściągnoć Simlocka kodem?
i ile taka przyjemność kosztuje :)

#506477  autor: kerim36
 03 paź 2011, 11:42
kodem nie wiem

kabelkiem ok 15-30zl

#506648  autor: Mel
 04 paź 2011, 12:13
kerim36 pisze:
elkanguro pisze:Dziwne. Nie chcą klienta?
operator swiadczy uslugi telekomunikacyjne, a nie handel telefonami.
Moj powiatowy Rzecznik Praw Konsumenta twierdzi inaczej.

Kiedys opisywalam pewna sprawe z telefonem i RPK wypowiedzial sie, ze skoro na fakturze sprzedajacym jest telefonia komorkowa, to nie moga sie tlumaczyc, ze sprzedaja usluge, a nie telefony i za te telefony sa odpowiedzialni. Nie odnosilo sie to co prawda do sciagania simlockow, a do odpowiedzialnosci za sprzedanie od poczatku zepsutego telefonu, ale z tego wynika, ze jednak handluja telefonami.

#506649  autor: kerim36
 04 paź 2011, 12:58
Mel pisze:ze skoro na fakturze sprzedajacym jest telefonia komorkowa, to nie moga sie tlumaczyc, ze sprzedaja usluge, a nie telefony i za te telefony sa odpowiedzialni.
ok, ale obecne dywagacje nie sa o odpowiedzialnosci sprzedawcy za sprzedawany towar - tylko o usludze zdjecia simlocka przez operatora, wiec temat zupelnie osobny

#506688  autor: pauli05
 04 paź 2011, 17:33
nie wiem jak w salonie, ale przy przedłużaniu z konsultantem, można wykupić od razu zdjęcie sim locka za 19,90zł

#506695  autor: Spioszek
 04 paź 2011, 18:37
Senk w tym że moja siostra nie chce już przedlużać umowy z Orange, jakby chciała to po licho by miałą ściągać z tel Simlocka :)

#506697  autor: elkanguro
 04 paź 2011, 18:51
kerim36, tak a handlować kartami pamięci, pokrowcami i ładowarki to mogą tak? Ale już zdjęcie sim-locka z innej sieci niż własna to wielki problem jest? Ja tego nie pojmuje i twoje argumenty do mnie nie przemawiają.
kerim36 pisze:jesli kwestia zdjecia simlocka jest dla Ciebie powodem nie skorzystania z oferty konkretnego operatora to gratuluje.
I daruj sobie proszę tego typu komentarze.

Virgin Mobile
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#507424  autor: muddy
 07 paź 2011, 22:51
elkanguro pisze:Ale już zdjęcie sim-locka z innej sieci niż własna to wielki problem jest?
Owszem, jest. Nie w każdym modelu do zdjęcia simlocka wystarczy "kabelek".

MM

#507691  autor: Orfi
 09 paź 2011, 09:04
@ Elkanguro zdjęcie simlocka, z telefonu, który nie był kupiony w sieci T-Mobile jest problemem dla operatora, bo nie posiada on kodu, który jest do tego potrzebny. Jeżeli operator zamawia partię telefonów i są one zabezpieczone simlockiem, to otrzymuje też od producenta kody do zdjęcia blokady. Dlatego właśnie zdjęcie simlocka jest możliwe tylko w Orange, bo tam był kupiony ten telefon z zachowaniem gwarancji producenta ( jeżeli jest on jeszcze na gwarancji) albo w komisie ( dużo taniej) , tyle, że tutaj już nikt żadnych gwarancji poprawności działania nie daje.

Orfi

#507708  autor: gaskabalbinka
 09 paź 2011, 11:09
Litości.. Przyszły operator ma wam zdjąć simlocka ze starego telefonu?! Może jeszcze kawę zaparzyć..

Niektórzy mają zdecydowanie zbyt duże mniemanie o sobie..

#507892  autor: adass
 10 paź 2011, 06:45
Ja wiem że kiedyś było tak gdy brało się tel na abo to po okresie umowy tj. po 24 miesiącach maszerowałeś do operatora u którego podpisywałeś umowe i bez żadnej łaski zdejmowali te zabezpieczenie. Jak dobrze pamiętam to nawet był taki zapis w umowie o tym.

#508641  autor: muddy
 13 paź 2011, 15:44
@addas: tak było w Erze i Plusie. W Orange nigdy. Co więcej, nie tak dawno temu zdjęcie simlocka w Orange kosztowało 500zł. Nawet po skończonej umowie.

MM