• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #503867  autor: Xy
 17 wrz 2011, 10:48
Konkretnie do Maroka. Jaka jest cena połączenia na linii T-Mobile Polska > Marokańska Sieć Komórkowa? Czy płacę tak jak po kraju i znikają mi jedynie minuty z konta czy płacę stawkę tak jak za minutę i to jest dodawane do rachunku? Nigdy nie wykonywałem takich połączeń stąd też moje pytanie i obawy związane z tematem.
Druga sprawa: Osoba będąca tamże i dzwoniąca z T-Mobile Polska jak płaci za rozmowę? Chyba jakoś według stawek roamingowych poza UE czy jak? Rozumiem, że jeśli ja TAM wykonuję połączenie to mam za free (zgodnie z tym, że przez 6 miechów do T. mam za darmo).
No i na koniec: Będąc za granicą nawet kilka dni lepiej kupić lokalną kartę SIM czy korzystać ze swojej?
Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi :-)
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2011, 21:44 przez Xy, łącznie zmieniany 1 raz.

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#503889  autor: KC-KARLOS
 17 wrz 2011, 12:14
T-Mobile PL -> Maroko komórka: 2,45 PLN / minuta (naliczanie za każde rozpoczęte 60 sekund),
SMS = 1 PLN, MMS = 2,95 PLN / 100 kB. Koszty są naliczane do rachunku.

Jeśli osoba z polskim numerem T-Mobile, która jest w Maroku (strefa roamingowa 2), dzwoni do Polski, obowiązuje ich cennik roamingowy poza UE.
Koszt minuty wychodzącej do PL to: 9,98 zł, przychodzącej to 3,63 zł,
SMS = 1,50 zł (odebranie SMS jest darmowe),
MMS (przychodzący i wychodzący) to 4,03 zł za 100 kB.
Internet kosztuje 4,03 zł za wysłane i odebrane 100 kB danych (rozliczane osobno)

Koszty również są naliczane do rachunku Abonenta. Ceny roamingu będą znacznie wyższe, jeśli zalogujesz się do sieci THURAYA (sieć jest nie w strefie 2, tylko w strefie 3.).

Źródło: Cennik usług taryf Rodzinnych -> http://www.t-mobile.pl/r/repo1/document ... 110801.pdf
Xy pisze:No i na koniec: Będąc za granicą nawet kilka dni lepiej kupić lokalną kartę SIM czy korzystać ze swojej?
Pewnie, że lepiej kupić lokalnego pre-paida, będzie znacznie taniej, niż w roamingu.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#503897  autor: Marens
 17 wrz 2011, 12:49
Karlos20 pisze:Ceny roamingu będą znacznie wyższe, jeśli zalogujesz się do sieci THURAYA (sieć jest nie w strefie 2, tylko w strefie 3.).
Nie zaloguje się do sieci Thuraya.
To jest sieć satelitarna i musi mieć telefon sateliarny.

#503974  autor: elkanguro
 17 wrz 2011, 23:28
Xy pisze:Rozumiem, że jeśli ja TAM wykonuję połączenie to mam za free (zgodnie z tym, że przez 6 miechów do T. mam za darmo).
Tak, pod warunkiem, że dzwoniący jest w Polsce a odbierający w Maroku. Odwrotnie to już nie da rady.

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
--------------------------------------------
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#503983  autor: wtd
 18 wrz 2011, 00:09
Xy pisze:Będąc za granicą nawet kilka dni lepiej kupić lokalną kartę SIM czy korzystać ze swojej?
Jeżeli mówimy o takim maroku które jest dobrze poza UE i zamierzasz używać telefonu do czegoś więcej niż sytuacje awaryjne to warto. Jeżeli mówimy o krajach UE to obecnie jest tam na tyle tanio że to jak dla mnie więcej zachodu niż pożytku.

#503990  autor: MK_
 18 wrz 2011, 01:08
Korzystając z TelePlaya z Turcji zaoszczędziłem jakieś 300zł.

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc

#504026  autor: forum_tg
 18 wrz 2011, 12:52
nie ma znaczenia czy to jest TelePlay, czy też inny sposób dzwonienia przez internet. Jeśli masz darmowy dostęp do internetu to zawsze zaoszczędzisz. Ja każdemu polecę program FreeCall (http://www.freecall.com/en/index.html ) używam od kilku lat i jestem zadowolony. a oto cennik http://www.freecall.com/en/calling-rates.html
do wielu krajów europejskich (i nie tylko) dzwoni się dosłownie za darmo (na nr stacjonarne)

#505964  autor: Xy
 30 wrz 2011, 00:03
Kumpel pojechał. Dodzwonić się nie da rady. Ani on do nas, ani my do niego. Jakaś kaszana straszna te ciapate kraje... Dobrze, że jest szczątkowy net.

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71