• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #504421  autor: ogrody
 20 wrz 2011, 21:56
Witam,

mamy aktywny numer w t-mobile, oraz umowę w plusie, która w końcu się kończy.

Jednak jakiś czas temu przy podpisywaniu umowy w t-mobile nie poruszaliśmy tematu przeniesienia numeru. Aktywacja była ze zwykłym numerem. Teraz jednak chcielibyśmy zachować ten nr z plusa.

Czy da się nanieść ten numer z plusa na umowę w t-mobile?

Infolinia twierdzi że nie ma takiej możliwości, ale ponieważ życie często pokazuje że stosując niestandardowe rozwiązania, da się wszystko, stąd moje pytanie :)

W plusie nie ma z czymś takim problemu, by nanieść przenoszony numer na już istniejącą umowę.

#504448  autor: aquick
 21 wrz 2011, 00:02
Wydaje mi się, że u "różowych" nie ma takiej możliwości, tym bardziej jak sam piszesz, że ich BOK twierdzi tak samo. Bądź, co bądź zawsze po zakończeniu umowy u "zielonych" możesz przenieść nr do tego "czwartego" doładować za 5zł, i przez najbliższy rok ten nr nie będzie wolał "jeść", czyli typowa "przechowalnia" numeru :-)

Obrazek
 #504456  autor: st.konsultant
 21 wrz 2011, 07:28
ogrody pisze:Witam,

mamy aktywny numer w t-mobile, oraz umowę w plusie, która w końcu się kończy.

Jednak jakiś czas temu przy podpisywaniu umowy w t-mobile nie poruszaliśmy tematu przeniesienia numeru. Aktywacja była ze zwykłym numerem. Teraz jednak chcielibyśmy zachować ten nr z plusa.

Czy da się nanieść ten numer z plusa na umowę w t-mobile?
Niestety nie ma takiej możliwości.

#504460  autor: Espi
 21 wrz 2011, 08:24
Jako abonent napewno masz prawo do zmiany numeru w trakcie trwania aktualnej umowy promocyjnej, natomiast Twoj numer należący do Plusa, nie będzie winiał w pluli wolnych numerów do przypisania, także nie dokonasz takiej zmiany,

#504834  autor: motyl45
 22 wrz 2011, 20:46
Może warto dopytać się u konkurencji, np. w Orange (warto w rozmowie

wspomnieć że jesteś zainteresowany np. nielimitowanymi rozmowami) ?

Wtedy w rozmowie infolinią masz kolejny argument że „pozostali dwaj

potrafią”.

#504864  autor: Spioszek
 22 wrz 2011, 23:48
Espi pisze:Jako abonent napewno masz prawo do zmiany numeru w trakcie trwania aktualnej umowy promocyjnej, natomiast Twoj numer należący do Plusa, nie będzie winiał w pluli wolnych numerów do przypisania, także nie dokonasz takiej zmiany,
A jakby kolega po zakończeniu umowy z Plusem przeniósł ten nr do T-mobile na karte a następnie spróbował dołączyć już ten przeniesiony nr z T-mobile do tej umowy która trwa z T-mobile?

teoretycznie to możliwe ponieważ oba nr były by już w T, a jak to piszą w czasie umowy można zmienić nr, chyba że w T to nie przechodzi, ale warto spróbować :)

#504871  autor: amigo007
 23 wrz 2011, 01:49
Ale może też być tak, że może i można zmienić numer ale na taki który jest nieaktywny w sieci T. Czyli nawet po przeniesieniu numeru do T, pewnie ten przeniesiony byłby niewidoczny. Bo byłby niestety aktywny.

#504882  autor: Espi
 23 wrz 2011, 10:00
W standardzie jest tak, że jest pewna pula numerów nie przydizelonych do kart sim zgodna z prefiksami przydzielonymi do danej sieci w ramach których możemy zmienić numer jako abonent, także dany numer z Plusa nawet po przeniesieniu do T-Mobile, nie powinien być dostępny w ramach zmiany numeru,

#510729  autor: golan
 23 paź 2011, 01:08
zdecydowanie uważam, że nie ma żadnych przeszkód technicznych ani formalnych dla załatwienia takiej sprawy. Ja jestem w trakcie przenoszenia numeru z plusa do T-mobile. "w trakcie" to znaczy zgłosiłem się do różowych przed zakończeniem mojej umowy w plusie. Dali mi od razu telefon z kartą sim z innym, tymczasowym numerem T-mobilowym. Procedura jest taka, że wydają taką kartę, a potem przenoszą na nią numer po zwolnieniu go z plusa. Nie powinno być przeszkód by tak zrobili w Twoim przypadku. Kwestia dobrej woli ze strony firmy. I tu chyba dochodzimy do sedna sprawy. Tej dobrej woli chyba po prostu brak.
P.S.
no chyba, że się mylę, bo numer powinni byli mi przenieść wczoraj. Już doba minęła od czasu gdy plus wyłączył mi usługi, a T-mobile nadal jej nie uruchomiło. Czyli jestem dobę bez mojego ukochanego numeru. BOK mówi, że mają "problem ogólnopolski" - chyba im tak kazali się tłumaczyć, bo to już drugi raz jak słyszę to tłumaczenie w tej, nie polskiej przecież firmie.

chyba nie lubię mojej sieci...

#510740  autor: mkowalski
 23 paź 2011, 09:57
golan pisze:zdecydowanie uważam, że nie ma żadnych przeszkód technicznych ani formalnych dla załatwienia takiej sprawy
Technicznych to fakt, nie ma. Ale pod każdym innym względem już są.

Po prostu operatorzy nie przeprowadzają takich operacji. W tym temacie chyba wszystko zostało już wyjaśnione - jedyna możliwość zmiany numeru, to na dostępny w numeracji danego operatora. Numery MNP przenosi się tylko dla nowych aktywacji.

#510830  autor: pakierhakierxd
 23 paź 2011, 21:02
Chyba raczej tak się nie da u żadnego opa

Pozdrawiam :)