Czy daje się kręcić procek w tym telefonie bez root-owanie
Myślę, że tak ze 200MHz więcej i ten telefon byłby całkiem znośny.
Jako że to mój pierwszy dłuższy kontakt z androidowym telefonem, to opiszę wrażenia
+Dużo aplikacji, niestety najciekawsze (dodatkowe opcje w nich) są dodatkowo płatne
+GPS+kompas+ciekawe aplikacje z nim związane.
+WiFi+wbudowana opcja routera 3G-WIFI
+Możliwość zarządzania PC przez VNC
+Dostęp do mediów strumieniowych (YouTube, IPLA)
+Całkiem przyzwoity ekran
Największym minusem tego telefonu jest słaby proc, w wyniku czego:
-Ekran nie zawsze reaguje za pierwszym dotknięciem (skanowanie matrycy dotykowej zwalnia, kiedy proc jest zajęty)
-klawiatura nie nadąża za wpisywanym tekstem
-Skype się przycina - nie ważne czy po 3G, czy po WIFI
-Niska płynność video, nawet po próbach dostosowania materiału do możliwości telefonu.
-Z grami też nie można poszaleć
Poza tym:
-Brak sensownej możliwości nagrywania rozmów - nagrywa się tylko to co złapie mikrofon, ale i tak dźwięk jest dziwnie wyciszone. Podobno dotyczy to większości telefonów z androidem.
-Podobno nie działa z AERO2 - nie mam karty, żeby sprawdzić
-Musowe ładowanie co min. 24h
-Brak sprzętowej klawiatury (z nią te spowolnienia byłyby mniej odczuwalne)
Jeżeli chodzi o zużycie pakietu danych, to gadżety, które co chwilę muszą się łączyć z netem jakoś mnie nie bawią, więc od razu wszystkie synchronizacje powyłączałem.
Uważam że aktywne sprawdzenie maila przez urządzenie mobilne jest marnym pomysłem (zużywa pakiet, baterię, telefon regularnie promieniuje w kieszeni, a więc na zdrowie też ma jakiś wpływ).
Dla osób które muszą być non stop pod mailem, push mail w BB jest dużo lepszym wyborem.
Osobiście często jestem w zasięgu jakiejś sieci WIFI, więc przy kontroli aktywności APN, pakiet 250MB/m-c spokojnie by mi wystarczył.